Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΙΑΔΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ


Ταξίδεψε στην αιωνιότητα, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο Λάμπρος Κοντογούνης, ο άνθρωπος για πολλούς «σύμβολο των Αγράφων», ο πλέον φωτογραφημένος τύπος όλης της περιοχής, ο σύγχρονος ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, ο «φύλακας» της Βαρβαριάδας, που για 60 συναπτά έτη λειτουργούσε το εκεί χάνι, που πρωτολειτούργησε ο πατέρας του Γιώργος με τη μάνα του Σάββα το 1937. Η κηδεία του έγινε στην Βαρβαριάδα σήμερα το απόγευμα όπου παραβρέθηκαν εκατοντάδες φίλοι και συντοπίτες για τον τελευταίο χαιρετισμό.
Πριν καιρό έγραψε για τον αείμνηστο συντοπίτη μας ο Ηλίας Προβόπουλος: «Το καλοκαίρι του 1950 όταν επέστρεψαν από το Αγρίνιο όπου πήγαν ως ανταρτόπληκτοι, ο Γιώργος Κοντογούνης έβαλε για πρώτη φορά μπρίκι στη φωτιά και έτσι εγκαινίασε μια εποχή στην οποία το χάνι έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην επικοινωνία των Αγραφιωτών με τον έξω κόσμο. Αφορμή για το τεράστιο αυτό γεγονός στην τοπική ιστορία, υπήρξε η κατασκευή της σιδερένιας γέφυρας στον Αγραφιώτη και η κάλυψη των αναγκών του συνεργείου.
Μέχρι το 1980 που πέρασε ο δρόμος, το χάνι όντως υπήρξε το σημείο όπου πέρασαν έστω μια νύχτα της ζωής τους όλοι οι Αγραφιώτες, έφαγαν ένα πιάτο ζεστό φαί, ήπιαν ένα τσίπουρο, στέγνωσαν στη σόμπα και χόρεψαν ολόκληρες νύχτες με το βιολί του Γυφταντρέα. Κατόπιν άλλαξαν τα πράγματα, σταμάτησαν οι διανυκτερεύσεις αλλά όλοι οι περαστικοί σταματούσαν για λίγο και έκαναν κίνηση στο μαγαζί το οποίο λειτούργησε υποδειγματικά μέχρι το θάνατο της γυναίκας του Μαρίας πριν από 10 χρόνια, ο μπάρμπα Λάμπρος».

Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος Κοντογούνης


Με αφορμή ένα παλιό θρύλο για τον πρωταγωνιστή του δράματος του Θεάτρου Σκιών «Ο ήρωας Κατσαντώνης», και μέσα από την ζωή ενός ιδιόμορφου ηλικιωμένου ορεσίβιου, του μπάρμπα Λάμπρου, η ταινία είναι ένα διαχρονικό ταξίδι σε μια αυθεντική ιστορία ζωής δυο προσώπων με απόσταση μερικών αιώνων μεταξύ τους. Στα τέλη του 17ου αιώνα, στην περιοχή της οροσειράς των Αγράφων, κυριαρχεί ο Κατσαντώνης, ο εφιάλτης του Αλή Πασά. Ο θρύλος λεει ότι ο Κατσαντώνης, για να ξεφεύγει από τους Τούρκους, έφθανε στις όχθες του Αχελώου και πηδούσε απέναντι, σ’ ένα απότομο σημείο του ποταμού που από τότε ονομάζεται «Το Πήδημα του Κατσαντώνη». Και φτάνουμε στις αρχές του 21ου αιώνα: ο μπάρμπα Λάμπρος (Λάμπρος Κοντογούνης), ένας γοητευτικός και συνάμα τραχύς ορεσίβιος, το παλιό χάνι που βρίσκεται στο πέρασμα των Αγράφων, τα γλέντια με τους πλανόδιους μουσικούς, το κυνήγι του αγριογούρουνου, ο μεγάλος του έρωτας με μια τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, το όνειρο του να καταφέρει κάποτε να επισκεφθεί το Πήδημα του Κατσαντώνη… Μία ταινία για τις σκιές και τα βαθιά κρυμμένα πράγματα στον χώρο και τον χρόνο.

Η μνήμη σου και η εν γένει αγραφιώτικη λεβεντιά σου θα μείνει για πάντα στην μνήμη μας, αγαπητέ μπάρμπα Λάμπρο. Ας είναι ελαφρύ το αγραφιώτικο χώμα που σε σκέπασε…

Μαθητικός παράδεισος το Δημοτικό Σχολείο στον Αη- Γιώργη



Μαθητικός παράδεισος το παραδοσιακό Δημοτικό του Αη-Γιώργη Φραγκίστας με τους 10 και πλέον μαθητές του!
Έκδηλη η αγωνία της ιδιαίτερα δραστήριας και δημιουργικής τοπικής κοινωνίας, κυρίως δε των όχι και λίγων αριθμητικά για τα σημερινά ευρυτανικά δεδομένα Αη-Γιωργίτικων – Βοϊλαδίτικων όλων μάλιστα πολύτεκνων – οικογενειών (αλλά και αρκετών νέων αγοριών και κοριτσιών, ιδίως κάποιων, φρέσκων πτυχιούχων, αλλά και φοιτητών που ήλπιζαν μέχρι τώρα, να εργαστούν στον τόπο τους και να κατοικήσουν μόνιμα), για το μέλλον της ζωηρής σχολικής τους κυψέλης, για το μέλλον όλων τους, του ίδιου του χωριού τους με την πανοραμική θέση πάνω απ’ την Λίμνη Κρεμαστών !
Έκδηλη η αγωνία τους και για τις καθημερινές - και μεταξύ μας πολυδάπανες - μετακινήσεις των μικρών βλαστών τους σε ένα αποδεδειγμένα και κατεπανάληψη εξαιρετικά επικίνδυνο οδικό δίκτυο στη διάρκεια του παρατεταμένου ορεινού χειμώνα με τα απανωτά ακραία καιρικά φαινόμενα…
Του συνεργάτη μας Παν. Μακρή
Φοιτητού Πληροφορικής Λευκάδας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠ/ΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


Εν όψει της επικείμενης προσωπικής συνάντησης του Δημάρχου Αγράφων κ. Τάτση με την υφυπουργό Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου, την Παρασκευή 18 του μηνός στην Αθήνα, αλλά και προ της δημόσιας εκφρασμένης πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, κρίνουμε κατεξοχήν επίκαιρη την αναδημοσίευση από μηνών προφητικού εμπεριστατωμένου άρθρου του ΠΑΛΜΟΥ για την τοπική Εκπ/ση :

ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ - ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Ή ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ;
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΖΩΗΣ!
Οι σχολικές μονάδες με τη σύνολη λειτουργία τους συμπεριλαμβανομένων των ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ, της λειτουργίας ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ στα Γυμνάσια και ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ στα Λύκεια και των ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ που διαθέτουν, λειτουργούν στις τοπικές κοινωνίες ως οι μοναδικοί σχεδόν πυρήνες μορφωτικών, πνευματικών και πολιτιστικών ζυμώσεων, ερεθισμάτων ευαισθητοποίησης και πολύπτυχων ευκαιριών δια βίου μάθησης, εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης, ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, μύησης στον κυβερνοχώρο και υπεύθυνης διάχυσης της πληροφορίας, πρόσβασης σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και σε δίαυλους επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης, όχι μόνο για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές, αλλά και για όλους εξίσου τους δημότες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και απασχόλησης, δεδομένου μάλιστα του εξαιρετικά χαμηλού μορφωτικού μέσου όρου των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο…
Τα ολιγάριθμα σε μαθητές στην πλειοψηφία τους ευρυτανικά σχολεία λειτουργούν ως οι μοναδικές ίσως εστίες οικογενειακής - γονικής στήριξης και αγωγής υγείας, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη και του αυξημένου δείκτη πολυτεκνίας της περιοχής, σχεδόν ως οι μοναδικοί άξονες επιβίωσης και βιοπορισμού όλων των κατοίκων, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξολοκλήρου ή υποστηρικτικά, άμεσα ή έμμεσα συνδέονται επαγγελματικά και οικονομικά με τα τοπικά σχολεία που εκτός των άλλων, αποτελούν στην προκειμένη περίπτωση και ένα αναντικατάστατο στημόνι με επίκεντρο το οποίο δικτυώνονται όλες ανεξαίρετα οι δραστηριότητες των οικογενειών που επιμένουν με απερίγραπτες καθημερινές θυσίες, να κρατούν μέσα στους ατελείωτους ευρυτανικούς χειμώνες την ευρυτανική ύπαιθρο ζωντανή, συμβάλλοντας με τον πλέον ουσιαστικό, αξιέπαινο και αξιομίμητο τρόπο να αντιμετωπισθούν τα μείζονα εθνικά ζητήματα της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ αναβάθμισης και εικόνας της πατρίδας μας, της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ της ανάπτυξης και αξιοποίησης, του ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ και της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, και μάλιστα σε μια περιοχή που πρόσφατες και έγκυρες ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αναδείξει ως την προσφορότερη στην Ευρώπη για την δημιουργία οικογένειας!!!
Η απώλεια εξάλλου θέσεων εργασίας που θα προέκυπτε από τυχόν απουσία των ευρυτανικών Σχολείων και συνακόλουθα της πολυπρισματικής καθημερινής εκπαιδευτικής τους προσφοράς, με πολλές μάλιστα και χαρακτηριστικές επιτυχίες στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση χωρίς φροντιστήρια, ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΑΠΑΝΩΝ, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι τα οικονομικά κονδύλια υπέρ της τοπικής παιδείας που μεταξύ άλλων συμβάλλει αναμφισβήτητα και στην πρόληψη και διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας, συνοχής, τάξης και ασφάλειας θα μεταλλάσσονταν σύντομα σε δαπάνες αστυνόμευσης και περιστολής της εγκληματικότητας σε μια ορεινή και δασώδη ευρυτανική επαρχία που θα είχε εγκαταλειφθεί, αποκλείοντας κάθε λογής τουριστική και αναπτυξιακή επένδυση και δυσφημίζοντας την πατρίδας μας στην διεθνή κοινότητα… Θα αποτελούσε εξάλλου και μεγάλη ιστορική αδικία η έκθεση των ευρυτανικών κοινωνιών σε νέο βαρύ ιστορικό τίμημα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες μετά την αναγκαστική μετακίνηση εκτός Ευρυτανίας μεγάλου μέρους του ευρυτανικού πληθυσμού χάριν δημιουργίας της Τεχνητής ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ και του ομώνυμου Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου για εξυπηρέτηση πανελλαδικών αναγκών, με αποτέλεσμα την πληθυσμιακή αποψίλωση και οικονομική απογύμνωση του ευρυτανικού χάρτη.
Θα αποτελούσε αναμφίβολα, έπειτα από όλα τα παραπάνω, εντελώς άστοχη κυβερνητική επιλογή η παραμικρή απόπειρα περιορισμού του αριθμού των λειτουργούντων σχολείων στην εκτός Καρπενησίου ευρυτανική επαρχία, απορφανισμός που θα συμπαρέσυρε με μαθηματική ακρίβεια και… διαστημική ταχύτητα στη συρρίκνωση, το μαρασμό και την αποσύνθεση ολόκληρο τον ευρυτανικό κοινωνικό ιστό, ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕ ΕΝ ΤΩ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ, διαταράσσοντας εκ των ουκ άνευ εμπεδομένες ισορροπίες και διακινδυνεύοντας μεταξύ άλλων την ΗΔΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ανάμεσα στους υπό συνένωση ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!!!
Ένα λοιπόν είναι το μήνυμα : ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!!!

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή της Δ/ντριας του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥπρος τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπανδρέου Πρωθυπουργέ μου μας ξεχάσατε



Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου ζητά ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ με ανοιχτή επιστολή του, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες από την Κυβέρνηση, για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο, ένα τόπο από τους ωραιότερους στην Ελλάδα για να μπορέσουν έτσι να παραμείνουν οι Ευρυτάνες στη γενέθλια γη τους. Απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό της χώρας μεταξύ άλλων η Δ/ντρια του Ε.Π. Βάσω Φεγγούλη αναφέρει: «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση κ. Πρωθυπουργέ. Όλο αυτό το διάστημα, που είστε στην διακυβέρνηση του τόπου, στην Ευρυτανία, τα όποια δημόσια αναπτυξιακά έργα, σταμάτησαν, η οικοδομή τελείωσε, τα μικρά μαγαζάκια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και στα μικρά χωριά του τόπου μας, ερημώνουν τα πάντα. Μας ξεχάσατε κ. Παπανδρέου και αυτό επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση»

