Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Βίλλα- μαντρί - Γράφει ο Δάσκαλος Δημήτρης Ι. Γκορόγιας

Είναι ν’ απορεί κανείς πως φτάσαμε σε μία απαράδεκτη κατάσταση απορυθμισμένη, ανερμήνευτη. Γίνονται πράξεις, που προκαλούν γέλωτα, απόρροια ανευθυνότητας, προχειρότητας και ωχαδερφισμού.
Ιδού το μαντρί, όπου βελάζουν πρόβατα σαν αγανακτισμένο σύνολο, πληρώνει περισσότερα (724€) από μία έπαυλη˙ πληρώνει  χαράτσι (αν και δε μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες )
καθώς λέγεται λαϊκά!!!
Είναι στάβλος του 1870, ίσως και πριν. Εδώ και μερικά χρόνια ο κτηνοτρόφος, για να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του, πέτυχε να ηλεκτροδοτηθεί. Δε θα μπορούσε να γνωρίζει, λόγω επαγγέλματος, τι έγραψαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Δύναται κάποιος να διαπιστώσει του λόγου το αληθές, αν κάνει μία επιτόπια επίσκεψη˙ θα έχει μία οπτική εικόνα, ενώ θα λειτουργήσει ανάλογα κι η όσφρησή του. Βρίσκεται στον οικισμό Κοψέικα – Σταυρό Γκορόγια της κοινότητας Τριποτάμου του δήμου Αγράφων.
Με τις σημερινές επικρατούσες συνθήκες, πώς θα συντηρήσει εκείνος το κοπάδι του; Πώς θα αγοράσει ζωοτροφές, που και το φθινόπωρο καιρικά ήταν αρνητικό; Μπορεί κάποιος να κατανοήσει το πρόβλημα, αν γνωρίζει τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Ο χειμώνας θα είναι διπλός γι’ αυτόν
Έτσι θα βοηθηθεί η ανάπτυξη; Το Υπουργείο Γεωργίας, που λέγεται Ανάπτυξης, τι λέει γι’ αυτό; Είναι δυνατόν να έχουμε παραγωγή, όταν δεν βρισκόμαστε κοντά στους παραγωγούς; Τα συνθήματα «κοντά στον πολίτη», «για τον πολίτη», τι νόημα έχουν; Αποδεικνύονται απατηλά.
Δυστυχώς τέτοιου είδους ενέργειες ή από δικά μας πρωτοπαλίκαρα ή της ενωμένης Ευρώπης κατάντησαν την ύπαιθρο απέραντο γηροκομείο. Η Ευρυτανία ιδιαίτερα είναι γεμάτη ηλικιωμένους κι όσα γηροκομεία κι αν χτιστούν, δεν φτάνουν.
Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος επέλεξε να δώσει τη μάχη εκεί στην εξοχή. Δημιούργησε μία υπέροχη πολυμελή οικογένεια. Τελευταία αναγκάστηκε να υποστεί εγχείρηση ανοικτής καρδιάς κι έτσι μπορεί κάποιος να κατανοήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Άλλως θα πάμε πολύ πίσω χρονικά, στην εποχή του λυχναριού και μάλιστα με λάδι γιατί το πετρέλαιο κοστίζει περισσότερο.
Έκκληση, λοιπόν, προς κάθε αρμόδιο να απαλλαγεί από τη συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση. Οι στάβλοι πρέπει να εξαιρεθούν, διότι όλοι μας έχουμε ανάγκη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Όλοι τα γνωρίζουμε αυτά. Εγώ από αγανάκτηση τα τονίζω και να με συμπαθάτε. Δεν είπα ποτέ να μη βοηθήσουμε την πατρίδα, όταν έχει την ανάγκη μας, αλλά πάντα δίκαια.