Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, εξετάζει το υπουργείο

Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν γίνει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η μείωση αναμένεται να αφορά τρεις ομάδες σχολών.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», η πρώτη ομάδα σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές και ενδεχομένως και ορισμένες περιζήτητες/υψηλόβαθμες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές. Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας καθώς η υπερπληθώρα αποφοίτων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία σειρά από κορεσμένα επαγγέλματα. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν οι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα... αζήτητα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας φέτος, έχουν ζητήσει μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, , στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Συνήθως ο αριθμός των εισακτέων γνωστοποιείται κάθε χρόνο εντός του Μαρτίου, ωστόσο φέτος η ημερομηνία ανακοίνωσης αναμένεται να προσδιοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, ανάμεσα σε όσα αλλάζουν φέτος στις Πανελλαδικές είναι και ο περιορισμός των μετεγγραφών. Δηλαδή, εφεξής όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό μέσω επιπλέον θέσεων που θα προβλέπονται γι΄ αυτούς σε κάθε τμήμα. Η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια, ενώ για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει και εισοδηματικό «πλαφόν». Ο συνολικός αριθμός των πρόσθετων θέσεων δεν θα ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό που προβλέπεται για όλους τους υποψηφίους. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές, όσοι δικαιούνταν μέχρι σήμερα ελεύθερη μετεγγραφή σε ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους, θα μπορούν -αν δεν πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια- να εγγραφούν σε κάποιο βαθμολογικά υποδεέστερο τμήμα.

Τέλος, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών, αφού με σχετική φετινή ρύθμιση, όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να πάρουν το απολυτήριο.

tvxs.gr