Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μαγική μουσική βραδιά από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος την εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2013.
Σε μια ατμόσφαιρα άκρως γιορτινή, οι μελωδίες της Κρατικής ορχήστρας, η οποία επισκέφθηκε την πόλη μας για δεύτερη συνεχή χρονιά, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, σε Χριστούγεννα παραμυθένια.


Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και στους γιούς του, ενώ ακούστηκαν αποσπάσματα από τα έργα ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685 – 1750)
Βραδενβούργιο Κοντσέρτο αρ. 1 σε φα μείζονα BWV 1046
ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1735 – 1782)
«Si nocte tenebrosa», σόλο μοτέτο για φωνή και ορχήστρα, CW F4a
ΚΑΡΛ ΦΙΛΙΠ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΧ (1714 – 1788)
Magnificat σε ρε μείζονα, Wq 215
Η ανεπανάληπτη φυσιογνωμία του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ αναπόφευκτα επισκιάζει συχνά το ταλέντο και τις πολύτιμες συνεισφορές ορισμένων γιων του στην εξέλιξη της μουσικής. Στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων, ο γνωστός «μύστης» του μπαρόκ, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, με την αρωγή τεσσάρων εξαίρετων σολίστ (Ελπινίκη Ζερβού-υψίφωνος, Θεοδώρα Μπάκα- άλτο, Βασίλης Καβάγιας- τενόρος, Κωνσταντίνος Μαυρογένης- βαρύτονος) ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, σε δύο κατανυκτικά θρησκευτικά έργα του Γιόχαν Κρίστιαν και του Καρλ Φίλιπ Εμμάνουελ Μπαχ.
Η εκδήλωση έκλεισε με το πιο ζεστό χειροκρότημα - με το οποίο αποδείχτηκε ότι όλοι απήλαυσαν αυτή τη μαγική μουσική βραδιά – στο μαέστρο και στους μουσικούς της Κρατική Ορχήστρας Αθηνών, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως προείπαμε, βρέθηκε στο Καρπενήσι.