Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Κώστας Μπακογιάννης: «Με ενδιαφέρει μόνο το έργο μου στο Καρπενήσι»

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης μίλησε στον ρ/σ ΒΗΜΑ και στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το φόρο ακινήτων, τον τρόπο εκλογής δημάρχων και το ενδιαφέρον του για το Δήμο Αθηναίων”

Για το αν τον ενδιαφέρει ο Δήμος Αθηναίων

«Το μόνο που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι το Δήμο Καρπενησίου και τη δουλειά μου. Δεν έχω την πολυτέλεια να ασχολούμαι με τίποτε άλλο. Με ενδιαφέρει το Καρπενήσι και η δουλειά μου. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν μπορώ να πω ότι τα κλείσαμε και τα κάνουμε όλα τέλεια και πάμε για το επόμενο. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου.»
Για τον τρόπο εκλογής δημάρχων και τις συζητήσεις για την αλλαγή του
«Αυτό είναι στη λογική του «όλοι μαζί τα φάγαμε» (σ.σ.: ότι υπάρχει μια στενή ομάδα του δημάρχου και συνεργατών του που αποφασίζουν για όλα, σε κάθε δήμο). Δεν δέχομαι το τεκμήριο ενοχής. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να δημιουργήσουμε διαδικασίες και συνθήκες για να κάνουμε τη δουλειά μας όπως μπορούμε καλύτερα, αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε σε έναν δήμαρχο και σε μια πλειοψηφία, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει προκύψει μέσα από εκλογές, τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε μια ασφαλιστική δικλείδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς 11 φορείς ελέγχουν τους δήμους και επομένως δεν υπάρχει λόγος να πολιτικοποιήσουμε αυτήν την προσπάθεια.»
Για το φόρο ακινήτων και το σχέδιο να τον εισπράττουν οι δήμοι
«Θεωρώ ότι οι δήμοι μπορούν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα με τον ίδιο τρόπο, αν όχι καλύτερα από το υπουργείο Οικονομικών. Ενδεχομένως εγώ, και το λέω ανοιχτά, μπορεί να λυπηθώ τον άνεργο ή τον πολύτεκνο που δεν μπορεί να πληρώσει. Αλλά δεν θα λυπηθώ τα μεγάλα συμφέροντα. Πολύ απλά ξέρω και ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να επιβιώσουμε. Τα σκουπίδια να μαζευτούν και οι τρύπες να κλείσουν. Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει να το κοιτάμε γενικά και αφηρημένα και να λέμε τι θα έκανε το ΥΠΟΙΚ. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να καθίσουμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε τα χρήματα των δημοτών. Ένα παράδειγμα: να έρθω σε σας ένα πρωί και να σας πω ότι, εάν θέλετε να φτιάξετε το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι σας, βάλτε αυτά τα λεφτά. Είναι πολύ διαφορετικό από το να δίνετε τα λεφτά στον κ. Στουρνάρα και τον εκάστοτε κ. Στουρνάρα και να μην ξέρετε πού πάνε αυτά τα λεφτά. Αυτό γίνεται σε όλη τη Δύση, πέρα από την Αμερική και δεν είναι μόνον το οικονομικό στοιχείο. Είναι και το πολιτικό. Έχει πολιτική σημασία, διότι αυτό είναι πραγματικά η χειραφέτηση των δήμων, που παύουν να είναι τα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα του πολιτικού συστήματος και γίνονται παίκτες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Κατά τη δική μου άποψη, γιατί κι εγώ στην επαρχία ζω και είμαι δήμαρχος στην Ευρυτανία, αυτό είναι απαράδεκτο (σ.σ.: οι αντιδράσεις των βουλευτών της επαρχίας για το φόρο ακινήτων). Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να μιλήσουμε για μια φορολογία με κοινωνική δικαιοσύνη. Και να μιλήσουμε πρακτικά: δεν είναι δυνατόν η Μύκονος να έχει το μισό ΦΠΑ από το Καρπενήσι. Δεν είναι δυνατόν εγώ να πρέπει να πληρώνω φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης που βάζω στα σχολεία του Καρπενησίου και να μην πληρώνει φόρο ο εφοπλιστής για το πετρέλαιο στα καράβια του. Δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση που μεταβιβάζει ακίνητα να πληρώνει φόρο μεταβίβασης ή, αν κάποιος πεθάνει, να πληρώνει φόρο κληρονομιάς, γιατί το προβλέπει ο νόμος. Η συζήτηση, λοιπόν, πρέπει να είναι ευρύτερη. Δεν είναι μόνο για τις στάνες. Είναι συνολική. Να αποφασίσουμε επιτέλους ως κοινωνία τι θεωρούμε δίκαιο, τι θεωρούμε σωστό και τι θεωρούμε έντιμο. Να αποφασίσουμε τι μπορούμε να αντέξουμε όλοι. Και οικονομικά και ηθικά.»
Ωστόσο τα παραπάνω αναφερόμενα από τον Δήμαρχο Καρπενησίου, επιδέχονται  και άλλης ερμηνείας, όσον αφορά το θέμα της ενδεχόμε ης υποψηφιότητάς του στον Δήμο Αθηνών ή κατά άλλους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έγκριτοι πολιτικοί αναλυτές, ισχυρίζονται ότι το σημερινό “όχι” του Κώστα Μπακογιάννη, μετά από λίγες μέρες μπορεί να μετατραπεί σε “ναι”. Θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα έχει συνέχεια καθότι ο Δήμαρχος Καρπενησίου, με τις δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει το επόμενο βήμα του στην τοπική αυτοδιοίκηση.