Κ. Πρωθυπουργέ, ορμώμενη από την όμορφη Ευρυτανία, πήρα την απόφαση να σας στείλω την παρούσα επιστολή δια μέσω του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, της μικρής αυτής εφημερίδας του τόπου μας, την οποία διευθύνω εδώ και 5 περίπου χρόνια.
Κ. Παπανδρέου, όπως καλά γνωρίζετε, η κατάσταση και στην επαρχία είναι πολύ δύσκολη και όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.
Παρακολουθώ, ως νέα αυτής της χώρας, με αγωνία τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για να δημιουργήσετε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα μας, να βγει από την εντατική, να της αφαιρεθούν τα «σωληνάκια», να γίνει καλά και μαζί της να γιατρευτούμε όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο.
Γίνονται προσπάθειες από την Κυβέρνηση και είναι γεγονός ότι σε πολλά σημεία, έχουμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός, επίσης, ότι παραλάβατε μια χώρα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επ΄ αυτού, είναι λογικό να θέλετε χρόνο για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχετε προγραμματίσει.
Δεν μπορώ να σας ρίξω το βάρος ότι φταίτε εσείς για ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και κυρίως την τελευταία 10ετία. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, ποιοι έχουν το μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα έγιναν και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όμως κ. Παπανδρέου, βλέπουμε ότι και η κυβέρνησή σας, υπό την δαμόκλειο σπάθη, αυτών των τύπων της Τρόικας, που πηγαινοέρχονται στην Πατρίδα, για να μας βάλουν σε «τάξη», δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα, με αποτέλεσμα ο λαός να υποφέρει και μάλιστα αρκετά. Είπαμε να σφίξουμε το ζωνάρι και το κάναμε με προθυμία. Όμως, όσο ο καιρός περνάει και το ζωνάρι σφίγγει, φοβάμαι ότι θα πάθουμε σαν τον γάιδαρο του Χότζα, που μέχρι να μάθει να ζει χωρίς φαγητό, ο έρμος τα τίναξε…
Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, Πρωθυπουργέ μου, και εμείς εδώ στην Ευρυτανία. Τον τελευταίο καιρό και όλο το διάστημα, που είστε στην διακυβέρνηση της χώρας μας, στο τόπο μας, τα όποια δημόσια αναπτυξιακά έργα, σταμάτησαν, η οικοδομή τελείωσε, τα μικρά μαγαζάκια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και στα μικρά χωριά μας ερημώνουν τα πάντα. Εικόνες αποκαρδιωτικές, παντού, εικόνες πλήρους απογοήτευσης.
Πριν μερικές μέρες, επισκέφτηκε την Λαμία ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για τα μείζονα προβλήματα της περιοχής μας. Όπως πληροφορηθήκαμε, τα θέματα αυτά, εξέθεσαν στον Υπουργό, τόσο ο Βουλευτής μας, όσο και ο Περιφερειάρχης με τον Αντιπεριφεριάρχη μας αλλά και οι δυο Δήμαρχοι του Νομού μας, ζητώντας την άμεση κυβερνητική παρέμβαση.
Ο Υπουργός αφουγκράστηκε με πολύ προσοχή όλους και στο τέλος δήλωσε: «Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ούτε εύκολος είναι, ούτε χωρίς εμπόδια. Είναι όμως ο μοναδικός που έχουμε. Αν δεν κάνουμε τις επιχειρήσεις μας πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές, αν δεν βγάλουμε τα προϊόντα μας έξω, αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα, τότε δυστυχώς θα έχουμε ηττηθεί. Θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να πείσω τον κάθε συμπολίτη μας ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια».
Πως όμως θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό θέμα στην Περιφέρεια, όταν διαπιστώνομαι ότι ακόμη και σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς, αντί να ενισχυθούν οι αδύνατοι ή αν θέλετε Πρωθυπουργέ μου, η επαρχεία που υποφέρει και μαζί της οι μη έχοντες, στηρίζετε καθολικά και μόνιμα το τραπεζικό σύστημα και φυσικά οι πολλά έχοντες;
Κόψατε απ΄ όλους μας και ακόμη και από εκείνους που τα έβγαζαν και πριν την κρίση, δύσκολα πέρα. Όλοι μας είπαμε να συνεισφέρουμε, προκειμένου να σωθεί η πατρίδα και το κάναμε με το χέρι στην καρδιά. Τώρα έρχονται πάλι αυτοί οι περίεργοι της Τρόικας και μας λένε «ξαναδώστε». Τι να δώσουμε και τι μπορούν να πάρουν από τον μέσο αγωνιστή Έλληνα, που κυριολεκτικά στέγνωσε;
κ. Παπανδρέου, περιθώρια δεν υπάρχουν και αυτό θα πρέπει να το έχετε ήδη καταλάβει καλά. Ίσως κάποιοι πιο ειδικοί από μένα να σας λένε ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα σώσουμε της Ελλάδα. Φοβάμαι όμως ότι μέχρι να σωθεί η Ελλάδα, με την τακτική αυτή, δεν θα υπάρχουν νέοι Έλληνες στην Ελλάδα, νέοι Ευρυτάνες στην Ευρυτανία…
Πρωθυπουργέ μου, αντισταθείτε και εσείς με τον τρόπο σας και ξέρετε πως! Ελάτε στην θέση του απλού και ξωμάχου Έλληνα, ελάτε εδώ στην Ευρυτανία να ζήσετε μαζί μας, μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα και θα καταλάβετε πολλά. Δεν θέλω να πιστέψω κ. Παπανδρέου ότι μας ξεχάσατε, ότι δεν υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι σε αυτό τον τόπο; Δεσμευτήκατε για την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής της ευλογημένης γης. Οι δεσμεύσεις σας αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα πριν είναι αργά.
Στην κεντρική Ευρυτανία, όπως καλά γνωρίζετε, υπάρχει ένας τεράστιος κοιμώμενος τουριστικός γίγαντας, που είναι η λίμνη Κρεμαστών, που περιμένει καρτερικά για πολλά χρόνια να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Κανένας μέχρι τώρα δεν νοιάστηκε επί της ουσίας για το μείζον αυτό θέμα. Το οδικό δίκτυο του τόπου μας, είναι από τα χειρότερα της χώρας. Και επ’ αυτού καμία ουσιαστική πρόοδος όλα αυτά τα χρόνια, ούτε για τον δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο και καμία επί της ουσίας κίνηση για τον Παραμεγδόβιο ή Τρικούπειο δρόμο, που οραματίστηκε ο μεγάλος Χαρίλαος Τρικούπης, όπως επίσης καμία κυβερνητική παρέμβαση και για το Χιονοδρομικό μας κέντρο. Χωρίς την τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Κρεμαστών, την άμεση κατασκευή των οδικών αξόνων και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού μας κέντρου, σε λίγο καιρό, θα αναγκαστούμε να πάρουμε των οματιών μας, χωρίς να ξέρουμε για πού…
Δεν ζητάμε τίποτα το εξωφρενικό. Απλώς ζητάμε κάτι που για τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι αυτονόητο! Δρόμους και τουριστική ανάπτυξη.
Η επιστολή μου αυτή κ. Πρωθυπουργέ είναι μια κραυγή αγωνίας για την Ευρυτανία, για τον τόπο που μας ανέθρεψε και στον τόπο τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Μην μας αναγκάσετε να τον εγκαταλείψουμε. Απλώς βοηθήστε μας να τον κάνουμε καλύτερο για όλους μας.
Κλείνοντας Πρωθυπουργέ μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για τον χρόνο που θα διαθέσετε να διαβάσατε το γράμμα τούτο, που είναι μια επιστολή πραγματικά κατάθεση ψυχής. Ο ελληνικός λαός, στις 9 Οκτωβρίου 2009, σας εμπιστεύθηκε την διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Αυτή την εντολή την έδωσε μόνο σε σας και σε κανέναν εκπρόσωπο της Τρόικας.
Με όλα αυτά που γίνονται, τις τελευταίες μέρες, θίγεται η αξιοπρέπεια μας και οι ευαισθησίες του ελληνικού λαού, σμπαραλιάζονται. Μην επιτρέπετε σε αυτούς τους κυρίους της Τρόικας να ξεπεράσουν τα όρια.
Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και στηρίξτε τον ελληνικό λαό, που τούτο τον καιρό σηκώνει με πολύ κόπο την μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων 50 χρόνων.
Την παρούσα, εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, την κοινοποιώ στον Περιφερειάρχη μας Κλέαρχο Περγαντά, στον Αντιπειρφερειάρχη Βασίλη Καραμπά και φυσικά στον Βουλευτή μας Ηλία Καρανίκα, που είναι άπαντες γνώστες των όσων προβλημάτων σας ανέφερα.

Επισκοπή Ευρυτανίας 16 Φεβρουαρίου 2011

Μετά τιμής

Βάσω Φεγγούλη
Θεολόγος – Δημοσιογράφος
Δ/ντρια ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΑΓΡΑΦΩΝ Τα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Δαφνούλας


Την άμεση διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου των 5 πρώην Δήμων που συγκρότησαν τον Δήμο Αγράφων, ζήτησε κατά στην 1η ουσιαστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο κ. Μπαμπαλής ζήτησε από το Προεδρείο, το θέμα αυτό να συζητηθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ή στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά απόφαση δεν πάρθηκε καθότι αναμένεται η κοινοποίηση των ελέγχων του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και θεωρούμε ότι η πρόταση Μπαμπαλή, θα πρέπει να συζητηθεί οπωσδήποτε, γιατί τα ερωτήματα για το μείζον αυτό ζήτημα, του μεγάλου χρέους που παρέλαβε ο Δήμος είναι πολλά.
Αν τελικά το θέμα αυτό προχωρήσει και αποφανθεί θετικά το Δ.Σ, στον διαχειριστικό έλεγχο, θα πρέπει η απόφαση να σταλεί στην Περιφέρεια και από εκεί αρμοδίως προς τους Επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για τα περαιτέρω.
Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε το Σώμα ήταν η διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου. Επ΄ αυτού ο Δήμαρχος πρότεινε ως κατάλληλο χώρο την θέση “Καγκελάκη” στην Δαφνούλα του πρώην Δήμου Ασπροποτάμου. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μπαμπαλής δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή που καλείτε να πάρει το Δ.Σ είναι παράνομη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τσιάμης και. Τόλης ζήτησαν από τον Δήμαρχο να τους πει για ποιους λόγους επιλέχτηκε η παραπάνω τοποθεσία. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε ότι κάποια επιτροπή που εξέτασε τις πέντε χωματερές βρήκε πιο κατάλληλη αυτή, γιατί ήταν μεγαλύτερη. Ο κ. Τόλης και ο κ. Παπαθανάσης ζήτησαν να τους φέρουν την απόφαση αυτή για να συμφωνήσουν. Ο κ. Κατσιάδας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι δεν τον κάλυψαν τα όσα είπε ο Δήμαρχος και ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι στην άλλη άκρη του Δήμου και θα επιβαρύνει το Δήμο με πολλά έξοδα μεταφοράς εξάλλου τόνισε «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων από όλους για να βρεθεί μια σωστή λύση» και καταψήφισε την απόφαση. Ο κ. Κίτσος εξέφρασε ανησυχία για το πόση ποσότητα μπορεί να δεχτεί η παραπάνω χωματερή και το θέμα από πλευράς της μειοψηφίας έκλεισε με τον κ. Κατσιφό που ζήτησε αν δοθεί χρόνος προκειμένου να βρεθεί ένα πιο κεντρικό σημείο για την διάθεση των απορριμμάτων.
Μετά τις τοποθετήσεις, η πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου για να μεταφερθούν τελικά τα σκουπίδια την θέση Καγκελάκη στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ, στη Δαφνούλα.
Για τα υπόλοιπα θέματα, ως εκπρόσωποι – μέλη στην Γενική Συνέλευση της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ, από την πλευρά του Δήμου ορίστηκαν η Ε. Φουρλίγκα ως Τακτικό μέλος και ο Θύμιος Μιχόπουλος ως αναπληρωματικό, ενώ αποφασίστηκε ο Δήμος να γίνει συνδρομητής και στις 3 εωρυτανικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στο Νομό μας.
Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης ενημέρωσε το Σώμα για την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης στην Λαμία και τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, υπόψη του κ. Χρυσοχοϊδη, όπως ήταν ο Περαμεγδόβιος, ο δρόμος ΛΑΜΙΑ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΑΓΡΙΝΙΟ και η ανάπτυξη της λίμνης Κρεμαστών. Επίσης ο κ. Τάτσης ενημέρωσε το Δ.Σ., ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης, ζήτησε από τους Αυτοδιοικητικούς να τρέξουν έτσι ώστε να καταθέσουν μελέτες για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2011. Ο κ. Τάτσης ακόμη ενημέρωσε το Σώμα, ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στην Αθήνα με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας για το φλέγον θέμα των συγχωνεύσεων των Σχολείων και όσον αφορά τα λειτουργικά θέματα του Δήμου τόνισε ότι μέχρι στιγμής γίνεται η ορθή κατανομή του προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου, ενώ γνωστοποίησε στον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, ότι πολύ σύντομα, θα παραχωρηθεί Γραφείο στον κ. Μπαμπαλή, για την καλύτερη λειτουργία της δημοτικής του ομάδας.

Εθελοντικός καθαρισμός στο χωριό απ΄τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου


Με χαρά και ενδιαφέρον τα παιδάκια του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας της Κρέντης, συμμετείχαν στον καθαρισμό του πάρκου και των δρόμων του χωριού, την περασμένη Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό την καθοδήγηση του εφημερίου τους, όλα τα παιδιά με μια σακούλα στα χέρια έλαβαν μέρος στον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό καθαρισμό του πάρκου, της πλατείας και των δρόμων, μαζεύοντας σκουπίδια και διάφορα άχρηστα αντικείμενα παίρνοντας και δίνοντας μαθήματα για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Μετά από αυτή την συμβολική κίνηση, το μήνυμα των παιδιών προς όλους τους Κρεντιώτες και όχι μόνο είναι:
Ας μην πετάμε σκουπίδια στο δρόμο, αλλά στους κάδους. Ας μην τα βγάζουμε από το σπίτι μας , αλλά όταν πρόκειται να περάσει το απορριμματοφόρο.
Ας μην πετάμε σαπουνόνερα στους δρόμους.
Ας διατηρούμε πάντα καθαρούς τους δρόμους, τις αυλές μας, το χώρο της Εκκλησίας μας, του κοιμητηρίου και φυσικά της πλατείας και του Σχολείου μας.
Ας προστατεύσουμε το δάσος.
Ας φυτέψουμε όσο πιο πολλά δέντρα μπορούμε.
Επόμενη δραστηριότητα των παιδιών, με θέμα το περιβάλλον, η δενδροφύτευση στην λάκα του Αη- Θανάση που βρίσκεται πλησίον του κοιμητηρίου του χωριού.
Η ωραία αυτή πρωτοβουλία των παιδιών, επιβραβεύτηκε από τους μεγαλύτερους,με κέρασμα που προσφέρθηκε σε καφενείο του χωριού.

