Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Με λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές γιορτάστηκαν και φέτος στην Ευρυτανία, οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες και ο Άγιος Νεκτάριος

Επίκεντρο της εορτής των Αγίων Ταξιαρχών, στις 8 Νοεμβρίου, ο Μάραθος Αγράφων, όπου δεσπόζει ο ιστορικός ομώνυμος πανηγυρίζων Ιερός Ναός και την επομένη Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, στην του Αγίου Νεκταρίου, η Κρέντη αλλά και το μετόχι της Ιεράς Μονής Τατάρνης στο Καρπενήσι.









Στον Μάραθο 
Η γιορτή στο Μάραθο ξεκίνησε με τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανέμορφο Ναό των Ταξιαρχών και την αρτοκλασία που ακολούθησε στον αύλιο χώρο της εκκλησίας. Στη συνέχεια, λόγω του πολύ καλού καιρού, στην πλατεία ακολούθησε το καθιερωμένο από χρόνια παραδοσιακό πανηγύρι, με τον ακούραστο Γιάννη Μάκκα και την λεβέντισσα Γιώτα Καρανάσιου, να ερμηνεύουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, πανώρια δημοτικά τραγούδια και το κλαρίνο του Τάκη Φουρλίγκα να βγάζει φωτιές. Για άλλη μια χρονιά ο Μαραθιώτης Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Μπούρας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Δ.Σ. Ταξιάρχης Σβερώνης,  απέδειξαν εμπράκτως ότι η φιλοξενία που προσφέρεται στους επισκέπτες και προσκυνητές στην γενέτειρα του Κατσαντώνη, συνεχίζει να είναι αβραμιαία.
Πέραν των προαναφερθέντων, στο ωραίο αυτό αγραφιώτικο γιορτάσι, παραβρέθηκαν, η αναπλ. Δήμαρχος Αγράφων, Βασιλική Φεγγούλη, η οποία φέρει καταγωγή από τον Μάραθο, καθότι είναι δισέγγονη του αείμνηστου Παντελή Χρυσαφόπουλου, ο εφημέριος Μαράθου και δυο ακόμη ιερείς, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Μπαλωμένος, χωριανοί αλλά και Μαραθιώτες που κατοικούν σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
Να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου στην σύναξη των Αγίων Ταξιαρχών να ανηφορίσουν περισσότεροι στον ιστορικό Μάραθο.

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΕ ΚΡΕΝΤΗ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 
Με λαμπρότητα και κατάνυξη τίμησε και φέτος η Κρέντη τον σύγχρονο μεγάλο θαυματουργό Άγιο της εκκλησίας μας, τον Άγιο Νεκτάριο. Με σεμνότητα αλλά και με την προσήκουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα την παραμονή, 8 Νοεμβρίου 2013, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή πολλών Κρεντιωντών που προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο Νεκτάριο.
Ανήμερα της εορτής στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντων, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Καρπενησίων π. Ιωάννου Λιάπη και 11ακόμη ιερέων.
Για πρώτη φορά στην γιορτή του Αγίου και στη Θεία Λειτουργία, έλαβαν μέρος 12 ιερείς. «Ήταν μεγάλη η σημερινή ευλογία», είπε στο τέλος ο εφημέριος του χωριού,  καθότι στη γιορτή του Αγίου και προστάτη μας, πλαισιώσαμε το Άγιο Θυσιαστήριο, 12 κληρικοί ως οι 12 Απόστολοι», ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους , όσους τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη αυτή  γιορτή του χωριού. Τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, μετέφερε στους πιστούς ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καρπενησίων, που λαμπρύνει τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του, την πανήγυρη του Αγίου.  Στο εόρτιο συλλείτουργο, έλαβαν μέρος ακόμη, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο π. Ευθύμιος Κουκούλης – Θεολόγος, που ευχαρίστησε τους πιστούς με το ευλογημένο κήρυγμά του, ο π. Παναγιώτης Γρέντζελος, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός από το Αγρίνιο, ο π. Βασίλειος Ρεσίτης, εφημέριος Χρυσόβων, ο π. Βασίλειος Βλάχος εφημέριος Κερασοχωρίου, ο π. Θωμάς Γκορόγιας εφημέριος Δυτ. Φραγκίστας, ο π. Νικόλαος Ριζογιάννης, εφημέριος Επισκοπής, ο π. Δημήτριος Κολοκούρας εφημέριος Παλαιοκατούνας, ο π. Ευάγγελος Καρτσακάλης, από την Ι.Μ. Ναυπάκτου καθώς και ο Διάκονος της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου π. Χρήστος – Νεκτάριος Καρανίκας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νεκταρίου και η μεγάλη μέρα για το χωριό μας, έκλεισε με κέρασμα – ευλογία το Εκκλ. Συμβουλίου προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Αγίου Νεκταρίου, η Αναπλ. Δήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Μπούρας, ο Αστυνομικός Υπ/ντης Γιάννης Κατσαρός, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αγράφων, Θεόδωρος Μπαμπαλής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Θεόδωρος Κατσιάδας, Θύμιος Μιχόπουλος, Κώστας Μάκκας, Δημήτρης Βούρτσας, ο Πρόεδρος του χωριού Ταξιάρχης Πλατής,  τα παιδιά του Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του χωριού, πλήθος κόσμου και προσκυνητών από τα γύρω χωριά.
Με την ίδια λαμπρότητα και κατάνυξη, τιμήθηκε ο Άγιος της συγγνώμης και στο ομώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής Τατάρνης στο Καρπενήσι. Τόσο στις ιερές ακολουθίες όσο και στη Θεία λειτουργία,  χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου και συλλειτούργησαν μαζί του, ιερείς της πόλης, ενώ προσήλθαν στο μετόχι, εκατοντάδες πιστών να προσκυνήσουν και να δοξάσουν τον Άγιο.