Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ξεκινάει αύριο προετοιμασία ο Απεραντιακός


Με Τσιγαρίδα – Φλωράκη για
μια καλή πορεία στην Δ΄ Εθνική

Έκλεισε Γεωργακόπουλο – Αναστασόπουλο, ενώ κοντά στους πρωταθλητές
βρίσκεται ο Α. Τσάμης, γιός του πρώην Ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Διον. Τσάμη.


Στον πάγκο του Απεραντιακού, σ΄ αυτό το δύσκολο ταξίδι των πρωταθλητών στην Δ΄ Εθνική θα βρεθεί για 6ο συνεχόμενο χρόνο ο Δημήτρης Τσιγαρίδας. Ο 40χρονος τεχνικός έχοντας ως στενό συνεργάτη του τον Γιάννη Φλωράκη, επί σειρά ετών προπονητή του ΑΠΟΚ και βαθύτατο γνώστη της κατηγορίας αυτής, θα καθοδηγήσει τον Απεραντιακό στην παρθενική του εμφάνιση στα σαλόνια του Περιφερειακού Πρωταθλήματος.
Πρόκειται για μια πολύ καλή κίνηση της Διοίκησης καθότι ο Δημήτρης Τσιγαρίδας γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα, η οποία στην ουσία είναι δικό του δημιούργημα, ενώ κατά κοινή ομολογία είναι από τους προπονητές εκείνους που ξέρει να βγάζει με επιτυχία δύσκολες αποστολές εις πέρας.
Πήρε Γεωργακόπουλο, πολύ κοντά σε Αναστασόπουλο
Εν τω μεταξύ πολύ σημαντική μεταγραφική κίνηση πραγματοποίησε ο Απεραντιακός αποκτώντας τον μεσοεπιθετικό Τάσο Γεωργακόπουλο που τα προηγούμενα χ ρόνια αγωνιζόταν στην Δ΄ Εθνική με το ΑΠΟΚ Βελούχι. Ακόμη αποκτήθηκαν με υποσχετική ο Α. Νταβαρίνος από τον Απόλλωνα Σμύρνης και Κώστας Ζήσιμος από την Ακαδημία Λαμίας.
Σύμφωνα επίσης με έγκυρες πληροφορίες, πολύ κοντά στους πρωταθλητές Ευρυτανίας βρίσκεται και ο Λάκης Αναστασόπουλος, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την απόκτηση του τερματοφύλακα Α. Τσάμη, γιού του πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και του Παναιτωλικού.
Όσον αφορά την σύσταση του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας, Πρόεδρος εξελέγη ο Δημήτρης Βελαέτης, Αντιπρόεδρος ο Νίκος Ζαρμακούπης, Γενικός Γραμματέας ο Κοσμάς Τσιαμάκης, Ταμίας ο Γιώργος Κατσάδας, Γραμματέας ο Αλκιβιάδης Ζαρμακούπης και Σύμβουλοι οι κ.κ. Χριστόφορος Κατσίκης, Δημήτρης Τάτσης.

Με τον Δημήτρη Αντωνίου στο πάγκο και φέτος τα Άγραφα


Στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας των Αγράφων θα βρίσκεται και τη νέα αγωνιστική σεζόν ο Δημήτρης Αντωνίου. Ο έμπειρος προπονητής μετά από συζήτηση με την Διοίκηση των Αγράφων, θα συνεχίσει στον πάγκο του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στοχεύοντας να έχει και φέτος η ομάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στο τοπικό μας πρωτάθλημα.
Ας μην ξεχνάμε πως πέρυσι οι νεοφώτιστοι, με προπονητή τον Δημήτρη Αντωνίου, ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, γεγονός που θεωρήθηκε ως μεγάλη επιτυχία.
Όσον αφορά τώρα το ρόστερ της ομάδας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν θα γίνουν πολλές αλλαγές. Ο κ. Αντωνίου θα κρατήσει τον κορμό της περσινής περιόδου και θα αναζητηθούν 2-3 καλοί ποδοσφαιριστές που θα μπορέσουν να δώσουν κάτι παραπάνω στην ομάδα των Αγράφων προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 60 υποψήφιοι Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ


Μετά τον 15 Αυγουστο θα έχουμε εξελίξεις και για τους υποψηφίους στην Ευρυτανία

Στην ανακοίνωση των πρώτων 60 από τους συνολικά 325 υποψήφιους δημάρχους σε ολόκληρη τη χώρα, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος, πλέον, είναι, όπως αποφασίσθηκε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη, να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου άλλοι περίπου 90 ώστε να φθάσουν περίπου τους μισούς. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) θα ανακοινωθούν με τους υποψήφιους περιφερειάρχες στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την 3η Σεπτέμβρη), ενώ είναι πιθανό σε κάποιους, κυρίως μικρότερους, δήμους να μην υπάρξει επίσημη στήριξη.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΩΝ
Εν τω μεταξύ με αγωνία αναμένουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία, τι μέλει γενέσθαι με τους υποψηφίους στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων. Ήδη στον Δήμο Αγράφων έχουν ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά τους οι κ.κ. Δ. Τσιαμάκης και Δ. Τάτσης, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει ακόμη καμία κίνηση. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις τάξεις των οπαδών του κινήματος, ωστόσο όμως τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα ότι έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα κατέβει στον Δήμο Αγράφων το όνομα του οποίου μάλιστα που θα ανακοινωθεί στις επόμενες μέρες θα κάνει αίσθηση.
Τον ίδιο βαθμό δυσκολίας αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και στον Δήμο Καρπενησίου, μετά μάλιστα τα όσα προηγήθηκαν με την παραίτηση Σταμάτη.
Εδώ ακούγονται πολλά χωρίς ωστόσο να έχουμε κάποια νέα υποψηφιότητα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει ισχυρό όνομα που θα κάνει αίσθηση. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει τελικά και ο Κώστας Μπακογιάννης, που φαίνεται ως ο εκλεκτός της ΝΔ για τον Δήμο Καρπενησίου.
Πάντως με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται και το αποτέλεσμα του γκάλοπ που βρίσκεται σε εξέλιξη που στον Δήμο Καρπενησίου δείχνει τον Βασίλη Καραμπά να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Βέβαια μετά τα όσα προηγήθηκαν και κυρίως μετά την συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Καρπενησίου με τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Περγαντά , όλα δείχνουν ότι γέρνει προς την πλευρά της Περιφέρειας χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ότι θα είναι υποψήφιος με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Τα ονόματα που
ανακοινώνονται


ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Καλλιθέα: Κώστας Ασκούνης
Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό: Νίκος Σαράντης
Ζωγράφου: Κώστας Καλλίρης
Αγία Βαρβάρα: Γιώργος Καπλάνης
Ηλιούπολη: Βασίλης Βαλασσόπουλος
Αργυρούπολη- Ελληνικό: Γιάννης Κωνσταντάτος
Καισαριανή: Αντώνης Καμπάκας
Πετρούπολη: Στέφανος Βλάχος
Λυκόβρυση- Πεύκη: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα: Σταύρος Κόντος
Άλιμος: Θάνος Ορφανός
Ίλιον: Νίκος Ζενέτος
Νέα Ιωνία: Γιάννης Χαραλάμπους
Αγία Παρασκευή: Βασίλης Γιαννακόπουλος
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κορυδαλλός: Σταύρος Κασιμάτης
Πέραμα: Γιάννης Γλύκας
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παλλήνη: Θανάσης Ζούτσος
Ραφήνα - Πικέρμι: Ανδρέας Κεχαγιόγλου
Αχαρνές: Παναγιώτης Φωτιάδης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέγαρα: Δημήτρης Στρατιώτης
Ελευσίνα: Γιώργος Αμπατζόγλου
Μάνδρα- Ειδυλλία: Κριεκούκη
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Λάρισα: Γιάννης Σάπκας
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Βέροια: Χαρούλα Ουσουλτζόγλου
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ηράκλειο: Γιάννης Κουράκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Χανιά: Μανόλης Σκουλάκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ρέθυμνο: Γιώργος Μαρινάκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Άγιος Νικόλαος: Δημήτρης Κουνενάκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καβάλα: Κων/νος Σημιτσής
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος: Αλέκος Πνευματικός
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα: Γιάννης Σιόντρας
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Καρδίτσας: Δομήνικος Βερίλλης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Νάξος: Νίκος Μαράκης
Τήλος: Τάσος Αλιφέρης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Κομοτηνή: Γιώργος Πετρίδης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αγρίνιο: Παύλος Μοσχολιός
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΑΜΟΥ
Σάμος: Στέλιος Θάνος
Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιοχές που τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν προς τα τέλη Αυγούστου είτε πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις είτε θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές. Για το λόγο αυτό ήδη οι Σωκράτης Ξυνίδης και Θανάσης Τσούρας απέστειλαν σχετική εγκύκλιο στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Εγκύκλιος Ξυνίδη, Τσούρα για προκριματικές

Τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων επισημαίνουν με εγκύκλιο τους που εστάλη στις οργανώσεις του Κινήματος ο γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Θανάσης Τσούρας.
Το πλήρες κείμενο της
επιστολής έχει ως εξής:
«Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,
Σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού «Ανάδειξη Υποψηφίων Δημάρχων» και την απόφαση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων (Ε.Α.Υ.), θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε Δήμους.
Στις προκριματικές εκλογές ψηφίζουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του κάθε Δήμου και όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στους Δήμους στις ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται από την Ε.Α.Υ.
1. Υποψηφιότητες
α) Όλες οι υποψηφιότητες υποβάλλονται εγγράφως έως και 5 ημέρες μετά την ανακοίνωση των προκριματικών εκλογών.
β) Υποψήφιοι μπορεί να είναι, όσοι έχουν ήδη υποβάλλει υποψηφιότητα και έχουν συμμετάσχει στις μέχρι τώρα διαδικασίες αξιολόγησης.
γ) Η τελική απόφαση και η ανακήρυξη των υποψηφίων γίνεται από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων.
δ) Ισχύουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται από το Καταστατικό και τους Κανονισμούς.
2. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
Η διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών γίνεται από δημοτική εφορευτική επιτροπή, η οποία συγκροτείται σε σώμα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή.
Η επιτροπή αυτή αποτελείται από 5 έως 9 μέλη της αντίστοιχης δημοτικής οργάνωσης και 1 μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, το οποίο ορίζεται και πρόεδρος της δημοτικής εφορευτικής επιτροπής.
3. Ψηφοδέλτια
Την εκτύπωση των ψηφοδελτίων αναλαμβάνει η Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Οργάνωσης.
4. Δημοτολόγια
Δικαίωμα συμμετοχής στη ψηφοφορία έχει κάθε δημότης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου.
Ο πρόεδρος της δημοτικής εφορευτικής επιτροπής είναι υπεύθυνος για την προμήθεια των εκλογικών καταλόγων από την οικεία δημοτική αρχή.
5. Σταυροδοσία
Σε Δήμους στους οποίους συμμετέχουν έως τέσσερις υποψήφιοι οι εκλογείς έχουν το δικαίωμα μιας επιλογής (ένας σταυρός), σε Δήμους όπου συμμετέχουν έως έξι υποψήφιοι, δύο επιλογές και σε Δήμους όπου συμμετέχουν περισσότεροι από έξι υποψήφιοι, τρεις επιλογές.
6. Κάλπες
1. Ο χώρος διεξαγωγής των εκλογών και η καταμέτρηση γίνεται στον ίδιο και μόνο Δημοτικό χώρο, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο αριθμό καλπών.
2. Μετά από πρόταση της Δημοτικής Εφορευτικής Επιτροπής συγκροτούνται Εφορευτικές Επιτροπές από μέλη της για κάθε κάλπη.
7. Έλεγχος των προκριματικών εκλογών
Η ΕΚΑΠ αποφασίζει για την εγκυρότητα των προκριματικών εκλογών, βάσει του ελέγχου πιστοποίησης των διαδικασιών. Επίσης, επιλύει τελεσίδικα οποιοδήποτε διαδικαστικό θέμα τυχόν προκύψει κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Ο Γραμματέας Ο Πρόεδρος
του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων
Σωκράτης Ξυνίδης Θανάσης Τσούρας»
Υπεύθυνους Τομ. Αυτοδιοίκησης Νομαρχιακών Επιτροπών.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης της Βασικής Βιβλιοθήκης


