Κυριακή 12 Μαΐου 2013

TA ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το Πάσχα πέρασε και οι Ευρυτάνες  ξαναγυρίζουν  σε ρυθμούς  προ εορτών. Τι μας έμεινε όμως από τις φετινές γιορτές ? Σίγουρα  η υποτονική κίνηση της αγοράς. Οι γιορτές δεν κατάφεραν να ξεπαγώσουν   το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί, έστω για λίγες ημέρες και οι περισσότεροι καταστηματάρχες βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον τους. Οι καταναλωτές αγόραζαν μόνο τα πλέον  απαραίτητα μιας και η οικονομική κρίση δεν τους επέτρεπε όπως άλλες χρονιές να κάνουν τις αγορές με την άνεση τους. 
Τώρα ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ορατό τον κίνδυνο λουκέτου εάν η κατάσταση συνεχιστεί σε αυτόν τον ρυθμό για πολύ καιρό ακόμη. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα σε κανένα  για μετατροπή του κλίματος και ο θάνατος του εμποράκου είναι προ των πυλών. Για Ανάσταση ούτε λόγος. Ο βουλευτής του νομού μας που τυγχάνει να είναι με το κύριο κυβερνητικό κόμμα απλά παρατηρεί και αρκείτε σε διαπιστώσεις. Καμία πρόταση, κανένα όραμα , καμία προσπάθεια, καμία ενέργεια.  Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς όπως  και άλλα επαγγέλματα (οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι ) έτσι και οι έμποροι  αργοσβήνουν.

Τώρα εάν έτυχε να δούλεψει κάποιος λίγο παραπάνω  να  υπενθυμίσω την λαϊκή ρήση ότι δεν χορταίνει το σκυλί το Πάσχα όσο και εάν φάει. Χρειάζεται  καθημερινή και σταθερή τροφή για να ζήσει.

Εντύπωση προκάλεσε ο λόγος του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ.  Νικολάου στο Πασχαλινό του μήνυμα και ιδιαίτερα το σημείο που ανέφερε ότι η Εκκλησία  σιωπά αδικαιολογήτως στην σημερινή εποχή της κρίσης και των δεινών που βιώνει η χώρα. Σε αυτές τιε δύσκολες συνθήκες οι άνθρωποι  ψάχνουν ένα στήριγμα και η Εκκλησία όχι απλά δικαιούται άλλα υποχρεούται να ομιλεί και να πράττει ότι μπορεί. Για να το λέει αυτό ένας άνθρωπος της Εκκλησίας και μάλιστα από τους πιο πεφωτισμένους ηγέτες που έχει κάτι θα ξέρει. Πιθανόν ο ρόλος της για σύμπνοια, αλληλεγγύη, ανάδειξη των πραγματικών ενόχων και κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης για έξοδο από την κρίση δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Όσοι παραβρέθηκαν σε Εκκλησίες που αναγνώστηκε μετά το Χριστός Ανέστη  το κείμενο του προαναφερθέντος Σεβασμιότατου έφευγαν για τα σπίτια τους εμφανώς προβληματισμένοι. Οι φωνές αυτές πρέπει να αναδεικνύονται και  να υποστηρίζονται γιατί ο προβληματισμός είναι η αρχή της αμφισβήτησης. Και για να σωθούμε εάν δεν αρχίσουμε να αμφισβητούμε τις υπάρχουσες καταστάσεις  δεν υπάρχει περίπτωση. Τα λόγια του μπορεί να τα ερμηνεύσει κανείς όπως θέλει.  Σίγουρα όμως οι περισσότεροι θα έλεγαν γιατί επιτέλους δεν ξυπνάμε από τον λήθαργο που έχουμε πέσει? Αυτή την ερώτηση αν την κάνουμε πρώτα στον εαυτό μας μπορεί κάτι θετικό να βγει..

Μετά από δυο ανεβλήθη λόγω έλλειψης    απαρτίας  πραγματοποιήθηκε τελικά την Μ. Πέμπτη Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Αγράφων. Ο Δήμαρχος απουσίαζε για Τρίτη συνεχόμενη πρόσκληση συνεδρίασης αλλά το Συμβούλιο λειτούργησε κανονικά. Η μέχρι σήμερα  απουσία του από τα προβλήματα και τους κατοίκους των Αγράφων μετατρέπετε και σε απουσία από το ανώτερο θεσμικό  όργανο  του Δήμου. Πιθανώς ή  κάνει πρόβες εν όψει εξελίξεων ή ούτως η άλλως  ωσεί παρόν ήταν μέχρι σήμερα η απουσία του δεν θα  επηρεάσει κανέναν.  Τώρα τι στο μεταξύ συνέβη και η Αντιπολίτευση σχέσεων σύσσωμη έδωσε το παρόν  που δεν μπορούσε να συμβεί  πιο πριν και να γίνονται τα συμβούλια κανονικά και να μην χάνονται αδικαιολόγητος χρόνος και οικονομικοί πόροι  σε  επόμενο τεύχος θα το αναλύσουμε. Λεονταρισμοί και βεντέτες ένθεν και ένθεν δεν βοηθούν κανέναν.

Λόγω εορτών έχουμε έλλειψη πολιτικών γεγονότων , έχουμε όμως συμβουλή  για το επάγγελμα που μπορεί  να είναι κερδοφόρο στις μέρες μας. Ανοίξτε λοιπόν  κατάστημα εμπορίου λουκέτων. Είναι τα μόνα που θα χρειάζονται καθώς θα κλείνουν ένα – ένα  τα καταστήματα και το τελευταίο κρατήστε το  για το δικό σας κατάστημα.