Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Συμμετοχή και διάκριση του ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας στο «MASTERCLASSES 2011»

 Το πείραμα του αιώνα και η επιτυχής συμμετοχή του ΕΠΑΛ Φραγκίστας στα masterclasses 2011 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το πείραμα του αιώνα, που έγινε γνωστό στο ευρύτερο κοινό το Σεπτέμβριο του 2008 με την επίσημη έναρξή του, αφορά στην φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, η οποία είναι μια περιοχή της φυσικής που ερευνά και αναζητά τους δομικούς λίθους της ύλης. Στην ουσία από τι είμαστε φτιαγμένοι. Πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στα Γαλλοελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, με τη συμμετοχή 3.000 και πάνω φυσικών και μηχανικών από όλο τον κόσμο (μόνιμο προσωπικό και ομάδες επιστημόνων από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα). Όταν πραγματοποιείται είναι σαν να μεταφερόμαστε στην αρχή δημιουργίας του Σύμπαντος και να καταγράφουμε τι συμβαίνει.


  Το πείραμα έχει και άλλους στόχους που θα μπορούσε κανείς να τους αναζητήσει στην παρουσίαση του καθηγητή κυρίου Γαζή (που υποσχόμαστε να ανεβάσουμε σύντομα στην ιστοσελίδα μας - από την συντακτική ομάδα του ιστοτόπου). Η παραπάνω αναφερόμενη επεξεργασία πραγματοποιείται στο CERN αλλά και σε άλλους χώρους όπως πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα. Για πρώτη φορά φέτος οι υπεύθυνοι του CERN έδωσαν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από την σύγκρουση δεσμών πρωτονίων στον επιταχυντή LHC και όχι από κοσμικές ακτίνες όπως τις προηγούμενες χρονιές στα μαθήματα προχωρημένου επιπέδου MASTERCLASSES 2011. Είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφoρά στους μαθητές όλων των λυκείων όλων των ευρωπαϊκών πόλεων και τους δίνει την δυνατότητα με την βοήθεια επιστημόνων - ερευνητών να πραγματοποιήσουν επεξεργασία των παραπάνω αναφερόμενων πειραματικών δεδομένων.

cern   Στα ερωτήματα τι ακριβώς είναι αυτό το πείραμα, τι περιλαμβάνει και ποιος ο σκοπός του, απαντάμε ως εξής: Σε μια κυκλική σήραγγα περιμέτρου 27km, εκατό μέτρα κάτω από τη γη, υπάρχουν επιταχυντικές κοιλότητες με τις οποίες επιταχύνονται δέσμες πρωτονίων, οι οποίες κινούνται αντίθετα και συγκρούονται σε τέσσερα σημεία της σήραγγας (του δακτυλίου). Τα πρωτόνια παραμένουν σε κυκλική τροχιά με τη βοήθεια μαγνητών. Στα τέσσερα παραπάνω σημεία έχουμε τοποθετήσει τέσσερις ανιχνευτές σωματιδίων (καταγραφικά συστήματα) για να καταγράψουν τα σωματίδια που παράγονται από τις πολλαπλές συγκρούσεις των αντίθετα κινουμένων πρωτονίων. Τα σωματίδια είναι αυτά που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο (standard model) και αυτή τη στιγμή η ενέργεια των συγκρουόμενων πρωτονίων έχει φθάσει στην τιμή 3,5 Tev (1Tev= 1012 ev) με ανώτερο στόχο τα 7 Tev. Με την επεξεργασία των καταγραφόμενων τροχιών των παραπάνω σωματιδίων μετράμε τις μάζες τους με μεγαλύτερη ακρίβεια, επαληθεύουμε τις δομές τους και αναζητούμε το σωματίδιο HIGGS.

  Επίσης για πρώτη φορά φέτος εγκρίθηκε η συμμετοχή του σχολείου μας η οποία ήταν και η μοναδική στο νόμο Ευρυτανίας στα MASTERCLASSES του ΑΠΘ στις 17-03-11.Τα πειραματικά δεδομένα που μας δόθηκαν αφορούσαν στην επαλήθευση της δομής του πρωτονίου και ήταν γεγονότα - σήματα που αναφέρoνταν στην παραγωγή του σωματιδίου W. Όποιος θέλει να δει περισσότερα για την επιτυχή επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων που δόθηκαν μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα http://www.editgrid.com/user/masterclass/Analysis All &nbsp. Tο σχολείο μας ξεχώρισε στο κουίζ δώδεκα ερωτήσεων που δόθηκε μετά την ερευνητική εργασία από τους υπευθύνους στην ΓΕΝΕΥΗ σε απευθείας σύνδεση με το ΑΠΘ. Το ζευγάρι των μαθητών μας Αχιλλέας και Δημήτρης Λαθύρης απάντησαν επιτυχώς και στις δώδεκα ερωτήσεις και ήταν μέσα στα 5 μόνο ζευγάρια από τα 50, από 35 σχολεία, που έλαβαν μέρος σε αυτό!!!Δίνω τα συγχαρητήρια μου δημόσια στα δύο αυτά παιδιά αλλά και στα υπόλοιπα που συμμετείχαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό!!!
Α.Π.Θ

  Κλείνοντας αυτή την συνοπτική περιγραφή για το πείραμα του αιώνα και την συμμετοχή μας στα MASTERCLASSES 2011 στο ΑΠΘ θέλω να ευχαριστήσω τη διευθύντρια του σχολείου μας μοναχή ΚΑΦΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, το σύλλογο των καθηγητών, τους γονείς, τους χορηγούς μας για την συνεισφορά και τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της συμμετοχής μας και ιδιαίτερα τους μαθητές μας που παρακολούθησαν με χαρά και ενθουσιασμό το πρόγραμμα, επιδεικνύοντας υπομονή και επιμονή. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον καθηγητή της πληροφορικής και συνοδό μας καθηγητή κ.ΣΟΛΩΝΑ ΤΖΕΛΗ για την άψογη συνεργασία μας σε όλα τα θέματα και τον κ. ΙΩΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ καθηγητή πληροφορικής για την παρουσίαση του θέματος στην ιστοσελίδα του σχολείου μας!!!
Από καρδιάς σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη χαρά που μου προσφέρατε!
ΞΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΣ MSC (Μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσική υψηλών ενεργειών στο Ε.Μ.Π)

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους μαθητές του ΕΠΑΛ Δυτ. Φραγκίστας και την καθηγήτριά τους κα Βασιλική Ξύδη (Φυσικό) για την συμμετοχή και την διάκριση του σχολείου τους στο σεμινάριο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων «MASTERCLASSES 2011» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 17-03-2011.