Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Θέσεις και προτάσεις του Δημάρχου Φουρνάς κ. Ηλία Παπουτσόπουλου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση γενικώς και ειδικότερα για την Ευρυτανία
Είναι να εκπλήσσετε ο καθένας ακούγοντας εν μέσω τέτοιων προβλημάτων την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης. Το νέο σχέδιο για την νέα δομή και αναδιοργάνωση του Κράτους (που την έχει ανάγκη) και που φιλοδοξεί να αλλάξει το χάρτη της χώρας, πιστεύω ότι έρχεται σε μια στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Δημότη, του πολίτη και όπως έχω προηγούμενα δηλώσει έχει ασάφειες, προχειρότητες και υποβαθμίζει το ρόλο της αυτοδιοίκησης σχετικά με την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Τούτο επισημαίνω για το λόγο ότι με το σχέδιο που ετέθη προς διαβούλευση και θα αποτελέσει νόμο του κράτους έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία, ενώ τα θετικά του δεν μας δίδουν την εντύπωση ότι θα εξυπηρετηθεί ο Δημότης, πράγμα που κατά τη γνώμη μου είναι και το ζητούμενο, ιδιαίτερα των ορεινών και άγονων περιοχών, όπως η Ευρυτανία. Οι επιφυλάξεις μας για όλα αυτά απορρέουν και από την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας το τελευταίο διάστημα που δεν λειτουργούν επιτροπές για τα έργα μας μειώνονται στο έπαρκον οι χρηματοδοτήσεις ΣΑΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ και πολλά άλλα που αφορούν τους Δήμους και είναι πολύ σοβαρά.
Ας έλθουμε τώρα και στο Νομό μας, στη μάνα μας Ευρυτανία, που δυστυχώς ήλθε η ώρα να χαθούμε με την απαράδεκτη συρρίκνωση, τη συγκέντρωση (ενώ μιλάμε για αποκέντρωση) που θα μαραζώσει τα χωριά μας και θα τα κάνει αρχικά χειμερινά σκιάχτρα και στη συνέχεια καλοκαιρινά εξασθενημένους οικισμούς, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη νοητή εξυπηρέτηση και την ήπια και χωρίς άγχος διαβίωση των κατοίκων τους.
Τι εξαγγελίες είναι αυτές του Υπουργείου Εσωτερικών ότι η Φουρνά, η Αγία Τριάδα, η Δομνίστα θα είναι πεδινός Δήμος; Μήπως ο πληθυσμός του νέου διευρυμένου Δήμου πάνω από 10 χιλιάδες τον κάνει πεδινό; Ας είναι καλά ο Καραμπάς που με ιδιαίτερο τόνο στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τους τα είπε χύμα και τσουβαλάτα και γι’ αυτό και για την απόφαση του Υπουργείου για δύο Δήμους.
Είναι γεγονός ότι ο Α’ Καποδίστριας βοήθησε τα χωριά μας. Τούτη, όμως, η υπέρμετρη συρρίκνωση με τον Καλλικράτη, ψεύτης να βγω, δεν θα είναι σε όφελος του Δημότη. Τι τον νοιάζει το Δημότη αν στον τόπο του γίνουν μεγάλα έργα, όταν ο ίδιος λόγω της κατάργησης του Δήμου του, θα αναγκαστεί να φύγει και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά ύστερα από τη συνένωση θα έρθουν και άλλα μαντάτα που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα.
Εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιου και ο γράφων ως Δήμαρχος με σύμφωνη γνώμη όλων των Δημοτών μας θα φωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε τα χωριά μας να ζήσουν, θέλουμε να δώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό το μήνυμα διατήρησης της ιστορίας και της παράδοσής μας, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι η Ευρυτανία δεν μπορεί να χωρισθεί και να διοικηθεί με τον τρόπο που την παρουσίασαν. Όσοι ζούμε ακόμα στα χωριά μας έχουμε λόγο και ευθύνη να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας, που απορρέουν από τα ιδανικά και τις παραδόσεις και θα πρέπει να εισακουστούμε και όχι κάποιοι να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Άραγε, διερωτώμαι, ο σχεδιασμός τότε του Καποδίστρια ΙΙ, η απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης, η μελέτη του ΙΤΑ πετάχτηκαν ως άχρηστα στον κάλαθο;
Συνάδελφοι Δήμαρχοι, συνδημότες, φίλοι Ευρυτάνες αναλογισθείτε τις συνέπειες της συρρίκνωσης τω χωριών μας, των σημερινών Δήμων και βγάλτε φωνή να περισώσουμε τουλάχιστον ότι μπορέσουμε. Η αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών μας, αλλά και η μειωμένη εκπροσώπηση των χωριών μας στο διευρυμένο Δήμο δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Η υπερσυγκέντρωση λειτουργιών διαδικασιών, πόρων, υπαλλήλων, σ’ ένα μεγαλύτερο σχήμα θα είναι ολέθριο για τα χωριά μας. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να προχωρήσουν κάποια έργα. Φταίει ο υπάρχων σήμερα Δήμος ή οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στις διαδικασίες;
Αύριο αυτά θα λυθούν ή θα περιμένουμε σαν την αλεπού με το κριάρι. Όλοι εμείς οι Δημότες του Δήμου Φουρνάς και στη γενέτειρά μας, αλλά και στην Αθήνα, όπου έγινε σχετική ημερίδα με θέμα: «Χωροταξικό Δήμων – Καλλικράτης» υποστηρίξαμε με αξιόλογα στοιχεία τη διατήρηση του Δήμου μας είπαμε ΝΑΙ στον Καλλικράτη αναγνωρίζοντας και τις θετικές πτυχές του προγράμματος, αλλά στο χωροταξικό για την Ευρυτανία, είπαμε και λέμε ΟΧΙ και επιμένουμε προς κάθε κατεύθυνση, όπως είπαμε και παραπάνω ότι οι Δήμοι στην Ευρυτανία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι δύο, αλλά πέντε ή τέσσερις τουλάχιστον.