Μάθημα ανθρωπιάς από τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου


Μάθημα ανθρωπιάς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, παρέδωσαν τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου και η δασκάλα τους Βασιλική Λάππα, με την πρωτοβουλία που πήραν, να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο αριθμό από πλαστικά καπάκια, τα οποία θα ανταλλάξουν με αναπηρικά αμαξίδια, που θα προσφέρουν στην συνέχεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Με αφορμή την ημέρα προστασίας του παιδιού και στα πλαίσια των πολλών κοινωνικών δράσεων, του Σχολείου, 14 μαθητές, από τις 6 Δεκεμβρίου 2011, ξεκίνησαν ένα μεγάλο αγώνα, προκειμένου να συγκεντρώσουν σε πρώτη φάση 6000 καπάκια, προκειμένου να τα παραδώσουν σε συγκεκριμένη εταιρεία και από αυτή να πάρουν ως αντάλλαγμα ένα αναπηρικό καροτσάκι, για να παραδοθεί αυτό στη συνέχεια σε κάποιο παιδάκι που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.
Τα παιδιά, με την δασκάλα τους και έχοντας ως συμπαραστάτες, τους γονείς του, κατάφεραν μέχρι τώρα να συγκεντρώσουν πάνων από 11.000 τέτοια καπάκια και έτσι να είναι πολύ κοντά στην ανταλλαγή τους με δυο πλέον αναπηρικά αμαξίδια, ενώ με τον ίδιο ζήλο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και για την συγκέντρωση και άλλων καπακιών.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μικρούς μας φίλους, που σε μια δύσκολη εποχή για όλους μας με την πράξη τους αυτή, παραδίδουν πραγματικό μάθημα ανθρωπιάς στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ιδιαίτερα στα παιδιά.
Για την ιδιαίτερα σημαντική αυτή πρωτοβουλία των παιδιών του 1ου Δημοτικού Σχολείου, η δασκάλα κ. Βασιλική Λάππα μας είπε: «Τα παιδιά μας φέτος και πιο συγκεκριμένα 14 παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου, με αφορμή την ημέρα προστασίας του παιδιού, πήραμε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε πλαστικά καπάκια γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής μεγάλου αριθμού καπακιών με αναπηρικά αμαξίδια που προσφέρονται στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Εμείς ξεκινώντας από της 6 Δεκεμβρίου έχουμε συγκεντρώσει μέχρι τώρα πάνω από 10,000 για την ακρίβεια 11,450 αλλά συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε και άλλα γιατί προσδοκούμε να υπάρξει και συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία με σκοπό κυρίως να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, γιατί η κάθε πράξη μέσα στην σχολική τάξη προσδοκά την εγκατάσταση μιας συμπεριφοράς και κάποιων αξιών στα παιδιά. Η κεντρική ιδέα είναι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και ότι με την πιο μικρή μας πράξη μπορούμε να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας. Η αντιστοιχία για την αξία ενός αμαξιδίου κόστους 800 €, είναι 6,000 καπάκια. Εμείς ήδη το έχουμε πετύχει αυτό από τον Γενάρη και συνεχίζουμε γιατί προσδοκούμε να γίνει μια συνήθεια που να υπάρχει στο σχολείο μας και σε συνεργασία με άλλα σχολεία και στην Μυτιλήνη και στην Επίδαυρο γνωρίζουμε ότι μπορούμε να απευθυνθούμε ή και στις ίδιες τις εταιρίες που κάνουν ανακύκλωση σε συμβάσεις με τους δήμους αλλά και στις εταιρίες εμφιάλωσης για να κάνουν την προσφορά αυτή των αμαξιδίων με ανταλλαγή των καπακιών. Επειδή υπάρχει μια μακρόχρονη συνεργασία με το χαμόγελο του παιδιού, επικοινωνούμε με ιδρύματα που τα οποία φιλοξενούν παραπληγικά παιδιά ή παιδιά με μεγάλες κινητικές αναπηρίες και σε αυτά θα προσφερθούν τα αμαξίδια και το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις σε ένα παιδί που είναι καθηλωμένο σε ένα κρεβάτι είναι να του δώσεις την χαρά της μετακίνησης και της συμμετοχής. Βέβαια δεν συμμετείχαν μόνο τα παιδιά αλλά και όλος ο κύκλος ο οικογενειακός τους και ο φιλικός τους γιατί δεν συγκεντρώνεται τόσο γρήγορα και τόσο μεγάλες ποσότητες από μικρά καπάκια αλλά υπήρξε ανταπόκριση και με πολύ μεγάλη χαρά γιατί ακριβώς δεν υπάρχει καλύτερο στον άνθρωπο από το να αισθάνεται την χαρά της προσφοράς’.
Επίσης μιας και μιλάμε για προσφορά εσείς μαζί με τα παιδιά έχετε υιοθετήσει και ένα παιδάκι. Είναι ουσιαστικά πάντα δίπλα μας με την φωτογραφία του μέσα στην τάξη ο Τόμας Τζον είναι ένα παιδί από την Τανζανία και μέσω της οργάνωσης ACTIONAID τον έχουμε υιοθετήσει εδώ και τρία χρόνια και η φιλοδοξία μας είναι να μπαίνουν στην τάξη και άλλα πράγματα πέρα από την καθημερινή ύλη του αναλυτικού προγράμματος πέρα από τα μαθηματικά και την γλώσσα, η κοινωνικοποίηση των παιδιών και πιο πολύ η κοινωνικοί συναναστροφή και η αίσθηση για το τι γίνεται γύρω μας στην κοινωνία μας, γίνετε μέσα από τα υπόλοιπα μαθήματα διαθεματικά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


Ενημέρωση για τη 2η Συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου Καρπενησίου

Στη 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (9/2/2011) η Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε τα παρακάτω θέματα
- Στην αντιμετώπιση της τελευταίας κακοκαιρίας, που ήταν σχετικά ήπια και σύντομη αναδείχθηκαν: ανεπάρκεια μέσων, αναντιστοιχία προσωπικού – μηχανολογικού εξοπλισμού, προβλήματα στην πρόβλεψη. Η πολιτική προστασία είναι από τους κατ’ εξοχήν τομείς που αποδείχνουν ότι ο κεντρικός κρατικός σχεδιασμός μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι οι λεγόμενοι «μηχανισμοί της αγοράς».
- Είναι πολύ επικίνδυνη η απόφαση της κυβέρνησης για συγχώνευση και κλείσιμο σχολικών μονάδων. Πρόκειται για πολιτική επιλογή που σχετίζεται με την δραστική μείωση των δαπανών για την παιδεία αλλά και με τον προσανατολισμό στη λειτουργία των σχολείων με επιχειρηματικά κριτήρια και θα σημάνει παραπέρα υποβάθμιση στη μόρφωση των παιδιών και ένταση των ταξικών φραγμών. Ζητήσαμε να απορριφθεί και να επιστραφεί ως απαράδεκτη η επιστολή της υφυπουργού παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου με την οποία επιζητεί να καταστήσει τους δήμους συνεργούς και συνένοχους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.
- Θέσαμε το σοβαρό πρόβλημα που συνεχίζει με τη λειτουργία της σήραγγας του Τυμφρυστού, που σχετίζεται με την πολιτική των περικοπών και της υποχρηματοδότησης. Επισημάναμε την ανάγκη κινητοποίησης ώστε να δοθεί άμεσα, με ευθύνη του κράτους μόνιμη λύση με παράλληλη διασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα βρίσκονται στον αέρα.
- Σε σχέση με τη συγκρότηση διάφορων επιτροπών παραλαβής έργων και υπηρεσιών η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε «παρών», όπως σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουμε ότι οι παρατάξεις που στηρίχθηκαν από ΝΔ/ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να μοιράζουν μεταξύ τους τις θέσεις. Παρών ψηφίσαμε και στο θέμα της διάθεσης των χώρων της Βασικής Βιβλιοθήκης γιατί θεωρούμε ότι οι υπαρκτές ανάγκες, ιδιαίτερα όταν αφορούν παιδεία και πολιτισμό, πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία και όχι σε αντιπαράθεση.

Αναφορικά με το Ψήφισμα του ΔΣ για το Πετρέλαιο Θέρμανσης
Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των παρατάξεων ΝΔ/ΛΑΟΣ, του ΠΑΣΟΚ καθώς και των λεγόμενων «ανεξάρτητων» υιοθέτησε ψήφισμα για την εξομοίωση των ειδικών φόρών κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Είναι εμπαιγμός: το «αίτημα» τους δεν είναι καν να παρθεί πίσω το απαράδεκτο χαράτσι αλλά να ... «εξαιρεθεί» η Ευρυτανία!
Πρόκειται για υποκρισία: Όταν το Σεπτέμβρη του 2010 η Λαϊκή Συσπείρωση κατάγγελλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κρατούσαν όλοι τους σιγή ιχθύος. Την ίδια στάση κράτησαν και όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μάζεψε προεκλογικά το μέτρο άρον – άρον για να το ξαναφέρει λίγο μετά τις εκλογές με τον προϋπολογισμό.
Πλασάρουν τη βαρβαρότητα ως δεδομένο και σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, την οποία αποκάλεσαν «προοδευτική δημοσιονομική πολιτική»!! Και αυτά την ημέρα που βούιζε ο τόπος από τα δημοσιεύματα για τα 600 δισ ευρώ που έχει στοιβάξει η πλουτοκρατία στις ελβετικές τράπεζες. Όταν οι εφοπλιστές εξακολουθούν προκλητικά να απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο.
Απέρριψαν τις διεκδικήσεις που πρόταξε η Λαϊκή Συσπείρωση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και επιδότηση της θέρμανσης στις ορεινές περιοχές, με αύξηση της άμεσης φορολογίας των μονοπωλιακών κερδών.
Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα: Κανένα φως δεν υπάρχει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ελπίδα βρίσκεται στην αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα. Στην αλλαγή των συσχετισμών, στην συστράτευση με το ΚΚΕ για τη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση.

Αλλαγή φρουράς στην τεχνική ηγεσία του Απεραντιακού Στη θέση του Δημήτρη Παναγιώτου ο Κώστας Πασσάς



Αλλαγή φρουράς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του Απεραντιακού. Τα περασμένη Κυριακή του Δημήτρη Αντωνίου, την οποία έκανε δεκτή το Δ.Σ. της ομάδας.
Η Διοίκηση του Απεραντιακού μετά από αυτή την εξέλιξη, έκανε πρόταση στον έμπειρο και δοκιμασμένο Κώστα Πασσά, ο οποίος συμφώνησε και έτσι θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας, στοχεύοντας στο θαύμα της σωτηρίας.
Να αναφερθεί ότι ο Κώστας Πασσάς διετέλεσε προπονητής του Απεραντιακού την περίοδο 2004-2005, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στον πάγκο της Μυρίκη στην Δ΄ εθνική.

Να ευχηθούμε στον Κώστα Πασσά καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και μακάρι να συνεισφέρει στην σωτηρία της ομάδας.

ΟΤΑΝ «ΜΙΛΑΕΙ» Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ…


Απόλυτη επιβεβαίωση του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ για τις θετικές εξελίξεις στα θέματα της σήραγγας Τυμφρηστού, των Σχολείων και του Νοσοκομείου. Όπως αναφέραμε στο υπ. αριθμ.439 φύλλο μας, για το θέμα της σήραγγας και σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Β. Καραμπά εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ για την λειτουργία της σήραγγας ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η αποκατάσταση του δρόμου στον Προυσσό καθότι ολοκληρώνεται η μελέτη κατασκευής και δρομολογείται η διαδικασία ένταξης για χρηματοδότηση.
Όσον αφορά το ζήτημα του Νοσοκομείου, δόθηκε η αναφερόμενη από την εφημερίδα μας λύση, ενώ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ στην Ευρυτανία δεν θα κλείσει και δεν θα συγχωνευτεί. Αυτά για όσους προέτρεξαν να πουν ότι κακώς γράψαμε ότι για τα 3 αυτά σημαντικά ζητήματα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ 442

* Μόνο για τους κοινούς θνητούς δεν παραγράφεται τίποτε… Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος, παραγράφονται πειθαρχικά παραπτώματα για αξιόποινες πράξεις που τέλεσε πρώην δήμαρχος, πρώην νομάρχης ή σύμβουλος, εφόσον δεν έχουν επανεκλεχτεί στην Αυτοδιοίκηση και έχουν περάσει τρία χρόνια από την τέλεση της διωκόμενης πράξης. Αντιθέτως, για αυτούς που εκλέχτηκαν και πάλι ο χρόνος παραγραφής αδικημάτων αιρετών, επιμηκύνεται από τα 3 στα 5 χρόνια. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά, πουθενά αλλού…

* Το είπαν και το κάνουν πράξη στο απόλυτο οι «ειδικοί» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρυτανία. Η αρμόδια αρχή, μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση πολλών εξ αυτών και σε λίγο καιρό στις περισσότερες περιοχές μας, θα έχουμε από αυτές μπόλικες. Αυτό το περιμέναμε και ήταν σίγουρο ότι θα γίνει. Ήθελα όμως να ξέρω εκείνες οι μεγάλες ημερίδες που έγιναν προ καιρού στο Καρπενήσι, για τις ανανεώσιμες πηγές και εκείνα τα δάκρυα που χύθηκαν από τους διοργανωτές, σε ποιο μικρό υδροηλεκτρικό θα πέσουν; Η μήπως ήταν απλά δάκρυα κροκοδείλια και τίποτε άλλο. Πάντως είναι κρίμα να παίζονται τόσα στις πλάτες μας και οι κρατούντες να μας δουλεύουν ψηλό γαζί….

