Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ευρυτανικός παλμός στην 3η Σεπτεμβρίου!

 Μεγάλη απήχηση είχε το κάλεσμα του Κώστα Μπακογιάννη προς τους Ευρυτανικούς συλλόγους της Αθήνας.
Στο κάλεσμα του δημάρχου Καρπενησίου ανταποκρίθηκαν με μεγάλη συμμετοχή οι εκπρόσωποι και τα μέλη των ευρυτανικών συλλόγων.


Της Λεωνής Θανασούλα
Γραμματέως της Ένωσης
Απανταχού Προυσιωτών
leoniethan@yahoo.gr


Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ο Πάρνων», στις 13 Απριλίου, με βασικό θέμα την ανακοίνωση της χάραξης του «Οικολογικού Πάρκου Δήμου Καρπενησίου», ενός ουσιαστικού έργου για την ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό υψηλών απαιτήσεων. Την παρουσίαση έκαναν οι αρχιτέκτονες καθηγητές του Πολυτεχνείου κ. Γ.Γιαννίτσαρης, καταγόμενος από το Νόστιμο και κ. Κ. Μωραϊτης.
Το Πάρκο αποτελείται από τέσσερα επιμέρους: το πάρκο του Καρπενησιώτη, της Φουρνάς, της Βλαχέρνας και του Πάντα Βρέχει. Πρόκειται για περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και η περιήγηση σε αυτές θα παρέχουν στον επισκέπτη την δυνατότητα για αναψυχή, μελέτη και παρατήρηση, επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό.Το έργο είναι πολλαπλής σημασίας για την περιοχή: κυρίως στοχεύει στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού – δηλαδή ποιοτικού τουρισμού – τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από το εξωτερικό· ουσιαστικότερα όμως, θα δημιουργήσει μια νέα σχέση των επισκεπτών με το τοπίο, με την ευρυτανική φύση, καθώς η λειτουργία των υποδομών που θα δημιουργηθούν θα είναι να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη, ώστε να νιώσει ευπρόσδεκτος και ασφαλής σε έναν άγριο και δύσκολα προσβάσιμο τόπο.
Μετά την ομιλία του κ. Μπακογιάννη και των καθηγητών, τον λόγο πήραν πρόεδροι των συλλόγων που εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το εν λόγω έργο, αλλά και απορίες σχετικά με την υλοποίησή του. Το περιβάλλον και η προστασία του ήταν από τα επικρατέστερα θέματα, καθώς και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ως μέσο στήριξης της τοπικής οικονομίας. Επίσης, για ορισμένους δήμους τέθηκε ως ζήτημα και η ποιότητα του νερού στην παρεχόμενη από τον δήμο ύδρευση. Τέλος, η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής τονίστηκε ως προτεραιότητα για την ανάπτυξη.
Η νέα γενιά των Ευρυτάνων απουσίαζε αισθητά από την αίθουσα και όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη προσέλκυσής της με πιο στοχευμένο πλέον τρόπο.
Θεωρούμε ότι τέτοιες προσεγγίσεις θα λειτουργήσουν πραγματικά προς όφελος της περιοχής, περιμένουμε την υλοποίηση του έργου και ευχαριστούμε τον Δήμο Καρπενησίου για την προσπάθεια αυτή. Οι σύλλογοι θα σταθούν υποστηρικτές με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος και για μία ακόμη φορά διαφαίνεται η σημασία ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας Δήμων και συλλόγων. Το πραγματικό ενδιαφέρον για την Ευρυτανία και η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντοςγια τον νομό μας ας είναι η κινητήριος και ενοποιός δύναμή μας.
Mεταξύ άλλων στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου και πρώην πολιτευτής του Νομού κ. Όλγα Οικονόμου