Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Ο Δημήτρης Χρυσικός νέος πρόεδρος στη ΝΟΔΕ Ευρυτανίας
Ο Δημήτρης Χρυσικός εξελέγη Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε από την τοπική ΝΟΔΕ στο Καρπενήσι και σε Νομαρχιακό επίπεδο, νικητής των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νομαρχιακής επιτροπής εκλέχθηκε ο κ. Δημήτρης Χρυσικός. Ο κ. Χρυσικός επικράτησε του εσωκομματικού του αντιπάλου κ. Χρήστου Αρβανίτη λαμβάνοντας επί συνόλου 382 ψήφων, τους 204, ενώ ο κ. Αρβανίτης έλαβε 165. Να υπενθυμίσουμε πως ο Δημήτρης Χρυσικός ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2007 αλλά και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ για 13 χρόνια ,από το 1993- 2004. Από τους 3000 σχεδόν εγγεγραμμένους στους καταλόγους, του Νομού Ευρυτανίας ψήφισαν μόλις 381 άτομα, δηλ. συμμετοχή γύρω στο 11%.
Στην Τ.Ο. Καρπενησίου πρόεδρος εξελέγη ο μοναδικός υποψήφιος, Δημήτρης Κολοκύθας, ενώ μέλη εξελέγησαν οι κ.κ. Αρμάγος Χρήστος, Φακίτσας Στάθης, Καββαδίας Κώστας, Λαθύρης Κώστας, Μακρής Γρηγόρης, Κατσιαρής Νίκος και Αναστασόπουλος Παναγιώτης. Αναλυτικά ο κάθε υποψήφιος έλαβε: Για Ν.Ο.Δ.Ε. Χρυσικός Δημήτριος: 204 Αρβανίτης Χρήστος: 165 Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Καρπενησίου Κολοκύθας Δημήτριος του Σεραφείμ: 190 Υποψήφια Μέλη Αναστασόπουλος Παναγιώτης του Νικολάου: 33 Αρμάγος Χρήστος: του Γεωργίου: 94 Διαμαντής Ιωάννης του Λουκά: 47 Καββαδίας Κωνσταντίνος του Θωμά: 76 Κατσιαρής Νικόλαος του Παντελέωντα: 35 Λαθύρης Κωνσταντίνος του Παύλου: 76 Μάρκης Γρηγόριος του Γεωργίου: 63 Φακίτσας Στάθης του Βασιλείου: 83
Στους 350.000 οι ψηφίσαντες Ικανοποίηση στη Ρηγίλλης για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές
Ικανοποίηση επικρατεί στην ηγεσία της ΝΔ για την μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Εκτιμάται ότι ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν κυμαίνεται μεταξύ 330.000 και 350.000. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στη Ρηγίλλης, για να παρακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η ικανοποίηση για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές συνίσταται στο γεγονός ότι η συγκυρία τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα είναι αρνητική.
Μεγάλη αποχή στην
Περιφέρεια Στερεάς
Με υψηλό το ποσοστό αποχής στους νομούς, όπου υπήρχε το στοιχείο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ντορικών και Σαμαρικών, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ και στη Στερεά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι χαμένοι κάνουν λόγο για επικράτηση της κομματικής γραμμής. Η Βίβιαν Αργύρη εκλέγεται στην Φθιώτιδα, ο Δημήτρης Χρυσικός στην Ευρυτανία, ο Δημήτρης Καραμάνης στη Βοιωτία, ο Βασίλης Δεμερτζής στην Εύβοια και ο Κωνσταντίνος Καπούρος στη Φωκίδα. Για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος κάνει λόγο ο Θωμάς Ρουμπιές που ήρθε δεύτερος στην Βοιωτία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει από το κόμμα και αυτός και οι συνεργάτες του. Υπαναχώρησε της αρχικής του θέσης και δεν κατέθεσε ένσταση ο Χρήστος Αρβανίτης στην Ευρυτανία.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ
“Όταν έθετα υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Ευρυτανίας, εγνώριζα ότι πιθανή εκλογή μου θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Αρκεί εδώ να περιοριστώ σε μια επιγραμματική αναφορά.
Η αντιπαλότητά μου με έναν σκληρό πυρήνα μελών της απερχόμενης ΝΟ.Δ.Ε., η συνεπής και αδιάλειπτη αντίδρασή μου σε συμπεριφορές, πρακτικές και αντιλήψεις άλλων εποχών, είχαν διαμορφώσει εις βάρος μου το όλο σκηνικό. Αρκεί να σημειωθεί ότι ενώ ήμουν μέλος της παράταξης από χρόνια, περιέργως(!!!) το όνομά μου δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ αυτών που είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Και να σκεφθεί κανείς ότι ήμουν ο ένας εκ των δύο υποψηφίων Προέδρων! Μου ζητήθηκε μάλιστα να κάνω αίτηση εγγραφής μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς μου! Κάτι τέτοιο φυσικά ήταν αδύνατο να γίνει, επειδή θα τεκμηρίωνε λόγο ακυρότητας της υποψηφιότητάς μου, πράγμα που πολλοί θα το επιθυμούσαν διακαώς. Το ζήτημα τελικά διευθετήθηκε με άνωθεν παρέμβαση, αφού έγινε απαραίτητος έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη πραγμάτων.
