Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Κώστας Σκανδαλίδης: « Ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να πει τι συνέβη και πως έγιναν όλα αυτά που έγιναν. Το χρωστάει στον ελληνικό λαό»!


Την αισιοδοξία του ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα πετύχουν στην δύσκολη αποστολή τους, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας και στην Βάσω Φεγγούλη, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός, στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Ευρυτανία, για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στην Βίνιανη, μας μίλησε ακόμη για τις αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ και πως μπορεί αυτές να τις γιατρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον Κώστα Καραμανλή, για τις τελευταίες συγκλονιστικές πολιτικές εξελίξεις, για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και φυσικά για το διαχρονικό μήνυμα που στέλνει η Βίνιανη προς όλους.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:


Με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο λαός με την ετυμηγορία του έδωσε ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ και στο Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Μετά το ΔΝΤ και την «γροθιά στο στομάχι», όπως εύστοχα είχατε πει, αλλά και με τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα καταφέρει;

Αλίμονο αν δεν τα καταφέρει! Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλη η Ελλάδα. Και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε και να συμπράξουμε και να προσπαθήσουμε μαζί. Είναι αδιανόητο αυτή την εποχή να ασκούνται μικροκομματικές πολιτικές. Πρέπει να πετύχουμε να ξαναξεκινήσει η χώρα. Αυτό είναι υποχρέωση όλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της Κυβέρνησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, μεταξύ άλλων, είπατε ότι «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να δίνει καθημερινά σκληρές μάχες επιβίωσης για τη χώρα σε όλο τον κόσμο και οι από κάτω να εμφανίζουν εικόνα Βαβέλ». Ποιοι είναι αυτοί οι «από κάτω»;

Από τι στιγμή που δίνεται αυτή η μεγάλη μάχη θα πρέπει όλοι να συστρατευτούν σε μια κατεύθυνση. Και πιστεύω ότι δεν έχει επιτευχτεί απόλυτη στόχευση αυτής της κατεύθυνσης. Δηλαδή, χρειάζεται μια πανστρατεία, ένας λαός ενωμένος και αποφασισμένος να δώσει μάχες.

Επίσης, δηλώσατε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκτήσει πραγματική Κυβερνητική Επιτροπή με θεσμοποιημένες εξουσίες και το κόμμα σπονδυλική στήλη». Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα σε Κυβέρνηση και κόμμα και πως μπορεί να γιατρευτεί;

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες του σχήματος και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δουλέψει η κυβέρνηση συντονισμένα και δυνατά και αυτό ήδη το άρχισε.

Πως σχολιάζετε την στάση του Κώστα Καραμανλή να απέχει απ’ όσα συμβαίνουν στον πολιτικό μας βίο;

Την θεωρώ τουλάχιστον ακατανόητη γιατί είναι ο βασικός πολιτικός που πρέπει να πει τι συνέβη και πως έγιναν όλα αυτά που έγιναν. Το χρωστάει στον ελληνικό λαό!


Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι συγκλονιστικές, με κορυφαίους πολιτικούς, που πριν λίγο καιρό «κυβερνούσαν» την Ελλάδα, μπλεγμένους σε μεγάλα σκάνδαλα. Γιατί όλα αυτά; Φταίει τελικά το σύστημα;

Είμαστε σε μια φάση που το απόστημα αρχίζει να σπάει. Φαίνεται ότι τα πράγματα προχωράνε με αποφασιστικό τρόπο. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις εξελεγκτικές επιτροπές να λειτουργήσουν με απόλυτη διαφάνεια και να αποκαλύψουν την αλήθεια. Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να ξαναβρεί την αναξιοπιστία του πρώτα με τη δική του αυτοκάθαρση και δεύτερον ψάχνοντας τους θεσμούς και τις δομές που δεν θα του επιτρέψουν να παραβεί ποτέ ξανά τα ιδανικά και τα πιστεύω του.

Ως πρώην Υπουργός Εσωτερικών, θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για το σχέδιο Καλλικράτης;

Είναι προς θετική κατεύθυνση. Το στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Το σχέδιο έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί εδώ και 8 με 10 χρόνια και ομολογώ ότι αισθάνθηκα πάρα πολύ ωραία όταν το ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης και του είπε ότι θα με βρει θερμό συμπαραστάτη.

Πως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ένας έμπειρος πολιτικός είναι εκτός κυβέρνησης;

Είναι επιλογή του πρωθυπουργού. Δεν έχει καμία σημασία. Απ’ όπου κι αν βρισκόμουν μαχόμουν και μάχομαι για την παράταξη και για την πρόοδο της χώρας.

Το δικό σας μήνυμα για τα 66 χρόνια από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης), που γιορτάσαμε στη Βίνιανη.

Νομίζω ότι ο καθένας που έρχεται εδώ, έρχεται σε επαφή με την ρίζα και την μνήμη και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, νομίζω ότι σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο παλαίμαχο πραγματικά τόπο ταιριάζουν μόνο ηρωικές πράξεις και τις ηρωικές πράξεις έχουμε ανάγκη και σήμερα. Η Εθνική Αντίσταση και οι πρωτοβουλίες της μας δείχνουν ένα δρόμο, που μπορεί να θεωρείται από πολλούς παραδοσιακός, καλά είναι όμως να μελετήσουμε καλά τα ινδάλματα του.