* Το λέω αυτό γιατί κάποιοι, που έγιναν, ο Θεός ξέρει πως, άρχοντες σε Δήμο της κεντρικής Ευρυτανίας, δεν είπαν ποτέ και σε κανένα τίποτε, ότι εκεί ψηλά, στου «ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ», που μπορείς να αγναντέψεις όλη την λίμνη Κρεμαστών, σε λίγο καιρό θα καταφτάσουν τα «θηρία» για να εγκαταστήσουν τις γεννήτριες για τον αιολικό σταθμό ισχύος 16MW από την εταιρεία «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ». Γιατί κύριοι δεν μας ενημερώσατε, για τις συμφωνίες που κάνατε;

* Βγήκε έμαθα το δάνειο από το ΤΠΔ για το ανενεργό τυροκομείο στο Λιθοχώρι, που αναμένεται να μετατραπεί σε δημοτικό σφαγείο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές εγκρίθηκε το δάνειο, διάρκειας 10 χρόνων, που είχε ζητήσει ο Δήμος Απεραντίων ύψους 1.350.000,00 €, για το έργο «ΙΔΡΥΣΗ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΤΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ». Όπως θα θυμάστε αγαπητοί φίλοι, για το θέμα αυτό προεκλογικά είχαμε ακούσει και διαβάσει πολλά και διάφορα. Για να δούμε θα έχουμε και συνέχεια;

* Θετικά αποτελέσματα είχε, όπως άλλωστε αναμένονταν η συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με τον Δήμαρχο Αγράφων. Το μήνυμα ξεκάθαρο προς όλους: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

* Κάπου άκουσα ότι δρομολογείται το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου, που φέτος έχει 10 παιδιά και του χρόνου θα έχει 12. Στο χωριό αυτό διαμένουν νέοι άνθρωποι, που δημιούργησαν οικογένεια και κατάλληλες προοπτικές για να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Αγαπητοί αρμόδιοι, ας μην τους διώξουμε και αυτούς, θα είναι έγκλημα...

* Δεν ξέρω αν θα περπατήσει ως πρέπει, το αίτημα του Θοδωρή Μπαμπαλή για διαχειριστικό έλεγχο στους πρώην Δήμους που συγκρότησαν τον νέο Δήμο Αγράφων. Όμως ξέρω καλά ότι αν προχωρήσει θα έχουμε ντράβαλα και μάλιστα πολλά….

* Στην Δαφνούλα, μόλις πληροφορήθηκαν την απόφαση του Δ.Σ. ότι στο εξής θα έχουν «συντροφιά» για πολύ καιρό τα σκουπίδια απ΄ όλα τα χωριά του Δήμου Αγράφων, τόριξαν στους πανηγυρισμούς…. Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ υπεύθυνα γιατί θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις και μάλιστα πολύ σύντομα…

* Δεν τους χωράει το Δημαρχείο και θα πάνε στο διπλανό Σχολείο για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Ρε πως “μικραίνουν” κάποια πράγματα από μέρα σε μέρα...

* Στον Δήμο Καρπενησίου γίνονται σημαντικές κινήσεις και με πολύ σοβαρό τρόπο. Για το λόγο αυτό καλό είναι κάποιοι να αλλάξουν ρώτα, γιατί με την συμπεριφορά τους, κυρίως την αντιπολιτευτική τα κάνουν μούσκεμα, χάνοντας έτσι και το όποιο δίκιο τους σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς σε αντιπολιτευτικό ρόλο, όταν έχεις μάθει στην εξουσία, όμως όταν ο κυρίαρχος λαός σου δίνει αυτό τον ρόλο, θα πρέπει να τον παίζεις σωστά και εποικοδομητικά…

* Κανείς δεν δηλώνει ότι θέλει πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση τις απορρίπτει, αλλά όλοι είναι στις επάλξεις καθώς τις θεωρούν ότι είναι πλέον ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο. «Καλοδεχούμενες» τις χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «καλό άλλοθι» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «επιζήμιες για τον τόπο» ο υπουργός Υγείας, «αποσταθεροποιητικές για την οικονομία» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς». Λέτε μέσα στα τόσα που λέγονται και γίνονται, να τρέχουν «κάποιοι» και να μην φτάνουν;

* Πάντως με βάση τις δηλώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ, η αντιπολίτευση δεν θα έλεγε όχι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

* Όσον αφορά ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρυτανία στις επόμενες εκλογές, σας λέω ξεκάθαρα ότι θα είναι τρεις λεβέντες μεσήλικες, που όλοι τους έχουν καθίσει για πολλά χρόνια στα Νομαρχιακά έδρανα και όχι μόνο…

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας



Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίταςΠραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας την Πέμπτη 10-2-2011 στην αίθουσα «Ioli” του Ξενοδοχείου MONTANA.
Στην εκδήλωση, φωτό δίπλα, τιμήθηκαν οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους και μη που πήραν μέρος στην εκδήλωσή μας.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 17-2-2011Ύστερα από την εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 17-2-2011 και ώρα 19.00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου για να συζητήσουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να πάρουμε αποφάσεις για την παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Συμμετέχουμε μαζικά και ενεργά στην έκτακτη Γενική μας Συνέλευση για να πάρουμε όλοι μαζί τις αποφάσεις για το μέλλον μας.

ΝΕΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ- ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ


Το ιδιαίτερο προσωπικό του ενδιαφέρον για τα σχολεία του νέου Δήμου Αγράφων και την ποιοτική λειτουργία τους εξέφρασε έμπρακτα με τον λαμπρότερο τρόπο ο Δήμαρχος κ. Δ. Τάτσης με το επιτελείο του, την περασμένη Παρασκευή, με την παραλαβή και διανομή σχολικού εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες Α΄/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των τ. Δήμων Φραγκίστας, Ασπροποτάμου, Απεραντίων και Βίνιανης.
Ο ολοκαίνουριος εξοπλισμός από θρανία, καθίσματα, γραφεία, ντουλάπες, ραφιέρες, εποπτικά μέσα και είδη μηχανοργάνωσης Γραφείου προήλθε από τον Ο.Σ.Κ., σε χρόνο ρεκόρ, έπειτα από έγγραφα αιτήματα των Δ/ντών των Σχολικών μονάδων με παράλληλη κοινοποίησή τους στις αρμόδιες Δ/νσεις Α΄/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου και μεσολάβησή του στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για άμεση ανταπόκριση, προ δύο μόλις εβδομάδων !
Ασφαλώς δεν θα ήταν υπερβολή, έπειτα και από την συγκεκριμένη γενναιόδωρη χειρονομία που σκόρπισε χαμόγελα σε εκπ/κούς, μαθητές και γονείς, προκαλώντας αίσθηση στις τοπικές κοινωνίες, να επισημάνουμε ότι μια νέα φωτεινή σελίδα φαίνεται να εγκαινιάζεται στην τοπική εκπαιδευτική ιστορία, δεδομένης και της ήδη επανειλημμένως και σαφώς εκφρασμένης πρόθεσης του νέου Δημάρχου Αγράφων κ. Δ. Τάτση προς την εκπ/κή κοινότητα, τους Συλλόγους Γονέων και εκπροσώπους της τοπικής νεολαίας, μάλιστα δε της σπουδάζουσας, να στηρίξει πάση θυσία ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις σχολικές μονάδες του Δήμου του τόσο από την άποψη της προτεραιότητας που θεωρεί ότι αναμφίβολα οφείλεται στο παιδί, όσο και στην προοπτική επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών στα νέα δεδομένα, οι οποίες αναμφισβήτητα θα καταδικάζονταν σε μαρασμό και όχι μόνο χωρίς τη λειτουργία των ολογάριθμων, αλλ’ όχι πολυπληθών σχολικών μονάδων του νεοσύστατου ορεινού Δήμου!
Θα ήταν εξάλλου σοβαρή παράλειψη να μην τονισθεί ιδιαίτερα στο σημείο αυτό η προσωπική ευαισθησία του Δημάρχου και των εκλεκτών του συνεργατών για την -σε στενή πάντα συνεργασία με τους αρμόδιους εκπ/κούς φορείς- άρτια, εκσυγχρονισμένη και ποιοτική παροχή εκπ/τικών υπηρεσιών στα ευρυτανόπουλα του Δήμου από όλα εξίσου τα σε λειτουργία Εκπ/τήρια, ώστε οι νέοι που επιλέγουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους για μόνιμη διαμονή και δημιουργία οικογένειας, να απολαμβάνουν για τα παιδιά τους -όσο και για τους ίδιους εφόσον τα Σχολεία λειτουργούν και ως Επιμορφωτικά Κέντρα Ενηλίκων- ίσες μορφωτικές, παιδαγωγικές, εργασιακές κ.λ.πές ευκαιρίες στα όρια του τόπου κατοικίας τους και χωρίς να υποβάλλουν τους μικρούς μαθητές και νέους σπουδαστές στην διαρκή ταλαιπωρία, αλλά και διακινδύνευση της ασφάλειάς τους με την καθημερινή πολυδάπανη μάλιστα μετακίνησή τους στις ορεινές και κατά το πλείστον χειμερινές διαδρομές !
Η ανωτέρω επιτυχία, κατεξοχήν του νεοσύστατου και διευρυμένου Δήμου Αγράφων, αποτελεί οπωσδήποτε την καταληλότερη εκ μέρους του απάντηση εν όψει και της επικείμενης προσωπικής συνάντησης του Δημάρχου με την υφυπουργό Παιδείας κας Χριστοφιλοπούλου στις 18 του μηνός στην Αθήνα, καθώς δείχνει για την Ευρυτανική επαρχία τον μονόδρομο της διατήρησης, όσο και ταυτόχρονης περαιτέρω αναβάθμισης της τοπικής Εκπ/σης, στα πλαίσια της αυταπόδεικτης ιδιομορφίας, των πολλαπλών ιδιαιτεροτήτων και εξαιρετικών συνθηκών, που ορίζουν την μοναδικότητα του συγκεκριμένου ορεινού καλλικρατικού Δήμου στην παρούσα μάλιστα εθνική ή και διεθνή ακόμη συγκυρία που ασφαλώς, όπως ήδη γράψαμε και στα προηγούμενα φύλλα μας, καθώς και σε άλλα σημεία του παρόντος, επιβάλλει για τη συγκεκριμένη περιοχή ΕΞΑΙΡΕΣΗ οπωσδήποτε ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠ/ΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και παράλληλη αμέριστη συμπαράστασή των εκπ/κών αρχών στην τοπική Εκπ/ση και τις τρέχουσες διδακτικές της ανάγκες, με ενεργοποίηση των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπει το Υπουργείο Παιδείας για προβληματικές, απομακρυσμένες από αστικά κέντρα και δυσπρόσιτες περιοχες!

Δεν θα κλείσει κανένα Σχολείο ούτε στο Δήμο Αγράφων


Δεν θα κλείσει ούτε θα συγχωνευτεί κανένα Σχολείο στον Δήμο Αγράφων, αλλά αντιθέτως με κοινή προσπάθεια όλων των φορέων, Δημοτικής Αρχής, Εκπαιδευτικών και γονέων, θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων της περιοχής.
Αυτό το μήνυμα προέκυψε από τον συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, με τον Δήμαρχο Αγράφων.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή, δίνει ξεχωριστό αγώνα για το φλέγον αυτό ζήτημα και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον δυναμικό Πρόεδρο της Κώστα Μαστροκώστα, όσο και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, για τις ομολογουμένως σημαντικές τους και όπως αποδεικνύετε αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των δραστηριοτήτων, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ μετά την συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, την Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011, συνεχίζοντας τις επαφές του με φορείς και θεσμικούς παράγοντες του νομού, σχετικά με το θέμα των πιθανών συγχωνεύσεων και του κλεισίματος σχολικών μονάδων στην Ευρυτανία, επισκέφθηκε το Δήμο Αγράφων και είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο κύριο Τάτση Δημήτρη. Στην συνάντηση αυτή, παραβρέθηκαν και πολλοί Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της περιοχής, σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.
Την εκτεταμένη συζήτηση απασχόλησε το φλέγον θέμα της πιθανής κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων. Από όλους τους παριστάμενους εκφράστηκε η ομόθυμη και ομόφωνη άποψη ότι στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Αγράφων όχι μόνο δεν τίθεται θέμα κλεισίματος κάποιου σχολείου αλλά αντίθετα χρειάζεται κοινή προσπάθεια από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας για την αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, οι οποίες πέρα από το αναντικατάστατο παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό έργο που προσφέρουν στα παιδιά της περιοχής , αποτελούν πραγματικό πόλο ζωντάνιας της τοπικής κοινωνίας αφού συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή. Επίσης διατυπώθηκε από όλους η θέση ότι η παραπέρα αποψίλωση των σχολικών μονάδων συνιστά καίριο πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δεν αντέχει και άλλη συρρίκνωση.
Ο Δήμαρχος κος Τάτσης συμφωνώντας με τις πρωτοβουλίες της ΕΛΜΕ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και επιβεβαίωσε την θέλησή του να υπερασπισθεί και ο ίδιος με όλα τα μέσα, όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ίδια κατεύθυνση εκφράσθηκαν και οι εκπρόσωποι των γονέων οι οποίοι έθεσαν εκτός των άλλων και το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών σε επικείμενη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.
Τέλος, από όλους τους παριστάμενους εκφράστηκε η θέληση να υπάρξει συντονισμός και συνέχεια στις κοινές μας προσπάθειες ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.
Το Δ.Σ. εκτιμώντας την σύσκεψη αυτή σαν θετική εξέλιξη, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε οι πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του Δημόσιου σχολείου να πέσουν στο κενό. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς φραγμούς και λογικές κόστους, στην υπηρεσία του λαού μας και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ζουν στο πετσί τους της συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σχολεία παντού και ιδιαίτερα στις εσχατιές της ελληνικής περιφέρειας που εκτός των άλλων βιώνει επιπρόσθετα προβλήματα αποκλεισμού και εγκατάλειψης από την Πολιτεία.

