Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (7 Νοε.1943) το πρώτο ολοκαύτωμα. Αναρτήθηκε από τον/την ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ στο Νοεμβρίου 7, 2013

Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατορθώνουν, αν και με πολλές απώλειες, να διασπάσουν την άμυνα και να εισβάλλουν στο Καρπενήσι που εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία των αντιστασιακών οργανώσεων, έχει εκκενωθεί από τον πληθυσμό, που καταφεύγει στα δάση και σε απομονωμένα μακρινά χωριά επάνω στα βουνά, υπό την προστασία των ένοπλων παιδιών του.
Τα ναζιστικά στίφη του Χίτλερ ξεσπούν στο όμορφο μα έρημο Καρπενήσι.

Καίνε, λεηλατούν, ληστεύουν την πόλη.

Ανατινάζουν το πετρόχτιστο Γυμνάσιο που γίνονταν οι ενθουσιώδεις συσκέψεις της αντίστασης, πυρπολούν τα τρία όμορφα ξενοδοχεία (“Τυμφρηστό”, “Ευρώπη” και “Νέα Υόρκη”),καταστρέφουν πάρα πολλά σπίτια και μαγαζιά, αρπάζοντας τα εμπορεύματα.
Ξετρυπώνουν τα πρόχειρα καταφύγια, που είχαν κρύψει τα λιγοστά τους υπάρχοντα οι κάτοικοι προτού διαφύγουν και τα λεηλατούν.
Κλέβουν τα τρόφιμα του Ερυθρού Σταυρού, αρπάζουν κοπάδια και αγροτικά προϊόντα, τα οποία προωθούν στις αποθήκες τους στη Λαμία.
Τα πιο αποτρόπαια εγκλήματά τους :
Έκαψαν ζωντανούς μέσα στο σπίτι τους το Γιάννη Ψιλόπουλο μαζί με τη σύζυγό του και το κοριτσάκι τους 11 μόλις χρονών.
Δολοφονούν το σκηνίτη κτηνοτρόφο Σ. Γαλανό μαζί με τα παιδιά του, όπως και τον αυτοκινητιστή Νίκο Τσουκαλά και πετάνε τα πτώματά τους σε ένα ξεροπήγαδο.
Σκότωσαν το κοριτσάκι του βιβλιοπώλη Κοτοπούλη, τη μικρή Ρωξάνη.
Επίσης,τον γερο Ράτζο και τη γυναίκα του μέσα στο καλυβάκι τους.
Κρέμασαν στον πλάτανο της πλατείας Καρπενησίου το Δημ. Τζαμάρα από το Κλαψί, απαγχόνισαν στο δέντρο της αυλής του το Γιώργο Τσαβαλιά, ένα δύστυχο άνθρωπο διανοητικά ανάπηρο.
Δολοφόνησαν το Χρήστο Σιαμανή από το Μεγάλο χωριό και τον καλόγηρο Νικόδημο της Μονής Προυσού.
Στο Κρίκελο “εξαφανίζουν” το Γιώργο Τραγή και εκτελούν ανυπεράσπιστους ομήρους.
Ακόμη, τραγικό θάνατο βρίσκουν η Σταυρούλα Κοντοχρήστου, είκοσι χρονών και ο δεκαεξάχρονος αδερφός της Χαράλαμπος.
Οι ναζί συνεχίζουν την πορεία τους με κατεύθυνση το δρόμο προς το Αγρίνιο. Στην ευρύτερη περιοχή του Καλεσμένου συμπτύσσονται με την άλλη τους φάλαγγα, που ήρθε από Αιτωλοακαρνανία. (Ἀπόσπασμα ἀπό ἕνα ἱστορικό ἄρθρο τοῦ ΑΠΤ)
Αυτή η καταχώριση έγινε στις Νοεμβρίου 7, 2013 στις 8:01 πμ υπό 1941-44, Αναδημοσιεύσεις, Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ, Ολοκαυτώματα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα όποια σχόλια σε αυτό το άρθρο μέσω RSS 2.0 ροή. Μπορείτε αφήστε σχόλιο, ή trackback από τον δικό σας ιστότοπο.