Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Φράγμα των Κρεμαστών



Την Ευρυτανία και πιο συγκεκριμένα την Ανατολική Φραγκίστα, γενέτειρα του στενού συνεργάτη του π. Θωμά Χρυσικού, επισκέφτηκε και φέτος για ολιγοήμερες διακοπές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, έφτασε στην Ανατολική Φραγκίστα το απόγευμα της 27ης Ιουλίου, όπου και κατέλυσε σε Ξενώνα του χωριού. Την επομένη το πρωί ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισκέφτηκε το Ίδρυμα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, όπου πρόσφερε ως δώρο μιας εκ των ποιμαντορικών ράβδων και στη συνέχεια με τον Μητροπολίτη Θηβών κ.κ. Γεώργιο και τον π. Θωμά Χρυσικό, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κρεμαστών, όπου από τον Διευθυντή του Συγκροτήματος Αχελώου κ. Ιωάννη Μπεθάνη και τους συνεργάτες του, ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο και στην συνέχεια έτυχε Αβραμιαίας φιλοξενίας. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο του φράγματος, ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε από τον Διευθυντή για την λειτουργία του εργοστασίου, ενώ εκμυστηρεύτηκε στον κ. Μπεθάνη το γεγονός ότι το 1960 που πραγματοποιήθηκε η αποκόλληση των τοιχογραφιών από τον Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής, ως Αρχαιολόγος συμμετείχε στην Επιτροπή αυτού του έργου ως συνεργάτης του αείμνηστου Καθηγητή Ορλάνδου.
Εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το σπουδαίο αυτό έργο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Θαυμάσια η δημιουργία του Θεού, θαυμαστά και τα ανθρώπινα έργα. Εκεί που συναντιέται η άνωθεν σοφία με την σοφία και την επιστήμη την ανθρώπινη εκεί γεννιέται το θαύμα. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για την φιλοξενία»
Τις ευχές του στους υπεύθυνους και εργαζομένους εξέφρασε στο ίδιο βιβλίο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος αναφέροντας: «Εύχομαι δύναμη, υγεία σε όλους τους υπευθύνους και εργαζομένους και καλή συνέχει του έργου» Επιστρέφοντας για Φραγκίστα ο Μακαριότατος και η συνοδεία του φιλοξενήθηκαν στην Επισκοπή στο σπίτι του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη και της οικογένειας του όπου και γευμάτισαν.
Την Πέμπτη 29 Ιουλίου ο Μακαριότατος επισκέφτηκε την έδρα του Δήμου Αγράφων, το Κερασοχώρι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Βίνιανης κ. Νικόλαο Γεωργίου και κατοίκους του χωριού. Ο Δήμαρχος προσέφερε κέρασμα στον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη ευλογίας στο χωριό. Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος επισκέφτηκε την πανέμορφη περιοχή ΣΥΝΟΡΟ, όπου βρίσκονται και οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις των ΕΛΤΑ και το μεσημέρι επέστρεψε στην Φραγκίστα. Την επομένη το απόγευμα ο Μακαριώτατος, είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και στην συνέχεια αναχώρησε για την Αθήνα όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΩ ΦΕΓΓΟΥΛΗ
ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