Δεν προτείνει συνενώσεις- ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων στην Ευρυτανία ο Ανδρέας Κασκαμπάς

Να μην γίνει καμία συνένωση στις Σχολικές Μονάδες που λειτουργούν στην Ευρυτανία, εισηγείται στον Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας, ο Δ/ντής Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σηςΕυρυτανίας. Πιο συγκεκριμένα με το υπ.αριθμ. 422-15/2/11, έγγραφό του, ο κ. Κασκαμπάς, απαντώντας επί της ουσίας σε έγγραφο της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, δεν προτείνει συνενώσεις-ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων (Γυμνάσια-Γεν. Λύκεια-ΕΠΑΛ) στην Ευρυτανία.
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη στο μεγάλο στόχο, να μην εφαρμοστεί ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” στα σχολεία του τόπου μας. Το σχετικό έγγραφο του Κασκαμπά έχει ως εξής:
Προτάσεις Συνενώσεων-Ιδρύσεων Σχολικών Μονάδων ΣΧΕΤ.: Φ.2.1/988/14-2-2011 Π.Δ.Ε. Στ. Ελλάδας.
Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο, σας γνωρίζουμε ότι αφού συνεκτιμήσαμε:
α)Τα κριτήρια που αναφέρονται στην αριθ. πρωτ. 11136/Δ4/27-1-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας,
β)Τις προτάσεις του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων και
γ)Την πρόταση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας,
δεν προτείνουμε συνενώσεις-ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων (Γυμνάσια-Γεν. Λύκεια-ΕΠΑΛ) στην περιοχή ευθύνης μας.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Δ/ντής Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης
ΑΝΔΡΕΑΣ Ι. ΚΑΣΚΑΜΠΑΣ

Κώστας Κοντογεώργος: “Είμαι υπό σκέψη και δεν το αποκλείω, να είμαι υποψήφιος”


"Είμαι υπό σκέψη και δεν το αποκλείω", δήλωσε ο Κώστας Κοντογέωργος, μετά την κοπή της πίτας της Νέας Δημοκρατίας που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Καρπενήσι. Ο πρώην Νομάρχης, ακόμη τόνισε ότι είναι ενεργός πολίτης αλλά ταυτόχρονα ασκεί τα καθήκοντά του και σαν περιφερειακός σύμβουλος και ποτέ μα ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της Ευρυτανίας.
Οι δηλώσεις έχουν ως εξής:


Ακούσαμε τον λόγο σας και ακούσαμε κάποιους να σας υποστηρίζουν. Τι έχετε να πείτε;
Υπάρχει ένας ρεαλισμός αναγνώρισης των προβλημάτων του τόπου και η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια μου έχουν δώσει την δυνατότητα να εκφράζομαι με ακρίβεια σε ορισμένα θέματα τα οποία θέματα τα έχω συζητήσει με του συμπολίτες μου πάρα πολλές φορές.

Όσον αφορά το μέλλον τι γίνετε;Το μέλλον καταδεικνύει ότι για μια ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία στην Ευρυτανία θα κληθεί να αναλάβει πάλι της ευθύνες της, για την διοίκηση του τόπου γιατί από ότι φαίνεται είναι όλα σε ένα τέλμα και αυτό το διαπιστώνει κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της Ευρυτανίας.
Πώς είδατε την τοποθέτηση του κυρίου Αγιάσογλου;Την είδα πολύ ρεαλιστική και προσαρμοσμένη πάνω στα νέα δεδομένα που πλέον επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία για το κυβερνητικό της πρόγραμμα και βεβαίως πολύ ενθαρρυντική για τον τόπο δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία πάντα στα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης ήταν πάντα ακριβείς και είχε προτάσεις οι οποίες να εξυπηρετούν το αύριο του τόπου και τον πολιτών.
Εσείς βλέπετε πρόωρες εκλογές;Την τελευταία εβδομάδα έχουν εντείνει λίγο τις ανησυχίες όλων μια γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Αν αναλογιστεί κανένας με αυτά που ακούστηκαν αυτές τις μέρες δηλαδή αυτή την τεχνητή πόλωση μεταξύ Τρόϊκας και υπουργών του ΠΑΣΟΚ που ήταν μέχρι προχθές πειθήνια όργανα, πάει να πει ότι πάνε να διαμορφώσουν μια πλατφόρμα για εκλογές. Αυτό κρίνω προσωπικά.
Σκέφτεστε να κατέλθετε ως υποψήφιος με την ΝΔ για την Ευρυτανία;“Είμαι υπό σκέψη και δεν το αποκλείω. Το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν ότι είμαι ενεργός πολίτης αλλά ταυτόχρονα ασκώ τα καθήκοντά μου και σαν περιφερειακός σύμβουλος και ποτέ μα ποτέ δεν έπαψε να με ενδιαφέρουν τα προβλήματα της Ευρυτανίας, τα κοινά θέματα της Ευρυτανίας που μας απασχολούν όλους”.

Παρουσία του Στέφανου Αγιάσογλου έκοψε την πίτα της η ΝΟΔΕ Ευρυτανίας


Με καλεσμένο τον Στέφανο Αγιάσογλου, Αναπληρωτή Τομεάρχη Εμπορικής Ναυτιλίας, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 13 Φεβρουαρίου 2011, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η ΝΟΔΕ Ευρυτανίας.
Το παρών στην εκδήλωση αυτή έδωσαν, τόσο ο πρώην Βουλευτής Δημοσθένης Τσιαμάκης, όσο και ο Κώστας Κοντογεώργος, οι οποίοι είχαν αρκετό καιρό να εμφανιστούν στο κόμμα. Μάλιστα ο πρώην Νομάρχης, Κώστας Κοντογεώργος, με δήλωσή του τόνισε ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή του κόμματος, επιβεβαιώνοντας έτσι όλους εκείνους που έλεγαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στην ΔΗΣΥ. Μάλιστα στο ερώτημα αν βλέπει σύντομα εκλογές, είπε ότι όλα είναι πιθανά και αποκάλυψε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο Δημοσθένης Τσιαμάκης, ενώ ο Πολιτευτής του Νομού μας και πρώην Αντινομάρχης Χρήστος Αρβανίτης, σχολιάζοντας την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, μίλησε για προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να φύγει η παρούσα Κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε αναξιόπιστη και επικύνδυνη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη, ο πρώην Βουλευτής Ξεν. Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, Χ. Αρμάγος και Θανάσης Φέγγος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Γκαρίλας, ο Πρόεδρος του Καφαντάρειου Ιδρύματος Κώστας Κωστόπουλος και άλλα στελέχη.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Χρυσικός καλωσόρισε τον κ. Αγιάσογλου, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ευχόμενος σε όλους καλή χρονιά και σύντομα η Νέα Δημοκρατία να επανέλθει στην εξουσία. «Σήμερα είχαμε την κοπή της πίτας και πρέπει να πω όλα τα στελέχη όλα τα μέλη του κόμματος ήταν παρόντα. Είμαστε έτοιμοι όπως δείξαμε για αγώνες, όσο πιο σύντομα γίνετε να φύγει αυτή η κυβέρνηση που είναι επικίνδυνη για όλη την Ελλάδα. Ευχαριστώ τον κ. Αγιάσογλου και τα στελέχη μας για την παρουσία τους και εύχομαι σε όλους μιας και ήταν η κοπή της πίτας χρόνια πολλά».
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στέφανος Αγιάσογλου τόνισε. «Ήρθαμε με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής να δείξουμε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στον πολίτη αυτή την δύσκολη στιγμή που υποφέρει με την φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας έδειξε ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο και δεν είναι εκείνη και βεβαίως ήρθαμε για να δείξουμε ακριβώς ότι εμείς βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη να τον βοηθήσουμε για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε την χώρα από αυτή την ανεύθυνη κυβέρνηση».
Στην ερώτηση αν ακούγετε θέμα πρόωρων εκλογών, ο κ. Αγιάσογλου είπε: «Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι ούτε η Νέα Δημοκρατία γιατί δεν δρομολογεί η Νέα Δημοκρατία τις εξελίξεις. Όμως όλα αυτά που συμβαίνουν δείχνουν μια κυβέρνηση η οποία έχει χάσει τον μπούσουλα και ψάχνει να βρει διέξοδο. Αν το αποφασίσουν εμείς είμαστε εκεί να διεκδικήσουμε να αναλάβουμε να σώσουμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο που την έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Τέλος στο ερώτημα για τα σκληρά λόγια που άκουσε η ΝΔ. ότι δεν έκανε τίποτε όταν ήταν στην Κυβέρνηση για την Ευρυτανία απάντησε: «Εμείς έχουμε τοποθετηθεί για πάρα πολλά πράγματα. Οι εκλογές του εννέα τελείωσαν αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία και στον κόσμο από τις πολιτικές τις ανεύθυνες του ΠΑΣΟΚ. Το πρόγραμμά μας είναι ήδη κατατεθειμένο και αναλύεται και είναι έτοιμο προς καταγραφή και περιμένουμε ανα πάσα στιγμή τον παλμό του πολίτη για να μπορέσουμε να δώσουμε διέξοδα με τον τρόπο τον οποίο έχουμε τοποθετηθεί. Εδώ σήμερα άκουσα μια σειρά από προτάσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθότι ο νομός αυτός ο οποίος πραγματικά είναι ένα ευλογημένος τόπος, έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ“Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε εμείς την δική μας απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου».
«Σήμερα έγινε μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετική εκδήλωση στην Νέα Δημοκρατία στην Ευρυτανία. Οι παράγοντες της περιοχής έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν έναν αγώνα δυναμικό, ουσιαστικό ούτος ώστε ο λόγος της Νέας Δημοκρατίας να γίνει όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστος. Να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στις τάξεις της λαϊκής βάσης και να καταδείξουμε ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών να δώσουμε απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει και η χώρα και ιδιαίτερα η περιοχή. Δεν θα σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε μέχρις ότου κληθούμε να δώσουμε την ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε’”.
Βλέπετε εκλογές; «Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση, αλλά για εμάς ανά πάσα στιγμή είναι κατάλληλος ο χρόνος για να γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύεται στην πράξη αναξιόπιστη έως επικίνδυνη, με ένα πρωθυπουργό ανύπαρκτο, ένα υπουργό οικονομικών, στην παρούσα οικονομική κρίση, αναξιόπιστο έως επικίνδυνο, είμαστε
υποχρεωμένοι να δώσουμε εμείς την δική μας απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου».

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ


Πωλείται το φορτηγό της φωτογραφίας Mercedes 1926, ανατρεπόμενο, σε αρίστη κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. Πληροφορίες τηλ. 6974989634

Κλεομένης Λάππας Αντιδήμαρχος Καρπενησίου: “Το κολυμβητήριο είναι το στολίδι της πόλης μας”


Δηλώσεις για το κολυμβητήριο καθώς και για τα στάδιο της πόλης έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κλεομένης Λάππας. Ο Κ. Λάππας, τονίζει ότι από την πλευρά του Δήμου, θα γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες έτσι ώστε στο κολυμβητήριο να γίνουν οι όποιες επισκευαστικές κτιριακές εργασίες απαιτούνται, να εγκατασταθεί σύστημα οξυγόνωσης του νερού και να βρεθεί ο τρόπος να μειωθούν τα λειτουργικά του έξοδα, με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Ανάλογες κινήσεις δρομολογούνται σύμφωνα με τον κ. Λάππα, τόσο για το Στάδιο, όσο και για το κλειστό γήπεδο που αντιμετωπίζει μεγάλα κτιριακά προβλήματα.
Η συνέντευξη του κ. Λάππα έχει ως εξής: “Το κολυμβητήριο είναι στολίδι για την πόλη μας έχει πάρα πολλούς αθλητές, το θέμα όμως είναι ότι έχει κάποια προβλήματα, τα λειτουργικά του έξοδα είναι πολλά αλλά αντιμετωπίζουμε και προβλήματα με την συντήρηση του. Καταρχάς θα πρέπει να βρούμε λύσεις για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων αλλά και τη βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών. Τι θέλω να πω με αυτό. Έχουμε προβλήματα με την στέγη αλλά και με το νερό. Κάνουμε κάποιες ενέργειες να βάλουμε οξυγόνωση νερού να καταργήσουμε την χλωρίωση, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να κολυμπάνε χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους, αλλά και όσον αφορά την οργάνωση τις ώρες που θα λειτουργεί. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια συγκέντρωση με τους υπαλλήλους των γυμναστηρίων Καρπενησίου, οργανώσαμε ένα πλάνο το οποίο θα ακολουθήσουμε με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να συνεχίσουμε πάνω στις ενέργειες που έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να καταργήσουμε τις ενέργειες και τα θετικά οφέλη. Εμείς θα συνεχίσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Το θέμα όμως είναι πως τα λειτουργικά έξοδα του κολυμβητηρίου είναι πάρα πολλά. Ενέργειες κάνουμε και προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή κάνουμε μια έρευνα για εναλλακτικά καύσιμα, βιοκαύσιμα και προς το παρόν καταλήξαμε στην χρήση καυστήρων και καυσίμων Πέλετ. Όλα αυτά είναι υπό διερεύνηση ακόμη, ενώ ένα δεύτερο βήμα όπως είπα είναι η οξυγόνωση νερού και από κει και πέρα προσπαθούμε με μικρές ενέργειες να συντηρήσουμε το κτήριο και να κάνουμε εξοικονόμηση ή στο νερό ή στην ενέργεια. Τα λειτουργικά του έξοδα επαναλαμβάνω είναι πάρα πολλά και για αυτό προτεραιότητα μας είναι αυτό ακριβώς, να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του. Παράλληλα όμως δεν μπορούμε να μην κάνουμε ενέργειες και προς την βελτίωση του, δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στην υγεία των δημοτών”.