Σε επιβεβλημένες εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης της Βασικής Βιβλιοθήκης προχωράει ο Δήμος Καρπενησίου, μετά τη σχετική ανακοίνωση της περίληψης διακήρυξης.
Το κτίριο της βασικής βιβλιοθήκης είχε υποστεί φθορές, οι οποίες έπρεπε άμεσα να αποκατασταθούν, και με συνοπτικές διαδικασίες ο Δήμος προκήρυξε το έργο.
Η πλήρης ονομασία του έργου είναι «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ», με προϋπολογισμό 81.600,00€ με ΦΠΑ εκ των οποίων 48.335,20€ για εργασίες, 8.700,34€ για Γ.Ε. & Ο.Ε., 8.555,53€ για απρόβλεπτα, 750,59€ για αναθεώρηση και 15.258,54€ για ΦΠΑ (23%). Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α)κατηγορία ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ, με προϋπολογισμό 33.035,20€ (δαπάνη εργασιών ) β) κατηγορία ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ με προϋπολογισμό 15.300,00€ (δαπάνη εργασιών ). Ενώ η χρηματοδότησή του θα γίνει από το Κληροδότημα Παπαδοπούλου.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 24η του μήνα Αυγούστου ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη παραλαβής προσφορών), στα Γραφεία του Δήμου Καρπενησίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π) από την έδρα της υπηρεσίας οδός Ν. Τσαμπούλα 2 Καρπενήσι, μέχρι τις 19/08/2010 με την καταβολή υπέρ Δήμου Καρπενησίου του ποσού των 20,00€. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β .

Μυστήριο με τον κρυμμένο θησαυρό στην Ανατ. Φραγκίστα


Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι στην Ανατολική Φραγκίστα και στο κέντρο του χωριού βρίσκεται κρυμμένος θησαυρός, πιθανότατα από την εποχή του ανταρτοπόλεμου.
Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε, όταν στις αρχές Ιούλη ο Ι.Γ. με επιστολή του στην Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Ευρυτανίας, ζητούσε να του χορηγηθεί άδεια έρευνας για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού στο ΔΔ Αντ. Φραγκίστας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία κινήθηκε αρμοδίως προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια στον αιτούντα για να προβεί στην αναζήτηση του θησαυρού.
Όπως δηλώνουν κάτοικοι του χωριού, κατά καιρούς είχε ακουστεί ότι κάπου υπήρχε κρυμμένος θησαυρός στο χωριό, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς ότι αυτά που τόσα χρόνια ακούγονταν, μπορεί να είναι μια πραγματικότητα και όχι ένας απλός θρύλος.
Ο «ΕΠ» παρακολουθεί διακριτικά το θέμα και σε επόμενο φύλλο θα επανέλθει με αναλυτικό ρεπορτάζ για τον κρυμμένο θησαυρό – μυστήριο στην Ανατολική Φραγκίστα.

Δημήτρης Τάτσης: “Καλώ κάθε ενεργό και σκεπτόμενο πολίτη να συγκροτήσουμε την νέα αυτοδιοικητική μας πορεία στον Δήμο Αγράφων”


Την υποψηφιότητά του ως Δημάρχου Αγράφων ανακοίνωσε και επίσημα ο νυν Δήμαρχος Απεραντίων.
Ο Δημήτρης Τάτσης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν ως ένα εκ των διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου του νεοσύστατου Δήμου Αγράφων, με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε χθες, Τρίτη 3 Αυγούστου 2010, θέτει εαυτόν εις την κρίση Αγραφιωτών, Αγραίων και Απεράντιων ζητώντας τη ψήφο τους προκειμένου να εκλεγεί Δήμαρχος.
Χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή – ανακοίνωση, ο κ. Τάτσης αναφέρει:
«Η μεγάλη αλλαγή που έφερε στη πατρίδα μας «ο Καλλικράτης», βάζει τη Δυτική Ευρυτανία μπροστά σε νέα Αυτοδιοικητικά δεδομένα… Απαιτεί την συνένωση δυνάμεων, υπερβαίνοντας τα στερεότυπα από τις διαχειριστικές γραμμές του παρελθόντος».
«Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα», συνεχίζει ο κ. Τάτσης, «εκτιμώντας και τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, με αίσθημα ευθύνης αποφάσισα να θέσω των εαυτό μου στην κρίση των πολιτών του νέου Δήμου Αγράφων».
Η υποψηφιότητα Τάτση έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο προεκλογικό τοπίο του Δήμου Αγράφων, καθότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δύο επίσημες υποψηφιότητες, ενώ δεν αποκλείεται εντός των ημερών να υπάρξει και τρίτη.
Το πλήρης κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
φίλες και φίλοι Απεράντιοι,
Αγραφιώτες και Αγραίοι,
Η μεγάλη αλλαγή που έφερε στη πατρίδα μας « ο Καλλικράτης », βάζει τη Δυτική Ευρυτανία μπροστά σε νέα Αυτοδιοικητικά δεδομένα.
Ο νέος Δήμος μας, αποτελεί πρόκληση για το μέλλον μας.
Απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών αλλά και την στελέχωση του νέου θεσμού από έμπειρους ανθρώπους, που έχουν δώσει δείγματα γραφής στα άμεσο παρελθόν.
Απαιτεί την συνένωση δυνάμεων, υπερβαίνοντας τα στερεότυπα από τις διαχειριστικές γραμμές του παρελθόντος.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα εκτιμώντας και τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, με αίσθημα ευθύνης αποφάσισα να θέσω των εαυτό μου στην κρίση των πολιτών του νέου Δήμου Αγράφων.
Με μοναδικό στόχο:
Την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.
Την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη της Δυτικής Ευρυτανίας.
Καλώ κάθε ενεργό και σκεπτόμενο πολίτη να συγκροτήσουμε την νέα αυτοδιοικητική μας πορεία.
Στην μακρόχρονη Δημοτική μας διαδρομή στο Δήμο Απεραντίων, υπερβήκαμε διαχωριστικές γραμμές, αγκαλιάσαμε όλους τους πολίτες, τολμήσαμε ρήξεις και πετύχαμε υψηλούς προγραμματικούς στόχους, γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την από εδώ και πέρα δράση μας.
Με τις ίδιες αρχές, ασυμβίβαστοι με κατεστημένες αντιλήψεις και με την απαιτούμενη μαχητικότητα θα συνδιαμορφώσουμε την νέα μας προοπτική στον νεοσύστατο Δήμο μας.
Ο νέος Δήμος Αγράφων, μπορεί και πρέπει να χαράξει τον δικό του δημιουργικό δρόμο, αρκεί να βρεθούμε πολλοί μαζί στην ίδια κατεύθυνση.

