Τα γιορτινά του φόρεσε αυτές τις μέρες το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, καθώς εκατοντάδες ήταν αυτοί που προτίμησαν να περάσουν «λευκά» τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ευρυτανία, συνδυάζοντας τα με τη διασκέδαση που το χιόνι προσφέρει.
Το φυσικό χιόνι, που σε πολλά σημεία του στο Βελούχι έχει φτάσει τα δυο μέτρα, αποτελεί δέλεαρ για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Σκι, snow boarding, παιχνίδια με το χιόνι για μικρούς και μεγάλους, βόλτες με τα snow mobile, είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί κάποιος να κάνει στο πανέμορφο Βελούχι, όπου λειτουργεί ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της πατρίδας μας.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους λειτουργίας του Χ.Κ., παρά την οικονομική κρίση (!), μεγάλη ήταν η κοσμοσυρροή, αυτές τις μέρες στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου. Ειδικότερα το τριήμερο της πρωτοχρονιάς μπορεί να χαρακτηριστεί το καλύτερο διάστημα από πλευράς προσέλευσης κόσμου, ποιότητας και ποσότητας χιονιού, καθότι οι επισκέπτες του τριημέρου ξεπέρασαν τις 3.000, με τον κύριο όγκο να ανεβαίνει στο βουνό την Δευτέρα.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρεθήκαμε από νωρίς το πρωί στο Χιονοδρομικό και παρατηρήσαμε ότι όλα λειτουργούσαν άψογα, τόσο στο σαλέ όσο και στις πίστες, που μετά τις 11 γέμισαν ασφυκτικά.
Ο κ. Kώστας Παπαϊωάννου, ψυχή του Χιονοδρομικού, ήταν εκεί πάντα μάχιμος και στη διάθεση των επισκεπτών, ενώ δυναμικά παρών, ήταν και ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Θανάσης Φέγγος. Η συμμετοχή στην άψογη λειτουργία του Χιονοδρομικού, του έμπειρου και βαθύτατου γνώστη όλων των χειμερινών σπορ κ. Νίκου Καμαρέτσου, ήταν απόλυτα αποτελεσματική. Γύρω στις 12, στο Χιονοδρομικό έφτασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς, συνοδευόμενος από συνεργάτες και φίλους. Στις πίστες, όμως του Χιονοδρομικού, εντυπωσίασαν με τις ξεχωριστές ικανότητές τους στο σκι, τόσο ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Δημήτρης Σταμάτης, όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Βαγγέλης Βλάχος.
Ως γνωστόν το Χιονοδρομικό Κέντρο, μετά την καταρχήν συμφωνία του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας θα περάσει στον Δήμο. Με βάση αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να γίνουν άμεσα από τον Δήμο όλες εκείνες οι κινήσεις που απαιτούνται έτσι ώστε αυτός ο τεράστιος πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας, να αρχίσει να αποδίδει επί της ουσίας, καθότι μέχρι τώρα, τα πολλά προβλήματα του παρελθόντος είχαν σταθεί μεγάλο εμπόδιο.
Στην Ευρυτανία ο χειμερινός τουρισμός, αν και έχει εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη, προκειμένου να συγκαταλέγεται στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών και γιατί όχι και των ξένων.
Οι Έλληνες που επιλέγουν το χειμερινό τουρισμό είναι ναι μεν αρκετοί σε ποσοστό, αλλά σε σχέση με εκείνους που προτιμούν το θερινό είναι λιγότεροι. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η κύρια άδειά τους από τις εργασίες τους είναι το καλοκαίρι.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί ένα έναυσμα προκειμένου να «μυηθούν» περισσότεροι τουρίστες-καταναλωτές στις αξίες και στις ομορφιές του χειμερινού τουρισμού. Ειδικότερα στο δικό μας Χιονοδρομικό Κέντρο, θα πρέπει να δημιουργηθούν σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις στις περιοχές γύρω απ΄ αυτό, που μπορεί να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός, οι οποίες θα είναι εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής. Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει και το ίδιο το κράτος, το οποίο με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που επιδοτεί, μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη του χειμερινού τουριστικού ρεύματος στην Ευρυτανία πρέπει να θεωρείται σαν μια κοινή προσπάθεια τόσο της Περιφερειακής Ενότητας και των δυο Δήμων, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, δημοσίου δικαίου, τόσο σε κεντρικό όσο και σε επίπεδο περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες ενδιαφέρονται για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού, μπορεί να βοηθήσει στην προβολή, προώθηση και δημιουργία κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.
Στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των ιδιωτών επιχειρηματιών για επιμόρφωση δική τους αλλά και του προσωπικού τους έτσι ώστε να εξειδικευτούν στο αντικείμενο που καλούνται να υπηρετήσουν. Ένας λόγος για τον οποίο οι ιδιώτες επιχειρηματίες δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη των επενδύσεων τους, είναι ότι οι επενδύσεις σ’ αυτούς τους χώρους δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, λόγω της διαφορετικότητας από χρόνο σε χρόνο, των καιρικών συνθηκών. Επίσης δεν εξαντλούν όλες τις μορφές επένδυσης στον χειμερινό τουρισμό και δεν αξιοποιούν πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα αυτό. Σε αυτό λοιπόν το σημείο χρειάζεται να ενημερώσει και να πείσει η αυτοδιοίκηση τους πολίτες πως πρέπει να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα προγράμματα από τους αρμόδιους φορείς για την οικονομική υποστήριξη τους.
Ακόμη, θα πρέπει η Ευρυτανία εκτός από θερινός τουριστικός προορισμός, να προβάλλεται ακόμη και στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και σαν σημαντικός χειμερινός προορισμός, ώστε να προσελκύσουμε ακόμη και αλλοδαπούς τουρίστες.
Επίσης, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που ασχολούνται με τις τουριστικές δραστηριότητες, που μπορεί να αναπτύξει κανείς κατά τη χειμερινή περίοδο, λίγοι είναι αυτοί που τους γνωρίζουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη διαφημιστική καμπάνια, ώστε το καταναλωτικό κοινό να τους γνωρίσει και να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Συνάμα, κύριος στόχος μετά την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Διότι, αν χαθούν οι ιδιαιτερότητες της φυσικής ομορφιάς της ευρυτανικής φύσης, επόμενο είναι να εξαλείψει και η μορφή αυτή του τουρισμού.
Γι’ αυτό κάθε πρόγραμμα που θα επιλέγεται για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, θα πρέπει να διερευνάται καλά, προκειμένου να υπηρετήσει τους αρχικούς στόχους ανάπτυξης μιας περιοχής και όχι οι περιοχές να θυσιάζονται στο βωμό του οικονομικού κέρδους και μόνο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχιού βρίσκεται στο βουνό Τυμφρηστός, σε υψόμετρο 2315 μέτρων, του νομού Ευρυτανίας. Από την πόλη του Καρπενησίου, ασφαλτοστρωμένος δρόμος 12 χλμ. ανεβάζει τον επισκέπτη σε υψόμετρο 1800 μέτρων στην τοποθεσία Διαβολότοπος (Βελούχι), όπου βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις. Από την Αθήνα απέχει 284 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 368 χλμ. Είναι το πρώτο ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο που λειτούργησε στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 1974 από δύο πρωτοπόρους του σκι, τον Τάκη Φλέγκα και τον Θάνο Κλαουδάτο. Τη διαχείριση του κέντρου σήμερα έχει αναλάβει ανώνυμη εταιρεία με μετόχους το Δήμο και τη Νομαρχία.
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 12 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και 6 αναβατήρες. Επίσης, διαθέτει 3 μηχανήματα αποχιονισμού, 2 διάστρωσης πιστών (Rat rack) και 4 μηχανοκίνητα έλκηθρα χιονιού (scooters).
o Τάκης Φλέγκας: Εναέριος διθέσιος αναβατήρας, μήκους 500 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 70 μέτρων. Η ομώνυμη πίστα ξεκινά από τον αναβατήρα και καταλήγει στην αφετηρία των αναβατήρων.
o Θησέας & Άνεμος 1: Εναέριος διθέσιος αναβατήρας, υψομετρικής διαφοράς 220 μέτρων και μήκους 1150 μέτρων. Η πίστα ξεκινά από αυτόν τον αναβατήρα, έχει μήκος 400 μέτρα και χαρακτηρίζεται πράσινη.
o Άνεμος 2: Αναβατήρας διθέσιος, μήκους 1100 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 140 μέτρων. Η πίστα βρίσκεται κάτω από το συγκεκριμένο αναβατήρα, χαρακτηρίζεται μαύρη και έχει μήκος 300 μέτρα.