Και μιας και μιλάτε για προτεραιότητες ποιες είναι αυτές;Καταρχάς τα βιοκαύσιμα όπως προανέφερα, η οξυγόνωση του νερού και μια 3η ενέργεια την οποία τώρα αρχίζουμε, είναι η αλλαγή των παραθύρων ή η συντήρηση των είδη υπαρχόντων και καλύμματα για το νερό το βράδυ που δεν χρησιμοποιούνται, γιατί έτσι εξοικονομούμε πάρα πολύ ενέργεια. Υπήρχαν βέβαια κάποια καλύμματα τα οποία χρησιμοποιούνται, όμως έχουν φθαρεί κάποια και καταβάλουμε προσπάθειες να αντικατασταθούν.

Πάμε σε ένα άλλο θέμα που είναι το Δημοτικό Στάδιο όπου το κλειστό γήπεδο έχει και αυτό πολλά προβλήματα.Υπάρχουν και εκεί προβλήματα αυτό είναι αλήθεια και εκεί προτεραιότητά μας είναι η συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και στην συνέχεια βέβαια η βελτίωσή τους.
Όσον αφορά το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει μπει πλαστικός χλοοτάπητας αλλά δυστυχώς και οι φίλαθλοι και ο κόσμος βλέπει μια άσχημο εικόνα και κυρίως με τις κερκίδες. Εκεί θα δούμε κάτι;
Καταρχάς πριν πάμε στις κερκίδες έχουμε ένα πρόβλημα με το γήπεδο. Ο τάπητας που έχει τοποθετηθεί είναι πολύ καλής ποιότητας, όμως ο χώρος του στίβου είναι χωμάτινος και τώρα το χειμώνα έχουμε λάσπες με υπαρκτό τον κίνδυνο να καταστραφεί ο τάπητας. Μελέτες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια οικονομική αλλά ταυτόχρονα καλή λύση. Κάνουμε μελέτες όσον αφορά τη εγκατάσταση ταρτάν. Και κύρια προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιείται από τους δημότες και από τους συλλόγους κυρίως τους ποδοσφαιρικούς αλλά και τους υπόλοιπους συλλόγους. Γίνετε χρήση του γηπέδου από αρκετές ομάδες, δεν ξεχνάμε ποιες είναι οι ανάγκες και κάνουμε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Το άλλο θέμα είναι των κερκίδων, είναι σοβαρό το θέμα της συντήρησης των κερκίδων, όμως θα πρέπει να συντηρήσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις όπως ας πούμε η στέγη του κλειστού γυμναστηρίου, τις υδρορροές έτσι ώστε να μην φθαρούν τα είδη υπάρχοντα και στην συνέχεια θα προβούμε στην διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και βεβαίως στην βελτίωση και την κατασκευή των κερκίδων και καθισμάτων.

Θα δούμε φύλαξη στο γήπεδο;Παράλληλα με τα έργα θα κινηθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση για την φύλαξη του γηπέδου αλλά και φωτισμό.

ΔΟΞΑ - ΚΡΕΝΤΗ 1-1 Ανώτερη η Κρέντη άξιζε την νίκη


Γκολ και βαθμούς μοιράστηκαν την περασμένη Κυριακή στο Ραπτόπουλο, Δόξα και Κρέντη. Τις εντυπώσεις ωστόσο τις κέρδισαν οι φιλοξενούμενοι, που έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο, κυρίως στο Β΄ Ημίχρονο και ήταν αυτοί που έχασαν τις πιο κλασικές ευκαιρίες για να πάρουν τον αγώνα.
Βέβαια οι γηπεδούχοι παρά την ισοπαλία παρέμειναν στην 3η θέση και είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους, που είναι η τετράδα, ωστόσο όμως σε ένα ακόμη παιχνίδι στα τελευταία ματς, προβλημάτισαν με την απόδοσή τους για την συνέχεια του πρωταθλήματος.
Από την άλλη μεριά η Κρέντη μετά από ένα αρκετό διάστημα στο πρώτο ημίχρονο που ήταν σε άλλο γήπεδο και μάλιστα μετά το γκολ που δέχτηκε από τους γηπεδούχους, αφυπνίστηκε, έπαιξε καλή μπάλα, δημιούργησε ευκαιρίες, έφτασε άνετα στην ισοφάριση και αν οι επιθετικοί της σε 2-3 περιπτώσεις ήταν πιο αποτελεσματικοί, θα επέστρεφε στην Κρέντη έχοντας στο σακούλι της ακόμα και τους τρεις βαθμούς της νίκης, μια νίκη που θα άλλαζε για τα καλά τους περαιτέρω στόχους της ομάδας του Χρήστου Καλαμπάκα.
Η παρουσία του Δημήτρη Τσιγαρίδα στην ομάδα της Κρέντης, είναι γεγονός ότι της έχει δώσει άλλο αέρα. Δεν είναι μόνο τα καθοριστικά γκολ που σημείωσε ο έμπειρος ποδοσφαιριστής στα 2 τελευταία ματς, είναι η δυναμική που περνάει στους συμπαίχτες του και η αγωνιστική πειθαρχία που επιβάλει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στον αγωνιστικό χώρο, στοιχεία σημαντικά που έχουν αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας. Βέβαια εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον αγώνα της Κυριακής, βασικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξαν και οι πολύ σωστές κινήσεις από τον πάγκο της Κρέντης με τις αλλαγές που έγιναν.
Την πρώτη καλή φάση του αγώνα δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι, όμως το δυνατό σουτ του Κωστόπουλου στο 16΄ απέκρουσε ο Ρεσίτης. Οι γηπεδούχοι απάντησαν στο 27΄ με τον Λ. Γούλα να αστοχεί από πολύ κοντά και στην συνέχεια της φάσης να υποπίπτει σε επιθετικό φάουλ. Στο επόμενο λεπτό οι γηπεδούχοι απείλησαν εκ νέου, όμως το καλοζυγισμένο σουτ του Καράνταλη απέκρουσε ο Ντάλλας. Με την συμπλήρωση του ημιώρου ο Κωστόπουλος εκτέλεσε φάουλ, που έφυγε μόλις άουτ από τα δοκάρια του Ρεσίτη. Στο 38΄ οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ με τον Παππά να σεντράρει στην καρδιά της άμυνας των φιλοξενούμενων, τον Λ. Γούλα, τον κορυφαίο των γηπεδούχων, να παρεμβαίνει χωρίς να ακουμπήσει την μπάλα, και αυτή να καταλήγει στο βάθος της εστίας του Ντάλλα, μετά την σύγχυση που επικράτησε στην αμυντική γραμμής της Κρέντης. Στο 42΄ η Δόξα έφτασε κοντά σε ένα 2ο τέρμα, όμως ο κεραυνός που εξαπέλυσε ο Κορέντζελος έφυγε λίγο έξω από τα δοκάρια του Ντάλλα.
Στην συνέχεια τα ηνία του αγώνα τα πήραν οι φιλοξενούμενοι, που βγήκαν μπροστά χάνοντας δυο μεγάλες ευκαιρίες με κλασικότερη αυτή του Γ. Βούρτσα στο 44΄, που μόνος απέναντι από τον Ρεσίτη έστειλε με πλασέ την μπάλα ελάχιστα άουτ.
Η Κρέντη μπήκε πολύ δυνατά στην επανάληψη και με τις διορθωτικές κινήσεις του Χρ. Καλαμπάκα, που πέρασε στον αγώνα τους Μπισμπίκη και Ι. Ντάλλα, πίεσε από την αρχή για την ισοφάριση. Αυτή ήλθε στο 60΄ με τον Δημήτρη Τσιγαρίδα να παίρνει το ριμπάουντ από το σουτ του Βούρτσα στο δοκάρι και από κοντά να εκτελεί τον Ρεσίτη ισοφαρίζοντας σε 1-1. Η ισοφάριση έδωσε άλλο αέρα στους παίχτες της Κρέντης, που έχασαν μεγάλες ευκαιρίες να διπλασιάσουν τα τέρματά τους, στο 65΄ με τον Γ. Βούρτσα και στο 68΄ με τον Ν. Βούρτσα να σουτάρει απελπιστικά άουτ, μόνος του σε κενό τέρμα!!! Στο 76΄ ο Ντάλλας είπε όχι σε δυνατό σουτ του Τίμπα όπως και στο 85΄.
Κορυφαίος για τους γηπεδούχους ο Λ. Γούλας και οι Ανδρεάκης, Τίμπας. Ξεχώρισε από την Κρέντη ο Δημ. Τσιγαρίδας, ενώ πολύ καλοί ήταν οι Περούλας και Μπισμπίκης.
Πολύ καλή η διαιτησία του Κώστα Αναγνώστου.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣΔΟΞΑ: ΡΕΣΙΤΗΣ, ΖΗΚΑΣ (ΝΤΖΙΜΑΣ), ΠΑΠΑΝΤΖΙΜΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΚΗΣ, ΜΥΡΙΣΙΩΤΗΣ, ΚΟΡΕΝΤΖΕΛΟΣ, Λ. ΓΟΥΛΑΣ, ΚΑΡΑΝΤΑΛΗΣ, ΠΑΠΑΣ, ΤΥΜΠΑΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ.
ΝΤΑΛΛΑΣ, Ε. ΜΠΥΡΟΣ, Σ. ΜΠΥΡΟΣ, ΠΕΡΟΥΛΑΣ, ΚΟΚΚΟΤΟΣ, ΚΑΣΤΑΝΗΣ (Ι. ΝΤΑΛΛΑΣ), ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ι. ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ), Ε. ΜΑΚΚΑΣ, Ν. ΒΟΥΡΤΣΑΣ, Γ. ΒΟΥΡΤΣΑΣ, Δ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ.

Ο Καρανίκας στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την Υγεία


Πρώτος επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας.
Ο κ. Καρανίκας συνεχάρη τον Υπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Xρειάστηκαν αγώνες ετών το να μπει υπό ενιαίο φορέα όλη η Υγεία. Δεν μπορεί να προσφέρει Υγεία το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας. Όλοι αγωνιζόμασταν χρόνια τώρα και επιτέλους έγινε. Συγχαρητήρια κύριε Υπουργέ που μετά από τόσα χρόνια κατορθώνετε και το φέρνετε!»
Εντούτοις ο κ. Καρανίκας εξέφρασε και επιμέρους αντιρρήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στις προμήθειες, κύριο άρθρο του νομοσχεδίου σε σχέση με τα χρέη των νοσοκομείων. Με αφορμή το γεγονός ότι στον τομέα της καθαριότητας ιδιωτικά συνεργεία κοστίζουν υπερβολικά στα νοσοκομεία επεσήμανε τον κίνδυνο η ρύθμιση αυτή να αποδειχθεί λάθος στο μέλλον και πρότεινε τη δημιουργία μιας δημόσιας ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τον έλεγχο και την υλοποίηση των προμηθειών των νοσοκομείων με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και να πάψουν φαινόμενα διαφθοράς. Για τον ίδιο λόγο ο Βουλευτής Ευρυτανίας πρότεινε τα χρήματα για τους μισθούς αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού καθαριότητας να πηγαίνουν κατευθείαν στα νοσοκομεία ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια.
Αναφορά έκανε και στο ζήτημα του διορισμού των αναπληρωτών διοικητών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση της επιλογής αυτής, καθώς κάτι τέτοιο διαχωρίζει τον ιατρικό κόσμο.
Έντονη νύξη έκανε και στο γεγονός ότι τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου έχουν πολλές φορές κοντόφθαλμη άποψη, χωρίς βέβαια να θεωρεί τον εαυτό του ιατρομάχο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του πως ό, τι οφείλει η πολιτεία στο γιατρό, δεν πρέπει να το πληρώνει ο πολίτης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην αρχή της ομιλίας του, υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. κ. Μαρκόπουλο, όταν ο κ. Καρανίκας αναφέρθηκε στο «ασυμβίβαστο» της ιδιότητας του Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου με την ιδιότητά του ως Δημάρχου Αμαρουσίου αλλά και τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που γίνονταν επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου.
Τέλος, ο κ. Καρανίκας συνεχάρη ξανά τον Υπουργό Υγείας διότι με τον νέο νόμο καταργείται παλιότερη διάταξη που επέτρεπε στους Βουλευτές γιατρούς, μετά τη λήξη της θητείας τους να διορίζονται διευθυντές στο ΕΣΥ.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ενδιαφέρον της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα Σχολεία της Ευρυτανίας με επερώτηση Αυγενάκη



Νέα Κοινοβουλευτική Παρέμβαση

Άλλος ένας Βουλευτής εκτός Ευρυτανίας παρενέβη κοινοβουλευτικά για το νέο «Καλλικράτη» στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και πιο συγκεκριμένα για τις καταργήσεις, συνενώσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στο Νομό Ευρυτανίας.

Πρόκειται για τον Βουλευτή Νομού Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη ο οποίος με σημερινή του ερώτηση, ζητά να ενημερωθεί για τον ακριβή σχεδιασμό για την αναθεώρηση των υπαρχουσών εκπαιδευτικών δομών και σχολικών μονάδων του Νομού Ευρυτανίας (Ερώτηση δίπλα).

Μετά και την επερώτηση Αυγενάκη, διαπιστώνετε ότι για το μέγα αυτό ζήτημα, για το οποίο ως ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ έχουμε κάνει ξεχωριστό αγώνα, το ενδιαφέρον ακόμη κιαι πολιτικών προσώπων εκτός Ευρυτανίας είναι μεγάλο και συγκηνιτικό.

Γι΄ αυτό λέμε για ακόμη μια φορά ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.

