Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: “Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο Θεό και στην οικογένεια”

Έχοντας μεγάλη τιμή και ευλογία, αλλά και ανείπωτη χαρά φιλοξενούμε και φέτος στην εφημερίδα μας αποκλειστική συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος για έκτη χρονιά επισκέπτεται την Ευρυτανία και δη τον Δήμο Αγράφων. Συναντήσαμε τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας στον Ξενώνα που κατέλυσε για να ξεκουραστεί στην Ανατολική Φραγκίστα, λίγο μετά το κοπιαστικό του ταξίδι στα ιστορικά Άγραφα.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

*Διαβάζω στις σελίδες του Ε.Π για τις γιορτές και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καρπενησίου και με πιάνει μελαγχολία καθότι στον πέρα Δήμο δεν μπόρεσαν οι λεβέντες να διοργανώσουν  ούτε τα ΚΑΦΑΝΤΑΡΕΙΑ, που γίνονται κάθε δυο χρόνια. Είναι ντροπή για τον Δήμο, στον οποίο κάποτε ήταν Δήμαρχος ο πατέρας  του Έλληνα Πρωθυπουργού, να μην μπορεί να οργανώσει μια απλή, λιτή εκδήλωση μνήμης σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σοβαρούς πολιτικούς άνδρες που γέννησε η Ελλάδα και δη η Ανατ. Φραγκίστα. Είναι λυπηρό  να στέλνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος επιστολές στον Δήμο για το θέμα αυτό αλλά και για άλλα ακόμη μείζονα ζητήματα και να μην του δίνει κανένας απάντηση. Δεν ξέρω τι μυαλό κουβαλάνε κάποιοι εκεί στον Δήμο, όμως για να κάνεις δυο απλά πράγματα δεν χρειάζεται πολύ μυαλό, θέληση και διάθεση απαιτούνται που δεν έχει κανένας μα κανένας από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

*Ελπίζω πάντως την καθιερωμένη αυτή εκδήλωση να μην την πάρει το ποτάμι, αλλά να πραγματοποιηθεί του χρόνου όπως αξίζει στην προσωπικότητα του σπουδαίου Ευρυτάνα Πολιτικού. Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος Δήμαρχος Αγράφων, τέτοιου επιπέδου πολιτισμικά γεγονότα θα τα αντιμετωπίσει με την ανάλογη σοβαρότητα.

*Επειδή αύριο φεύγω για διακοπούλες σας ενημερώνω ότι γνωρίζω όλα τα πρόσωπα των Αντιδημάρχων σε Καρπενήσι και Άγραφα, όπως και τους δυο Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων. Τόσο στο Καρπενήσι όσο και στα Άγραφα, επειδή υπάρχει μεγάλη αγωνία, οι Αντιδήμαρχοι θα είναι ένας από κάθε Δημοτική Ενότητα. Ειδικά στα Άγραφα το θέμα αυτό έχει κλείσει και δεν αναμένονται εκπλήξεις.   

*Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις για την τροπολογία της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον τύπο, από τους αγωνιστές των επαρχιακών εφημερίδων και από κάποιους κοινοβουλευτικούς που έκαναν δυναμικές παρεμβάσεις για το μείζον αυτό θέμα. Δυστυχώς όμως από τον δικό μας Βουλευτή δεν ακούσαμε τίποτε. Φαίνεται πως δεν τον πολυνοιάζει τι θα γίνουν οι μικρές επαρχιακές εφημερίδες. Δεν  είναι όμως έτσι γιατί  ο επαρχιακός Τύπος έπαιξε και συνεχίζει να παίζει μεγάλο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

*Μεγάλη η σημερινή γιορτή για όλους τους Χριστιανούς. Να ευχηθούμε όπως ο πραγματικός ΣΩΤΗΡΑΣ του κόσμου να μας ελεήσει και να μας φωτίσει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Όλοι μας έχουμε ανάγκη του Θείου φωτός, όμως καλόν είναι τούτη την εποχή ο Κύριος να φωτίσει όλους εκείνους που έχουν την πατρίδα στα χέρια τους και ειδικά τους αυτοαποκαλούμενους σωτήρες του έθνους, που τα έχουν κάνει μαντάρα. Κύριε ελέησον ημάς…