Γρανίτσα : 3 Αυγούστου 2010
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Δημήτριος Τάτσης
Δήμαρχος Απεραντίων
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων

Υπό παραίτηση ο Κώστας Λαθύρης γιατί δεν εισακού- σθηκαν οι εισηγήσεις του για την ενίσχυση της ομάδας


Την παραίτησή του υπέβαλε από την τεχνική ηγεσία του Αγίου Προκοπίου ο Κώστας Λαθύρης, εκφράζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την διαμαρτυρία του προς την Διοίκηση της ομάδας που δεν έκανε δεκτές τις εισηγήσεις του να αποκτηθούν 3-4 πολύ καλοί ποδοσφαιριστές που θα έδιναν μεγάλη δυναμική στην ομάδα.
Όπως γράψαμε και στο περασμένο φύλλο μας, ο Κώστας Λαθύρης με συντονισμένες κινήσεις και θέλοντας να ενισχύσει επί της ουσίας τον Άγιο Προκόπιο ενόψει των νέων αγωνιστικών του υποχρεώσεων, ήλθε σε συμφωνία με τους Γεωργούλα, Ρετσινά και Καστάνη που παλιότερα αγωνίζονταν στην Φραγκίστα, ενώ είχε έτοιμους, να μετακινηθούν στην ομάδα, ένα σέντερ φορ από την Φθιώτιδα, τον τερματοφύλακα Ρεσίτη και ποδοσφαιριστή εγνωσμένης αξίας που αγωνίζονταν μέχρι πέρσι σε ομάδα Γ΄ Εθνικής!!!
Δυστυχώς κάτι δεν πήγε καλά και οι μετακινήσεις αυτές δεν εγκρίθηκαν από την Διοίκηση. Έτσι ο έμπειρος τεχνικός υπέβαλε την παραίτησή του καθότι δεν έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις του για την απόκτηση αυτών των ποδοσφαιριστών, που θα κάλυπταν το μεγάλο κενό του Αναστασόπουλου που εκτός απρόοπτου θα αγωνιστεί φέτος με τα χρώματα του Απεραντιακού.
Σύμφωνα όμως με έγκυρες πηγές ο Πρόεδρος του Αγίου Προκοπίου δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Λαθύρη και αναμένεται από ώρα σε ώρα να τον καλέσει προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το όλο ζήτημα που έχει προκύψει, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και ο Κώστας Λαθύρης που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα να παραμείνει στον πάγκο και ικανοί ποδοσφαιριστές να αποκτηθούν.

Εκδήλωση προς τιμή του Μάρκου Μπότσαρη


Ο Δήμος Καρπενησίου και η Κ.Ε.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ την Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010 διοργανώνουν την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα του 21 στρατηγού Μάρκου Μπότσαρη ο οποίος έπεσε μαχόμενος την 9ην Αυγούστου του έτους 1823. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί προ του Μνημείου του στο χώρο του Κεφαλοβρύσου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Άφιξη προσκεκλημένων
Ώρα 11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση προ του Μνημείου του Μάρκου Μπότσαρη
11:15 Κατάθεση Στεφάνων
11:30 Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά
11:45 Κεντρική Ομιλία: «1823-Μάρκος Μπότσαρης 2010 Καλλικράτης» από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο.
•Ενός λεπτού σιγή
•Εθνικός Ύμνος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κοπή του πλάτανου στη Δυτική Φραγκίστα


Αποτελεσματικές όπως φαίνεται αποδείχτηκαν οι παρεμβάσεις του Συλλόγου Νέων Φραγκίστας αλλά και τα δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στο θέμα της κοπής του πλατάνου στην Δυτ. Φραγκίστα. Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ από την πρώτη μέρα έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα (Τετάρτη 21 Ιουλίου σελ. 10) και με συνεχείς αναφορές πρόβαλε ως έπρεπε ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ έντονα την τοπική κοινωνία της Δυτ. Φραγκίστας το τελευταίο διάστημα.
Ως γνωστόν ο πλάτανος της φωτο, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Δυτικής Φραγκίστας, έγινε η αιτία διαμάχης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο πρόσφατα ψήφισε ομόφωνα υπέρ των σχεδίων ανάπλασης του χώρου, ανάπλαση που προβλέπει μεταξύ άλλων και το γκρέμισμα του συγκεκριμένου δένδρου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί η λύση που θα δώσει οριστικό τέλος στο όλο ζήτημα.

