Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Βαγγέλης Αποστόλου: “Ενιαίο δασικό οικοσύστημα η Ευρυτανία”

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλης Αποστόλου, στην τοποθέτησή του στην Ημερίδα «Ανεμογεννήτριες και Υδροηλεκτρικά. Τα θέλουμε στην Ευρυτανία;», που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 6 Απριλίου στο Καρπενήσι, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Εμείς δε διαφωνούμε επί της αρχής με την προώθηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων. Γι αυτό οφείλουμε όταν είμαστε αντίθετοι με μια συγκεκριμένη επένδυση, όπως η τωρινή, να τεκμηριώνουμε τη θέση μας.
Αυτό έγινε με την καθολική και διαχρονική αντίδραση του Σκυριανού λαού που ανάγκασε πριν 4 μήνες τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη να απορρίψει την επένδυση των 111 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 333 MW της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο.
Κι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο της σημερινής σας ημερίδας.
Καταθέτω τις θέσεις που ως περιφέρεια αύριο θα υπηρετήσουμε με την εκλογή μας. Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην απειλή εγκατάστασης 62 ανεμογεννητριών των 0,9 MW, στην Ευρυτανία .
Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε αντίθετοι.
Ο πρώτος είναι καθαρά οικονομικός.H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, με την τεχνολογία και το καθεστώς επιδοτήσεων που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας, δεν μπορεί να συνεχιστεί, πόσω μάλλον σήμερα που η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας έχει ξεπεράσει το αναγκαίο όριο.
Είναι αδιανόητο να έχει μειωθεί η αιχμή ζήτησης από 10.000 ΜWAT σε 7.500 και ταυτόχρονα με διάφορα τερτίπια να πληρώνει ο ελληνικός λαός σε όλους τους συνδεδεμένους παραγωγούς 300 εκατ. ευρώ,αδιακρίτως αναγκών.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο όφελος για τη τοπική κοινωνία ,αφού και θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι ελάχιστα .
Κι ο τρίτος είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον σε ένα τόπο που αυτό είναι συνώνυμο με την αναπτυξιακή του προοπτική, αλλά και την ως τώρα επιβίωση της τοπικής κοινωνίας.
Για μας η Ευρυτανία θα αποτελεί εκείνη τη περιφερειακή ενότητα που θα αποτελέσει το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ελλάδα ήπιας ανάπτυξης, στηριγμένης στο μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή και δεν είναι άλλο από το περιβάλλον της, το δασικό της οικοσύστημα.
Δεσμευόμαστε ως περιφερειακή παράταξη ότι θα σταματήσουμε οποιαδήποτε απόπειρα υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης και ταυτόχρονα ότι θα είμαστε μαζί σας στον αγώνα κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία. Στη δική σας αγωνιστικότητα προσθέστε και τη δική μας συμμετοχή.
Για μας η Ευρυτανία αποτελεί ενιαίο δασικό οικοσύστημα και ως τέτοιο θα το διαχειριστούμε για τη στήριξη τόσο της οικοτουριστικής δραστηριότητας όσο και της οικονομικής εκμετάλλευσής του υπέρ των κατοίκων της.»