Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ερώτηση Μαρίνου για τη συγχώνευση των 3 Σχολείων του Δήμου Αγράφων

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου κατέθεσαν 3 Βουλευτές του ΚΚΕ για να μην προχωρήσει στη συγχώνευση των σχολείων του Δήμου Αγράφων. Οι συγχωνεύσεις αυτές αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ερώτησή τους, που σας παραθέτουμε στην συνέχεια, οι κ.κ. Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Θανάσης Παφίλης, δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στα παιδιά των χωριών και οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κλείνουν ερωτώντας αν η κ Υπουργός σκοπεύει να ανακαλέσει την απόφασή για τη συγχώνευση των σχολείων αυτών.


Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Θέμα: Η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη συγχώνευση των σχολείων του Δήμου Αγράφων.
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι εκπαιδευτικοί του Δήμου Αγράφων μετά την ανακοινωμένη κατάργηση των μονοθέσιων δημοτικών σχολείων των Κέδρων, του Νέου Αργυρίου και των Τοπόλιανων, τα οποία συγχωνεύονται αντίστοιχα με τα διθέσιο Ραπτοπούλου, μονοθέσιο Δαφνούλας και μονοθέσιο Καστρακίου.
Οι συγχωνεύσεις αυτές δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στα παιδιά των χωριών. Αρκεί να σημειωθεί ότι όπως καταγγέλλει με έγγραφό του ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας  με τη συγχώνευση του 1/θ Κέδρων με το 2/θ Ραπτοπούλου οι μαθητές καθημερινά πρέπει να μετακινούνται σε μια απόσταση 32 χιλιομέτρων (16 + 16) σε μια αρκετά δύσκολη διαδρομή ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Το παράδειγμα των Αγράφων καταρρίπτει επίσης τους ισχυρισμούς ότι τα μέτρα έγιναν με εκπαιδευτικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγχωνεύονται μονοθέσια με μονοθέσια σχολεία (1/θ Νέου Αργυρίου με 1/θ Δαφνούλας, 1/θ Τοπολιάνων με 1/θ Καστρακίου) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται 2 μονοθέσια με πολλούς μαθητές το καθένα και παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης
Αποδεικνύεται ότι στόχος των συγχωνεύσεων δεν είναι η βελτίωση της παρεχόμενης γνώσης αλλά η προώθηση του σχολείου της αγοράς, παρά και ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ Υπουργός αν σκοπεύει να ανακαλέσει την απόφασή για τη συγχώνευση των σχολείων του Δήμου Αγράφων.

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιάννης Γκιόκας
Θανάσης Παφίλης