Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εγρήγορση στο υπουργείο Υγείας για τον Η1Ν1 Κανένα κρούσμα του ιού στην Ευρυτανία


Σε επιφυλακή για την έξαρση του ιού Η1Ν1 βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει θέσει ήδη από την Παρασκευή τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται στην Ελλάδα στο σύνολό τους είναι ελαφρώς πιο αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των νέων ανάλογων περιστατικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 52 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και 120 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σε συνέντευξή του στα Νέα ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως ο ιός είναι σε έξαρση και πως έως τον Απρίλιο χρειάζεται προσοχή και από τους γιατρούς και από τους ίδιους τους πολίτες. Όπως είπε, είναι αναγκαία η άμεση αναγνώριση των πρώτων αμφιλεγόμενων συμπτωμάτων, προκειμένου να γίνει αμέσως λήψη αντιικών φαρμάκων.
Για το θέμα του ιού Η1Ν1, καθώς και αν έχει παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ο Διοικητής Γιώργος Χαλιάσος, παραχώρησε την παρακάτω μίνι συνέντευξη:

Κύριε Χαλιάσο η γρίπη των χοίρων έκανε πάλι την εμφάνιση της. Να μας πείτε αν υπάρχουν περιστατικά στο νοσοκομείο.
Καταρχήν να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχουμε κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι αναμενόμενο τέτοιες εποχές να έχουμε επιδημίες γρίπης. Όπως είναι αναμενόμενο ο ιός Η1Ν1 να είναι φέτος στο προσκήνιο και επ΄ αυτού επιβεβαιώθηκαν όλες οι επιστημονικές οργανώσεις και ενώσεις που έλεγαν ότι ο Η1Ν1 θα μας επισκεφθεί ξανά όπως και έγινε. Εδώ από ότι ξέρω στο νοσοκομείο μας δεν είχαμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του Η1Ν1.
Ο ιός φαίνεται να είναι ποιο δυνατός από πέρυσι.
Δεν θα έλεγα ότι είναι πιο δυνατός, απλός θέλω να πω ότι πέρυσι φωνάζαμε να γίνει ο εμβολιασμός. Όμως δεν έγινε ο πρέπον εμβολιασμός γιατί αν είχε γίνει πέρυσι δεν θα είχαμε αυτά τα κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιδημίας τουλάχιστον αυτή την στιγμή. Υπάρχει μια εγρήγορση στις υπηρεσίες και αν έχουμε κάποια καινούργια δεδομένα κάποια στιγμή θα μας ειδοποιήσουν.
Το νοσοκομείο είναι έτοιμο να δεχτεί κάποιο περιστατικό;
Όπως κάθε χρόνο οι επιδημίες γρίπης χρειάζεται αυξημένη κινητοποίηση. Εμείς βρισκόμαστε σε κοινοποίηση είναι μια εποχιακή γρίπη που δεν μας ξενίζει.
Υπάρχει κάποιος χώρος ώστε να μπορέσει να δεχτεί κάποιο περιστατικό του Η1Ν1;
Δεν ετέθει τέτοιο θέμα αυτή την στιγμή αλλά αν χρειαστεί θα υπάρξει θα απομονώσουμε ένα θάλαμο
Να αλλάξουμε θέμα υπάρχει κάποια εξέλιξη στον μαστογράφο και τον αξονικό τομογράφο;
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο αλλά είμαστε στην διαδικασία να έρθει μια χειρίστρια για το μαστογράφο και θα το ξέρουμε αυτή την βδομάδα.

Κάτι που θα θέλατε να συμπληρώσετε;
Όχι ιδιαίτερα το νοσοκομείο είναι σε λειτουργία και για μια ακόμη φορά θέλω να διαβεβαιώσω τον Ευρυτανικό λαό ότι δεν πρόκειται να κλείσει ή να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο.
Να μας κάνετε και ένα σχόλιο μιας και γίνεται σάλος για τους γιατρούς του ΙΚΑ. Έχει την ευχέρεια το νοσοκομείο να δέχεται ασθενείς μιας και είναι λίγοι οι γιατροί;
Βεβαίως, θα είναι περισσότερη η δουλειά αλλά υποχρεωτικά εμείς όποιος έρχεται και ζητάει τις υπηρεσίες του νοσοκομείου θα τις έχει, δεν νομίζω ότι αρνηθήκαμε ποτέ και ούτε μπορούμε να αρνηθούμε.