Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

47 χρόνια τηλεόραση στην Ελλάδα Γράφει: Δημήτρης Ιω. Φαλλής Ιστορικός ερευνητής – Καλλιεύς-

Ας θυμηθούμε φίλοι μου σήμερα, λιγάκι, την ιστορία της τηλεόρασης στον κόσμο και στην Ελλάδα. Βέβαια δε θα αναλύσουμε στο μικρό μας τούτο άρθρο τα πολλά πειράματα που άρχισαν πριν, και συνεχίστηκαν συστηματικά μετά την τυχαίαν ανακάλυψιν των φωτοηλεκτρικών ιδιοτήτων του σεληνίου το 1873, από τον Αμερικανό Κάρεϋ και το 1879 από τον Γάλλο Σενλέκ. Συνεχίστηκαν τα πειράματα από πολλούς. Πριν την κήρυξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και «Από του 1937 εγένοντο εν Γαλλία τακτικαί εκπομπαί με 455 γραμμές…»
Την 2αν Ιουνίου 1953, επ΄ευκαιρία της στέψεως της βασιλίσσης της Αγγλίας, ελειτούργησε δια πρώτην φοράν το ευρωπαϊκόν δίκτυον τηλεοράσεως (Eurovision).
-βλ. ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ, λ. τηλεόρασις
Στην Ελλάδα η τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά την 23 Φεβρουαρίου 1966. Μια αθηναϊκή εφημερίδα ενημερώνει τους αναγνώστες της «Τα πάντα για τη σημερινή πιο οργανωμένη εμφάνιση των πειραματικών εκπομπών του ΕΙΡ είναι έτοιμα… Στις 18.30’ τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών γεμίζουν από κόσμο που περιμένει με αγωνία τη μεγάλη στιγμή. Την πρώτη τηλεοπτική καλησπέρα. …Η Ελένη Κυπραίου εμφανίζεται στην οθόνη «Καλησπέρα σας… Το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα στη χώρα μας είναι γεγονός, έχει δίωρη διάρκεια… από ώρα 18,30’ – 20,30’ τέλος του προγράμματος» βλ. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 8-14/3/2008.
Σήμερα, Φεβρουάριος 2013, 47 χρόνια από τότε, γέμισαν τα σπίτια μας και τα γραφεία μας από τελειοποιημένες έγχρωμες τηλεοράσεις (τα λεγόμενα χαζοκούτια) που επί 24ώρου βάσεως και από όλο τον κόσμο και την ίδια στιγμή των γενομένων, μας «βομβαρδίζουν» με ό,τι καλό ή κακό γίνεται στον κόσμο. Συνήθως όμως το καλό δεν το λένε, παρά μόνο το κακό κι αυτό για εμπορική εκμετάλλευση.
Προσοχή όμως φίλοι μου. Στις μέρες μας, όχι μονάχα η τηλεόραση, αλλά και όλη η σύγχρονη τεχνολογία μας οδηγεί δια μέσου της Παγκοσμιοποίησης στη διάλυση της οικογένειας, του έθνους μας και την αυτοκαταστροφή μας. Προσοχή λοιπόν, και έλεγχος στο καθετί που μας σερβίρουν, πριν τρελαθούμε!