Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Στις 12 Μαϊου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις

Όλο πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Στις10 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα στα λύκεια όλης της χώρας, ενώ δύο ημέρες μετά ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ.
Με Νεοελληνική Γλώσσα, γενικής παιδείας, ξεκινούν οι εξετάσεις των Πανελληνίων για το 2011 για τα Γενικά Λύκεια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται κάθε δύο ημέρες και μέχρι τις 25 Μαΐου, όπου θα εξεταστεί το μάθημα επιλογής, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Στα ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 19 Μαΐου πάλι με Νεοελληνική Γλώσσα, ενώ τερματίζουν την 1η Ιουνίου.
Τα ειδικά μαθήματα ξεκινούν στις 11 Ιουνίου με Αγγλικά και τελειώνουν στις 20 του ίδιου μήνα με Έλεγχο μουσικών ακουστικών ικανοτήτων.
Οι εξετάσεις θα ξεκινούν στις 8μιση το πρωί και οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες το αργότερο μέχρι τις 8.
Σε κλίμα λιτότητας
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεώνοντας το υπουργείο Παιδείας να μειώσει τα εξεταστικά κέντρα και να ορίσει κοινές ώρες εξέτασης για τους τελειόφοιτους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Επιπλέον, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα από το παραδοσιακό. Μέχρι σήμερα, η εξεταστική περίοδος διαρκούσε σχεδόν δυο μήνες ξεκινώντας με τα πανελλαδικά μαθήματα, υποχρεωτικά εξεταζόμενα για το σύνολο των μαθητών και ακολουθούσε η εξέταση των υπόλοιπων μαθημάτων σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας όλοι οι υποψήφιοι Γ’ τάξης ημερήσιων και Δ΄ τάξης εσπερινών Λυκείων θα διαγωνιστούν στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα από κοινού στα ίδια εξεταστικά κέντρα και τις ίδιες ώρες και μέρες. Μέχρι το 2010 τα εξεταστικά κέντρα για τα δυο Λύκεια ήταν ξεχωριστά και λειτουργούσαν σε διαφορετικές ημέρες και ώρες. Φέτος όμως αποφασίστηκε ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 1.068 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 22.010 για τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) και 1.133 για τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α’).
Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις ώρες.
Ως πρώτο μάθημα εξέτασης ορίζεται στις 12 Μαΐου η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων μαθημάτων της τελευταίας Τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ:
Πέμπτη 12/05:  Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)
Σάββατο 14/05:  Βιολογία (Γενικής Παιδείας), Φυσική (Γενικής Παιδείας), μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας), Ιστορία (Γενικής Παιδείας).
Δευτέρα 16/05:  Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Θετικής Κατεύθυνσης και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων).
Τετάρτη 18/05:  Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία – Βιοχημεία (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης – Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης – Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).
Παρασκευή 20/05:  Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Θετικής Κατεύθυνσης και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο Κύκλων).
Δευτέρα 23/05:  Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης  - Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης – Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).
Τετάρτη 25/05:  Αρχές Οικονομικής Θεωρίας  (Μάθημα Επιλογής όλων των Κατευθύνσεων).
Ως ώρα εξέτασης ορίζεται η 8.30πμ κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00πμ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας υπάρχει αναλυτικά και το πρόγραμμα  εξετάσεων ειδικών μαθημάτων, καθώς και αυτό για τους υποψηφίους των Εσπερινών ΕΠΑΛ και μαθημάτων Ειδικότητας.