o Άνεμος 1α : Είναι ιδανική πίστα για καλούς σκιέρ, μήκους 1100 μέτρων, που κατεβαίνει κάτω από τον αναβατήρα Άνεμο 1. Δίπλα της βρίσκεται η πίστα Άνεμος 1β, η οποία όμως χαρακτηρίζεται μπλε και έχει μήκος 300 μέτρα. Είναι ιδανική για πολύ καλούς σκιέρ.
o Άνεμος 2 – Θησέας: Ξεκινά από το τέρμα του αναβατήρας Άνεμος 2 και καταλήγει στην αφετηρία του αναβατήρα Ηρακλής 1. Χαρακτηρίζεται από μπλε και κόκκινο χρωματισμό και έχει μήκος 1500 μέτρα.
o Θησέας: Συρόμενος αναβατήρας, υψομετρικής διαφοράς 100 μέτρων και με μήκος 670 μέτρα. Η πίστα έχει μήκος 600 μέτρα και κατεβαίνει αριστερά του συγκεκριμένου αναβατήρα. Χαρακτηρίζεται μπλε και πράσινη. Ιδανική για αυτούς που έχουν μόλις περάσει το στάδιο του αρχάριου.
o Ηρακλής: Συρόμενος με υψομετρική διαφορά 270 μέτρα και μήκος 1000 μέτρα. Οι πίστες που κατεβαίνουν από αυτόν τον αναβατήρα είναι τρεις. α)Ο Ηρακλής 1 αποτελεί την πιο δύσκολη πίστα του χιονοδρομικού κέντρου, είναι χαρακτηρισμένη μαύρη, έχει μήκος 800 μέτρα και ξεκινά από την κορυφή του αναβατήρα από την αριστερή του πλευρά και καταλήγει στη βάση του. β)Η πίστα Ηρακλής 2 κατεβαίνει δεξιά του αναβατήρα, είναι κόκκινη και με μήκος 800 μέτρα. γ)Η πίστα Ηρακλής 3 είναι επίσης κόκκινη με μήκος 1200 μέτρα. Ξεκινά από την κορυφή του αναβατήρα και καταλήγει στο σαλέ.
Στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου υπάρχει chalet με δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, μπαρ και ιατρείο. Ακόμη, διαθέτει καταστήματα πωλήσεων και ενοικιάσεων ski και snowboard. Τέλος, η σχολή ski, snowboard και cross country διαθέτει δικό της συρόμενο lift για ενήλικες και παιδιά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Δίνονται κάρτες παρακολούθησης μαθημάτων και διπλώματα αποφοίτησης.
Το φυσικό χιόνι, που σε πολλά σημεία του στο Βελούχι έχει φτάσει τα δυο μέτρα, αποτελεί δέλεαρ για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Σκι, snow boarding, παιχνίδια με το χιόνι για μικρούς και μεγάλους, βόλτες με τα snow mobile, είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί κάποιος να κάνει στο πανέμορφο Βελούχι, όπου λειτουργεί ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της πατρίδας μας.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους λειτουργίας του Χ.Κ., παρά την οικονομική κρίση (!), μεγάλη ήταν η κοσμοσυρροή, αυτές τις μέρες στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου. Ειδικότερα το τριήμερο της πρωτοχρονιάς μπορεί να χαρακτηριστεί το καλύτερο διάστημα από πλευράς προσέλευσης κόσμου, ποιότητας και ποσότητας χιονιού, καθότι οι επισκέπτες του τριημέρου ξεπέρασαν τις 3.000, με τον κύριο όγκο να ανεβαίνει στο βουνό την Δευτέρα.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρεθήκαμε από νωρίς το πρωί στο Χιονοδρομικό και παρατηρήσαμε ότι όλα λειτουργούσαν άψογα, τόσο στο σαλέ όσο και στις πίστες, που μετά τις 11 γέμισαν ασφυκτικά.
Ο κ. Kώστας Παπαϊωάννου, ψυχή του Χιονοδρομικού, ήταν εκεί πάντα μάχιμος και στη διάθεση των επισκεπτών, ενώ δυναμικά παρών, ήταν και ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Θανάσης Φέγγος. Η συμμετοχή στην άψογη λειτουργία του Χιονοδρομικού, του έμπειρου και βαθύτατου γνώστη όλων των χειμερινών σπορ κ. Νίκου Καμαρέτσου, ήταν απόλυτα αποτελεσματική. Γύρω στις 12, στο Χιονοδρομικό έφτασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς, συνοδευόμενος από συνεργάτες και φίλους. Στις πίστες, όμως του Χιονοδρομικού, εντυπωσίασαν με τις ξεχωριστές ικανότητές τους στο σκι, τόσο ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Δημήτρης Σταμάτης, όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Βαγγέλης Βλάχος.