Με την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας συναντήθηκαν στη Λαμία οι Δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων


Από τη Λαμία ξεκίνησε τον κύκλο συσκέψεων με τους Δημάρχους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Γενική Γραμματέας κ. Καλλιόπη Γερακούδη. Κατά σειρά συναντήθηκε με τους Δημάρχους: Μακρακώμης, κ. Παπαευθυμίου Ευθύμιο, Καρπενησίου, κ. Μπακογιάννη Κων/νο και Αγράφων Τάτση Δημήτριο.
Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία των προϊσταμένων της Διαχειριστικής Αρχής της Στερεάς Ελλάδας, των Διευθυντών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Υπηρεσιακών παραγόντων των Δήμων.
Στις συσκέψεις έγινε μια πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων των Δήμων , εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και η δυνατότητα επιτάχυνσης του στη Στερεά Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν τα ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή.
Στο τέλος η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Δημάρχους.
Σε δηλώσεις της η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη τόνισε τα εξής:
«Ξεκινήσαμε σήμερα (σ.σ χθες) έναν πρώτο γύρο συναντήσεων και συσκέψεων με τους Δημάρχους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου, μαζί με τους υπηρεσιακούς μας παράγοντες, να καταγράψουμε τα προβλήματα, να προσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας και να προγραμματίσουμε για το μεσοδιάστημα που διανύουμε μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει το 2011 είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Οι στόχοι που έχουνε τεθεί είναι υψηλοί και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λαθών και καθυστερήσεων. Χρειάζεται συναντίληψη, συνεννόηση και συναπόφαση, προκειμένου να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα αλλά και προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής».
Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, κατά σειρά με τους Δημάρχους Λαμιέων, Αμφίκλειας – Ελάτειας και Δομοκού.

Έκοψαν την πίτα τους στην ΑΛΑΚ


Η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Καρπενησίου με μια όμορφη και λιτή εκδήλωση στο χώρο γνωστής Καφετέριας της πόλης, έκοψε την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου την καθιερωμένη πίτα της και βράβευσε τους αγωνιζόμενους μέλη της που διακρίθηκαν το 2010 σε πρωταθλήματα, Κύπελλα και Έπαθλα. Ο πρόεδρος της ΑΛΑΚαρπενησίου Παναγιώτης Καραγιάννης, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά, στη συνέχεια έκανε ένα μίνι απολογισμό του έργου του ΔΣ της ΑΛΑΚ και μετά αναφέρθηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα της λέσχης για το 2011 και τις άλλες εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για το διάστημα αυτό, ενώ υπήρξε δέσμευση από τους εκπροσώπους των φορέων για κατασκευή ασφάλτινης πίστας αυτοκινήτου στο Καρπενήσι. Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, Κλεομένης Λάππας, Δημήτρης Σταμάτης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παντελής Χαλκιάς, ο Δ.Σ. Ντίνος Μπομποτσιάρης, Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Χούπας, ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Καρατσίκης, τα μέλη της Τ.Κ. Καρπενησίου Ιουλία Αρμάγου και Κων/νος Τσιάρας, πάνω από 100 φίλοι της λέσχης και τρια τυχερά φλουριά.

Επιτυχίες από τους αθλητές του ΕΟΣΚ στον 1ο Αγώνα Νοτ.Περιφέρειας Π1-Κ1 στο Παρνασσό


Στις 12-13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το πρωτάθλημα νοτίου περιφέρειας Π1-Κ1 στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στην τοποθεσία Φτερόλακα, με τη συμμετοχή ογδόντα μικρών αθλητών. Ο καιρός ήταν καλός και η ποιότητα του χιονιού ικανοποιητική. Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε σε δύο ημέρες. Ο Ε.Ο.Σ Καρπενησίου συμμετείχε με επτά αθλητές και μία αθλήτρια γεννηθείς 98 – 99.: Αντωνίου Παναγιώτης, Κατής Ιωάννης, Μπάρκας Γιώργος, Γιόγιος Γιώργος, Γαλανός Ιωάννης, Ανδρεάκη Φωτεινή, Καραγκούνης Νίκος, Κολοκώτσιος Σπύρος. Την αποστολή συνόδευε η προπονήτριά τους Γουβιαννάκη Αννη.
Οι αθλητές του συλλόγου μας κατάφεραν να φύγουν κατακτώντας θέσεις μέσα στην πρώτη εξάδα αλλά και στη δεκάδα, παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας της διαδρομής, αλλά και της μικρής διάρκειας προετοιμασίας, λόγω έλλειψης χιονιού τους περασμένους μήνες.
Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στο πρώτο αγώνισμα γιγαντιαίας κατάβασης GS, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Μπάρκας Γιώργος 6η θέση, Καραγκούνης Νίκος 9η θέση, Κολοκώτσιος Σπύρος 10η θέση, Ανδρεάκη Φωτεινή 11η θέση. Στο δεύτερο αγώνισμα γιγαντιαίας κατάβασης GS , την ίδια ημέρα οι θέσεις που κατέκτησαν οι αθλητές ήταν οι εξής: Γιόγιος Γιώργος 8η θέση, Μπάρκας Γιώργος 11η θέση, Κολοκώτσιος Σπύρος 12η θέση, Καραγκούνης Νίκος 16η θέση, Ανδρεάκη Φωτεινή 14η θέση.
Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε την Κυριακή με το αγώνισμα τεχνικής κατάβασης SL, όπου τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Αντωνίου Παναγιώτης 3η θέση, Κατής Ιωάννης 4η θέση, Γαλανός Ιωάννης 10η θέση.
Οι αγώνες συνεχίζονται το επόμενο Σαββατοκύριακο με το 2ο πρωτάθλημα νοτίου περιφέρειας, στις κατηγορίες Π1-Κ1, Π2-Κ2, στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου. Στόχος των αθλητών είναι να πετύχουν την πρόκριση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Εγρήγορση στο υπουργείο Υγείας για τον Η1Ν1 Κανένα κρούσμα του ιού στην Ευρυτανία


Σε επιφυλακή για την έξαρση του ιού Η1Ν1 βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει θέσει ήδη από την Παρασκευή τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται στην Ελλάδα στο σύνολό τους είναι ελαφρώς πιο αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των νέων ανάλογων περιστατικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 52 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και 120 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σε συνέντευξή του στα Νέα ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως ο ιός είναι σε έξαρση και πως έως τον Απρίλιο χρειάζεται προσοχή και από τους γιατρούς και από τους ίδιους τους πολίτες. Όπως είπε, είναι αναγκαία η άμεση αναγνώριση των πρώτων αμφιλεγόμενων συμπτωμάτων, προκειμένου να γίνει αμέσως λήψη αντιικών φαρμάκων.
Για το θέμα του ιού Η1Ν1, καθώς και αν έχει παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ο Διοικητής Γιώργος Χαλιάσος, παραχώρησε την παρακάτω μίνι συνέντευξη:

Κύριε Χαλιάσο η γρίπη των χοίρων έκανε πάλι την εμφάνιση της. Να μας πείτε αν υπάρχουν περιστατικά στο νοσοκομείο.
Καταρχήν να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχουμε κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι αναμενόμενο τέτοιες εποχές να έχουμε επιδημίες γρίπης. Όπως είναι αναμενόμενο ο ιός Η1Ν1 να είναι φέτος στο προσκήνιο και επ΄ αυτού επιβεβαιώθηκαν όλες οι επιστημονικές οργανώσεις και ενώσεις που έλεγαν ότι ο Η1Ν1 θα μας επισκεφθεί ξανά όπως και έγινε. Εδώ από ότι ξέρω στο νοσοκομείο μας δεν είχαμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του Η1Ν1.
Ο ιός φαίνεται να είναι ποιο δυνατός από πέρυσι.
Δεν θα έλεγα ότι είναι πιο δυνατός, απλός θέλω να πω ότι πέρυσι φωνάζαμε να γίνει ο εμβολιασμός. Όμως δεν έγινε ο πρέπον εμβολιασμός γιατί αν είχε γίνει πέρυσι δεν θα είχαμε αυτά τα κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιδημίας τουλάχιστον αυτή την στιγμή. Υπάρχει μια εγρήγορση στις υπηρεσίες και αν έχουμε κάποια καινούργια δεδομένα κάποια στιγμή θα μας ειδοποιήσουν.
Το νοσοκομείο είναι έτοιμο να δεχτεί κάποιο περιστατικό;
Όπως κάθε χρόνο οι επιδημίες γρίπης χρειάζεται αυξημένη κινητοποίηση. Εμείς βρισκόμαστε σε κοινοποίηση είναι μια εποχιακή γρίπη που δεν μας ξενίζει.
Υπάρχει κάποιος χώρος ώστε να μπορέσει να δεχτεί κάποιο περιστατικό του Η1Ν1;
Δεν ετέθει τέτοιο θέμα αυτή την στιγμή αλλά αν χρειαστεί θα υπάρξει θα απομονώσουμε ένα θάλαμο
Να αλλάξουμε θέμα υπάρχει κάποια εξέλιξη στον μαστογράφο και τον αξονικό τομογράφο;
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο αλλά είμαστε στην διαδικασία να έρθει μια χειρίστρια για το μαστογράφο και θα το ξέρουμε αυτή την βδομάδα.

Κάτι που θα θέλατε να συμπληρώσετε;
Όχι ιδιαίτερα το νοσοκομείο είναι σε λειτουργία και για μια ακόμη φορά θέλω να διαβεβαιώσω τον Ευρυτανικό λαό ότι δεν πρόκειται να κλείσει ή να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο.
Να μας κάνετε και ένα σχόλιο μιας και γίνεται σάλος για τους γιατρούς του ΙΚΑ. Έχει την ευχέρεια το νοσοκομείο να δέχεται ασθενείς μιας και είναι λίγοι οι γιατροί;
Βεβαίως, θα είναι περισσότερη η δουλειά αλλά υποχρεωτικά εμείς όποιος έρχεται και ζητάει τις υπηρεσίες του νοσοκομείου θα τις έχει, δεν νομίζω ότι αρνηθήκαμε ποτέ και ούτε μπορούμε να αρνηθούμε.

Στους νέους άρχοντες των Δήμων και της Περιφερειακής Διοίκησης της Ευρυτανίας Ανάπτυξη με καινοτόμες δραστηριότητες

Η κρίση που διερχόμαστε έριξε φως στις χρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και στην επίπλαστη ευημερία, που ήταν βασισμένη στα σαθρά θεμέλια της ανθρώπινης απληστίας και στον ξέφρενο εξωτερικό δανεισμό που τροφοδότησε την υπερκατανάλωση. Εξ αυτού προέκυψε η ανάγκη να επανεξετάσουμε την πορεία μας, να κρίνουμε τα αδιέξοδα και να αναζητήσουμε τις ακίνδυνες δημιουργικές προοπτικές από την αρχή και μέσα από τις διαχρονικές ανοξείδωτες αρχές, συμπεριφορές και αξίες.
Η διαχρονική εμπειρία διδάσκει ότι για την ασφαλή αναπτυξιακή πορεία χρειάζονται, πέρα από τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, η υιοθέτηση του μέτρου και των συμβουλών της αποταμιευμένης ανθρώπινης σοφίας. Η υγιής διαχρονική βιώσιμη ανάπτυξη θα έλθει με εργαλεία την καινοτομία, την οικολογική τεχνολογία, την επιστημονική γνώση, το δημιουργικό επιχειρηματικό πνεύμα και την απαλλαγή από τους διαβρωμένους διοικητικούς οργανισμούς που τροφοδοτούν τη γραφειοκρατία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Είναι επομένως ανάγκη οι νεοεκλεγέντες άρχοντες να βρουν και να υποδείξουν τον καινοτόμο δρόμο που οδηγεί στη σύγχρονη ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο. Να επιδιώξουν την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας σε δομές, οικογενειακές ή εταιρικές, μέσα από καινοτόμες διαρθρώσεις, που προϋποθέτουν την αποκοπή από τις ξεπερασμένες χαμηλής ποσοτικής και ποιοτικής αποδοτικότητας παραγωγικές δομές.
Σε πολλούς τομείς μένουμε απελπιστικά πίσω, σε έναν εκρηκτικά ανταγωνιστικό κόσμο. Η Ευρυτανία, ένας τόπος που διαθέτει το δικό του φυσικό πλούτο και τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ένα λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό που ζει και δημιουργεί το δικό του σύγχρονο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον, φιλοδοξεί να συμπορευθεί πρωτοποριακά στον ανάντη δρόμο της εξέλιξης. Αυτή η πορεία τής ολοκληρωμένης αναπτυξιακής ανασυγκρότησης πρέπει να στηριχτεί σε σύγχρονες, καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ας έχουν υπόψη τους οι άρχοντες της Ευρυτανίας ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και η ελεύθερη διακίνηση και προσφορά αγαθών και υπηρεσιών είναι αμείλικτη και δεν συγχωρεί βραδυπορούντες.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΜΠΙΚΑ ΚΑΤΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ



Κεραυνούς εξαπολύει ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φραγκίστας, εναντίον του υποψηφίου Δημάρχου Αγράφων Θοδωρή Μπαμπαλή, με ανοιχτή επιστολή του στα τοπικά ΜΜΕ. Ο Κώστας Μπίκας, κατηγορεί τον υποψήφιο Δήμαρχο Αγράφων ότι προεκλογικά δεν σεβάστηκε κανένα, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του ως πολιτική κατάντια. Απαντώντας στον ισχυρισμό του κ. Μπαμπαλή, ότι οι ψηφοφόροι του Δήμου Φραγκίστας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και όχι ευνοϊκού για αυτόν, τονίζει με έμφαση ότι αυτός ο ισχυρισμός μάλλον δεν τον τιμά, καθότι φαίνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, δεν μπόρεσαν να δουν τα πράγματα ξεκάθαρα.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του για τα σκουπίδια, ο Κώστας Μπίκας αναφέρει ότι ο κ. Μπαμπαλής υπερέβαλλε και σίγουρα δεν τον τιμά ιδιαίτερα η επισήμανση του σε αυτόν τον τομέα, διότι τα σκουπίδια μαζευόταν ανά εβδομάδα, καθότι υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες.
Τέλος ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. Φραγκίστας θεωρεί ότι δεν είναι σοβαρή και ΥΠΕΥΘΥΝΗ στάση από έναν υποψήφιο Δήμαρχο, η συμβουλή του και η προτροπή του να μην πληρώνουν οι δημότες τα ανταποδοτικά τέλη και μάλιστα προεκλογικά. Φαίνεται ότι είναι «Θιασώτης» του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.


Αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στην επιστολή που ακολουθεί και αναμένεται να συζητηθεί ιδιαιτέρως:
«Δεν ήταν στις προθέσεις μου να ανοίξω καμιά αντιπαράθεση με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αγράφων τον κ.Θόδωρο Μπαμπαλή, αλλά φαίνεται, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την δική του ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ και το δικό του κενό, υπερέβη τα εσκαμμένα, την κόκκινη διαχωριστική γραμμή, με επιστολή του σε τοπική εφημερίδα στις 26/1/2011, θεωρώντας ότι ο Δήμος Φραγκίστας ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την δική του πανωλεθρία στον Δήμο Αγράφων. Λάθος πέρα για πέρα. Μόνο ένας με το δικό του θράσος θα μπορούσε να τα γράψει. Φαίνεται στη 12χρονη ενασχόληση του με τα κοινά δεν έμαθε ούτε τα βασικά για την λειτουργία του Δήμου. Με αυτές τις θέσεις ήθελε να βγει και Δήμαρχος; Άραγε οι χωριανοί του τον ήθελαν για δήμαρχο; Όταν στο Δήμο του χάνει τοπικά συμβούλια, και στο σύνολο σταυρών στο δήμο του, δεν είχε την πλειοψηφική διαφορά να του δώσει τον αέρα της νίκης. Δεν μπόρεσε να πείσει ότι ήταν ικανός για να γίνει Δήμαρχος. Μήπως πολιτική κατάντια θεωρείται η δική του υποψηφιότητα;
ΑΛΛΟΘΙ δεν θα δώσουμε σε κανέναν ,πολύ δε περισσότερο στον υποψήφιο δήμαρχο οποίος δεν σεβάστηκε κανέναν.
Οι πολιτικοί άνδρες, θα πρέπει να έχουν το θάρρος, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, έστω και εκ των υστέρων και όταν μάλιστα τα γεγονότα τους διαψεύδουν και εάν χρειαστεί να ζητήσουν και μια συγγνώμη. Κάτι που από την πλευρά του υποψηφίου δημάρχου δεν είδαμε. Όπως δεν είδαμε και από κανέναν επίσημο κομματικό φορέα, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και βέβαια να δρομολογεί τις διαδικασίες ώστε να δούμε τι έφταιξε και είχαμε αυτές τις δυο συντριπτικές ήττες στον Νομό Ευρυτανίας, δίχως να υποτιμήσω την δυναμική που είχαν αναπτύξει οι υποψήφιοι του άλλου χώρου και οι οποίοι έγκαιρα είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα.
ΣΕΒΑΣΤΗ η άποψη του κ.Μπαμπαλή για το θέμα της έδρας, αλλά φιλτάτη η αλήθεια. Και σκληρή η πραγματικότητα. Τουλάχιστον περιμένουμε από τον κ.Μπαμπαλή, έστω και τώρα εκ των υστέρων ,να δεχθεί το σφάλμα του και να προτείνει ,-όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν –την αλλαγή της έδρας, καθότι θα διαπίστωσε ακόμη και ο ίδιος ,«ότι άνθρακες ο θησαυρός», εκτός αν δεν το έχει αντιληφθεί, όταν όλοι οι άλλοι αναγνωρίζουν το αυτονόητο. Ότι δεν προσφέρεται το Κερασοχώρι για έδρα του Δήμου. Η Φραγκίστα έχει , να επιδείξει καλύτερες προϋποθέσεις για την έδρα απ’ ότι το Κερασοχώρι. Όπως και η επάρκεια των κτιριακών υποδομών, εκτός φυσικά του Δημαρχείου, που αποτελεί κόσμημα για όλη την Ευρυτανία.
Όμως πέραν από όλα αυτά, ο ισχυρισμός του, ότι οι ψηφοφόροι του Δήμου Φραγκίστας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, όχι ευνοϊκού για αυτόν, μάλλον δεν τον τιμά, καθότι φαίνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, δεν μπόρεσαν να δουν τα πράγματα ξεκάθαρα. Δεν έχουν αναλύσει τα εκλογικά αποτελέσματα, ή το έχουν κάνει επιφανειακά, όπως τόσα και τόσα γεγονότα δυστυχώς αντιμετωπίζονται κατ αυτόν τον τρόπο. Και τούτο γιατί, εάν κάποιος δει τα πράγματα θα διαπιστώσει τα παρακάτω:
1ον.Σε σχέση με το 2006,στον πρώην Δήμο Αγράφων, δεν προσήλθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ,περίπου 750 !!!! άτομα, όταν ο ίδιος ισχυρίζονταν ότι στα χωριά των Αγράφων, θα ξεπεράσει τα 700 ψηφοδέλτια και τελικά παραλίγο να χάσει και στο χωριό του… Στον Δήμο Απεραντίων, η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων ήταν περίπου 750!!! ψήφοι, ενώ στον πρώην Δήμο Ασπροποτάμου, περίπου 400 ψήφοι ήταν η διαφορά.!!!!. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε άλλοθι τι δεν πήγε καλά και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Και φοβάμαι ότι με αυτά τα μυαλά τα ιδία αποτελέσματα θα έχουμε και στο μέλλον, εάν δεν συνέλθουμε γρήγορα.
2ο.Οπως τόνισε ο ίδιος σε εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα, στις «Φραγκίστες» πήγε καλά, πέραν του αναμενόμενου. Το αν δεν πήγε καλά στα άλλα διαμερίσματα, δεν του φταίει κανείς, αλλά καθαρά είναι θέμα αποκλειστικά δικό του, με τις λανθασμένες επιλογές του στα χωριά και με την ανύπαρκτη παρουσία του. Όταν έθετε την υποψηφιότητα του τον Σεπτέμβριο του 2010,γνώριζε ότι τα πράγματα δεν ήταν και τα καλύτερα γι αυτόν, εκτός και εάν δεν είχε πάρει χαμπάρι τι του γινόταν. Φαίνεται ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος τα ήθελε όλα, όνομα, έδρα, υποψηφιότητα Αγραφιώτη. Για αυτόν και για κάποιους άλλους δεν υπήρχε τίποτα άλλο, ήταν μονόδρομος. Η αλαζονεία σε όλο το μεγαλείο της.
-Φαίνεται ότι η ασχολία του με την τοπική αυτοδιοίκηση στον πρώην Δήμο Αγράφων, δεν τον ωφέλησε, καθώς εκεί το πρόβλημα του ήταν η διεκδίκηση της «καρέκλας», ,όταν με τον διαφόρους τρόπους, «πελέκισε» τα πόδια του πρώην Δημάρχου Αγράφων και «ενθρόνισε» μετά βαΐων και κλάδων τον Χρήστο Μπούρα, ως Δήμαρχο Αγράφων. Η εμμονή του για την «καρέκλα» μέχρι την τελευταία στιγμή, στις εκλογές του 2006 έφερε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα. Αυτά για να γνωρίζουν οι νέοι και να τα θυμούνται οι παλιοί.
-Δεν ζητήσαμε από τον κ.Μπαμπαλή, να απολογηθεί για το έργο της Δημοτικής Αρχής στον Δήμο Φραγκίστας, ούτε έχουμε ανάγκη τις υπηρεσίες του. Εξ άλλου ο ρόλος του ήταν άλλος προεκλογικά και ούτε είχε κανείς απαίτηση να απολογείται για τα πεπραγμένα των άλλων δημοτικών συμβουλίων. Κάτω από δύσκολες συνθήκες και ειδικά το 2010,μια πολύ δύσκολη χρονιά, κάναμε τα αδύνατα δυνατά, να σταθούμε στα πόδια μας και παραδώσουμε έναν Δήμο ,σε σχέση με άλλους σε ικανοποιητικό επίπεδο, αναγνωρισμένο από όλους
-Λόγω του προβλήματος που είχε ο Δήμος από την έλειψει υπαλλήλων, η είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, είχε αρχίσει από τον Μάιο του 2010 και όχι προεκλογικά. Θα σταματούσαμε την λειτουργία του Δήμου επειδή ήταν εκλογές; και μάλιστα τα ποσά αυτά που αναφέρει στην επιστολή του δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Με απόφαση που πάρθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε ,ότι αν κάποιος δημότης δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσει εφάπαξ να γίνετε και τμηματική πληρωμή. Εμείς τα τέλη τα προσφέραμε σε υπηρεσίες στους δημότες μας και οι τιμές ήταν καθηλωμένες στο έτος 2001, όταν μια «βάνα», κοστίζει πάνω από 300 ευρώ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ.ΜΠΑΜΠΑΛΗ. Πάντως μόνον τα ανταποδοτικά τέλη δεν του «φταίξανε» για την ήττα του. Μάλιστα τοπικό διαμέρισμα του δήμου Φραγκίστας , κάλυψε την όποια θετική διαφορά ψήφων είχε αποκτήσει στον πρώην Δήμο Αγράφων και στον πρώην Δήμο Βίνιανης, στο οποίο οι κάτοικοι του ομαδικά και συνειδητά, δεν κατέβαλλαν τα ανταποδοτικά τέλη. Μήπως ο ίδιος και κάποιοι συνεργάτες του, συνειδητά υποστήριζαν αυτήν την συμπεριφορά (αφού και οι ίδιοι δεν είχαν καταβάλει τα Δημοτικά τέλη); Πάντως θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρή και ΥΠΕΥΘΥΝΗ στάση από έναν υποψήφιο Δήμαρχο, η συμβουλή του και η προτροπή του να μην πληρώνουν οι δημότες τα ανταποδοτικά τέλη και μάλιστα προεκλογικά. Φαίνεται ότι είναι «Θιασώτης» του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.,
Για όσα προσωπικά μου καταλογίζει, θέλω να του γνωρίσω ότι στο Δήμο Φραγκίστας, είμαι σχεδόν μόνιμος κάτοικος και με οικογενειακή επιχείρηση, και όχι τουρίστας και ούτε ασχολήθηκα με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για επαγγελματική αποκατάσταση, (όπως άλλοι….), αλλά από την αγάπη που έχω στον τόπο μου και την θέληση για προσφορά.
Όσο για την μη συμμετοχή μου στο συνδυασμό του , πως θα μπορούσα να συμμετάσχω σε έναν συνδυασμό, όταν οι θέσεις του επικεφαλείς ήταν άδικες ενάντια του χωριού μου? θέλοντας μόνο να εξυπηρετήσει κάποια αλλότρια συμφέροντα. Τις τρεις η τέσσερις φορές που με πήρε τηλέφωνο με βρήκε. Ποτέ δεν μου ζήτησε κάτι και εγώ αρνήθηκα (εκτός της συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του).Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τους υποψηφίους συμβούλους του, πόσο μάλλον να διώξω κάποιον από το συνδυασμό του.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του για τα σκουπίδια, από την πλευρά μας κάναμε τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα ,όπως είναι των σκουπιδιών. Ιδιαίτερα δε όταν η απόφαση του Νομάρχη Ευρυτανίας,-για τους δικούς πολιτικούς λόγους -τέλος Ιουλίου 2010-,να κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ, δίχως να προτείνει εναλλακτική λύση, δημιούργησε νέα δεδομένα για όλους τους αυτοδιοικητικούς. Ειδικά σε μας που δεν είχαμε άλλες λύσεις πλην του μοναδικού ΧΑΔΑ, που απέμεινε μετά την αποκατάσταση των δυο άλλων στον Δήμο Φραγκίστας, καθότι και προστριβές είχαμε στο παρελθόν και κορεσμένος ήταν και στο Δικαστήριο σύρθηκε ο Αντιδήμαρχος Φραγκίστας. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ.ΜΠΑΜΠΑΛΗ. Η δυσκολία αποκομιδής των σκουπιδιών υπήρχε, αλλά δεν είχαμε εμείς την αποκλειστική ευθύνη. Νομίζω ότι κ.ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ υπερέβαλλε και σίγουρα δεν τον τιμά ιδιαίτερα η επισήμανση του σε αυτόν τον τομέα, διότι τα σκουπίδια μαζευόταν ανά εβδομάδα, καθότι υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες.
Καταλαβαίνω τον πόνο του, γιατί η συντριβή του στις εκλογές ήταν μεγάλη. Να τον χαιρόμαστε, καθότι τέτοια ανάλυση ,ούτε ο αντίπαλος υποψήφιος Δήμαρχος δεν έκανε προεκλογικά.

Καρπενήσι 14/2/ 2011
Κωνσταντίνος Β Μπίκας


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
Όλα, όπως θα γνωρίζουν οι αναγνώστες του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, ξεκίνησαν με την πρώτη επιστολή του Κώστα Μπίκα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας. Η αντίδραση του κ. Μπαμπαλή ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να ανοιχτεί μια κόντρα μεταξύ των δυο ανδρών που έχει φτάσει μέχρι εδώ. Για το μέγα θέμα της έδρας, ο Κώστας Μπίκας γνωρίζει περισσότερα από το καθένα στην περιοχή. Ξέρει από πρώτο χέρι, τι έγινε ή μάλλον τι δεν έγινε και διαμορφώθηκαν έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα. Θεωρούμε λοιπόν ότι η όποια συνέχεια της κόντρας αυτής δεν θα ωφελήσει κανένα. Για το λόγο αυτό, ας σταματήσει το όλο ζήτημα ως έχει, γιατί ό κόσμος ξέρει πολύ καλά και δη οι κάτοικοι της Φραγκίστας, τι έχει προσφέρει στον τόπο του ο Κώστας Μπίκας καθώς και ποια ήταν η επίσημη θέση του κ. Μπαμπαλή για την έδρα. Πέρα όμως από αυτό, πιστεύουμε ότι για την υπόθεση αυτή, της οποίας η κολόνια κρατάει πολύ, θα πρέπει να μιλήσει ο πρώην Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, για να λυθούν έτσι όλες οι απορίες που βασανίζουν ακόμη πολύ κόσμο.
ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