Την τελευταία διετία εξ άλλου, ήμουν ex officio μέλος της ΝΟ.Δ.Ε., αλλά περιέργως, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες μάλιστα αγωνίστηκα για λογαριασμό της παράταξης με την άκρως τιμητική ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή, δεν ελάμβανα ειδοποίηση για συμμετοχή μου στης συνεδριάσεις της ΝΟ.Δ.Ε. επειδή προφανώς ορισμένοι δεν άντεχαν εσωκομματική κριτική για τα τραγικά λάθη που είχαν διαπράξει, οδηγώντας την παράταξη σε πορεία αδιέξοδη.
Εις βάρος μου προσμέτρησε αναμφίβολα το γεγονός ότι στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, είχα το σθένος να βρεθώ στην «αντίπερα όχθη», καθώς συντάχθηκα φανερά με την υποψηφιότητα του σημερινού Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία κατανοώ απόλυτα, αφού η Ευρυτανία είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Εξ αρχής, εγνώριζα ότι ο αγώνας μου θα δινόταν «εκτός έδρας», σε μια «καυτή έδρα», αλλά είχα χρέος να επιμείνω, με στόχο να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να σταματήσουν επιτέλους κάποιες μεθοδεύσεις που τόσο κακό έκαναν στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας. Προτίμησα μάλιστα να κρατήσω ηπίους τόνους, για το καλό της παράταξης, αν και είχα τη δυνατότητα να παρατηρώ εκ του σύνεγγυς τα κακώς κείμενα. Παρά το ότι κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων εντόπισα πληθώρα ψηφοδελτίων τα οποία κατά την κρίση μου ήταν άκυρα (προφανώς σημαδεμμένα), γεγονός το οποίο θα μπορούσε μετά από ένσταση να μεταβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενσταση ως τόσο δεν υπέβαλα, για το καλό της παράταξης, και διότι το ζητούμενο δεν ήταν ποιος τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά αν από την εκλογική αυτή διαδικασία θα προέκυπτε ενωτικό κλίμα και κατάλληλες προοπτικές για ριζικές αλλαγές στη δομή της κομματικής λειτουργίας.
Ετσι κι αλλιώς, το γεγονός ότι η εκλογή Προέδρου στην Ευρυτανία κρίθηκε οριακά (με διαφορά μόλις 39 ψήφων), αποτελεί για μένα - υπό αυτές τις συνθήκες - νίκη περιφανή. Για το λόγο αυτό, ευχαριστώ όλους όσους μου εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους και διαβεβαιώνω ότι δεν διατηρώ πικρία από κανέναν και για τίποτα. Στόχος όλων είναι να περάσουμε δυναμικά στην επόμενη μέρα και πιστεύω ότι ενωμένοι θα το πετύχουμε, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αποδεχόμαστε πλήρως και ανεπιφύλακτα τη νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή οριοθετείται από τον νέο μας αρχηγό Αντώνη Σαμαρά και τα εξουσιοδοτημένα όργανα της Νέας Δημοκρατίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνει και το γεγονός ότι στις δύο Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις του Νομού μας, εκλέχθηκαν καινούριοι και άφθαρτοι πρόεδροι και νέα μέλη, με όρεξη - από ό,τι φαίνεται - για δουλειά, και με διάθεση να αποστασιοποιηθούν από τη ζημιογόνο εσωστρέφεια και τις υπόγειες μεθοδεύσεις του παρελθόντος.
Εύχομαι στον νέο Πρόεδρο Δημήτρη Χρυσικό, στους δύο νέους προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, καλή επιτυχία. Μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για το καλό της παράταξης και για το συμφέρον του Νομού Ευρυτανίας που τόσο αγαπάμε.
Αυτό είναι άλλωστε το χρέος μου απέναντι στην παράταξη και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή στην Ευρυτανία. Γιατί, πιστεύω, ότι όσοι μου εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους (στο ποσοστό μάλιστα του 45%), έχουν την αξίωση να παραμείνω στις επάλξεις και όχι να επιλέξω το δρόμο της φυγής και της αποστασιοποίησης. Κάτι τέτοιο, δεν είναι του χαρακτήρα μου και να είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη τους”.
Χρήστος Αρβανίτης