Από το Κεράσοβο ο ταγματάρχης Ανδρέας Δερμάρης που σκοτώθηκε στη συντριβή του Απάτσι στα Μέγαρα



Από το Κερασοχώρι κατάγεται ο ταγματάρχης αεροπορίας στρατού, Ανδρέας Δερμάρης που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Μεγάρα όταν συνετρίβη ένα επιθετικό ελικόπτερο, τύπου Απάτσι, στη διάρκεια της διαδικασίας αναγκαστικής προσγείωσης εντός του αεροδρομίου της Πάχης.
Ο Ανδρέας Δερμάρης είναι εγγονός του Κερασοβίτη Ανδρέα Δερμάδη που διέμεινε στο Κερασοχώρι έως της τελευτής του και είχε τρία παιδιά τον Ελευθέριο, τον Αλέξανδρο, πατέρα του Πιλότου που κατοικούσε στα Καλύβια Λαμίας και την Ειρήνη.
Ο άτυχος Ταγματάρχης ήταν παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος στο 4ο παιδί τους.
Ο Ανδρέας αγαπούσε πολύ το Κερασοχώρι το οποίο επισκέφτονταν συχνά όταν του δίνονταν ευκαιρία. Μάλιστα στις 24 Αυγούστου του 2004, ανήμερα της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που γίνεται πανηγύρι στα Μπισμπικέϊκα, ο εκλιπών πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Κερασοχώρι, φωτογραφίζοντας την γενέτειρα του πατέρα και του παππού του. Η συγκεκριμένη φωτογραφία κοσμεί σήμερα την αίθουσα του καφενείου του Κώστα Ρίζου στο χωριό.
Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι νεκρός από τα συντρίμμια του Απάτσι ανασύρθηκε και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Αρχιλοχίας (ΑΣ) Κ.Γ.

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 37χρονου Ευρυτάνα
στον Άγιο Γεώργιο Λαμίας


Ράγισαν και οι πέτρες στην κηδεία του 37χρονου Ευρυτάνα που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Καλύβια Λαμίας. Στην τελετή βρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης. Το τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Δερμάρη είπαν οι συνάδελφοί του και αξιωματικοί του στρατού, φίλοι του, τοπικοί άρχοντες της Φθιώτιδας, η οικογένειά του, συγγενείς και 50 Κερασοβίτες, που πήγαν στην Λαμία με λεωφορείο για να αποχαιρετήσουν τον συγχωριανό του που τόσο πρόωρα ταξίδεψε στην αιωνιότητα.
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τραγική απώλεια των δύο χειριστών: «Είναι βαθιά η οδύνη μας από την τραγική απώλεια των δύο χειριστών του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Θρηνούμε όλοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ελληνικός λαός, την απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Στις οικογένειές τους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους».
Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για τον τραγικό θάνατο των δύο στελεχών. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους» κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργού.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η έρευνα θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος, ενώ, παράλληλα, έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Φράγμα των Κρεμαστών



Την Ευρυτανία και πιο συγκεκριμένα την Ανατολική Φραγκίστα, γενέτειρα του στενού συνεργάτη του π. Θωμά Χρυσικού, επισκέφτηκε και φέτος για ολιγοήμερες διακοπές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, έφτασε στην Ανατολική Φραγκίστα το απόγευμα της 27ης Ιουλίου, όπου και κατέλυσε σε Ξενώνα του χωριού. Την επομένη το πρωί ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισκέφτηκε το Ίδρυμα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, όπου πρόσφερε ως δώρο μιας εκ των ποιμαντορικών ράβδων και στη συνέχεια με τον Μητροπολίτη Θηβών κ.κ. Γεώργιο και τον π. Θωμά Χρυσικό, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κρεμαστών, όπου από τον Διευθυντή του Συγκροτήματος Αχελώου κ. Ιωάννη Μπεθάνη και τους συνεργάτες του, ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο και στην συνέχεια έτυχε Αβραμιαίας φιλοξενίας. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο του φράγματος, ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε από τον Διευθυντή για την λειτουργία του εργοστασίου, ενώ εκμυστηρεύτηκε στον κ. Μπεθάνη το γεγονός ότι το 1960 που πραγματοποιήθηκε η αποκόλληση των τοιχογραφιών από τον Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής, ως Αρχαιολόγος συμμετείχε στην Επιτροπή αυτού του έργου ως συνεργάτης του αείμνηστου Καθηγητή Ορλάνδου.
Εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το σπουδαίο αυτό έργο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Θαυμάσια η δημιουργία του Θεού, θαυμαστά και τα ανθρώπινα έργα. Εκεί που συναντιέται η άνωθεν σοφία με την σοφία και την επιστήμη την ανθρώπινη εκεί γεννιέται το θαύμα. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για την φιλοξενία»
Τις ευχές του στους υπεύθυνους και εργαζομένους εξέφρασε στο ίδιο βιβλίο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος αναφέροντας: «Εύχομαι δύναμη, υγεία σε όλους τους υπευθύνους και εργαζομένους και καλή συνέχει του έργου» Επιστρέφοντας για Φραγκίστα ο Μακαριότατος και η συνοδεία του φιλοξενήθηκαν στην Επισκοπή στο σπίτι του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη και της οικογένειας του όπου και γευμάτισαν.
Την Πέμπτη 29 Ιουλίου ο Μακαριότατος επισκέφτηκε την έδρα του Δήμου Αγράφων, το Κερασοχώρι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Βίνιανης κ. Νικόλαο Γεωργίου και κατοίκους του χωριού. Ο Δήμαρχος προσέφερε κέρασμα στον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη ευλογίας στο χωριό. Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος επισκέφτηκε την πανέμορφη περιοχή ΣΥΝΟΡΟ, όπου βρίσκονται και οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις των ΕΛΤΑ και το μεσημέρι επέστρεψε στην Φραγκίστα. Την επομένη το απόγευμα ο Μακαριώτατος, είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και στην συνέχεια αναχώρησε για την Αθήνα όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΩ ΦΕΓΓΟΥΛΗ
ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Κλείνουν όλοι οι ΧΑΔΑ με απόφαση Νομάρχη