Όταν υπάρχουν οι υποδομές σε κάθε Δήμο και τα χρήματα, όλα μπορούν να γίνουν και μάλιστα καλύτερα. Πέραν αυτού με το νέο πλαίσιο μας σερβίρανε και το καινούργιο ότι «κάτοικοι των Δήμων θεωρούνται οι μόνιμοι. Τι είναι και τούτο πάλι δηλαδή αυτός που λείπει μόνο το χειμώνα από το Δήμο και όλο τον άλλο καιρό είναι στο χωριό του δεν είναι Δημότης; Έλεος πια μ’ αυτό το παραμύθι!!! Καθώς και με το άλλο παραμύθι που ελέγετο ότι σε κάθε καταργούμενο δήμο θα υπάρχει Αντιδήμαρχος τώρα μας άλλαξαν τα δεδομένα βάζοντας πληθυσμιακό.
Φίλοι, χωριανοί, αναγνώστες και Ευρυτάνες αισθάνθηκα την ανάγκη, γιατί εμείς οι Δήμαρχοι δίδουμε λόγο καθημερινά, να επικοινωνήσω μαζί σας και να πω αυτά που ύστερα από μελέτη, σύνεση και παράπονο, συμπέρανα ότι είναι αναγκαίο να δημοσιευθούν για τον τόπο μας, την Ευρυτανία και την τύχη των χωριών μας.
Πέραν αυτού σας γνωρίζω ότι διαβιβάζω το παρόν, αλλά και το πόρισμα των δράσεων μας προς το αρμόδιο Υπουργείο, μήπως και μας ακούσουν. Παλεύουμε όσο έχουμε καιρό και ότι προκύψει, αφού σύμφωνα με την λαϊκή παροιμία «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία».
Επίσης, πολύ σοβαρό θεωρώ το γεγονός της μη αναφοράς των συνοδευτικών πόρων του προγράμματος για τους Δήμους. Τι θα γίνει, δηλαδή, με ΘΗΣΕΑ – ΕΛΛΑΔΑ το πλέον σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο των Δήμων μας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές πως θα χρηματοδοτούνται οι νέοι Δήμοι, ένα σοβαρό στοιχείο για τους διευρυμένους Δήμους και τους Δήμους που έστω και με συνένωση δεν έχουν τα απαιτούμενα έσοδα. Δεν υπάρχει αναφορά για τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων θεσμών.
Επιγραμματικά επισημαίνουμε τα εξής:
Πιστεύω σ’ αυτή τη φάση που διανύουμε ότι μια μετάθεση του χρόνου εφαρμογής του Καποδίστρια θα ήταν καλό για την αυτοδιοίκηση τουλάχιστον του α’ βαθμού, προκειμένου να δοθεί ο ανάλογος χρόνος και να προετοιμαστεί το σχέδιο αλλαγής έχοντας τον ανάλογο χρόνο και στο διάστημα αυτό να προταθεί και σχέδιο εθελοντικών συνενώσεων. Ήδη οι Δήμοι έχουν με το ΘΗΣΕΑ ένα μπούσουλα Ανάπτυξης για την περιοχή τους και πιστεύω ότι μπορούν να προχωρήσουν και ως έχουν και να προετοιμαστούν με την ησυχία ους στο σχέδιο Καλλικράτης με άνεση και με σωστό προγραμματισμό.
Επίσης, το σχέδιο δεν αναφέρει ρητά ποιες υπηρεσίες θα λειτουργούν σε κάθε καταργούμενο Δήμο και με ποιες αρμοδιότητες.
Τι Καλλικράτης είναι αυτός που δεν πρόβλεψε καθόλου ποια επιτυχία θα είχε η συνένωση όμορων Δήμων στα σύνορα των Νομών, που όπως αποδεικνύεται από παλιότερα τέτοιες συνενώσεις είναι συμφέρουσα. Το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί για τη μελλοντική ανάπτυξη.
Δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχουν πολιτικά και κομματικά κριτήρια στη χωροθέτηση των Δήμων παρά μόνον αποφάσεις των τοπικών κοινωνικών συνοχή των συνενούμενων Δήμων και εξυπηρέτηση των πολιτών, κάνοντάς τους κοινωνούς της Δημόσιας Διοίκησης.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Προς τους Δημάρχους της Ευρυτανίας
Με σεβασμό και εκτίμηση προς τους Δημότες μου
και τους απανταχού Ευρυτάνες
Ο Δήμαρχος Φουρνάς
Ηλίας Παπουτσόπουλος