Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΤΣΙΦΟΥ ΣΕ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Επανέρχομαι με σκοπό να απαντήσω σε ευαίσθητους συντρόφους μου και για να προαχθεί ο αυτοδιοικητικός πολιτικός διάλογος μέσω της εφημερίδας σας.
1.Το έγγραφό μου 29/1/2014 το υπέγραψα ως Βαγγέλης Κατσιφός, Αυτοδιοικητικός, Γραμματέας και όχι ως Επιτροπή ΠΑΣΟΚ. Έγραψα  «συναποφασίσαμε» για α)Λειτουργία των γραφείων, β)Συνοχή - συσπείρωση - συναντήσεις μας, γ) Ευρύτερες συνεργασίες στις εκλογές Μάη 2014, δ)Προτάσεις για νέες πολιτικές. Έγραψα για την αυτοκριτική μας στο κεντρικό ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει συντροφικά & ανθρώπινα να είμαστε ψύχραιμοι, θετικοί, δημιουργικοί. Λέμε συχνά «επιστροφή στη 3η Σεπτέμβρη», αλλά να συμβάλλουμε. Λέμε για τη μεγάλη Κεντροαριστερά & το Σοσιαλισμό, αλλά πρέπει να είναι τρόπος σκέψης, έκφρασης, δράσης κοινωνικής, επαγγελματικής & καθημερινής ζωής. Στάση ζωής είναι ο Σοσιαλισμός. Για θέματα οργάνων του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν καταστατικές διαδικασίες. Δεν είμαι υπάλληλος κάθε συντρόφου, απλά ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ότι θέλει. Διαφαίνεται περίτρανα ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης & αυτοκριτικής. Απλά πρέπει να επανέλθουμε στις συλλογικότητες, στις συνεργασίες, στη συντροφικότητα. Να επικρατεί η ψυχραιμία και η ευθύνη. Να καθίσουμε σπίτι μας, παρά να λέμε εξυπνάδες, άδειες επιθέσεις, ατομικά υπαρξιακά. Δεν τιμά αυτούς που ύπουλα και αθόρυβα θέλουν τη διάλυση του κεντροαριστερού και σοσιαλιστικού χώρου.
2.Δεν ευλογώ τα γένια μας, αλλά στον 1,5 χρόνο του Παπανδρέου έγινε πολύ έργο, που το καταπλάκωσε η Οικονομική κρίση όπως: ο Καλλικράτης, το Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καταγραφή δημοσίων υπαλλήλων, καταγραφή συνταξιούχων, ο Νόμος για τις μίζες των εξοπλισμών, η δημοσιότητα κάθε προσχεδίου Νόμου, ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής στήριξης, το μαύρο αναγκαστικό μνημόνιο ως παρ. 9.
3.Όσο η προτίμησή μου στον «Ευρυτανικό Παλμό» ήταν τυχαία. Όμως τα «Ευρυτανικά Νέα» να αποφεύγουν άχρηστες & σκόπιμες ανακρίβειες, αφού Γραμματέας ΠΑΣΟΚ δεν διορίστηκα, απλά εκλέχτηκα. Ο σύντροφος  Πάνος είχε προαναγγείλει την παραίτησή του λόγω παλιών χρεών της Ν.Ε.
4.Τώρα ας πάμε στα προσωπικά. Ως Βαγγέλη Κατσιφό με γνωρίζεται πάρα πολύ καλά, ευγενικός, ήπιος, αλληλέγγυος, αληθινός,.. και ως Αυτοδιοικητικός «τίμιος, διαφανής, εργατικός, γνώσεις, στόχοι, όραμα, …». Το τίμιο τεράστιο έργο μας, διοικητικό, τεχνικό, πνευματικό το 1999-02 είναι στη συνείδηση του κάθε Αγραφιώτη & δεν μετριέται με ανθρώπινες μονάδες. Γνωρίζεται επίσης ότι δεν είμαι καθόλου ειρωνικός, λασπολόγος, ψευδολόγος, γιαυτό θα παρακαλέσω τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τις πολλές ειρωνείες, ως «μας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη, …». Δεν προάγεται ο σοβαρός πολιτικός λόγος, αλλά ο λαϊκισμός. Εξάλλου στα ίδια θρανία μάθαμε.
