Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΤΖΑΠΑ ΜΑΓΚΕΣ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ -Του Ανδρέα Μπόμπα

Δεν  χρειάστηκαν περισσότερες  από  τρείς βδομάδες για να  ξεκαθαρίσει  το πολιτικό  τοπίο.
Η κυβέρνηση   εθνικής σωτηρίας μετατράπηκε σε κυβέρνηση  εθνικού  σκοπού με στόχο « πατριωτικό » το ξεπούλημα των  οργανισμών  κοινής ωφέλειας, της δημόσιας Γης και  περιουσίας.
Όσον  αφορά την  επαναδιαπραγμάτευση – απαγκίστρωση από τους  επαχθείς όρους του μνημονίου αυτή μεταφέρεται  σε βάθος τριετίας και αν;

Ακόμη  και  αυτή  η παράταση  εφαρμογής των  μέτρων που θεωρείτο προεκλογικά σχεδόν  βέβαιη από  τους τρείς  συγκυβερνώντες  παραπέμπεται στο  μέλλον.
Οι εταίροι με  σαφήνεια εκβιάζουν  με δηλώσεις  «εφαρμόστε το πρόγραμμα που υπογράψατε και μετά βλέπουμε».
Οι  εδώ, θέλοντας να δείξουν  δείγματα  γραφής από πού  ξεκινάνε;
Από το ξεπούλημα …!  Αν αυτό δεν  είναι τζάμπα μαγκιά τότε τι είναι ;;;
Αλλά για  να  δούμε μήπως έστω ξεπουλώντας  τα  τιμαλφή, ανακουφιστούν από τα  χρήματα που θα  μαζευτούν,  οι  ασθενέστεροι …
Φυσικά  ΟΧΙ. Θα μειωθεί το  Δημόσιο  Χρέος κατά 50 έως 60 δις Ευρώ αν όλα πάνε  καλά και θα παραμείνει στα 300 Δις , από  360 που  είναι  τώρα και το  2020 το χρέος θα είναι στο  120% του  ΑΕΠ.
Υπάρχουν όμως διάφοροι ισχυρισμοί όμως από πλευράς Πρωθυπουργού για τους λόγους που πρέπει να γίνει η εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων. Πέρα από την είσπραξη ενός ποσού, που θα μειώσει το δημόσιο  χρέος, θα γίνουν επενδύσεις  και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Κατ’ αρχάς τα κομμάτια των δημοσίων επιχειρήσεων που ξεπουλιούνται είναι κυρίως τα λειτουργικά κερδοφόρα  που οι θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες κυρίως στον εισπρακτικό μηχανισμό ( διοικητικοί υπάλληλοι ) και οι  νέες επενδύσεις ανύπαρκτες. (Βλέπε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής ρεύματος που χαθήκανε μαζί με τα λεφτά των καταναλωτών.)
Υπάρχει όμως η άλλη πρόταση για τις Δημόσιες επιχειρήσεις και την εισδοχή σ’ αυτές ιδιωτικών κεφαλαίων.  Κοινοπραξίες υπό τον  έλεγχο του δημοσίου και συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάπτυξης . Έτσι ούτε τα τιμαλφή θα χαθούν και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Άλλωστε οι περισσότερες από αυτές έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο και αντλούν ιδιωτικά κεφάλαια…!
Αλλά  ποιοι είναι αυτοί  οι Δημόσιοι  Οργανισμοί που  θεωρούνται ώριμοι για το  ξεπούλημα;
1.Ο  ΟΠΑΠ διαχρονικά  κερδοφόρα επιχείρηση παρά την  στενή της σχέση με την  intralot του κ. Κόκκαλη, και τη  μεταφορά των  κερδών της σε off shore θυγατρική στο φορολογικό  παράδεισο της Κύπρου, που αποδίδει στον  Ελληνικό Αθλητισμό αρκετά  χρήματα.
Η χρηματιστηριακή της  αξία   περίπου  1,11 δις είναι  η  μισή από αυτή προ ενός  έτους και πολλαπλάσια χαμηλότερη προηγουμένων  ετών.
 Να πουληθεί γιατί;
Ελπίζω να μην υλοποιηθούν τα σχέδια για τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ( Φρουτάκια )  που θα αφαιμάξουν και το τελευταίο Ευρώ από την  Ελληνική οικογένεια.
2. ΔΕΠΑ καινούρια εταιρεία μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου σε υγιή  βάση στημένη με χρήματα του  Ελληνικού Δημοσίου, κερδοφόρα για το  Δημόσιο.
3.Ελληνικά Πετρέλαια  Μικτή  επιχείρηση με 65% ιδιωτικό κεφάλαιο  (Πετρόλα Όμιλος Λάτση) και 35%του Δημοσίου. Πρόσφατα η εταιρεία έκανε επενδύσεις 2 δις περίπου, για την  ανάπτυξη μονάδας διύλισης για εξαγωγή πετρελαίου DISEL (πετρελαιοκίνηση σε ΙΧ ).
Η εταιρεία περιμένει ετήσια κέρδη 800 εκατ. Ευρώ. Η χρηματιστηριακή της αξία είναι σήμερα 1,625 δις €, δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία είναι τα κέρδη δυο  ετών !!
