Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ξεχωριστές τιμές στον Οικ. Πατριάρχη, σε Κοζάνη & Καστοριά παρουσία του Μητροπολίτου Καρπενησίου

Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι κατά την επταήμερη επίσκεψη του σε Κοζάνη και Καστοριά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της Κοζάνης και της Καστοριάς, κατά την επταήμερη επίσκεψη του στη Δυτ. Μακεδονία. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του έφτασε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Κοζάνης το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 28 Ιουνίου 2012, όπου τον υποδέχτηκαν οι Μητροπολίτες Κοζάνης Παύλος και Καστορίας Σεραφείμ. Στην είσοδο της πόλης έφιπποι με παραδοσιακές φορεσιές μπήκαν μπροστά από την πατριαρχική πομπή οδηγώντας την στην πλατεία. Κατά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Στην κεντρική εξέδρα στην πλατεία Νίκης υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, που ως γνωστόν διεκόνησε την Ιεράν Μητρόπολιν Σερβίων και Κοζάνης, επί του Μακαριστού Διονυσίου, τόσο από την θέση του Πρωτοσύγκελου όσο και ως εκπαιδευτικός, πολλοί αρχιερείς, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου, που τον επευφημούσε και του προσέφερε λουλούδια.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απένειμε στον Πατριάρχη το Χρυσό κλειδί της πόλης και το Μετάλλιο του Δήμου Κοζάνης. Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Αργά το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τα εγκαίνια του αποκατασταθέντος ιστορικού Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του επιχωρίου Μητροπολίτη Παύλου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, πλήθους άλλων Ιεραρχών, κληρικών, Αρχών και πιστού λαού.
Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε και τον Δήμο Σερβίων, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Σερβίων-Βελβεντού παραλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο της πόλης από τον δήμαρχο, Βασίλη Κωνσταντόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο, ενώ κατά την παραμονή του στα Σέρβια, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου και άλλους Αρχιερείς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων όπου εψάλλη το «Φως Ιλαρό».

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Σε πνευματική συστράτευση για την υπέρβαση της πολυδιάστατης κρίσης που δοκιμάζει τον λαό κάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, κατά την υποδοχή του στην κεντρική πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς, το Σάββατο 30 Ιουνίου.
Ο Πατριάρχης επισκέφτηκε την Καστοριά με την ευκαιρία της κατατάξεως στις αγιολογικές δέλτους της εκκλησίας της γεννημένης στην περιοχή της Τραπεζούντας, Οσίας Σοφίας, που ήρθε στην περιοχή ως πρόσφυγας από τον Πόντο και ασκήτεψε στην Ι. Μονή της Παναγίας Κλεισούρας στην Καστοριά, ως την κοίμησή της στις 6 Μαίου 1974.
Την επομένη, Κυριακή 1 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, τελέστηκε η Ακολουθία Αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας που ασκήτευσε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη και ακολούθησε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν μέρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο επιχώριος Επίσκοπος, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, Αρχιερείς καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης π. Δοσίθεος, γνωστός για τις πνευματικές του σχέσεις με τον κ. Βαρθολομαίο, όπως και ο πρώην Αρχιερατικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Χρυσικός.
Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκεπτόμενος την Ι.Μ. του Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, προσκύνησε στον τάφο της οσίας και καθαγίασε το Ιερό Κιβώριο του μνήματός της, ενώ, αργότερα, επισκέφθηκε και το χώρο όπου ασκήτευσε εντός της μονής και άναψε τις τρεις κανδήλες στο τζάκι, όπου συνήθιζε να κάθεται η Οσία Σοφία.
Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν η ηγουμένη Εφραιμία και η εκεί γυναικεία αδελφότητα και ακολούθησε δοξολογία στον ναό της μονής. Η ηγουμένη ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για την αγιοκατάταξη της Οσίας Σοφίας και για την επίσκεψή του στο μοναστήρι.
Ο κ. Βαρθολομαίος επανέλαβε ότι ο βίος της ασκήτριας αποτελεί υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζει ο πιστός και τον δρόμο για να πλησιάσει κανείς τον Θεό και να απολαύσει τα πνευματικά δώρα αυτής της επικοινωνίας.
Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 9:30 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναγορεύτηκε  σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καστοριάς από τον Δήμαρχο Μανώλη Χατζησημεωνίδη. Στις 10:30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, στις 12 το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία Μαυριωτίσσης) και στις 6:30 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε το Νυμφαίο. Χθές Τρίτη 3 Ιουλίου στις 11:30 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια του Ενυδρείου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και στις 2 το μεσημέρι αναχώρησε από το Αεροδρόμιο "Αριστοτέλης" Άργους Ορεστικού για την Βασιλεύουσα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε Κοζάνη και Καστοριά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Θεοσόστου Επαρχίας μας είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατ΄ ιδίαν, για πολύ σημαντικά θέματα με τον Πατριάρχη, ενώ κατά την παραμονή του στην Κοζάνη, συναντήθηκε με κληρικούς και κατοίκους της περιοχής, γνωστούς από την περίοδο εκείνη, όπου ως παπα – Νικόλας, αγίαζε, ευλογούσε και εδίδασκε για πολλά έτη στον τόπο εκείνο.
                        vassoep@yahoo.g