5.Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία, μας αναγκάζεται να αμυνθούμε στις ειρωνείες και συκοφαντίες σας, όπου προσπαθείτε να μας ισοπεδώσετε και να μας απαξιώσετε επειδή βρεθήκατε από το 4% στο 25. Βεβαίως υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς στην Αθήνα, όχι στο Καρπενήσι. Σημείωση: να πούμε στο Λαό ότι τα σκάνδαλα των εξοπλισμών ερευνώνται με Νόμο του Παπανδρέου-Βενιζέλου. Βεβαίως το καπιταλιστικό σύστημα έφερε την φτώχεια από το 2008, το σύστημα των μονοπωλίων, των εισαγωγέων, των εργολάβων, της παγκοσμιοποίησης, της υπεραυξημένης υπερκατανάλωσης με δανεικά, τη μείωση της εγχώριας παραγωγής από τη συνθήκη του Μάαστριχτ 1992-93. Μήπως όμως προηγήθηκε η πνευματική κρίση του καθενός μας σε αρχές και αξίες; Η αστική αλλοτρίωση των εργαζομένων;
6.Στον μικρόκοσμο γνωριζόμαστε και μας γνωρίζουν καλά, ας μην κρυβόμαστε υποκριτικά. Εμείς οι αυτοδιοικητικοί, παλιοί & νέοι, αριστεροί & δεξιοί, εσείς & εμείς, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι επιτηδευματίες, οι εργολάβοι,  απολαύσαμε και απολαμβάνουμε ακόμα τα μικροαστικά καλά του συστήματος, ως καλή δουλειά, εξουσία καρέκλας, μισθάρα, θέση στο δημόσιο, σπιταρώνα, εξοχικό, αυτοκινητάρες, σπουδές παιδιών, διακοπάρες, υπερκατανάλωση, δυστυχώς κάποιοι και χρηματιστήριο (αν είναι δυνατόν). Όμως όλα αυτά ποιος τα πλήρωνε; Φυσικά το δημόσιο χρέος, δηλαδή ο Λαός και κυρίως ο μικρομεσαίος. Όποιοι δε από εμάς υπήρξαμε διαπλεκόμενοι & άτιμοι οι πατριώτες μας να μας μαυρίσουν.
7.Σήμερα όμως απολαμβάνουμε την κριτική από τα αριστερά όλων υμών & ημών των βολεμένων του συστήματος και τις πληγές του συστήματος τις πληρώνουν μόνο οι άνεργοι οικογενειάρχες, οι νέοι, οι μικροαγρότες, οι μικροσυνταξιούχοι. Η πρότασή μας είναι το μικτό σύστημα της αγοράς, ο Σοσιαλισμός-η Κεντροαριστερά αλλά με κανόνες & έλεγχο και στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα.
8.Αξίζει να αναφερθώ στο Χρηματιστήριο, που ως μηχανισμός της αγοράς συγκέντρωσε τη λαϊκή αποταμίευση σε επιτήδειους. Ο απλός εργαζόμενος δεν έχει δουλειά στο χρηματιστήριο ποτέ. Δυστυχώς πολιτικό ατύχημα ήταν που δεν βγήκε όποιο Κόμμα (πλήν ΚΚΕ που τα έλεγε), ένας μεγαλοπολιτικός από όποιο Κόμμα, ένας μεγαλοδημοσιογράφος  να προστατεύσει τον απλό πολίτη. (Σημείωση: δεν έπαιξα ποτέ και απέπεμψα πολλούς).
