Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ «Έπεσαν» οι υπογραφές η ανάπλαση ξεκινά …

Το Καρπενήσι αλλάζει πρόσωπο. Υπογράφτηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012, η νέα σύμβαση της Ανάπλασης του Κέντρου Καρπενησίου μεταξύ του Δήμου Καρπενησίου και της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρείας και επιτέλους ένα τεράστιο έργο πνοής στην ευρυτανική πρωτεύουσα σε λίγο καιρό θα είναι πραγματικότητα.

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα του σπουδαίου αυτού έργου με τίτλο «Παρεμβάσεις ανάπλασης –αναβάθμισης στο Εμπορικό κέντρο του Καρπενησίου» προϋπολογισμού 3.200.000,00€, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της πόλης του Καρπενησίου, ουσιαστικά ξεκίνησε με τις υπογραφές που «έπεσαν» χθες στο δημαρχείο μεταξύ του υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρείας κ. Στέφανου Σταματελόπουλου και του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη.
Μετά από τις «συμπληγάδες πέτρες» που πέρασε ο Δήμος για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, τελικά όλα πήγαν κατ’ ευχήν και πλέον η νέα Δημοτική Αρχή θα ολοκληρώσει μία από τις μεγαλύτερες της δεσμεύσεις. 
Όπως είχαμε αναφέρει σε παλιότερο ρεπορτάζ, ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε, αφού η έκπτωση 4,2% που έδωσε η εταιρεία "Λ. ΚΙΤΣΙΟΣ ΑΤΕ" θεωρήθηκε ασύμφορη. Στο δεύτερο διαγωνισμό, συμμετείχαν συνολικά 17 κατασκευαστικές εταιρείες, η "Λ. ΚΙΤΣΙΟΣ ΑΤΕ" έδωσε 23,12% έκπτωση, αλλά ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία "ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ", η οποία έδωσε 30,16% έκπτωση.
Από την έκπτωση αυτή ο Δήμος Καρπενησίου βγήκε κερδισμένος κατά 820.000 ευρώ.
Από την αρχή που ανακοινώθηκε το έργο, ο Δήμος Καρπενησίου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δημότες, για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το έργο αυτό, και με την μεγάλη δημόσια διαβούλευση που είχε γίνει το χειμώνα του ’11, αλλά και δια μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας http://www.anaplasikarpenisiou.blogspot.com/, όπου οι δημότες μπορούσαν να επισκεφθούν, να ενημερωθούν, να διατυπώσουν τη δική τους άποψη και να συμβάλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου αστικής ανάπλασης της πόλης μας. Η επικοινωνία αυτή θα συνεχιστεί και με τη νέα διαβούλευση που θα γίνει αύριο Πέμπτη 19 Ιουλίου και θα συμμετέχουν σ΄ αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης.   
Η ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του κέντρου της ευρυτανικής πρωτεύουσας, στοχεύει στην ενδυνάμωση των χρήσεων, τον εκσυγχρονισμό, την ποιοτική - αισθητική αναβάθμιση, πάντοτε στα ευρύτερα πλαίσια της βελτίωσης της κυκλοφορίας και της προτεραιότητας στον πεζό και τον ποδηλάτη. Τα προβλεπόμενα έργα θα αλλάξουν την όψη στο κέντρο της πόλης και η διακίνηση των δημοτών στην περιοχή θα γίνεται πιο άνετα, αφού αναμένεται να υπάρξουν και τέτοιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα κάνουν τη ζωή των Ευρυτάνων πιο εύκολη.
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης προβλέπει έργα ανάπλασης και δημιουργίας σε τρεις κεντρικές οδούς του Καρπενησίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Ζηνοπούλου και Αθανασίου Καρπενησιώτη, στις οποίες θα γίνει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η διάστρωση των οδών με γρανιτένιους κυβόλιθους, δενδροφυτεύσεις και άλλα. Το εν λόγω έργου είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Στις παρακάτω φώτο, όπως έχουμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν, φαίνονται οι οδοί Ζηνοπούλου και Εθνικής Αντιστάσεως όπως είναι τώρα, και πως θα είναι μετά την ολοκλήρωση των έργων για την ανάπλαση του κέντρου. (Η τελική μορφή σχεδιάστηκε από ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή).
Όπως δήλωσαν στα ΜΜΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης, το έργο θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο και σε δύο χρόνια αναμένεται η ολοκλήρωσή του, ενώ τόνισε ότι ο μόνος αντίπαλος τους για ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του, θα είναι οι καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει το χειμώνα το Καρπενήσι.
Στο ενδεχόμενο, λόγω της οικονομικής κρίσης, μην τυχόν το έργο μείνει στη μέση ο υπεύθυνος της κατασκευαστικής εταιρείας κ. Στέφανος Σταματελόπουλος δήλωσε ότι από την μέχρι τώρα εμπειρία τους δεν υπήρξε πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και στο ενδεχόμενο καθυστέρησης στη ροή χρηματοδοτήσεων, είναι διατεθειμένη να περιμένουν 2 και 3 μήνες, μέχρις ότου έρθουν τα χρήματα, χωρίς να σταματήσουν τις εργασίες.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Ένα όνειρο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας, ο δρόμος είναι αναφορικός. Έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, πράγμα που μας έχει χαροποιήσει πάρα πολύ. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να προχωρήσουμε από την κατάρτιση και την ωρίμανση μελετών, στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και στην ολοκλήρωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, για να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την εταιρεία, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Θα προχωρήσουμε μπροστά με ταχύτατους ρυθμούς. Δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω την κατανόηση των συμπολιτών μας. Μια τέτοια μεγάλη παρέμβαση μέσα στην πόλη δεν θα γίνει εύκολα, νομίζω, όμως, ότι με το σωστό πνεύμα συνεργασίας θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και σε 1,5 με 2 χρόνια από τώρα το Καρπενήσι να έχει αλλάξει εντελώς εικόνα».