Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Υψηλού επιπέδου η Ημερίδα για την Άλωση της Βασιλεύουσας


Τα καλύτερα σχόλια από τους παρευρισκομένους απέσπασε η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων για την εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 29 Μαΐου 2010, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Σκοπός της ημερίδας ήταν κυρίως για τους μαθητές των σχολείων του Νομού να ενημερωθούν τόσο για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όσο και για την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης στο Νομό, το οποίο παρουσίασαν επιτυχώς ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς.
Η Ημερίδα αποτελούνταν από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναπτύχτηκε το θέμα «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» με βασικό ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Δοσίθεο Ηγούμενου της Ι. Μονής Παναγίας Τατάρνης με θέμα: « Οι λόγοι της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τα μετά την Άλωση». Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος της ΟΕΣ κ. Ελευθερία Φραγκάκη – Σταυροπούλου Δικαστής επί τιμή, η οποία με μοναδικό τρόπο ανέπτυξε το θέμα της «Εάλω η Πόλις».
Από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου παρουσιάστηκαν ψαλμοί, θρήνοι και άσματα σχετικά με την Άλωση της Πόλης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας είχε ως κύριο θέμα την Ευρυτανία και τον «Καλλικράτη». Βασικοί ομιλητές, όπως προείπαμε ήταν ο Νομάρχης Ευρυτανίας και ο Δήμαρχος Καρπενησίου.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση επί των θεμάτων και η πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος της ΟΕΣ κ. Φραγκάκη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της σε όλους τους συντελεστές της Ημερίδας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ΟΕΣ, για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως στην εμπνεύστρια αυτής την κ. Φραγκάκη. Πιστεύουμε ότι έτσι θα πρέπει να πορευτεί η Ομοσπονδία και σε ανάλογες εκδηλώσεις οι φορείς και το κοινό να συμμετέχουν πιο δυναμικά. vassoep@yahoo.gr