9.Σήμερα ως μικροί οικονομολόγοι, ας φανταστούμε πως θα ήταν μιά ασύντακτη χρεοκοπία; Αν δεν παίρνονταν δημοσιονομικά μέτρα και το χρηματοκιβώτιο ήταν άδειο, ποιόν μισθό και σύνταξη θα πλήρωνε το Δημόσιο, πως θα λειτουργούσαν οι υπηρεσίες, οι νομαρχίες, οι δήμοι, τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, πως θα υπήρχε αυτή η σημερινή κακή κοινωνική ισορροπία;  Θα έχανε η μάννα το παιδί και το παιδί τη μάννα, κοινωνικό κράτος μηδέν, αναρχία  και αναταραχή. Πρώτοι και καλύτεροι εμείς οι Σοσιαλιστές λέμε σταδιακή έξοδος από το μνημόνιο, σταδιακή υποστήριξη της ανάπτυξης. Η Ελλάδα έγινε ισχυρή από την «κλίτσα, το αλέτρι και τη βάρκα», τελευταία προστίθεται και ο τουρισμός. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναπαράγει για να σωθεί.
10. Παράδειγμα δημοσιονομικού ισοδύναμου, που θα μπορούσαμε ως Σοσιαλιστές & Συριζάδες εργαζόμενοι να προτείναμε είναι: οι τόκοι των καταθέσεων εσωτερικού 170 δις και κυρίως των καταθέσεων που πήγαν έξω 100 δις να πάνε στο κράτος για 2 χρόνια. Αυτό το ποσό είναι 8 δις € ετησίως.
11.Οι ατάκες σας δίνουν και παίρνουν, εκφράζεστε με αυταρχισμό, με αλαζονεία, με εγωισμό, με υπεροψία, με αποκλεισμούς, με όρους και παζάρια, δηλητηριάζετε αξιόπιστες-μάχιμες δημοτικές ομάδες 10ετιών,  ζητάτε αποστασία τίμιων αυτοδιοικητικών, κηδεμονεύεται ασφυκτικά τη δημοτική κίνηση των 30 στο Καρπενήσι, βάζετε αντικοινωνικούς όρους στα Άγραφα, κλπ. Η ειρωνείες και ατάκες στα δημοτικά θέματα είναι λάδι στη φωτιά που καίει τον άνεργο, τον φτωχό δημότη μας, τον κτηνοτρόφο και γεωργό.
12.Οι φιλοξενούμενοί σας παναλλαδικά, μετανάστες άλλων Κομμάτων κυρίως πασόκοι, μεγάλοι ή μικροί παράγοντες (πλην των απλών ψηφοφόρων) τους παρακαλάτε να μπούν στα ψηφοδέλτιά σας, αλλά μήπως σας κάνουν ζημιά, μήπως φάνε όλο το μαντρί σας, αφού και αυτοί ήρθαν «με πολλές γίδες στην πλάτη…»; Καλοί μου σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό σας 25% (από το 4%) δεν είναι ιδεολογική στροφή της κοινωνίας, αλλά είναι αγανακτισμένοι και πληγωμένοι συμπολίτες μας και δικαιολογημένα. Αλλά με τις δικές σας παραπάνω ατάκες στην Ευρυτανία και με ατάκες στα Κεντρικά σας Γραφεία το ποσοστό σας δεν θα πάρει τον ανήφορο. Δυστυχώς «ο λαός τραβάει την ανηφόρα …..» και επί αυτού τι κάνουμε. Επί αυτού ποιά είναι η πρακτική σας πρόταση, η εφαρμοσμένη πολιτική, και όχι η θεωρία, σε ένα σκληρό σύστημα παγκόσμιων αγορών.
13.Οι ατάκες του προέδρου σας κ. Τσίπρα για «πρόταση δυσπιστίας» που είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση της κεντροδεξιάς, το «επίσημο κάλεσμα αποστασίας  βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» που είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς, η μη καταδίκη φαινομένων χοζοβίας από τα αριστερά, η άρνηση στον Καλλικράτη, άλλα λέει έξω άλλα μέσα,  και άλλες ατάκες, μήπως είναι σκόπιμες;  
14.Να γνωρίζουν οι πατριώτες μας ότι οι αυτοδιοικητικοί στην Ευρυτανία αντιμνημονιακοί είμαστε και περισσότερο τσούζι εμάς που ψηφίζαμε τα κυβερνητικά κόμματα. Από το 2009 εναντιώθηκα στο μνημόνιο, αλλά και υπέρ της δραχμής, και διαχείριση κρίσης με …..….. δεν γίνεται. Ως οικονομολόγος μπορώ να εξηγήσω κατανοητά και απλά ότι η δραχμή στηρίζει καλύτερα τους φτωχούς, ενώ το € καλύτερα τους πλούσιους. Βέβαια εμείς & εσείς οι σημερινοί «βολεμένοι» θα χάσουμε κάποιες μικροαστικές παροχές.