Είναι πλέον οριστικό. Με απόφαση του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, θα κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ του Νομού, δίνοντας έτσι τέλος στο θέμα της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους αυτοδιοικητικούς του Νομού μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας των Δημάρχων του Νομού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010, αποφασίστηκε ομόφωνα, η μεταφορά των απορριμμάτων του συνόλου του Νομού σε Χ.Υ.Τ.Α. εν λειτουργία όμορων Νομών.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση όπως είναι γνωστό, είχαν τεθεί επί τάπητος δύο προτάσεις. Πρώτη, η μεταφορά των απορριμμάτων να γίνει σε όμορους Νομούς που διαθέτουν ΧΥΤΑ και δεύτερη, να παραμείνουν ανοιχτεί στο Νομό, μόνο δύο ΧΑΔΑ, που θα δεχτούν τα απορρίμματα και των υπολοίπων δήμων.
Τελικά η ολομέλεια των Δημάρχων ψήφισε ομόφωνα τη μεταφορά των απορριμμάτων σε όμορους Νομούς, απαιτώντας από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εξασφαλίσουν αδειοδότηση μεταφοράς και υποδοχής στους όμορους Νομούς Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι διαθέτουν ΧΥΤΑ με νόμιμη αδειοδότηση, διότι θεωρούν ότι όλοι οι ΧΑΔΑ του Νομού Ευρυτανίας είναι ακατάλληλοι να υποδεχθούν τα απορρίμματα των Δήμων.
Η υπ’ αριθμ. 3-2/2010 απόφαση της ΤΕΔΚ γνωστοποιήθηκε στο Νομάρχη, ο οποίος αποφάσισε την παύση λειτουργίας όλων των ενεργών ΧΑΔΑ στο Νομό.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον και όχι σε οργανωμένο χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης, που προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και παράλληλα γιατί η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ), αποτελεί αναγκαιότητα τόσο για την αντιμετώπιση καταγγελιών και αποφυγής προστίμων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όσο και για την εφαρμογή της υφιστάμενης Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Νομάρχη που τονίζει χαρακτηριστικά, για την παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ, όλοι οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέσουν τα απόβλητά τους, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό και να μεριμνήσουν για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Επίσης, απαιτούνται να συντάξουν Μελέτη περιβαλλοντικής Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τη Δ/νση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την υπογραφή της απόφασης του Νομάρχη τριμελή επιτροπή θα επισκεφθεί, σε συνεννόηση με τους Δήμους, τους ΧΑΔΑ, προκειμένου να διασφαλίσει την παύση λειτουργίας των και να φροντίσει για την αποκοπή πρόσβασης σ’ αυτούς με τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα (φυσικό ανάχωμα, εκσκαφή κάθετα στην οδό πρόσβασης κλπ).
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των Δήμων με την απόφαση του Νομάρχη, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 28,29 και 30 του Ν.1650/1986.
Οι ΧΑΔΑ που θα πάψουν να λειτουργούν βρίσκονται στις θέσεις
«Μέγα Ρέμα – Πλατανιά» του ΔΔ Καρπενησίου του Δήμου Καρπενησίου, «Πορτίτσα» του ΔΔ Δομιανών του Δήμου Κτημενίων,
«Διασελάκια - Σερβά» του ΔΔ Βούλπης του Δήμου Απεραντίων,
«Καγκελάκι» του ΔΔ ΝΑργυρίου του Δήμου Ασπροποτάμου,
«Βράγγι» του ΔΔ Φουρνάς του Δήμου Φουρνάς,
«Λιβανί» του ΔΔ Βίνιανης του Δήμου Βίνιανης,
«Στουρναράκι» του ΔΔ Προυσού του Δήμου Προυσού
«Παλαιοχώραφα» του ΔΔ Παλαιοκατούνας του Δήμου Φραγκίστας,
«Κρανιά» του ΔΔ Μαράθου του Δήμου Αγράφων,
«Κόρπη» του ΔΔ Κρικέλλου του Δήμου Δομνίστας
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ποταμιάς δεν έχει ΧΑΔΑ, διότι μεταφέρει τα απορρίμματα του στο ΧΑΔΑ Καρπενησίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε θέμα συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Καραμπάς, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου στη Θήβα με τους εκπροσώπους των ΦοΣΔΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αφορούσε τους ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας.
Χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπάς είπε:
«Ο ΠΕΣΔΑ δεν προχωράει όπως είχε σχεδιαστεί. Τα έργα που προβλέπει είναι της τάξης των 200 εκ. ευρώ, ενώ η ΠΣΕ διαθέτει μόνο 90 εκ. ευρώ για αποκατάσταση ΧΑΔΑ, κατασκευή ΧΥΤΑ και ΚΔΑΥ και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει ένα business plan, επιχειρηματικό σχέδιο, για να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητες.
Προτείνω να συμφωνήσουμε για την εκπόνηση του business plan, όπως πρότειναν όλοι οι εκπρόσωποι των ΦοΣΔΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την προϋπόθεση όμως, ότι δεν θα τροποποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ για το Νομό Ευρυτανίας, καθόσον είμαστε πλέον ώριμοι από πλευράς μελετών, έναντι όλων των υπολοίπων Δήμων και Νομών της Περιφέρειας μας, για την υλοποίηση του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού».
Να σημειωθεί εδώ, ότι ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει για το Νομό Ευρυτανίας έναν ΧΥΤΑ, ένα ΣΜΑ και ένα εργοστάσιο Μηχανικής ανακύκλωσης, τα οποία είναι ώριμα. Η μελέτη του ΧΥΤΑ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, έχει ήδη κατατεθεί για χρηματοδότηση στο περιφερειακό πρόγραμμα και η μελέτη για τη Μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων εκπονείται από το Δήμο Καρπενησίου και θα υλοποιηθεί εντός του Φθινοπώρου.
Συζητώντας τα παραπάνω η ολομέλεια των δημάρχων του νομού αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διεκδίκηση από την ΠΣΕ της χρηματοδότησης της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Νομό Ευρυτανίας από το ΕΠ του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι είναι αντίθετοι στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος επιχειρείται από τους ΦοΣΔΑ της Περιφέρειας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΥΠΕΚΑ. Η Εξαίρεση αφορά μόνο το Νομό Ευρυτανίας, γιατί έχει ήδη κατατεθεί ώριμη μελέτη προς χρηματοδότηση στην ΠΣΕ για την κατασκευή ΧΥΤΑ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέτουν υπό διαπραγμάτευση την ωριμότητα της μελέτης και την σκοπιμότητα του έργου.
Ο Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος μειοψήφησε της απόφασης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «τα λάθη του προηγούμενη ΠΕΣΔΑ ίσως είναι ευκαιρία να διορθωθούν και για το Νομό μας».
Τέλος, αποφασίστηκε απ’ όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Νομού να στηριχθεί η απόφαση, με παράσταση στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

