Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΚΕΡΑΣΟΒΟ – ΠΟΤΑΜΙΑ 2-6


Επιβλητική νίκη επί του ουραγού
Με χατ – τρικ του Κ. Μαντζιούτα και δυο υπέροχα γκολ του Λάμπρου Φλωράκη, η Ποταμιά πραγματοποίησε εντυπωσιακό πέρασμα από το Κεράσοβο επικρατώντας της τοπικής ομάδας με 6-2. Οι φιλοξενούμενοι ανώτεροι σε όλους τους τομείς, δεν βρήκαν καμία αντίσταση από τους γηπεδούχους, που γνώρισαν μια ακόμη βαριά ήττα στην φετινή σεζόν.
Το συγκρότημα του Λάκη Λαμπαδάρη ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα αναζητώντας το γκολ που θα του έδινε προβάδισμα για την νίκη. Παίζοντας πολύ δυνατά στο κέντρο με τον Λάμπρο Φλωράκη να οργανώνει και να δημιουργεί, προηγήθηκε στο 20΄ με τον εκτελεστή της ημέρας Κ. Μαντζιούτα. Το Κεράσοβο προσπάθησε να αντιδράσει, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να πετύχει κάποιο γκολ και να δώσει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση.
Στο 40΄ ο Κ. Μαντζιούτας ξαναχτύπησε κάνοντας το 2-0, σημειώνοντας έτσι και το 2ο προσωπικό του γκολ.
Με το σκορ αυτό ολοκληρώθηκε το πρώτο ημιχρόνιο.
Με την έναρξη της επανάληψης, ο Μαντζιούτας πετυχαίνοντας χατ – τρικ, ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0 και κάπου εκεί η σεμνή τελετή στο ΣΥΝΟΡΟ, έλαβε τέλος.
Για ένα 20λεπτο οι στροφές έπεσαν. Στο 65΄ οι φιλοξενούμενοι με σκόρερ αυτή τη φορά τον Γ. Ζαγκότση έκαναν μέσα σε πανηγυρισμούς το 4-0.
Οι γηπεδούχοι απάντησαν άμεσα μειώνοντας στο 69΄ σε 4-1. Ο Λάμπρος φλωράκης με ωραίο σουτ στο 75΄ έκανε προς στιγμή το 5-1 για να μειώσει ο Γ. Μήτσιος με κεφαλιά σε 5-2 μετά από ασθενή απόκρουση του Χαντζόπουλου.
Το τελικό 6-2 για την Ποταμιά, διαμόρφωσε με ένα διαγώνιο σουτ στην γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Τρίκκα στο 82΄ και πάλι ο Λάμπρος Φλωράκης.
Η επικράτηση της Ποταμιάς ήταν πέρα για πέρα δίκαιη , απέναντι σε ένα αντίπαλο που πάλεψε αλλά δεν είχε δυνάμεις για κάτι παραπάνω.
Διακρίθηκαν από τους γηπεδούχους οι νεαροί Ταξ. Γούλας , Αχ. Λαθύρης και ο Τ. Καλύβας. Πολύ καλή απόδοση για τους φιλοξενούμενους από τους Βασ. Τσουκαλά, Λ. Φλωράκη, ενώ πολύ καλός ήταν στο διάστημα που αγωνίστηκε και ο Κ. Αζακάς.
Αξιοσημείωτο ότι ο αγώνας διεξήχθη υπό τον ήχο δημοτικών τραγουδιών, προφανώς λόγω της πρωτομαγιάς.
Άψογη η διαιτησία του Μπλούνα και των συνεργατών του.
ΚΕΡΑΣΟΒΟ: Ν.ΤΡΙΚΚΑΣ, Ν. ΤΡΙΚΚΑΣ, Α. ΛΑΘΥΡΗΣ, (46΄ Τ. ΓΟΥΛΑΣ), Τ. ΚΑΛΥΒΑΣ, Α. ΛΑΜΠΡΟΥ, ΧΡ. ΡΙΖΟΣ, ΜΙΧ. ΡΑΠΤΗΣ, ΧΡ. ΚΟΣΜΑΣ, ΚΩΝ. ΓΟΥΛΑΣ, (71΄ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ), ΕΥΘ. ΜΟΥΤΣΕΛΟΣ (60΄ ΧΡΥΣΙΚΟΣ) , Γ. ΜΗΤΣΙΟΥ
Δ. ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Α. ΜΠΟΥΡΑΣ, ΧΡ. ΖΑΓΚΟΤΣΗΣ, ΒΑΣ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Γ. ΖΑΓΚΟΤΣΗΣ, Γ. ΣΤΑΠΛΕΣ, Μ. ΜΠΟΥΡΑΣ, Κ. ΜΑΝΤΖΙΟΥΤΑΣ (68΄ ΑΖΑΚΑΣ), Λ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ, ΑΡ. ΜΑΡΙΦΟΓΛΟΥ.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ


Ναι στην συνένωση των Δήμων Απεραντίων – Ασπροποτάμου
Εκλεγμένων εκπροσώπων, εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων από την περιοχή των Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου Ν. Ευρυτανίας.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας Απεραντίων και Ασπροποτάμου Ν. Ευρυτανίας λαμβάνοντας υπόψη:
a. Τα καθολικά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας.
Β. Tις ομόφωνες αποφάσεις που έλαβαν τα Δημοτικά μας Συμβούλια και οι διοικήσεις όλων των λοιπών φορέων και Συλλόγων του τόπους μας.
Πραγματοποιήσαμε σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, μια πρώτη κοινή σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του αγώνα μας προκειμένου να πείσουμε την κεντρική εξουσία για την ορθότητα των απόψεών μας και τη δημιουργία ενός νέου Δήμου που θα συμπίπτει με τα όρια των ήδη υφισταμένων δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Μετά από εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων – προτάσεων αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η δικαίωση και ευόδωση μιας αρκούντως τεκμηριωμένης και απόλυτα δικαιολογημένης ομόφωνης απόφασης της τοπικής κοινωνίας.
2. Καλούμε όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους και παράγοντες της ευρυτανικής κοινωνίας (Βουλευτή, Νομάρχη, ΤΕΔΚ, Νομαρχιακές Επιτροπές Κομμάτων κλπ) να λάβουν σοβαρά υπόψη την εύλογη απαίτηση της Τοπικής μας Κοινωνίας και να πάρουν θέση με σαφήνεια και απόλυτη τεκμηρίωση.
3. Αξιώνουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να λάβει σοβαρά υπόψη τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και προοπτικές του ευρυτανικού χώρου και ειδικότερα της ΒΔ Ευρυτανίας, την ομοιογένεια του πληθυσμού της εν λόγω περιοχής, τις ανάγκες, τα κοινά βιώματα τις ταυτόσημες πολιτιστικές και ιστορικές καταβολές των υφιστάμενων δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου και να αποφασίσει το αυτονόητο: τη συνένωση τους. Διευκρινίζουμε ότι η συνένωση των δύο δήμων περιλαμβανόταν και στην πρόταση του ΙΤΑ. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση από πληθυσμιακής απόψεως (με βάση τα απογραφικά στοιχεία ή του αναφερόμενο ως πραγματικό πληθυσμό) υπερπληρώντας τα ελάχιστα πληθυσμιακά κριτήρια όπως αυτά προσδιορίστηκαν από πλευράς Υπουργείου.
4. Αξιώνουμε να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση της Ευρυτανίας η ίδια ευαισθησία που ενεργοποιήθηκε ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας (νησιωτικές, ορεινές και όχι μόνο).
5. Προβαίνουμε στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής την οποία εξουσιοδοτούμε να συγκεκριμενοποιήσει και να προγραμματίσει την περαιτέρω πορεία του διεκδικητικού μας αγώνα.
Δημήτρης τάτσης – Δήμαρχος Απεραντίων
Χρήστος Τριαντάφυλλος Δήμαρχος Απεραντίων
Χρήστος Αρβανίτης Νομαρχιακός Σύμβουλος
Κώστας Καρδαμπίκης Αρχηγός Μειοψηφίας Δημ. Σύμβουλος
Χρ. Δημητρόπουλος Αρχηγός Μειοψηφίας Δημ. Σύμβουλος
Θωμάς Τσιαμάκης Πρ. Συλλόγου Απεραντίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

Τέσσερις (4) Δήμους για την Ευρυτανία αποφάσισε η ολομέλεια της ΤΕΔΚ


Για τέσσερις Δήμους στο Νομό Ευρυτανίας ψήφισε η ολομέλεια της ΤΕΔΚ που συνεδρίασε σήμερα το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και του Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογεώργου, απορρίπτοντας την πρόταση του Υπουργείου για δύο (2) δήμους.
Στη διαβούλευση παραβρέθηκαν ο πρώην βουλευτής κ. Τσιαμάκης, η Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Βέττα Καρφή, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δημ. Καρατσίκης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες που κατέκλυσαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τους δημάρχους να γίνουν 4 δήμοι στο Νομό με την εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με εξαίρεση την πρόταση του κ. Ίβρου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της πρότασης του Υπουργείου για 2 Δήμουw και του κ. Σταμάτη, ο οποίος πρότεινε να γίνουν 5 δήμοι.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και μέχρι αυτή την ώρα συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας με μοναδικό θέμα συζήτησης το Χωροταξικό.

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ


Ενόψει της εξέλιξης των έργων που πραγματοποιούνται στην Ευρυτανία αλλά και της επίσπευσης των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου επισκέφτηκε σήμερα το Νομό μας, όπου θα παραμείνει και αύριο.
Η κ. Διαμαντοπούλου στις 11 π.μ. συναντήθηκε στο Νομαρχιακό Κατάστημα με το Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κων/νο Κοντογεώργο και στελέχη της ΝΑ. Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας. Στην συνέχεια η Περιφερειάρχης, επισκέφτηκε το Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο και αργότερα το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλειο Καραμπά. Το μεσημέρι η κ. Διαμαντοπούλου επισκέφτηκε το Κρίκελλο, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Δομνίστας κ. Ιωάννη Σταμάτη και το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Δήμαρχο Ποταμιάς κ. Ιωάννη Ίβρο.
Αύριο 1-5-2010 η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Προυσσού κ. Αθανάσιο Φέγγο και θα επισκεφθούν την περιοχή που έχει σημειωθεί κατολίσθηση στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Προυσσού – Αγρινίου.

Τους “κούφανε” στο Σισμανόγλειο η Όλγα Οικονόμου “Ντύθηκε” ασθενής και στο Νοσοκομείο ακόμη τρέχουν


Τρέλανε κόσμο η ευρυτάνισα νέα Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Όλγα Οικονόμου, με την κίνησή της να «μεταμφιεστεί» σε ασθενή προκειμένου, η ίδια να διαπιστώσει από μόνη της τι ακριβώς συμβαίνει στο νοσοκομείο που έχει κληθεί να διοικήσει.


Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η κα Οικονόμου, πρώην Πολιτευτής του Νομού μας, δρ. Φαρμακολγίας, μόλις έμαθε ότι ανέλαβε την διοίκηση του Σισμανογλείου επισκέφθηκε το νοσοκομείο ως ασθενής χωρίς να γνωρίζει κανείς την πραγματική ιδιότητά της. "Τα μάτια μου είδαν πολλά", δηλώνει και μεταφέρει ότι μόλις διέρρευσε στο νοσοκομείο ότι κυκλοφορεί μεταμφιεσμένη αρκετοί υπάλληλοι ταράχτηκαν και μερικοί από αυτούς τρέχουν ακόμη! Αυτά που διαπίστωσε είναι... όλα αυτά που ξέρουμε και συζητάμε όλοι μεταξύ μας. α) Καθυστερήσεις στα επείγοντα: Οι ασθενείς περίμεναν με τις εξετάσεις στα χέρια και γιατρός πουθενά. β) Ηλικιωμένοι περιφέρονταν στους διαδρόμους και κανείς δεν τους έδινε σημασία. γ) Πολλές κενές θέσεις και σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό. δ) Τεράστιες λίστες αναμονής για τη ΜΕΘ και έμμεσες αναφορές σε φακελάκια... Η κ. Οικονόμου ερωτηθείς για το συμβάν, δήλωσε: «Στις κλινικές είδα πολλούς ασθενείς να νοσηλεύονται σε θαλάμους. Ηλικιωμένους να περιφέρονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου και κανείς να μην τους δίνει σημασία. Έκανα διαπιστώσεις, αλλά το κυριότερο είναι ότι απέκτησα τη ψυχολογία του ασθενή. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Οι γιατροί καθημερινά δίνουν προσωπική μάχη για να θεραπεύουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, αλλά και αυτοί είναι άνθρωποι. Επειδή, κατά τη γνώμη μου, προέχει η εξυπηρέτηση του πολίτη, θα δώσω ιδιαίτερο βάρος τόσο στην κάλυψη των κενών θέσεων όσο και στη σωστή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού». Όσοι γνωρίζουμε καλά την κ. Οικονόμου, θεωρούμε σίγουρο ότι ακόμη και σε αυτό το τόσο δύσκολο έργο που ανέλαβε, θα τα καταφέρει.

Μετά τους “κεραυνούς” Λάππα για αξονικό και μαστογράφο “Αστραπές” και “βροντές” Χορμόβα


Με σκληρό τρόπο απαντάει στα όσα είπε στην συνέντευξή του, που παραχώρησε στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, την περασμένη εβδομάδα ο απερχόμενος Διοικητής του Γ.Ν.Κ. κ. Κώστας Λάππας, ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Ηλίας Χορμόβας. Ο Πολιτευτής του Νομού μας, με επιστολή του στην εφημερίδα μας, μιλάει για αποκατάσταση της αλήθειας, κάνοντας λόγο μάλιστα για άστοχες και αντιφατικές δηλώσεις του κ. Λάππα που δε πρέπει να γίνονται από υπεύθυνα πρόσωπα για τόσο σοβαρά πράγματα. Ακόμη στην επιστολή του ο κ. Χορμόβας, αναφέρει ότι το Ιατρείο Πόνου λειτούργησε επί της δικής του θητείας και όχι επί της θητείας του κ. Λάππα. Όσον αφορά για το καυτό θέμα του Αξονικού Τομογράφου ο κ. Χορμόβας υποστηρίζει πως «…ο αξονικός τομογράφος είναι ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο μηχάνημα που βάση γραπτών βεβαιώσεων μπορεί να λειτουργεί άνετα επί μια 10ετία... …το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν ήταν σε λειτουργία 10 χρόνια, αλλά λιγότερα και το πρόβλημα δεν είναι στον αξονικό τομογράφο, αλλά στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού για να το χειρισθεί…». Τέλος, για το Μαστογράφο τονίζει ότι το μηχάνημα δεν δούλεψε για 10 μόνο ημέρες, αλλά για 4 μήνες περίπου, και στο διάστημα αυτό έγιναν περισσότερες από 800 μαστογραφίες. Όλα αυτά και πολύ άλλα σημαντικά στην επιστολή του κ. Χορμόβα την οποία σας παραθέτουμε αυτούσια στην συνέχεια. Όμως διαβάζοντας την επιστολή του κ. Χορμόβα μας δημιουργούνται αμέσως κάποια ερωτήματα όσον αφορά τον αξονικό τομογράφο. Πόσο χρόνια δούλεψε συνολικά ο αξονικός τομογράφος και αν δούλεψε λιγότερα από 10 χρόνια, πόσα χρόνια «ζωής» έχει ακόμα και ποιος μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό; Σύμφωνα με το ΦΕΚ/Β/802/7-5-08/άρθρο3§6 οι αξονικοί τομογράφοι, οι γ κάμερες και τα PET CT δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη δεκαετία από την ημέρα εργοστασιακής κατασκευής τους. Δεν είναι δυνατή η ανανέωση της άδειας για τα προαναφερθέντα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία έχουν υπερβεί το ως άνω χρονικό διάστημα. Επομένως ποια είναι η αλήθεια; Ο Αξονικός Τομογράφος που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να τεθεί σε λειτουργία με το κατάλληλο προσωπικό ή είναι πλέον «άχρηστος» επειδή έχει υπερβεί η 10ετία από την εργοστασιακή κατασκευή του; ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθότι αφορά την δημόσια υγεία, μέσα από αυτό το ρεπορτάζ καλούμε στο επόμενο φύλλο μας, τον νέο πλέον Διοικητή του Νοσοκομείου να τοποθετηθεί επ΄ αυτού προκειμένου να ενημερωθεί ο ευρυτανικός λαός και να δούμε τελικά κατά πόσο από τους μέχρι τώρα “κεραυνούς” και τις “βροντές” θα έχουμε και “καταιγίδα” ΠΡΟΣ: Την Δ/ντρια του Ευρυτανικού Παλμού Κα Βάσω Φεγγούλη Καρπενήσι Κυρία Φεγγούλη, Σχετικά με το δημοσίευμά σας τις 14-4-10 Συνέντευξη με τον τ. Διοικητή του Γ.Ν. Καρπενησίου κ. Κων/νου Λάππα. Απολογισμός έργου κ.λ.π. και προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να τονίσω τα εξής: α. Πρόθεσή μου δεν είναι να αξιολογήσω εγώ τα πεπραγμένα του απερχόμενου Διοικητού. Υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού και βασικά υπάρχουν οι πολίτες της Ευρυτανίας που κρίνουν τη δημόσια παρουσία οποιουδήποτε προσώπου που ενασχολείται με τα κοινά β. Επί της ουσίας των λεγομένων του κου Λάππα 1.Το ιατρείο πόνου λειτούργησε της δικής μου θητείας βλέπετε συνέντευξη μού στις 23/10/2008 πριν αποχωρήσω από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου 2.Αξονικός Τομογράφος: όταν ανέλαβα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου βρήκα μια χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και Κ.Α προς το Νοσοκομείο 70.000€ δια τη διαμόρφωση του χώρου προς εγκατάσταση αξονικού τομογράφου. Σε επικοινωνία που έκανα με το Υπουργείο Υγείας με ενημερώσαν ότι ο Αξονικός Τομογράφος δωρεά Ιδιωτ. Νοσ. Ιδρύματος προς το Υπουργείο είχε διατεθεί στο Νοσ. Ζακύνθου. Πληροφορήθηκα συγχρόνως ότι εκείνη την περίοδο το Υπουργείο Υγείας είχε διαθέσει άλλους δύο αξονικούς τομογράφους στα Νοσοκομεία της ΚΩ και Καλύμνου. Αναμένανε την παραχώρηση ενός ακόμη αξονικού τομογράφου από το Ωνάσειο το οποίο υποσχεθήκαν να το διαθέσουν στο Νοσ. Καρπενησίου, πράγμα που έγινε στη συνέχεια. Έτσι το Νοσοκομείο απέκτησε τον αξονικό. Στη συνέχεια ζήτησα και έλαβα από το Υπουργείο επιχορήγηση 65.000€ προκειμένου να γίνει η μεταφορά, η εγκατάσταση και η παράδοση σε πλήρη λειτουργία του Αξονικού. Το Νοσοκομείο Καρπενησίου χωρίς να διαθέσει ούτε ένα € αποκτούσε ένα πολύ απαραίτητο μηχάνημα για να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας. Από τους διαγωνισμούς που προκηρύξαμε εξοικονομήσαμε χρήματα και αγοράσαμε ένα καινούργιο σύστημα φωτογράφησης και εκτύπωσης εικόνων αξίας 2.5000€ καθώς και εξαρτήματα για τη λειτουργία του μαστογράφου, αξίας 20.000€ ο οποίος παρέμεινε από εξαετίας δηλαδή από την αγορά του και την εγκατάσταση του εκτός λειτουργίας. Ο αξονικός τομογράφος είναι ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο μηχάνημα που βάση γραπτών βεβαιώσεων μπορεί να λειτουργεί άνετα επί μια 10ετία.Την καλή λειτουργία του επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο κος Λάππας μετά από διαπίστωση ειδικών που κάλεσε ο ίδιος από το Υπουργείο και έκανε τις σχετικές δοκιμές. Έτσι ο κος Λάππας αντιφάσκει όταν ο ίδιος διατυπώνει ενστάσεις για τη λειτουργία του Αξονικού, που μας διέθεσε το Υ.Υ και Κ.Α . Να επισημάνω κάτι που ίσως δε γνωρίζει ο κος Λάππας. Σημασία για ένα μηχάνημα δεν έχει η ημερομηνία κατασκευής αλλά τα χρόνια λειτουργίας του. Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν ήταν σε λειτουργία 10 χρόνια αλλά λιγότερα και το πρόβλημα δεν είναι στον αξονικό τομογράφο αλλά στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού για να το χειρισθεί. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας μου και με τη βοήθεια του Γ. Δ/ντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, συμπατριώτης μας κο Φούκα κατάφερα και κατ' εξαίρεση εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου μας εγκρίνοντας 2 θέσεις Ιατρών ακτινοδιαγνωστών & 6 θέσεων (3ΤΕ & 3ΔΕ) χειριστών, οπότε η νέα Διοίκηση θα πρέπει να ζητήσει την άμεση προκύρηξη των θέσεων αυτών για να λειτουργήσει το ακτινολογικό τμήμα πλήρους συμπεριλαμβανομένου του Αξονικού κ αι του Μαστογράφου. Η ανωτέρω τροποποίηση του Οργανισμού δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμό 2467/4-12-2008 τεύχος δεύτερο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Δεύτερη προϋπόθεση χορήγησης της σχετικής άδειας από τη Νομαρχία είναι η προσκόμιση από το Νοσοκομείο βεβαίωσης πυρασφάλειας, και προς την κατεύθυνση αυτή πριν από την αποχώρησή μου σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ευρυτανίας είχε ανατεθεί η σύνταξη της σχετικής μελέτης σε μηχανολόγο μηχανικό. 3. Μαστογράφος: Ο Μαστογράφος αν γνωρίζει ο κος Λάππας παρέμεινε επί (6) έξι χρόνια ανενεργός για 2 λόγους. Πρώτον από έλλειψη ειδικευμένου Ιατρού και χειριστού και δεύτερον από έλλειψη απαραίτητων εξαρτημάτων. Όσον αφορά το δεύτερο όπως προανέφερα τα αγοράσαμε από χρήματα που μας περίσσεψαν από τις επιχορηγήσεις του Αξονικού. Όσον αφορά το πρώτο με προσωπικές ενέργειες και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας προσέλαβα την ειδικευμένη ιατρό κα Πέτσα ως επικουρική για 2 χρόνια η οποία στης συνέχεια έγινε μόνιμη και απέσπασα για 4 μήνες μια ειδικευμένη χειρίστρια η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 και λειτούργησε ο μαστογράφος. Στο διάστημα αυτό έγιναν πάνω από 800 μαστογραφίες καταγεγραμμένες και δυστυχώς ανιχνευθήκαν πάνω από 40 περιπτώσεις κακοήθων όγκων και έτσι οι γυναίκες αυτές με την κατάλληλη θεραπεία προλάβανε και θεραπευτήκανε. Εδώ θέλω να τονίσω ότι επειδή η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε κόπο και χρήμα άξιζε να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες για να λειτουργήσει ο Μαστογράφος ακόμη και αν σωζόταν μια γυναίκα. Από πού λοιπόν ο κος Λάππας έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο μαστογράφος λειτούργησε προεκλογικά μόνο για 10 ημέρες δε μπορώ να το καταλάβω. Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι παρόμοιες δηλώσεις, άστοχες και όπως καταδεικνύονται και μέσα από τη συνέντευξη αντιφατικές δε πρέπει να γίνονται από υπεύθυνα πρόσωπα για τόσο σοβαρά πράγματα. Το μόνο σχετικό ελαφρυντικό στοιχείο για το κο Λάππα είναι ίσως ο σχετικά μικρός χρόνος (9μήνες) παραμονής του ως Διοικητού και δεν του εδόθη πιθανώς η δυνατότητα πλήρους ενημέρωσής του σε όλα τα θέματα. Με τιμή Ηλίας Χορμόβας Τ. Δ/ντής Νος. Καρπενησίου Πολιτευτής Ν. Ευρυτανίας

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ


Γράφει ο Ηλίας Προβόπουλος
Από τα σημαντικότερα βήματα που έκανε ο άνθρωπος από την εμφάνισή του πάνω στη γη και καθόρισαν κατόπιν την πορεία του και βελτίωσαν θεαματικά τη ζωή του είναι η εξημέρωση των άγριων ζώων και φυσικά των δέντρων, γεγονότα που διαρκώς εξελίσσονται καθώς η επιστήμη ανοίγει γι’ αυτά συνέχεια καινούργιους δρόμους είτε μέσω της γενετικής ή απλά δια του εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός των φυτών είναι μια τέχνη η οποία λόγω της απομάκρυνσης των ανθρώπων από τη φύση και τις αληθινές της λειτουργίες είναι πολλοί πλέον αυτοί που την αγνοούν και πιστεύουν πως κάθε δέντρο από τη στιγμή που φυτρώνει είναι σε θέση να παράγει τους γλυκούς ή τους ξινούς καρπούς του όπως τους βρίσκει κανείς σε ένα κατάστημα. Δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα για το πλήθος των δέντρων, των θάμνων αλλά και πολλών άλλων φυτών που εμβολιάζονται με σκοπό την καλύτερη ποιότητα των καρπών τους ή ακόμα και του φυλλώματος και των ανθέων τους αν πρόκειται για καλλωπιστικά ή διακοσμητικά.
Πότε και πως ο άνθρωπος άρχισε να εμβολιάζει τα δέντρα είναι κάτι που ποτέ δεν θα το μάθουμε με σιγουριά. Ούτε πάλι πως έγινε η πρώτη αυτή «εγχείρηση» σε κάποιο φυτό. Πιθανόν από κάποιο τυχαίο γεγονός, όπως για παράδειγμα ένα κλαρί να χώθηκε στον κορμό ενός άλλου μετά από μια καταιγίδα που τσάκισε το δάσος με τα άγρια καρποφόρα. Ο παρατηρητικός άνθρωπος εκείνης της εποχής που τρέφονταν ακόμη μόνο από το κυνήγι ή τη συλλογή καρπών είδε πως σε εκείνο τον κορμό δημιουργήθηκε ένα καινούργιο δέντρο με διαφορετικούς καρπούς και προσπαθώντας να κατανοήσει αυτό το θαύμα προσπάθησε, άγνωστο πως και με τι τρόπο, να το επαναλάβει και τελικά το κατάφερε.
Κάπως έτσι πρέπει να έγινε ο πρώτος εμβολιασμός και από τότε και πέρα μια ατέλειωτη σειρά εμπειριών προστέθηκαν πάνω σε αυτή τη τρομερή για τη φύση πράξη μέχρι ο παραδοσιακός τρόπος εμβολιασμού μεταφέρθηκε στα εργαστήρια. Οι σχετικές δε επιστήμες δημιουργούν συνεχώς νέα είδη φυτών και ο τρόπος τους στηλιτεύεται από πολλούς ως μη ορθός και κατηγορείται ως μη συμβατός με τη φύση και τις αρχές της.
Το πώς έφθασαν εδώ ασφαλώς και ποτέ δεν σκέφτηκαν οι άνθρωποι που εμβολίαζαν δέντρα με ένα τρόπο που περνούσε σχεδόν μυστικά από γενιά σε γενιά και τηρούσε ένα αυστηρό τυπικό τόσο ως προς την προετοιμασία, όσο και για την εκτέλεση αλλά και την παρακολούθηση. Σε αυτούς οφείλεται η μεταμόρφωση πολλών ορεινών δασών από καστανιές σε παραγωγικά κασταναχώραφα αλλά και πολλών άλλων μεμονωμένων δέντρων σε κάθε γωνιά και σημείο της Ελλάδας. Όντως οι καστανιές είναι τα δέντρα που μπολιάστηκαν περισσότερο από κάθε άλλο στην Ελλάδα και ακολουθούν οι γκορτσιές, οι κορομηλιές και οι μηλιές και σπανιότερα καρυδιές, μουριές και άλλα. Με εμβολιασμό δε πολλά άγρια κλήματα που φύτρωναν ελεύθερα στις εξοχές έφτιαξαν ωραία σταφύλια.
Ας δούμε όμως πως γίνονταν ο εμβολιασμός ή κέντρωμα όπως τον λένε σε πολλά μέρη επειδή το βλαστάρι του νέου δέντρου που χώνεται στον κορμό του άγριου μοιάζει σαν κεντρί. Ο εμβολιαστής κόβει τον κορμό του άγριου δέντρου το οποίο κατά προτίμηση πρέπει να είναι νέο για να έχει δύναμη σε ύψος ανάλογα με το είδος και την παρουσία ζώων στην περιοχή. Συνήθως ο εμβολιασμός γίνεται σε ύψος πάνω από το ένα μέτρο από το έδαφος και σπανιότερα πιο ψηλά γιατί το μπόλι κινδυνεύει να σπάσει από τον αέρα ή γιατί είναι περισσότερο εκτεθειμένο στη ζέστη. Όταν δε πρόκειται να εμβολιαστεί ένα μεγάλο σε ηλικία δέντρο, ο ενδιαφερόμενος φροντίζει από την προηγούμενη χρονιά να το κόψει ώστε να μπολιάσει πάνω στα νέα βλαστάρια που θα πεταχτούνε. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα πολλές είναι οι φορές που μπολιάζει διαφορετικές ποικιλίες κι έτσι βλέπουμε μια μηλιά για παράδειγμα να βγάζει δυο και τρία διαφορετικά είδη καρπών.
Το ύψος του εμβολιασμού εξαρτάται και από το είδος του δέντρου. Έτσι άλλο ύψος έχει ο εμβολιασμός της καστανιάς και άλλος της κορομηλιάς ή του κλήματος. Σε γενικές γραμμές πάντως ο εμβολιαστής προσπαθεί να κρατήσει και τον κορμό του άγριου δέντρου σε αρκετό ύψος ανέπαφο γιατί εκτός που πρέπει να υποστηρίζει το νέο δέντρο έχει και μεγαλύτερη αξία σαν έρθει κάποια ημέρα η στιγμή της ξύλευσης και της εμπορίας του.
Ο εμβολιαστής λοιπόν είναι αυτός που μέσω της εμπειρίας του θα κρίνει σε ποιο ύψος θα γίνει το μπόλισμα και σαν κόψει τον κορμό σε ένα σημείο που δεν έχει βλαστάρια και κόμπους, λειαίνει την τομή με ένα κοφτερό μαχαίρι και μπήγει, αφού τα ξύσει σαν καρφιά ανάμεσα στο ξυλώδες μέρος και τη φλούδα τα μπόλια που θέλει να βάλει. Αυτά προέρχονται από δέντρο που αποδεδειγμένα παράγει εκλεκτούς και ποιοτικούς καρπούς και τα οποία κόβονται απ’ αυτό νωρίς την άνοιξη πριν ακόμα ανοίξουν τα «μάτια» του φυτού και τα οποία διατηρεί μέχρι να έρθει η κατάλληλη ώρα σε ένα δροσερό μέρος, συνήθως μέσα σε δοχεία με ποταμίσια άμμο ή τυλιγμένα με υγρά βρύα ή πριονίδια.
Η κατάλληλη ημέρα για κέντρωμα είναι στις αρχές του Απριλίου, εποχή που αρχίζουν να κυλάνε δυνατά οι χυμοί στον κορμό του δέντρου, πρέπει να είναι ζεστή και υγρή και να μην φυσάει δυνατός αέρας που μπορεί να τα σπάσει η λίβας να τα τσουρουφλίσει. Σε γενικές γραμμές η επιλογή της ημέρας είναι πάντα ένα ρίσκο γιατί μια απρόοπτη μεταβολή του καιρού, όπως μια δυνατή βροχή για παράδειγμα ή δυνατό χαλάζι μπορεί να καταστρέψει τα μπόλια. Γι΄ αυτό και ο εμβολιαστής μελετά από την προηγούμενη τα φαινόμενα και άμα δει πως τον παίρνει ο καιρός αποφασίζει να προχωρήσει.
Αφού λοιπόν κόψει το άγριο δέντρο και μπήξει τα μπόλια, δένει τον κορμό στο σημείο του μπολιάσματος με ένα ειδικό επίδεσμο σαν σελοτέϊπ το οποίο έχει και απολυμαντικές ιδιότητες γιατί η τομή του δέντρου δεν διαφέρει καθόλου από αυτή σε ένα άνθρωπο και είναι εκτεθειμένη σε ένα σωρό μικρόβια και ιούς. Γι’ αυτό την καλύπτει με ένα στρώμα ειδικού υλικού που μοιάζει με γκρίζα μπογιά. Κατόπιν με ένα τρόπο δένει στον κορμό μακριά κλαδιά και τα φέρνει κοντά στα μπόλια για να τα στηρίξει και να τα προστατέψει από τον αέρα μέχρι να πάρουν πάνω τους και γίνουν ένα με τον κορμό που θα ριζώσουν.
Παλιότερα έδεναν την τομή με ένα λουρίδες από ένα καλάμι και την κάλυπταν με μελισσοκέρι, λίπος χοιρινό και αν δεν είχαν κάτι τέτοιο με υγρή γαλάζια λάσπη (γλύνα) για να την προφυλάσσει από τη ζέστη και τα μικρόβια. Τούτη η μέθοδος σαφώς είχε και τις αποτυχίες της που πολλές φορές έφτανε να είναι και το μισό από τα μπόλια.
Το γεγονός της αποτυχίας του εμβολιασμού ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί και γι’ αυτό η πράξη η οποία όντως τρομάζει ως μια σύγχρονη λεπτή εγχείρηση σε άνθρωπο, συνοδεύονταν με ένα σωρό λαϊκές δοξασίες και εξορκισμούς του κακού αποτελέσματος. Έτσι ο εμβολιαστής πριν προχωρήσει στο κέντρωμα έπρεπε να ήταν καθαρός και στην ψυχή και στο σώμα. Καθένας δε είχε εξελίξει ένα προσωπικό τυπικό και με βάση αυτό αναγνωρίζονταν από τους συντοπίτες του οι οποίοι τον αναγνώριζαν και τον εκτιμούσαν όπως και τον πρακτικό γιατρό που περιποιούνταν τα τραυματισμένα ζώα.
Σημείωση. Ασφαλώς και ο εμβολιασμός των δέντρων έχει περάσει στην επιστήμη και πολλοί γεωπόνοι και άλλοι ειδικοί φροντίζουν ώστε δέντρα, θάμνοι και άλλα φυτά που πωλούνται για ένα σωρό σκοπούς είναι εμβολιασμένα. Η πράξη όμως αυτή γίνεται στα εργαστήρια και στα φυτώρια, μακριά από τα μάτια των ανθρώπων και γι’ αυτό έχει χάσει τη γοητεία της και τη μαγεία της. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο ικανοποιητικό.

ΤΟ ΠΡΩΤΕΣΕΛΙΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Επανεξελέγη Πρόεδρος στην Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων ο Γιάννης Ζούμπος



Επανεξελέγη Πρόεδρος στην Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων ο Γιάννης Ζούμπος
Μετά τις Αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 25ης Απριλίου 2010 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε σε Σώμα, του οποίου η σύνθεση έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Ζούμπος Ιωάννης
Α’ Αντιπρόεδρος: Αβράμπος Απόστολος
Β’ Αντιπρόεδρος: Παπαδόπουλος Παναγιώτης
Γραμματέας: Τριχιάς Βασίλειος
Ειδικός Γραμματέας: Γιαννακόπουλος Χρήστος
Ταμίας: Γιαννακόπουλος Χρήστος
Έφορος: Τσιλίκας Αναστάσιος
Μέλη: Κουλαρμάνης Φώτιος, Λιάπης Κωνσταντίνος, Μπακογιάννης Νικόλαος.

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου και η Επισκοπή Ευρυτανίας


Τι κοινό μπορεί να έχουν το Μοναστήρι του Σωτήρος στην Ναύπακτο και η Επισκοπή Ευρυτανίας; Όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια αυτού του μικρού αφιερώματος, το Μοναστήρι του Μεταμορφωθέντος Χριστού και το χωριό της Επισκοπής τα «συνδέει» ένας καλόγερος, ένας σπουδαίος Μοναχός, που ανήκει στην Kοινοβιακή Aδελφότητα των Mοναχών του Μοναστηριού της Μεταμόρφωσης που δεσπόζει στην κορυφή της Ναυπάκτου. Πρόκειται για τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Βασιλόπουλο που κατάγεται από την πάλαι ποτέ ιστορική Επισκοπή, ένα χωριό που διετέλεσε έδρα της διαλαμψάσης Μητρόπολης Λιτζάς και Αγράφων. Ο π. Δαμασκηνός, πέραν της ιερατικής του διακονίας, ενασχολείται επιμελώς και με την συγγραφή βιβλίων. Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το πλούσιο συγγραφικό του έργο, εκ του οποίου 4 σπουδαία βιβλία, αναφέρονται στον Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής, ένα μοναδικό Μνημείο σε όλη την Ελλάδα, που εδώ και 45 χρόνια βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών. Στα 4 αυτά βιβλία του ο π. Δαμασκηνός, με μοναδικό τρόπο και με σπάνια έγγραφα ντοκουμέντα και φωτογραφίες, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ιστορία του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας, στις σπάνιες τοιχογραφίες του, έργα του 8ου, 9ου, 11ου και 13ου αιώνα, που σήμερα κοσμούν τις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών και φυσικά στην Επισκοπή, που ήταν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας.
Γνωρίζοντες καλά την δυναμική αλλά και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του π. Δαμασκηνού, θα του ευχηθούμε μέσα από τούτες τις λιγοστές αράδες, να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του ως άξιος εργάτης του Ευαγγελίου αλλά και ως ένα σπουδαίος σκαπανέας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Πέραν του π. Δαμασκηνού όμως, πρόσφατα που επισκεφτήκαμε ως προσκυνητές το Μοναστήρι στην Ναύπακτο, διαπιστώσαμε ότι σύμπασα η Αδελφότητα και πρωτίστως ο Γέροντας Καθηγούμενος π. Σπυρίδων Λογοθέτης, είναι σπουδαίοι και ευλογημένοι Μοναχοί, που έχουν πλήρη επίγνωση της μεγάλης αποστολή και του έργου τους.

Λίγα λόγια για το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ως μικρό αντίδωρο για την Αβραμιαία φιλοξενία που δεχτήκαμε από τους πατέρες της Μονής.

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, είναι ένα σύγχρονο μοναστήρι που στηρίχτηκε κυρίως σε εθελοντικές προσφορές και οικονομική συμπαράσταση ιδιωτών, καθώς και στην εργασία των μοναχών και ιερομονάχων, μελών της μοναστικής αδελφότητος. Ιδρύθηκε με βάση τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα στην Ελλάδα Δημόσια και Εκκλησιαστική Νομοθεσία, ως αυτοδιοίκητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Διοικείται από την μοναστική Αδελφότητα, βάσει εσωτερικού Κανονισμού και τελεί υπό την πνευματική εποπτεία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου. Θεμελιώθηκε το 1977, στο Δημοτικό Διαμέρισμα (τότε κοινότητας) Σκάλας, σήμερα Δήμος Ναυπάκτου. Ιδρυτής, ευεργέτης και πρώτος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Λογοθέτης. Οι διαδικασίες ίδρυσης, νομιμοποίησης, απόκτησης οικοπέδου, θεμελίωσης, ανέγερσης κλπ. έγιναν επί Μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνού Κοτζιά. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοναστήρι με συνεδριακό κέντρο, δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, αγιογραφείο, μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, μουσείο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αλλά και μια υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής. Η Αδελφότητα του Μοναστηριού αποτελείται από νέους και καταρτισμένους Μοναχούς, πτυχιούχους Ανωτάτων - Πανεπιστημιακών Σχολών, ενώ, σήμερα απαρτίζεται από είκοσι ένα μέλη. Ειδικά αν πρόκειται να έλθει ομάδα εκδρομέων, ή σχολείων, συνιστάται, πριν ξεκινήσει για την επίσκεψη, να τηλεφωνήσει στη Μονή, για καλύτερη οργάνωση, υποδοχής και ξενάγησης, και ταυτοχρόνως, σωστής λειτουργίας του προγράμματος του Μοναστηριού. (τηλ. 26340 - 22324 & 22731, από 9-1π.μ. και 6-7.30μ.μ. φαξ 26340 22466 και e mail: metamorf77@yahoo.com )
π. Ε.Φ.

Δύο Δήμοι στην Ευρυτανία 333 σε όλη τη χώρα


Σύμφωνα με τον Καλλικράτη στο νομό Ευρυτανίας δημιουργούνται δύο Δήμοι.
Ο Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι αποτελούμενος από τους δήμους α.Καρπενησίου β. Φουρνά γ. Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων οι οποίοι καταργούνται και ο Δήμος Αγράφων με έδρα τη Δυτική Φραγκίστα αποτελούμενος από τους δήμους α.Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων, οι οποίοι καταργούνται. Ο Δήμος Αγράφων χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Αύριο θα ξεκινήσει η περιβόητη διαβούλευση και μέχρι αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα πολλές.
Οι αυριανές συνεδριάσεις Δημάρχων και ΤΕΔΚ θεωρούνται πολύ σημαντικές.
Οι 1023 δήμοι και κοινότητες της χώρας περιορίζονται δραστικά σε 333-343, σε 13 αιρετές περιφέρειες ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Για “νέα σελίδα στην αυτοδιοίκηση που συνιστά αφετηρία για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη” μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσιάζοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» στο υπουργικό συμβούλιο.
Τόνισε ότι πρόκειται για «υλοποίηση μιας από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σταθερότητας”.
Η εφαρμογή των κριτηρίων για τους νέους Δήμους έγινε με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών, όπως στην δική μας περίπτωση ο Δήμος Αγράφων, δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.
- Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.
Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους.
Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης
Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.
Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
«Απλούστευση της γραφειοκρατίας»
«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».
Έκανε επίσης λόγο για «απλούστευση της γραφειοκρατίας» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης.

Δύο Δήμοι στην Ευρυτανία 333 σε όλη τη χώρα


Σύμφωνα με τον Καλλικράτη στο νομό Ευρυτανίας δημιουργούνται δύο Δήμοι.
Ο Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι αποτελούμενος από τους δήμους α.Καρπενησίου β. Φουρνά γ. Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων οι οποίοι καταργούνται και ο Δήμος Αγράφων με έδρα τη Δυτική Φραγκίστα αποτελούμενος από τους δήμους α.Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων, οι οποίοι καταργούνται. Ο Δήμος Αγράφων χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Αύριο θα ξεκινήσει η περιβόητη διαβούλευση και μέχρι αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα πολλές.
Οι αυριανές συνεδριάσεις Δημάρχων και ΤΕΔΚ θεωρούνται πολύ σημαντικές.
Οι 1023 δήμοι και κοινότητες της χώρας περιορίζονται δραστικά σε 333-343, σε 13 αιρετές περιφέρειες ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Για “νέα σελίδα στην αυτοδιοίκηση που συνιστά αφετηρία για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη” μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσιάζοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» στο υπουργικό συμβούλιο.
Τόνισε ότι πρόκειται για «υλοποίηση μιας από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σταθερότητας”.
Η εφαρμογή των κριτηρίων για τους νέους Δήμους έγινε με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών, όπως στην δική μας περίπτωση ο Δήμος Αγράφων, δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.
- Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.
Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους.
Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης
Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.
Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
«Απλούστευση της γραφειοκρατίας»
«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».
Έκανε επίσης λόγο για «απλούστευση της γραφειοκρατίας» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης.

ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΑΥΡΙΟ Η Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ενόψει της εξέλιξης των έργων που πραγματοποιούνται στην Ευρυτανία αλλά και της επίσπευσης των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα. Κατερίνα Διαμαντοπούλου θα επισκεφθεί το Νομό την Παρασκευή 30-4-2010 και το Σάββατο 1-5-2010.
Η κ. Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί με το Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κων/νο Κοντογιώργο , το Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλειο Καραμπά, το Δήμαρχο Δομνίστας κ. Ιωάννη Σταμάτη και το Δήμαρχο Ποταμιάς κ. Ιωάννη Ίβρο.
Το Σάββατο 1-5-2010 η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Προυσσού κ. Αθανάσιο Φέγγο και θα επισκεφθούν την περιοχή που έχει σημειωθεί κατολίσθηση στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Προυσσού – Αγρινίου.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Χαλιάσος


Την περασμένη Τρίτη 20/4/10, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Γιώργος Χαλιάσος.
Μετά την ορκωμοσία του ο κ. Χαλιάσος έπιασε αμέσως δουλειά και ζήτησε να ενημερωθεί τόσο από τους ιατρούς όσο και από το υπόλοιπο προσωπικό για τα ζητήματα του Νοσοκομείου.
Όπως δήλωσε ο κ. Χαλιάσος με τον απερχόμενο Διοικητή κ. Λάππα δεν έχουν συναντηθεί ακόμα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του στο Καρπενήσι για τακτοποίηση θεμάτων τελευταίας στιγμής, συναντήθηκε σε φιλικό κλίμα με τον κ. Λάππα χωρίς, όμως, να ενημερωθεί πλήρως επισήμως για το Νοσοκομείο.
Τέλος, ο κ. Χαλιάσος τόνισε ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο το καλό όνομα του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, στοχεύοντας να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις αναβάθμισης τόσο της περίθαλψης των ασθενών, όσο και της παροχής υπηρεσιών υγείας γενικότερα.
Να ευχηθούμε στον Γιατρό, κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου, γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική. Για 4 χρόνια εργάστηκε ως ιδιώτης γιατρός στη Λαμία. Το 1987 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ενώ για περίπου 10 χρόνια (1989-1998) υπηρέτησε ως διευθυντής στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας. Το 1998 εκλέχθηκε δήμαρχος στο δήμο Φουρνάς Ευρυτανίας, από όπου αποχώρησε για προσωπικούς λόγους το 2000.

Σημαντικό καρδιολογικό Συνέδριο στο Καρπενήσι το διήμερο 30/4 –1/5

Στις 30 Απριλίου και 1η Μαΐου 2010 διοργανώνεται από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καρπενησίου Kαρδιολογική Διημερίδα στην πόλη μας. Το εν λόγω ιατρικό συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Στο συμπόσιο αυτό θα συμμετάσχουν διαπρεπείς καρδιολόγοι στον Ελληνικό χώρο. H επιστημονική αυτή εκδήλωση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και την ευγενή αρωγή της Πανευρυτανικής Ένωσης θα απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο, την Παρασκευή 30 Απριλίου θα απευθύνεται στο κοινό και θα αρχίσει με ομιλία για τον Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου, και θα συνεχιστεί με εκλαϊκευμένες ομιλίες που θα αφορούν την διάγνωση την θεραπεία και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων το οποίο θα κλείσει με ανοικτή συζήτηση προς το κοινό. To δεύτερο, Σάββατο 1 Μαΐου θα απευθύνεται κυρίως στους ιατρούς με θέματα οξέων κλινικών καρδιολογικών καταστάσεων και με ανάλυση ενδιαφερόντων περιστατικών, θα συνεχίζεται δε με ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος διάλεξη με θέμα «Κλιματική αλλαγή και υγεία» που θα απευθύνεται και προς το κοινό. Η εκδήλωση θα κλείσει με το θέμα θεραπεία με καρδιαγγειακά φάρμακα στους ηλικιωμένους. Η εκδήλωση αυτή της Ελληνικής, Καρδιολογικής Εταιρείας έχει στόχο την επιμόρφωση του κοινού αλλά και των ιατρών της περιοχής σε σύγχρονα θέματα κλινικής καρδιολογίας . Ιδιαίτερα για το κοινό της Ευρυτανίας είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθεί από ειδικούς για καρδιαγγειακές παθήσεις που μαστίζουν την σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία οι οποίες πολλές φορές θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Καταληκτικά το εν λόγω συνέδριο αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική εκδήλωση στην πόλη μας με πολλούς αποδέκτες η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Εκλογές στην Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων

Το πρωί της περασμένη Κυριακής 25 Απριλίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων.
Μετά τον απολογισμό του προηγούμενο ΔΣ και της θητείας του Προέδρου κ. Γιάννη Ζούμπο, εκατόν εξήντα έξι (166) μέλη της Εταιρείας ψήφισαν για να εκλέξουν το νέο ΔΣ.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, υποψήφιοι για το ΔΣ ήταν συνολικά 12, από τους οποίους εκλέχτηκαν οι 9, για την εξελεγκτική επιτροπή υποψήφιοι ήταν 7 και εκλέχτηκαν οι 3, ενώ και οι δύο υποψήφιοι για την ΟΕΣ εκλέχτηκαν.
Πρώτους σε ψήφους με 108 σταυρούς αναδείχτηκε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ζούμπος, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στη θέση αυτή και για την επόμενη θητεία της Εταιρείας, ενώ την επόμενη εβδομάδα τα νεοεκλεγέντα μέλη θα συγκροτηθούν σε σώμα
Αναλυτικά ο κάθε υποψήφιος έλαβε:

Υποψήφιοι για το ΔΣ
Αβράμπος Απόστολος 76
Γιαννακόπουλος Χρήστος 73
Δημάκης Γιάννης 49
Ζούμπος Γιάννης 108
Κουλαρμάνης Φώτης 83
Λιάπης Κώστας 66
Μπακογιάννης Νίκος 63
Παπαδόπουλος Παναγιώτης 76
Πρασσάς Κώστας 59
Τριχιάς Βασίλης 99
Τσιλίκας Αναστάσιος 86
Τσώτας Νίκος 49

Εξελεγκτική Επιτροπή
Καρλιάμπας Νίκος 64
Καρρά Βασιλική 31
Καρράς Λάμπρος 31
Κουτρής Στυλιανός 70
Μπουμπουρής Κώστας 65
Σταυράκης Γιώργος 28
Τσάκα – Γιαννοπούλου Καλίτσα 17

Αντιπρόσωποι για την ΟΕΣ
Γατής Λάμπρος 75
Τσιαμασιώτης Χαράλαμπος 32