* Μεγάλος ντόρος προκλήθηκε μετά το περιστατικό που έγινε την περασμένη Παρασκευή όπου "μεγαλοστέλεχος" ποδοσφαιρικής ομάδας "έφαγε" κλήση από την Τροχαία Καρπενησίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι αστυνομικοί έδωσαν κλήση στον οδηγό διότι δεν είχε περάσει το αυτοκίνητό του ΚΤΕΟ. Νόμιζαν δηλαδή, ότι ο άνθρωπος δεν το πέρασε, καθώς δεν είδαν πάνω στην άδεια την ημερομηνία που ελέγχθηκε το αυτοκίνητο από το οικείο ΚΤΕΟ. Πάει που λέτε μετά το "μεγαλοστέλεχος" κι αφού βλέπει το λάθος βάζει "γνωστούς" του να "σβήσουν" την κλήση. Όλα καλά μέχρι εκεί, μέχρι τη στιγμή που το "μεγαλοστέλεχος" αποφασίζει να βγει στα κανάλια και να απευθυνθεί με όχι και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στους αστυνομικούς, που έκαναν το μέγα λάθος και δεν είδαν τη σημείωση και  τόλμησαν να του "κόψουν" κλήση. Βρε βρε τι γίνεται στο κόσμο... Ο κύριος για ποιο λόγο έδωσε τόση δημοσιότητα στο θέμα ούτε και που το κατάλαβα. Αν και οι αστυνομικοί δήλωσαν δημόσια πως έκαναν λάθος και δε το είδαν, ενώ έπρεπε κι αυτοί να είναι πιο προσεκτικοί, διόρθωσαν και το λάθος τους, με το να σβήσουν από τα τεφτέρια τους την κλήση, το "μεγαλοστέλεχος" δεν σκέφτηκε ότι με αυτή του την κίνηση θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να έχουν σοβαρό πρόβλημα με την Υπηρεσία τους και ενδεχομένως να χάνανε και τη δουλειά τους, για λόγο που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε, από τη στιγμή κιόλας που ο συγκεκριμένος κύριος,  με τις διασυνδέσεις των "γνωστών" του έφτασε μέχρι και την ηγεσία του Υπουργείου. Έλεος δηλαδή... Εδώ έχουμε σοβαρότερα προβλήματα κι ο καθένας... άντε να μην γίνω κακός και κοντοζυγώνει ο 15Αύγουστος και θέλω να μεταλάβω.

* Πάντως οι αστυνομικοί δεν έμειναν έτσι κι απάντησαν στα όσα εξ αμάξης ακούσανε, και μεταξύ μας καλά κάνανε. Η απάντηση του Σωματείου τους.
Στο Σωματείο μας καταγγέλθηκε από τα μέλη του στο συμβάν που έλαβε χώρα την 02-08-2014 και ώρα 17:15, κατά τη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και το οποίο με πρωτοβουλία ιδιώτη έλαβε απροσδιόριστες διαστάσεις, οχλήθηκε δε η πολιτική και φυσική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο.
Η ΕΑΥΝ Ευρυτανίας προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των μελών της, όσο τουλάχιστον και τα δικαιώματα των πολιτών.
Το πολυσχιδές των αρμοδιοτήτων των αστυνομικών, μαρτυρά με τον πιο περίτρανο τρόπο τη δυσκολία της υπηρεσίας μας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει καθημερινά ως προς την εκτέλεση.
Το ανθρώπινο και χωρίς υστεροβουλία λάθος, είναι μέρος της δουλειάς καθενός που ενεργεί. Όταν αυτό διορθώνεται χωρίς εγωισμούς και δυσμενείς συνέπειες, όπως εν προκειμένω, είναι δείγμα ορθής, δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας. Εάν πάλι κάποιος συνάδελφος υπερέβη τα εσκαμμένα, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους που θα ελέγξουν τις όποιες παρεμβάσεις.
Αυτό όμως που δεν γίνεται ανεκτό είναι, ο πολίτης που ελέχθηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των αστυνομικών υπαλλήλων να καθυβρίζει, να ασχημονεί, να απειλεί και να επικαλείται άνωθεν παρεμβάσεις για να κάμψει το ηθικό των συναδέλφων που καθημερινά μοχθούν για να διαφυλάξουν το νόμο και τους πολίτες.
Προειδοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι καλοί αστυνομικοί θα τύχουν από το σωματείο μας της προστασίας που τους αρμόζει και ότι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν μπορούν να απειλούνται "με τσαμουκάδες" από όποιον διαθέτει ή λέει ότι διαθέτει τα "μέσα" και τις προσβάσεις.
Ελπίζουμε ότι και το περιστατικό αυτό θα ελεγχθεί υπηρεσιακά με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα και ότι σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελληνική Αστυνομία, δεν θα προστεθεί και το αίσθημα ότι γι' ακόμα μια φορά αδικείται και μένει απροστάτευτος κατά τη διάρκεια τέλεσης της υπηρεσίας του ο αστυνομικός.