* Από το να είναι κάποιος ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά και του Προέδρου οποιασδήποτε τοπικής κομματικής οργάνωσης μέχρι να φτάσει στην μεγάλη απόφαση, να θέσει υποψηφιότητα για αυτοδιοικητικός, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Έτσι δεν είναι αδέλφια;

* Η ΝΟΔΕ θέλει τον Κώστα Μπακογιάννη για υποψήφιο Δήμαρχο στο Καρπενήσι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημήτρης Χρυσικός και αυτή η δήλωση όπως ήταν φυσικό έγινε θέμα. Τι λέει όμως ο Πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς για την υποψηφιότητα αυτή και τι λέει κυρίως ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης θα το μάθετε στις επόμενες μέρες και αυτή η είδηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι θα είναι ΟΜΟΦΩΝΗ !!!

* Πάντως την περασμένη Κυριακή που συναντήθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης με επώνυμο Ευρυτάνα, έδειξε θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο αρεκί να υπάρξουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση...

* Για μονομαχία Κοντογεώργου – Καραμπά στην Περιφέρεια για την θέση του Αντιπεριφερειάρχη στην πάλαι ποτέ κραταιά και ισχυρή Ευρυτανία, μιλούν κάποιοι κύκλοι και το έχουν δέσει και κόμπο. Μετά μάλιστα και τις δηλώσεις του Νομάρχη ότι ευχαρίστως κατεβαίνει ως συνεργάτης του Θανάση Χειμάρα σε περίπτωση που ο Νομάρχης Φθιώτιδας θέσει και επισήμως υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς, το σενάριο αυτό όλο πάει κι έρχεται…

* Αν θέλετε την γνώμη μου, σας λέω και το γράφω για να το θυμάστε, μόνο μονομαχία δεν θα έχουμε μεταξύ των δυο αυτών ανδρών. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

* Καλά μωρέ συντρόφια τι θα γίνει με σας; Πότε θα μιλήσετε και σεις; Ποιους θα βάλετε να «κερδίσουν» τους 2 Δήμους και την θέση του Αντιπεριφερειάρχη στην Ευρυτανία; Ήλθε 15Αυγουστος, φτάνουν και τα παζάρια και εσείς ακόμη τίποτε. Έτσι που κάνετε, πάτε να με σκάσετε μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τον Ιούνιο το είχα σίγουρο ότι στο Καρπενήσι που έχω κάμποσο σόι, θα ήταν υποψήφιος ο ΚΑΡΑΜΠΑΣ. Δεν πέρασε λίγος καιρός και μου λέτε όχι ο Καραμπάς, αλλά ο Σταμάτης. Στενοχωρήθηκα γι΄ ατή την ανακατωσούρα που έγινε, αλλά είπα μέσα μου, αν είναι για το κόμμα ας το καταπιώ και ας στηρίξουμε τον Γιάννη.
Τι τόθελα όμως. Εκεί που πήγα να ησυχάσω έρχεται η δήλωση Σταμάτη ότι παραιτείται από υποψήφιος και μου κόπηκαν τα πόδια. Τι κάνουμε τώρα στο Καρπενήσι, ποιόν ψηφίζουμε εμείς οι παλιακοί ΠΑΣΟΚΟΙ; Μεγάλη σκοτούρα συντρόφια και σε μια εποχή που όλα είναι δύσκολα. Παρά τα όσα έγιναν όμως δεν άντεξα και πήρα τηλέφωνο στην Αθήνα, τον κουμπάρο μου, που είναι ιδιαίτερος στο Γραφείο μεγάλο στελέχους του κόμματος. «Μη φοβάσαι μου είπε, εκείνος. Και στο Καρπενήσι και στ΄ Άγραφα θα κατεβάσουμε υποψηφίους που θα πάρουν μάλιστα και τις εκλογές. Λίγο υπομονή και θα δεις…» Όμως φίλες και φίλοι ο καιρός περνάει και εγώ φως δεν βλέπω. Αντίθετα από την άλλη μεριά διαπιστώνω, ότι στο μεν Καρπενήσι καλούν τον Κώστα Μπακογιάννη στο δε Δήμο Αγράφων, ο Δήμος το έχει σχεδόν έτοιμο το ψηφοδέλτιο, ενώ ανακοίνωση υποψηφιότητας έκανε και ο Τάτσης. Τι να κάνω εγώ τώρα, μπορεί κάποιος να μου πει;

* Αφού υπάρχουν τόσες αντιδράσεις στην Δυτ. Φραγκίστα για τον πλάτανο, γιατί οι κρατούντες δεν το ξανασκέφτονται το ζήτημα. Εξάλλου νέοι άνθρωποι διαμαρτύρονται και τους νέους ποτέ δεν πρέπει να τους αγνοείς για κανένα θέμα.

* Σοβαρό τραυματισμό ηλικιωμένης γυναίκας προκάλεσε η πτώση της από το φορείο την ώρα που μεταφέρονταν από το Νοσοκομείο Καρπενησίου για το Γηροκομείο με όχημα του ΕΚΑΒ. Το φορείο που μετέφερε την 80χρονη, έσπασε λόγω κακής συντήρησης με αποτέλεσμα να φύγει η ρόδα την ώρα της διακομιδής της ασθενούς. Μετά από αυτό η άτυχη γυναίκα έπεσε στο έδαφος μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ασθενών και τραυματίστηκε σοβαρά στο σώμα και το κεφάλι της και συγκεκριμένα στο αριστερό της μάτι. Αυτά διάβασα σε κάποιο blog και τρελάθηκα. Αν κύριοι είναι όλα τούτα αλήθεια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

* Η Δηλωτή είναι το πιο τεχνικό παιχνίδι τράπουλας που παίζεται στα καφενεία σε πολλές περιοχές της χώρας μας όπως και της Ευρυτανίας.
Στα Άγραφα λοιπόν το ερχόμενο διήμερο 7-8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Τουρνουά Δηλωτής και Τάβλι που διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά ο δραστήριος Σύλλογος Αγραφιωτών. Μεγάλα φαβορί, σύμφωνα με ειδικούς του είδους, είναι ο Δήμαρχος Χρήστος Μπούρας στην Δηλωτή, (πτυχιούχος με μάστερ) και στο τάβλι ο Φάνης Λόζος, γνωστός από τις συμμετοχές του σε διεθνείς αγώνες τάβλι σε πολλά μέρη του κόσμου. Επίσης δυνατοί και με σπάνια προσόντα στην δηλωτή είναι και οι κ.κ. Θύμιος Μιχόπουλος και Παναγιώτης Τσιώλης.
Όλοι λοιπόν στ΄ Άγραφα για να ζήσουμε από κοντά ξεχωριστές μονομαχίες που θα γράψουν ιστορία.