Ως γνωστόν το Χιονοδρομικό Κέντρο, μετά την καταρχήν συμφωνία του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας θα περάσει στον Δήμο. Με βάση αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να γίνουν άμεσα από τον Δήμο όλες εκείνες οι κινήσεις που απαιτούνται έτσι ώστε αυτός ο τεράστιος πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας, να αρχίσει να αποδίδει επί της ουσίας, καθότι μέχρι τώρα, τα πολλά προβλήματα του παρελθόντος είχαν σταθεί μεγάλο εμπόδιο.
Στην Ευρυτανία ο χειμερινός τουρισμός, αν και έχει εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη, προκειμένου να συγκαταλέγεται στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών και γιατί όχι και των ξένων.
Οι Έλληνες που επιλέγουν το χειμερινό τουρισμό είναι ναι μεν αρκετοί σε ποσοστό, αλλά σε σχέση με εκείνους που προτιμούν το θερινό είναι λιγότεροι. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η κύρια άδειά τους από τις εργασίες τους είναι το καλοκαίρι.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί ένα έναυσμα προκειμένου να «μυηθούν» περισσότεροι τουρίστες-καταναλωτές στις αξίες και στις ομορφιές του χειμερινού τουρισμού. Ειδικότερα στο δικό μας Χιονοδρομικό Κέντρο, θα πρέπει να δημιουργηθούν σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις στις περιοχές γύρω απ΄ αυτό, που μπορεί να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός, οι οποίες θα είναι εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής. Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει και το ίδιο το κράτος, το οποίο με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που επιδοτεί, μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη του χειμερινού τουριστικού ρεύματος στην Ευρυτανία πρέπει να θεωρείται σαν μια κοινή προσπάθεια τόσο της Περιφερειακής Ενότητας και των δυο Δήμων, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, δημοσίου δικαίου, τόσο σε κεντρικό όσο και σε επίπεδο περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες ενδιαφέρονται για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού, μπορεί να βοηθήσει στην προβολή, προώθηση και δημιουργία κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.
Στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των ιδιωτών επιχειρηματιών για επιμόρφωση δική τους αλλά και του προσωπικού τους έτσι ώστε να εξειδικευτούν στο αντικείμενο που καλούνται να υπηρετήσουν. Ένας λόγος για τον οποίο οι ιδιώτες επιχειρηματίες δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη των επενδύσεων τους, είναι ότι οι επενδύσεις σ’ αυτούς τους χώρους δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, λόγω της διαφορετικότητας από χρόνο σε χρόνο, των καιρικών συνθηκών. Επίσης δεν εξαντλούν όλες τις μορφές επένδυσης στον χειμερινό τουρισμό και δεν αξιοποιούν πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα αυτό. Σε αυτό λοιπόν το σημείο χρειάζεται να ενημερώσει και να πείσει η αυτοδιοίκηση τους πολίτες πως πρέπει να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα προγράμματα από τους αρμόδιους φορείς για την οικονομική υποστήριξη τους.
Ακόμη, θα πρέπει η Ευρυτανία εκτός από θερινός τουριστικός προορισμός, να προβάλλεται ακόμη και στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και σαν σημαντικός χειμερινός προορισμός, ώστε να προσελκύσουμε ακόμη και αλλοδαπούς τουρίστες.
Επίσης, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που ασχολούνται με τις τουριστικές δραστηριότητες, που μπορεί να αναπτύξει κανείς κατά τη χειμερινή περίοδο, λίγοι είναι αυτοί που τους γνωρίζουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη διαφημιστική καμπάνια, ώστε το καταναλωτικό κοινό να τους γνωρίσει και να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Συνάμα, κύριος στόχος μετά την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Διότι, αν χαθούν οι ιδιαιτερότητες της φυσικής ομορφιάς της ευρυτανικής φύσης, επόμενο είναι να εξαλείψει και η μορφή αυτή του τουρισμού.
