Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου, κατά το 2ήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου 2010, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη διδασκαλία μαθημάτων Α΄ Βοηθειών.

Διδασκαλία επίδεσης τραύματος σε μαθητές Λυκείου

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) από έμπειρο προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και έχει ως τίτλο: «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ 2010: Διαδημοτική Νεανική Πρωτοβουλία». Ως περιοχές πραγματοποίησής του επελέγησαν οι Δήμοι Απεραντίων και Ασπροποτάμου και συγκεκριμένα τα εκεί λειτουργούντα σχολεία.

Διδασκαλία Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ)
στους εκπαιδευτικούς των Σχολείων του Ραπτοπούλου


Συγκεκριμένα, οι έμπειρες νοσηλεύτριες - εκπαιδεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) κ. κ. Μαρίνα Γεωργακοπούλου του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ναυπάκτου και Χατζηχαραλάμπους - Πανέτσου Χριστίνα και Συλεούνη Ηρώ, του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Λαμίας, στις 29 Νοεμβρίου 2010 και κατά το πρωινό ωράριο (08.15΄ – 14.00΄) δίδαξαν μία σειρά μαθημάτων Α΄ Βοηθειών στους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου Γρανίτσας και των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του εκεί Δημοτικού Σχολείου, καθώς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολικών μονάδων. Την αποστολή συνόδεψαν και συντόνισαν οι Κώστας Παπαδόπουλος και Ηλίας Λιάσκος, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της Πανευρυτανικής Ένωσης. Τα μαθήματα ήταν σχετικά με την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αιμορραγίας, ρινορραγίας, ξένου σώματος στον λάρυγγα, λιποθυμιών, καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), διάσεισης, διαστρέμματος, ηλίασης, εγκαύματος, τσιμπήματος σφήκας – μέλισσας – φιδιού, δηλητηρίασης από οινόπνευμα (μέθης), τραυμάτων κ.ά. Στη Γρανίτσα παρακολούθησαν τα μαθήματα
Πάνω από 80 μαθητές και εκπαιδευτικοί

Το απόγευμα της 29-11-2010 το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ραπτοπούλου, έδρα του Δήμου Ασπροποτάμου, όπου συμμετείχαν άπαντες οι εκεί υπηρετούντες εκπαιδευτικοί (25, συνολικά). Εκεί διδάχθηκαν οι ενότητες οι σχετικές με την απώλεια των αισθήσεων, τη θέση της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ( ΚΑΡΠΑ) κ.ά., ενώ εδόθησαν απαντήσεις και σε ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων που συμβαίνουν τακτικά στα σχολεία, για το φαρμακείο του σχολείου και τα υλικά που πρέπει να περιέχει κ.ά. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών υπήρξε καθολική ( συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί)

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και την Τρίτη, 30-11-2010. Το παρακολούθησαν οι μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου (συνολικά 78 μαθητές), Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ραπτοπούλου (8 μαθητές) και άπαντες οι εκπαιδευτικοί, αφού οι διδαχθείσες ενότητες ήταν διαφορετικές από την προηγούμενη ημέρα και προσαρμοσμένες στην ηλικία των μαθητών.

Διδασκαλία Θέσης ανάνηψης ή ασφαλείας σε μαθητές Γυμνασίου

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα η διαρκής προσοχή και το αμείωτο ενδιαφέρον ΟΛΩΝ των μαθητών και των εκπαιδευτικών για όλες τις διδαχθείσες ενότητες, καθώς και τα εύστοχα ερωτήματα που έθεσαν στις κ. κ. εκπαιδεύτριες, οι οποίες υλοποίησαν το πρόγραμμα με απόλυτη επιτυχία, και τις οποίες στο τέλος ευχαρίστησαν με συγκινητικά λόγια οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και πολλοί γονείς μαθητών των παραπάνω σχολείων.

Στο τέλος των μαθημάτων μοιράστηκε έντυπος «Οδηγός Βασικών Πρώτων Βοηθειών» της Υπηρεσίας «Αγωγή Υγείας» του Τομέα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που εκδόθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση με δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους 2010.

Σημειώνεται, ότι στα πλαίσια του προγράμματος αυτού η Πανευρυτανική Ένωση θα αποστείλει στα παραπάνω Γυμνάσια – Λύκεια φαρμακείο, το οποίο θα περιέχει όλα τα είδη που προβλέπονται για ένα σχολικό φαρμακείο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας «Αγωγή Υγείας» του Τομέα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. .
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι για την επιτυχία του προγράμματος αυτού ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των Διευθύνσεων και του Διδακτικού Προσωπικού όλων των παραπάνω σχολικών μονάδων, αλλά συντέλεσαν ιδιαίτερα όμως η προθυμία και η προσοχή που επέδειξαν άπαντες οι μαθητές, καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών, που οι υπεύθυνες νοσηλεύτριες – εκπαιδεύτριες παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο.

Πρώτες βοήθειες σε λιποθυμία
και στους μικρότερους μαθητές


Τέλος, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης αυτής γνωρίζουμε ότι στην ίδια περιοχή και στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση της Ομάδας Γιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης «Οι Καλοί Σαμαρείτες», διαφόρων ειδικοτήτων, προς προληπτική ιατρική εξέταση των μαθητών, στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010. Συντονιστής της Ομάδας αυτής θα είναι ο εκλεκτός Ευρυτάνας Παιδίατρος κ. Κώστας Παπατζίμας, Επιμελητής στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο οποίο ανήκουν και οι υπόλοιποι γιατροί της Ομάδας, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν και κατά την πετυχημένη εξόρμηση του Νοεμβρίου του 2008, οπότε είχαν εξετασθεί πάνω από 250 άτομα.