Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ανάπλαση… στον ιστορικό οικισμό των Ψιανών

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να  επισκεφθώ   το σπίτι μου στον οικισμό Παλιοχώρι των Ψιανών. Θεώρησα καθήκον μου για ένα κερί στους γονείς μου στο Νεκροταφείο της Αγίας Βαρβάρας (εκκλησία που κατά την  κτητορική  επιγραφή κτίστηκε περίπου το 1500).

Ο κεντρικός δρόμος του οικισμού,  βατός ή δρόμος για υποζύγια που κατεβαίνει, όπως πάντα από την κορυφή  στο κέντρο του οικισμού και στη θέση της  βρύση «Λεύκα» έμοιαζε με ’ζούγκλα’. Βάτα, βούρλα, άφτιαχτος εδώ και χρόνια και κοντά  στα άλλα νερό να τρέχει σε όλο το μήκος του .
Κίνδυνος για όποιον  επιχειρήσει να τον περάσει. Όμως, συνηθισμένος από τις  δυσκολίες του τόπου από τα μικρά μου χρόνια, τα κατάφερα. Δεν μπορώ να γνωρίζω  αν οι νεότερες γενιές θα τα καταφέρουν. Και θα  είναι πολλοί τώρα
το καλοκαίρι.  Κρίμα που πριν λίγο καιρό δόθηκε η σχετική υπόσχεση για καθαρισμό. Όμως σκέφτηκα  υπάρχουν γιορτές και άλλες ανάγκες  που γίνονται στο Κέντρο του Δήμου … Εδώ στον οικισμό  έγινε  και γίνεται  ανάπλαση από τη φύση.  Δεν χρειάζεται άλλη. Είναι ανάπλαση χωρίς, τεχνητά μέσα. Χωρίς μελέτη,  χωρίς έξοδα. Ίσως, οι λιγοστοί κάτοικοι του ιστορικού  οικισμού  (εδώ βρίσκεται ακόμη το σπίτι του Γιαννακάκη  Γιολδάση)  να μην έχουν την δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης  για την οποία κανείς αρμόδιος δεν νοιάζεται. Οι εκλογές για  τις επόμενες Δημοτικές αρχές ακόμη αργούν… Επειδή μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις δίνονται οι φωτογραφίες της  περιοχής. Διακρίνεται ο δρόμος και η βρύση Λεύκα. Σε ό, τι αφορά το χώρο του Νεκροταφείου, νεκροταφείο από το 1830, φτιαγμένο από του προγόνους  μας,  δεν  γίνεται λόγος  για καθαρισμό . Αν οι λιγοστοί κάτοικοι δεν καθάριζαν τους τάφους ίσως ο Δήμος να μην μπορούσε  να τους προσδιορίσει για να επιβάλλει την εισφορά των 15 ευρώ..(Την ίδια στιγμή ανάλογη εισφορά στο Δήμο Μακρακώμης δεν υπάρχει). Δυστυχώς εδώ επιβάλλεται εισφορά χωρίς ανταπόδοση. Αυτό αποτελεί μια καινοτομία, αν όχι πρωτοτυπία για την περιοχή μας.