Γι’ αυτό κάθε πρόγραμμα που θα επιλέγεται για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, θα πρέπει να διερευνάται καλά, προκειμένου να υπηρετήσει τους αρχικούς στόχους ανάπτυξης μιας περιοχής και όχι οι περιοχές να θυσιάζονται στο βωμό του οικονομικού κέρδους και μόνο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχιού βρίσκεται στο βουνό Τυμφρηστός, σε υψόμετρο 2315 μέτρων, του νομού Ευρυτανίας. Από την πόλη του Καρπενησίου, ασφαλτοστρωμένος δρόμος 12 χλμ. ανεβάζει τον επισκέπτη σε υψόμετρο 1800 μέτρων στην τοποθεσία Διαβολότοπος (Βελούχι), όπου βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις. Από την Αθήνα απέχει 284 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 368 χλμ. Είναι το πρώτο ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο που λειτούργησε στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 1974 από δύο πρωτοπόρους του σκι, τον Τάκη Φλέγκα και τον Θάνο Κλαουδάτο. Τη διαχείριση του κέντρου σήμερα έχει αναλάβει ανώνυμη εταιρεία με μετόχους το Δήμο και τη Νομαρχία.
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 12 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και 6 αναβατήρες. Επίσης, διαθέτει 3 μηχανήματα αποχιονισμού, 2 διάστρωσης πιστών (Rat rack) και 4 μηχανοκίνητα έλκηθρα χιονιού (scooters).
o Τάκης Φλέγκας: Εναέριος διθέσιος αναβατήρας, μήκους 500 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 70 μέτρων. Η ομώνυμη πίστα ξεκινά από τον αναβατήρα και καταλήγει στην αφετηρία των αναβατήρων.
o Θησέας & Άνεμος 1: Εναέριος διθέσιος αναβατήρας, υψομετρικής διαφοράς 220 μέτρων και μήκους 1150 μέτρων. Η πίστα ξεκινά από αυτόν τον αναβατήρα, έχει μήκος 400 μέτρα και χαρακτηρίζεται πράσινη.
o Άνεμος 2: Αναβατήρας διθέσιος, μήκους 1100 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 140 μέτρων. Η πίστα βρίσκεται κάτω από το συγκεκριμένο αναβατήρα, χαρακτηρίζεται μαύρη και έχει μήκος 300 μέτρα.
o Άνεμος 1α : Είναι ιδανική πίστα για καλούς σκιέρ, μήκους 1100 μέτρων, που κατεβαίνει κάτω από τον αναβατήρα Άνεμο 1. Δίπλα της βρίσκεται η πίστα Άνεμος 1β, η οποία όμως χαρακτηρίζεται μπλε και έχει μήκος 300 μέτρα. Είναι ιδανική για πολύ καλούς σκιέρ.
o Άνεμος 2 – Θησέας: Ξεκινά από το τέρμα του αναβατήρας Άνεμος 2 και καταλήγει στην αφετηρία του αναβατήρα Ηρακλής 1. Χαρακτηρίζεται από μπλε και κόκκινο χρωματισμό και έχει μήκος 1500 μέτρα.
o Θησέας: Συρόμενος αναβατήρας, υψομετρικής διαφοράς 100 μέτρων και με μήκος 670 μέτρα. Η πίστα έχει μήκος 600 μέτρα και κατεβαίνει αριστερά του συγκεκριμένου αναβατήρα. Χαρακτηρίζεται μπλε και πράσινη. Ιδανική για αυτούς που έχουν μόλις περάσει το στάδιο του αρχάριου.
o Ηρακλής: Συρόμενος με υψομετρική διαφορά 270 μέτρα και μήκος 1000 μέτρα. Οι πίστες που κατεβαίνουν από αυτόν τον αναβατήρα είναι τρεις. α)Ο Ηρακλής 1 αποτελεί την πιο δύσκολη πίστα του χιονοδρομικού κέντρου, είναι χαρακτηρισμένη μαύρη, έχει μήκος 800 μέτρα και ξεκινά από την κορυφή του αναβατήρα από την αριστερή του πλευρά και καταλήγει στη βάση του. β)Η πίστα Ηρακλής 2 κατεβαίνει δεξιά του αναβατήρα, είναι κόκκινη και με μήκος 800 μέτρα. γ)Η πίστα Ηρακλής 3 είναι επίσης κόκκινη με μήκος 1200 μέτρα. Ξεκινά από την κορυφή του αναβατήρα και καταλήγει στο σαλέ.
Στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου υπάρχει chalet με δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, μπαρ και ιατρείο. Ακόμη, διαθέτει καταστήματα πωλήσεων και ενοικιάσεων ski και snowboard. Τέλος, η σχολή ski, snowboard και cross country διαθέτει δικό της συρόμενο lift για ενήλικες και παιδιά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Δίνονται κάρτες παρακολούθησης μαθημάτων και διπλώματα αποφοίτησης.