* Δεν πρόλαβε να λειτουργήσει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη του Καρπενησίου και άρχισαν τα σχόλια. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η εμπορική τόνωση της αγοράς αλλά και η αποσυμφόρηση του κέντρου, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα προσωρινού πάρκινκ σε όλους τους επισκέπτες της πόλης.
Καλό το σύστημα και ας λένε μερικοί τα δικά τους. Όμως καλύτερο για όλους θα είναι να επισπεύσουν και οι εργασίες για το πάρκινκ, γιατί αυτό το έργο θα δώσει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα αλλά και θα τονώσει την εμπορική κίνηση στην ευρυτανική πρωτεύουσα.

* Ήθελα να ήξερα τι φρούτα είναι αυτά που κυκλοφορούν ανάμεσα μας και φτάνουν μέχρι στο σημείο να συγκρίνουν Αγίους της εκκλησίας μας με μυθικά πρόσωπα, όπως ο Ηρακλής με τα φίδια και τις όρνιθες, που δεν υπήρξαν ΠΟΤΕ. Εδώ η έχουμε να κάνουμε με αστοιχείωτους ή με κάποιους που βρίσκονται σε άλλο πλανήτη…

* Δικαιολογημένα ανησυχεί ο εμπορικός κόσμος του Καρπενησίου για το μέλλον του χιονοδρομικού κέντρου. Όπως επισημαίνεται από τους εμπόρους εάν άμεσα δεν τακτοποιηθούν τα οικονομικά δεδομένα του, τότε το χιονοδρομικό, ένας σημαντικός ρυθμιστής της τουριστικής κίνησης της ευρύτερης περιοχής θα οδηγηθεί σε λουκέτο. Αλήθεια που βρίσκονται όλοι αυτοί που έλεγαν ότι θα δώσουν λύση στο θέμα του Χιονοδρομικού και αυτοί που το κουμαντάριζαν τόσα χρόνια;

Καιρός του ποιήσαι

Κάνοντας μια μέρα έναν απολογισμό πάνω στα λόγια που είπαμε και μας είπαν, με διάθεση αυτοκριτικής και υπευθυνότητας, θα διαπιστώσουμε έκπληκτοι το μέγεθος της ποσότητας και το είδος της ποιότητας. Φιλοφρονήσεις, υποκρισίες, επίδειξη ρητορικής δεινότητας, φλυαρία, ματαιοδοξία, υποσχέσεις, συμβουλές, ομιλίες και διαλέξεις. Πολλά λόγια, λίγη ουσία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας.
Τα παντός είδους κοινωνικά, επιστημονικά, πνευματικά, θρησκευτικά, εθνικά θέματα, ποιότητα ζωής, επιβίωσης, οικονομίας, είναι για συζητήσεις, συσκέψεις, διαβουλεύσεις και διασκέψεις. Στην ουσία μηδέν. Έτσι η πραγματική εργασία, η πράξη, το έργο κοντεύουν να καταντήσουν ταυτόσημα με τη φλυαρία. Τα προβλήματα μένουν ανέπαφα,η ζωή στην ουσία της πάσχει, ο ανθρώπινος πόνος και η δυστυχία πολλαπλασιάζονται, η πείνα και η ανεργία καλπάζουν, η ψυχρότητα, η αδιαφορία και ο ατομισμός βασιλεύουν.
Ο άνθρωπος, ο κατακτητής του διαστήματος, διατελεί σε διάσταση από το συνάνθρωπο, σε απόσταση αβυσσαλέα από τον «πλησίον». Αμέτοχοι και ασυγκίνητοι οι άνθρωποι για τα προβλήματα των συνανθρώπων τους, των συμπολιτών τους, αδιαφορούν απάνθρωπα. Οι ενδεείς συνάνθρωποί μας περιμένουν τη συναντίληψή μας, τη συμπόνοια μας, τη συνδρομή μας, το ενδιαφέρον μας.
Μπροστά σε ένα θέαμα οικτρό, αποκρουστικό, αποτρόπαιο, απάνθρωπο δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε απαθείς ή να το αντιπαρέλθουμε. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι, γιατί η απραξία μάς μειώνει ως πολιτισμένους ανθρώπους, ως χριστιανούς, ως κοινωνία, ως Εκκλησία.
Είμαστε διαχειριστές και οικονόμοι των αγαθών που αποκτήσαμε με την εργασία μας και μας έδωσε ο Θεός. Γι’ αυτό «του πεινώντος εστίν ο άρτος, ον συ κατέχεις, του γυμνητεύοντος το ιμάτιον, του ανυποδέτου το υπόδημα, του χρήζοντος το αργύριον...» κατά το Μ. Βασίλειο. Αλλά και κατά τον Ι. Χρυσόστομο, «ουδέν ψυχρότερον χριστιανού, ετέρους μη σώζοντος».
Ποιος ξέρει, ίσως η σημερινή μας ευαισθητοποίηση, η παλμική κίνηση της καρδιάς μας στην αγάπη, μας επιτρέψουν να ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο που θα μας φέρει κοντά στον άνθρωπο και θα κάνει ανθρωπινότερη την κοινωνία μας. Να γίνουμε συνάνθρωποι και συναντιλήπτορες. Η εποχή μας το έχει ανάγκη.

kostasmitsios@yahoo.gr