Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης στο «Κακόρεμα» στον Αη-Γιώργη Καθοριστικές οι παρεμβάσεις του Συλλόγου του χωριού για το έργο

Παραδόθηκε από τον εργολήπτη – κατασκευαστή, το σημαντικό έργο της αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή Αγίου Γεωργίου της Δ.Ε. Φραγκίστας, στην τοποθεσία «Κακόρεμα»
Ανάδοχος του έργου ήταν ο Θεόδωρος Βαξεβάνος, Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 228.780,00 ευρώ, με κοινοτική συμμετοχή 100.440,00 ευρώ και Εθνική συμμετοχή 85.560,00 ευρώ + ΦΠΑ 42.780,00 ΕΥΡΩ.


Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανήκει στο Πρόγραμμα: «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» στη Δράση 2 ως ορεινό αντιπλημμυρικό έργο για αποφυγή των επιπτώσεων πλημμυρών, ενώ φορέας του έργου είναι η Ειδική Γραμματεία Δασών και δικαιούχος η Δ/νση Δασών Ευρυτανίας και πιο συγκεκριμένα το Δασαρχείο Καρπενησίου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθότι στον οικισμό αυτό, τα χρόνια κατολισθητικά φαινόμενα είχαν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην στατικότητα των κτιρίων, του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του παρακείμενο Σχολείου αλλά και σε πολλά σπίτια. Τα μεγάλα τοιχία αντιστήριξης που έγιναν στο ρέμα, θα σταματήσουν την κατολίσθηση του εδάφους και έτσι θα δοθεί τέλος σε ένα σημαντικό ζήτημα.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα, καθοριστικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Συλλόγου του χωριού αλλά και του Εκκλ. Συμβουλίου, που ασχολήθηκαν δυναμικά με το θέμα από το 2003, διεκδικώντας το έργο στην περιοχή. Για άλλο ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, ο ακούραστος Γιώργος Καρατζούνης, ένας άνθρωπος με τεράστια και διαχρονική προσφορά στον τόπο, ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που αναζήτησαν αρμοδίως τη λύση του προβλήματος, με συνεχείς παρεμβάσεις προς την Γενική Γραμματεία Δασών, την Νομαρχία Ευρυτανίας, τον Βουλευτή και άλλους παράγοντες κάτι που τελικά επετεύχθη έστω και τώρα.