15.Στη λέξη δραχμή όλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχετε πρόβλημα, γιατί είστε προσηλωμένοι στην Ευρώπη των Μονοπωλίων και των πολεμικών εξοπλισμών, δηλαδή στο € που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και όχι στη δραχμή που στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι το εθνικό νόμισμα, η δραχμή, είναι εργαλείο της οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι εργαλείο νομισματικής πολιτικής, απασχόλησης, είναι εργαλείο εγχώριας παραγωγικής βάσης, ανακατανομής και κατανομής του Εθνικού Προϊόντος προς όφελος της εργατικής τάξης. Αγώνας γίνεται να κρατηθούμε στο €, όμως με πολύ φτώχεια και πολύ στέρηση στο 30% των νοικοκυριών, με μείωση της κοινωνικής πολιτικής, κλπ.  Απλά το 2002 δεν ήμασταν για το €.
16.Τέλος, το ζητούμενο και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία και στην περιφέρεια είναι οι εκλογές του Μάη, να κάνουν γνωστή την παρουσία τους με τις κεντρικές τους επιλογές, όχι σε μνημονιακούς, όχι σε κομματικούς άλλων Κομμάτων, αλλά ναι σε κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ναι σε προσκυνητές υποψήφιους. Οι Ευρυτάνες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία προοπτικής.
17.Το οξύμωρο είναι ότι ενώ δεν πιστεύετε στο θεσμό «Καλλικράτης», πως θα υπηρετήσετε κάτι που δεν θέλετε να ακούτε;
18.Σύντροφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ, σας καταλαβαίνω όσο κανείς άλλος. Όμως οι εκλογές είναι για εσάς και εμάς ευκαιρία ψυχραιμίας, πολιτικής ωριμότητας και ευθύνης για το καλό των δύο Δήμων. Η συνεργασία του κεντροαριστερού χώρου επιβάλλεται για το καλό των κοινωνιών μας. Μας «χρειάζεστε και σας χρειαζόμαστε» την 1η Κυριακή, τη 2η Κυριακή των εκλογών, και κυρίως την επόμενη μέρα των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ κόμμα της Αυτοδιοίκησης (αιρετός Νομάρχης, Καποδίστριας, αιρετός Περιφερειάρχης, Καλλικράτης). Δεκάδες τίμια & άξια στελέχη, με 10δες χρόνια επιτυχημένης διακονίας του θεσμού, είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν τους πατριώτες μας. Η όμορφη & τίμια Αυτοδιοίκηση, η Ευρυτανίας μας και ευρυτανικά ζητήματα με έφεραν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούμε για το καλό.  
19.Δεν φταίει το σύστημα «Καλλικράτης» που μπορεί άνετα να βελτιωθεί, απλά  κάποιοι αιρετοί υστερούν. Ο κάθε αιρετός πρέπει να είναι κατά σειρά «τίμιος, διαφανής, εργατικός, γνώσεις, συσσωρευμένες εμπειρίες» και με ισότιμους συνεργάτες να δουλέψει για την προοπτική 10ετίας στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και στην τουριστική ανάπτυξη, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, γιατί αυτό είναι η δυναμική μας και το συγκριτικό  πλεονέκτημα. Σας ευχαριστώ και συγνώμη από όποιον δυσαρέστησα.

Κατσιφός Ευάγγελος

Οικονομολόγος-Δ/ντής Αγροτικής Τράπεζας - Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων & πρώην Δήμαρχος
Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας
email: ekatsifos@yahoo.gr
Τηλ: 6973.699657