Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ύψωση Τιμίου Σταυρού - Του Κώστα Μήτσιου

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Την ύψωση του Σταυρού γιορτάσαμε, αλλά το ξερίζωμά του από τη ζωή μας επιδιώκουμε. Γιορτή της Υψώσεως του Σταυρού και εμείς υψώνουμε απειλητικά τις γροθιές μας. Φαντάζεστε την ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού στην εκκλησία, αντί να υψώνουμε το σταυρό, να υψώνουμε τη γροθιά του μίσους, της αδιαλλαξίας, της εκδίκησης;


Ύψωσε ο Θεός την αγάπη Του πάνω στα αστέρια του ουρανού. Σαν να κρατούν τα άστρα ένα τεράστιο πανό, που γράφει: «Ο Θεός υπάρχει και σας αγαπά». Ύψωσε πιο ψηλά από τα άστρα το Σταυρό τού Υιού του. Μια καταπόρφυρη πινακίδα κηρύττει: «Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον άνθρωπο…».
Σήμερα υψώνουμε το Σταυρό; Ποιοι ξεριζώνουν το σταυρό και με ποιόν τρόπο; Οι Χριστιανοί όπου γης αντί την ύψωση του σταυρού, το ξερίζωμα επιδιώκουν, το ξερίζωμα του σταυρού επιτυγχάνουν με τις ενέργειες και τις πράξεις τους. Δυστυχώς, με την επαίσχυντη ζωή τους οι Χριστιανοί, τη θεοποίηση της ύλης, τα έργα τους, ξεριζώνουν το σταυρό.
Καυχόμαστε για εξωτερικές και εύκολες θρησκευτικές πράξεις, χριστιανοί των τύπων, και δε μετέχουμε στη ζωή του Σταυρού. Και άλλοι που καυχώνται ότι δεν έχουν σχέση με τους τύπους, δεν είναι τυπολάτρες, δεν πηγαίνουν στην εκκλησία, έχουν το Χριστό μέσα τους, και αυτοί δεν έχουν σχέση με το σταυρό, δεν υψώνουν το σταυρό. Στην εκκλησία δεσπόζει το μυστήριο του Σταυρού. Και το μυστήριο αυτό το ζούμε, το αισθητοποιούμε, χρησιμοποιώντας και λατρευτικούς τύπους.
Κάθε παιδί που γεννιέται είναι και ένας σταυρός, ο πιο ευλογημένος σταυρός. Ο Χριστός ζητάει να σεβαστούμε τους σταυρούς, που Εκείνος θέλει να φυτεύσει στον κήπο της οικογένειας. Η φωνή του απευθύνεται σε κάθε ανδρόγυνο: «Γονείς, μην ξεριζώνετε τους σταυρούς από το σπίτι σας. Μη σκοτώνετε τα παιδιά μου».
Υπάρχει ασθενής που περιφρονεί το μοναδικό φάρμακο, που ευεργέτης ιατρός δωρεάν του προσφέρει; Αυτοί που περιφρονούν τη συχνή Θεία Κοινωνία και δεν αγωνίζονται για τη συχνή μετοχή τους στο Ποτήρι της ζωής, ξεριζώνουν το δέντρο του Σταυρού από τον κήπο της Ορθόδοξης λατρείας.
Ο Θεός του χρήματος, ο Θεός τη τεχνολογίας, μας πρόδωσαν. Καιρός να πιάσουμε το ζεστό χέρι του Θεού, να υψώσουμε το Σταυρό Του, γιατί γνωρίζουμε ότι και σήμερα είναι όπλο ακαμάχητο, «Θεού δύναμις και Θεού σοφία».

kostasmitsios@yahoo.gr