Έχει εξυγιανθεί γιατί να πουληθεί ;; 
4.ΔΕΗ  Κερδοφόρα επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Έχουμε το  φθηνότερο  ρεύμα  Πανευρωπαϊκά. Γίνεται μια  επένδυση 1,4 Δις για νέο πεδίο εξόρυξης Λιγνίτη. Εχει γίνει με χρήματα του  Ελληνικού  Λαού.  Τα  δίκτυα της με την ανοχή των  πολιτών περνάνε και στηρίζονται σε γη ιδιωτική. Η αξία της  αμύθητη αν υπολογίσεις κοιτάσματα, εγκαταστάσεις σταθμούς διανομής, κτίρια στις  πόλεις γραφεία  εξειδικευμένο προσωπικό με ιδιαίτερη  τεχνογνωσία.
Θέλουν  να πουλήσουν το λειτουργικό μέρος (λογαριασμούς εισπράξεις ) και τα εργοστάσια παραγωγής κυρίως τα Λιγνιτικά με κόστος παραγωγής εξαιρετικά  χαμηλό Τα δίκτυα και οι υποδομές που είναι από μόνα τους ζημιογόνα (απαιτούν συντήρηση) παραμένουν  στο κράτος.
Εξυγίανση  ναι ανάπτυξη με κοινοπραξία ιδιωτών  επενδυτών υπό κρατικό  έλεγχο ΝΑΙ, αλλά ξεπούλημα ΟΧΙ, Και φυσικά θα ρίξουμε  στη φωτιά τους  Φωτόπουλους και την  ΓΕΝΟΠ που αντιστέκονται μόνοι τους;;
5.ΟΣΕ η μεγάλη αμαρτία. Αφού χρεώθηκε δάνεια υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αφού υποτίθεται ανακατασκευάστηκαν γραμμές προβληματικές  που  δεν  λειτουργούν όπως  αυτή Κόρινθος – Τρίπολη Καλαμάτα αφού καταργήθηκαν οι περισσότερες εσωτερικές διαδρομές. Αφού το  εργοστάσιο στο  Ρουφ και ο σταθμός Μεταφόρτωσης στον  Ασπρόπυργο έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφτεί αφού ουσιαστικά παρέμεινε η κερδοφόρα  γραμμή επιβατών ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, πουλιέται το κερδοφόρο τμήμα μεταφοράς  επιβατών, ενώ η  συντήρηση και το τροχαίο υλικό ζημιογόνα παραμένουν στο Δημόσιο.
Να εξυγιανθεί και να γίνουν  επενδύσεις βελτιώσεις από ιδιώτες επενδυτές ναι. Ξεπούλημα  μετά από απαξίωση γιατί;
6.Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Κερδοφόρα επιχείρηση με τεράστια, περιουσία ( της τάξεως των 150 εκατομμυρίων Ευρώ )  εδώ και στη  Σερβία που δίνει δουλειά σε χιλιάδες αγρότες στη Βόρεια  Ελλάδα ( ζαχαρότευτλα ) και ζητάει να την αγοράσει ο ανταγωνιστής της από την  Πολωνία στο 1/3 της αξίας της ( 50 εκατομμύρια ).  Να πουληθεί γιατί;;
7.ΕΥΔΑΠ – ΕΥΔΑΘ το νερό είναι δημόσιο  αγαθό και μέχρι τώρα έτσι προσφερότανε στους πολίτες, τον ιδιώτη, επιχειρηματία το μόνο που τον  ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Σε χαλεπούς καιρούς το νερό θα αποτελέσει αντικείμενο  εκμετάλλευσης, κερδοσκοπίας  και πόνου για τους κατοίκους των δυο μεγάλων πόλεων που  κατοικεί το μισό του  Ελληνικού πληθυσμού.
Στην Αργεντινή που ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία εγκατέλειψε άρον – άρον την επιχείρηση μετά τη λαϊκή κατακραυγή.
Το ερώτημα είναι θα τους αφήσουμε;
   Υ.Γ 1: Τελικά όχι μόνο επαναδιαπραγμάτευση – απαγκίστρωση ή έστω επιμήκυνση δεν γίνεται άλλο πέραν από τα 11,5 δις μέχρι το 2015 και 3,5 Άμεσα βρέθηκε άλλη μια μαύρη τρύπα
2 δις. Και τα ισοδύναμα μέτρα δυσκολεύουν. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ένστολοι που με την μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την αύξηση της θητείας βρέθηκαν τα ισοδύναμα τόσο εύκολα…!!
Και αν δεν πραγματοποιηθούν κάποια  από αυτά θα φταίει «…. Ο εκπρόσωπος του λόμπι της δραχμής στην Ελλάδα» δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ….οι εργαζόμενοι…!! 
Υ.Γ 2: Κύριε Κουβέλη με μεγάλη περιέργεια περιμένω να δω τα επώνυμα στελέχη σας  που δεν  είναι στη Βουλή και δεν δέχτηκαν Κυβερνητική θέση σε ποιες θέσεις θα βρεθούνε στις ιδιωτικοποιήσεις πλέον, εταιρείες που θα προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο (αν το καταφέρετε και τις εκποιήσετε).