Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

«Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» - Η ζωντανή κάλυψη της πλατείας Καρπενησίου και ο «Μεγάλος Αδερφός»


Ο δήμος Καρπενησίου, ακολουθώντας τις τάσεις της τεχνολογίας, τοποθέτησε στο παλιό δημαρχείο μια βιντεοκάμερα με σκοπό να προβάλει την πόλη μας σε κάθε γωνιά της γης.
Καθένας έχει τη δυνατότητα μπαίνοντας στη σελίδα του δήμου να βλέπει και αν θέλει να παρακολουθεί κάθε στιγμή ένα μεγάλο τμήμα της πλατείας Καρπενησίου, ορισμένα από τα γύρω κτήρια αλλά και τμήματα από τους δύο δρόμους που οδηγούν σε αυτή (μέρος της Ζηνοπούλου και μέρος της Αθ. Καρπενησιώτη).


Οι λόγοι τοποθέτησης αυτής της κάμερας, είναι αποκλειστικά η τουριστική προβολή του δήμου, η ενημέρωση για τον καιρό στην πόλη όπως και η πιθανή κάλυψη εκδηλώσεων στην πλατεία.
Αναγνωρίζουμε την καλή πρόθεση από πλευράς του δήμου να προωθήσει τουριστικά τον τόπο μας, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα που μας προβληματίζουν και μας αναγκάζουν να είμαστε αντίθετοι σε αυτή την επιλογή:

(α) Η τοποθέτηση της κάμερα στην πλατεία δεν νομίζουμε ότι εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους τοποθετήθηκε και συγκεκριμένα:

•Ο πιθανός επισκέπτης (και επισκέπτης της σελίδας) βλέπει ένα πολύ μικρό μέρος της πόλης και επομένως δεν σχηματίζει μια ξεκάθαρη εικόνα για αυτή. Αυτό μάλλον μπορεί να γίνει καλύτερα με μια σειρά φωτογραφιών από την πόλη αλλά και από τα χωριά του δήμου που θα μπορούσαν να φιλοξενούνται στη σελίδα του δήμου (ήδη υπάρχουν μερικές και θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν). Αν θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο η εικόνα να είναι πρόσφατη ή και «ζωντανή» τότε μάλλον θα έπρεπε να είναι μια πανοραμική εικόνα της πόλης (π.χ. Ψηλά πάνω από τη πόλη, ή από το λόφο του Αγίου Δημητρίου) στην οποία θα προστατεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα από τα αδιάκριτα βλέμματα.

•Για την ενημέρωση του καιρού υπάρχουν ειδικές σελίδες, αλλά και στη σελίδα του δήμου υπάρχει τμήμα στο οποίο μπορεί ο κάθε επισκέπτης να μάθει τι καιρό έχει στην πόλη. Αν πάλι θεωρείτε ότι είναι καλό οι πιθανοί επισκέπτες να έχουν «ζωντανή» εικόνα και για τον καιρό η προηγούμενη μας πρόταση με την πανοραμική εικόνα της πόλης μπορεί να το καλύψει και αυτή την ανάγκη.

•Όσο αφορά την προβολή εκδηλώσεων του δήμου από τη συγκεκριμένη κάμερα αυτό μπορεί να γίνεται κάθε φορά που κάποιο σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο υπάρχει στην πλατεία. Μπορεί δηλαδή να ενεργοποιείται τότε κάμερα και μάλιστα περισσότερων δυνατοτήτων που θα βιντεοσκοπεί και θα προβάλει την όποια εκδήλωση έχει οργανώσει ο δήμος ή κάποιος άλλος φορέας.

(β) Πέρα από τις απόψεις που θέτουν θέμα νομιμότητας ως προς την τοποθέτηση της κάμερας, μας προβληματίζει πολύ αν είναι ορθή επιλογή από μέρους του δήμου. Πιστεύουμε ότι η βιντεοσκόπηση επιδρά στις συμπεριφορές των προσώπων που βρίσκονται στο χώρο που παρακολουθείται. Ένα άτομο που παρακολουθείται δεν είναι ελεύθερο αλλά μπορεί να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του στις προσδοκίες εκείνου που τον παρακολουθεί. Στη περίπτωσή μας παρακολουθείται, χωρίς ίσως τη θέληση τους, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο η ζωή και δράση ατόμων που είτε εργάζονται, είτε κατοικούν σε σπίτια γύρω από την πλατεία. Επίσης, στο χώρο της πλατείας συχνάζουν πολλά παιδιά και δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες αυτής της παρακολούθησης. Επιπροσθέτως στον εποπτευόμενο από την κάμερα χώρο λειτουργούν δύο τραπεζικά καταστήματα για τα οποία προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησής τους σε 24ωρη βάση καθώς και των συναλλασσομένων σε αυτά, άραγε συνυπολογίστηκαν πιθανοί κίνδυνοι;

(γ) Αν και η λήψη είναι σχετικά μακρινή δεν είναι απίθανο κάποιος να αναγνωρίσει πρόσωπα. Έτσι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε κατά πόσο περιορίζεται το συνταγματικό δικαίωμα του καθένα από εμάς να προστατεύονται από τη συλλογή, την επεξεργασία και τη χρήση τα προσωπικά του δεδομένα. Σε αντίθεση με τις κάμερες ασφαλείας όπου πρόσβαση στο υλικό που προβάλλεται έχουν πολύ λίγα άτομα, στη σελίδα του δήμου έχει πρόσβαση καθένας και επομένως δεν μπορεί να προστατευτεί κανείς.
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά διαπιστώνουμε ότι η ζωή μας παρακολουθείται αφού κάμερες υπάρχουν πια σχεδόν παντού (δρόμοι, διόδια, τράπεζες, σουπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, κλπ). Στερούμαστε ένα κομμάτι της ελευθερίας μας αλλά αυτό γίνεται συνήθως με τη δικαιολογία της προστασίας μας.
Επειδή δεν ζούμε και πολύ μακριά από την «Ωκεανία» του Όργουελ, επειδή συχνά νιώθουμε το άγρυπνο μάτι του Μεγάλου Αδερφού να μας παρακολουθεί θεωρούμε ότι η τοποθέτηση άλλης μιας κάμερας στην πόλη περιττεύει.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική
Συνεργασία Καρπενησίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννόπουλος