Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, εξετάζει το υπουργείο

Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν γίνει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η μείωση αναμένεται να αφορά τρεις ομάδες σχολών.

Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας


Ζητούν λύση για καθαριότητα και οδοιπορικά

Την άμεση λύση του προβλήματος της έλλειψης καθαριότητας σε πυροσβεστικές υπηρεσίες και κλιμάκια, αλλά και την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης στους δικαιούχους ζητά, με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στον μεγάλο τελικό ΑΠΟΚ - ΑΓΡΑΦΑ μετά τις εκτός έδρας νίκες τους επί του Αγίου Προκοπίου με 5-0 και της Δόξας με 3-1

Στον τελικό του πρωταθλήματος της Α΄ ΕΠΣ Ευρυτανίας, προκρίθηκαν ΑΠΟΚ και ΑΓΡΑΦΑ, μετά και τις εκτός έδρας σημερινές τους νίκες.
Έτσι με σκορ 2-0, οι δυο φιναλίστ, θα δώσουν τις δικές τους ξεχωριστές μονομαχίες, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί για φέτος ο πρωταθλητής Ευρυτανίας και ταυτόχρονα η ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στην Δ΄ Εθνική.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Θάνος Μωραϊτης Υφυπουργός ΠΕΚΑ: «Προτάσσουμε την πράσινη ενέργεια» Καμιά ανησυχία από τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα

Απάντηση στη βουλή του Ευρυτανικής καταγωγής Υφυπουργού Περιβάλλοντος Θάνου Μωραΐτη, σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη. Καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στον Ιαπωνία, αλλά και την λειτουργία του εργοστασίου του Κοζλοντούι, στην Βουλγαρία, ήταν στην απάντηση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός επίσης, τόνισε με έμφαση πως η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη με την πυρηνική ενέργεια και προτάσσει το μοντέλο της πράσινης ενέργειας.

Αρχές Μαΐου οι αιτήσεις για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις διευθυντών και υποδιευθυντών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα είναι περίπου 20.000, αλλά οι αιτήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε περισσότερες από 70.000.

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές δοκιμασίες των Στρατιωτικών Σχολών.

Από το Υπουργείο Παιδείας γίνεται γνωστό ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: www.geetha.mil.gr   η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2011-2012. Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), η εγκύκλιος φέτος δεν θα διακινηθεί σε έντυπη μορφή, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους.

Έρευνα για την θρησκευτικότητα των Ελλήνων

Έρευνα για την  θρησκευτικότητα των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με αυτή, εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις στην έρευνα για τη γιορτή του Πάσχα. Στο ερώτημα «Για σας προσωπικά, το Πάσχα είναι...», το 36% δήλωσε «μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης» και το 11,1% «μια ευκαιρία να πάω στην εκκλησία».

Έτοιμη η μελέτη για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Με το σκεπτικό τα εκθέματα να «συνομιλούν» με τον αρχαιολογικό χώρο, αναδεικνύοντας συγχρόνως την ιδέα της κοινότητας που χαρακτήριζε τους αρχαίους Αιτωλούς, η μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου ενεκρίθη στις βασικές αρχές της από το Συμβούλιο Μουσείων.
Έτσι, το ολοκαίνουριο κτήριο, 1800 τ.μ., που παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2010, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην εκπλήρωση του κύριου στόχου του, που είναι η στέγαση των σπουδαίων ευρημάτων της περιοχής. Το παλιό Μουσείο, εξάλλου, που χτίστηκε το 1909, δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευρημάτων και των επισκεπτών. Σαν καλά τακτοποιημένη αποθήκη και με προβλήματα στο δάπεδο -έχει υποστεί καθιζήσεις-, το παλιό κτήριο ασφυκτιά από τον όγκο των αντικειμένων.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Σημαντική δράση από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Για να γνωρίσουν την Ευρυτανία

Το ΚΠΕ Καρπενησίου, στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων θα υλοποιήσει μία σειρά δράσεων με τίτλο «Γνωρίζω την Ευρυτανία», σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο σας επισυνάπτουμε.
Σκοπός είναι να γνωρίσουν οι Ενήλικες μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες τη Φύση και την Ιστορία της Ευρυτανίας με διάφορες επισκέψεις σε πεδία που έχουν συνάφεια με τα περιβαλλοντικά προγράμματα που εκπονεί το ΚΠΕ, αλλά και να βιώσουν τις μορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη Φύση και το Περιβάλλον της Ευρυτανίας.

ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Γράφει ο
Ηλίας Γ. Προβόπουλος


Ξημέρωσα στη μικρή μου πατρίδα και για να την τιμήσω, όπως πάντα άλλωστε, έκανα μια μεγάλη βόλτα: στο Βελούχι, στον Σπερχειό, στα χωριά και τις εξοχές της.
Παντού στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσε η αίσθηση της Μεγάλης Παρασκευής με τη συγκρατημένη παρά την έντονη ηλιοφάνεια ζέστη, με τα κλαδιά των δέντρων κάπως φοβισμένα από την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας και τα λουλούδια και αυτά επίσης να ξεκινούν κάπως δειλά τον κύκλο της ανθοφορίας τους.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Την Κυριακή στο Σύχνικο η γιορτή της Πρωτομαγιάς

Ανοιχτή Πρόκληση

Ο Σύλλογος Κεφαλοβρυσιωτών (Σύχνικο) καλεί φίλους και γνωστούς να έλθουν στο χωριό μας για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς καθώς με απόφαση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Ν. Ευρυτανίας θα γίνει και η καθιερωμένη εκδήλωση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Β. Κολοκώτσιος

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΙΟΥ

Θρήνος στο Κλαυσί Ράγισαν και οι πέτρες στην κηδεία του άτυχου νέου χθες το απόγευμα


Το τελευταίο αντίο είπαν χθες η οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί του 30χρονου Γιάννη Μαθέ. Η κηδεία του άτυχου νεαρού, που έχασε τη ζωή του στο προχθεσινό τραγικό τροχαίο, πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία πολλών εκατοντάδων κόσμου, μέσα σε κλίμα οδύνης στις 5,30 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην γενέτειρά του στο Κλαυσί.

Αύριο Πέμπτη 28 Απριλίου, Μικρό Πανεπιστήμιο Δήμου Καρπενησίου - Εκδήλωση με θέμα: ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ: Από το Chernobyl στη Fukushima

Στα πλαίσια του θεσμού «Μικρό Πανεπιστήμιο», ο Δήμος Καρπενησίου σε συνεργασία με το παράρτημα Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας (Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων), το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου και το Σύλλογο Νέων για την Ευρυτανία, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ: Από το Chernobyl στη Fukushima, με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ευάγγελο Χίνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011 και ώρα 18:00, στην αίθουσα της Βασικής Βιβλιοθήκης.

Με 6 ομάδες θα διεξαχθεί το τοπικό πρωτάθλημα Β΄ ΕΠΣΝΕ

Ολοκληρώθηκαν την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων του πρωταθλήματος της Β΄ κατηγορίας Ευρυτανίας για την περίοδο 2010-2011. Στο πρωτάθλημα δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 6 σωματεία.

Οι ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή είναι οι εξής : ΑΕΚ, Αστέρας Αγίας Τριάδας (ΦΩΤ0 από την ομάδα που συμμετείχε στο πρωτάθλημα) , Κεραυνός Κρικέλλου, Δυτική Φραγκίστα, Ακαδημία Καρπενήσι 2002 και Αναγέννηση Παλαιοκατούνας 2010 (Νεοσύστατη ομάδα, που αποτελεί συνέχεια της πρωταθλήτριας 2007-2008 Αναγέννησης Παλαιοκατούνας).

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ...

Σε μια εποχή ιδιαίτερου προβληματισμού για το παρών και το μέλλον τούτου του ευλογημένου τόπου, τα λιγοστά παιδάκια της Ανατολικής Φραγκίστας, στέλνουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα - ελπίδας και αγάπης σε κάθε γωνιά της ευρυτανικής γης και όχι μόνο ότι η ελληνορθόδοξη παράδοση αντέχει και στο χρόνο αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν σώνει και καλά να μας κάνουν να τα ξεχάσουμε όλα .

Ουαί υμίν, υποκριταί...

Η επανάληψη της λέξεως ουαί (Ματθ. 23,13) προς τους υποκριτές στο κείμενο του Ι. Ευαγγελίου της Μεγάλης Τρίτης το πρωί πρέπει να μας προβληματίσει.

Εκδρομή σε Ευρωπαϊκές χώρες από μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η φετινή, καθιερωμένη από το έτος 2007, εκδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας στο εξωτερικό. Μέλη του Συλλόγου και της Δικαστικής Κοινότητας, του Νομού μας, για ένα πενθήμερο είχαν την  ευκαιρία να επισκεφτούν σπουδαίες και ιστορικές Ευρωπαϊκές πόλεις.

Μνήμη Γ. Καραϊσκάκη , Αρχιστρατήγου 184 χρόνια από το θάνατό του

Από την πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης Αίτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ, επανεκδόθηκαν το Μάρτιο του 2011, μετά από 175 χρόνια , «Οι Σωζόμενοι Λόγοι» του Σπυρίδωνος Τρικούπη, πατέρα του Χαρίλαου Τρικούπη.  Είχαν εκδοθεί το 1836 στο Παρίσι από τις εκδόσεις Κ.ΕΒΕΡΑΡΤΟΥ,  με την πρωτοβουλία  - και τη  χορηγία θα μπορούσαμε να πούμε σήμερα - του Πάντια Ράλλη, κάτοικου Λονδίνου,  με την άδεια τού  φίλου του,  Σπυρίδωνος Τρικούπη. (Στο βιβλίο υπάρχουν οι επιστολές που αντάλλαξαν για το θέμα ο Ράλλης με τον Τρικούπη) .

Του Ηλία
Μπουμπουρή                                                                                                                                 eliasb56@otenet.gr

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο με 12 θέματα στην Ημερήσια διάταξη εκ των οποίων τα 2 αφορούν την Ευρυτανία

Την 3η Τακτική του Συνεδρίαση, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας. Η συνεδρίαση που θα έχει 2 θέματα που θα αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας, θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Λαμίας, Αινιάνων 8. Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

Τραγωδία στο Κλαυσί. Σκοτώθηκε 30χρονος, σε τροχαίο, στο 3ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καρπενησίου-Προυσσού, μπροστά στις εγκαταστάσεις του Ε.Π.

Θρήνος στο Κλαυσί αλλά και σε όλη τη περιοχή του πρώην Δήμου Ποταμιάς Ευρυτανίας. Πρωινές ώρες σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, το αυτοκίνητο που οδηγούσε 30χρονος από το Κλαυσί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέφυγε από τον δρόμο, στο 3ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καρπενησίου-Προυσσού, ακριβώς μπροστά στις εγκαταστάσεις του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ και ανετράπη, με τραγικό απολογισμό τον ακαριαίο θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού, που επέστρεφε σύμφωνα με πληροφορίες στο σπίτι του από διασκέδαση.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Έκδοση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Κ. Γιαννίτσαρη «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας» (Αθήνα 2010, σελ. 448)

Ως ένα «αληθινό εγκόλπιο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας» και «ως ένας «θησαυρός», «μια χρυσή κιβωτός του λαϊκού μας πολιτισμού», χαρακτηρίστηκε το βιβλίο του Ευρυτάνα Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γεωργίου Κ. Γιαννίτσαρη, κατά την παρουσίασή του στην ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα, στις 13-4-2011. Και δικαιολογημένα, αφού ο συγγραφέας για δυο (2), σχεδόν, δεκαετίες (1982-2000), με απαράμιλλη εργατικότητα και πάθος ζηλωτή συγκέντρωσε ό, τι μπορούσε από τα δημιουργήματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής τέχνης της γενέθλιας γης μας, της Ευρυτανίας μας, συγκέντρωσε ένα υλικό που δεν αγοράζεται με τίποτα και μας το παρουσιάζει με το θαυμάσιο αυτό βιβλίο του.

Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Η αδικία για τη “Μεσοχώρα” μπορεί και πρέπει να αρθεί

Για αδικία που μπορεί και που πρέπει να αρθεί, για το θέμα που προέκυψε με το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο που απαγορεύει πλέον την ανέγερση κατοικιών στην περιοχή “Μεσοχώρα” της πόλης του Καρπενησίου, μιλά ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Ο πρώην αρμόδιος για το θέμα αυτό Αντιδήμαρχος Καρπενησίου, στην αποκλειστική του συνέντευξη στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, τονίζει ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής ήτανε η καλύτερη αξιοποίηση των περιοχών γύρω από την πόλη του Καρπενησίου και η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει αθλητικών δραστηριοτήτων και φυσικά να συνυπάρχει μέσα σ’ αυτό η δυνατότητα ανέγερσης κατοικίας με τις προϋποθέσεις εκτός σχεδίου. Για το μείζον αυτό θέμα καθώς και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Καρπενησίου, αλλά και την νέα Δημοτική αρχή, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τα εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ευρυτανία

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ορίστηκαν τα εξεταστικά Κέντρα των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων  και των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ στην Ευρυτανία.

Το ανακαινιστικό μήνυμα της Ανάστασης

Το μήνυμα της ανακαίνισης, που εκπορεύεται από την Ανάσταση του Χριστού, το τόσο πολύπτυχο και πολύμορφο, προβάλλει σε εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ως χρέος και σήμερα, στους πανέλληνες, ως αδήριτη ανάγκη. Πώς φανερώνεται όμως η ανακαινιστική επίδραση της Ανάστασης στον πιστό άνθρωπο;