Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΥΟ (2) ΤΟΜΟΥΣ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ


Ένας ακόμα άθλος ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την Πανευρυτανική Ένωση. Πρόκειται για την έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Δομνίστας στις 23, 24 και 25 Ιουλίου 2010 και που είχε ως θέμα του: «Ιστορία και Πολιτισμός της Περιοχής του Δήμου Δομνίστας Ευρυτανίας (Α΄ και Β΄ τόμος, σελ. 1014)
Ο Α΄ τόμος (608 σελίδες) του μνημειώδους αυτού έργου, που προλογίζεται από τον τα. Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο περιλαμβάνει, εκτός του προγράμματος του Συνεδρίου και των σχετικών προσφωνήσεων και χαιρετισμών της εναρκτήριας συνεδρίασης, και τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις των τριών (3) πρώτων συνεδριάσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Δομνίστα στις 23 και 24 (το πρωί) Ιουλίου 2010. Συγκεκριμένα:
Η α΄ συνεδρίαση περιλαμβάνει δεκατρείς (13) συνολικά εισηγήσεις, οι οποίες αναφέρονται στην ιστορία και τα μνημεία της περιοχής, από τους προϊστορικούς μέχρι και τους επαναστατικούς και μετεπαναστατικούς χρόνους.
Στη β΄ συνεδρίαση υπάρχουν άλλες δεκατρείς (13) εισηγήσεις, που καλύπτουν τη Νεότερη Ιστορία της περιοχής, και
Η γ΄ συνεδρίαση περιέχει έντεκα (11) εισηγήσεις και τέσσερις (4) παρεμβάσεις αναφερόμενες σε πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής (εφημερίδες, περιοδικά, μουσεία, οδοιπορικά κ.ά.), στη μετανάστευση των κατοίκων (εσωτερική και εξωτερική) κ.ά.
Ο Β΄ τόμος (408 σελίδες) περιλαμβάνει τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των δύο (2) τελευταίων (δ΄ και ε΄) συνεδριάσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στους Στάβλους (24 Ιουλίου 2010, το απόγευμα) και στην Άμπλιανη (25 Ιουλίου 2010).
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τις ένδεκα (11) εισηγήσεις που ανακοινώθηκαν στην δ΄ συνεδρίαση (των Στάβλων) και αναφέρονται στη σχολική και εκκλησιαστική ζωή της περιοχής, σε διάφορες προσωπικότητες, σε ιστορικές οικογένειες κ.ά.
Η ε΄ καταληκτήρια συνεδρίαση, που ήταν και πανηγυρική, περιλαμβάνει δέκα (10) εισηγήσεις, σχετικές με τον πολιτισμό της περιοχής, μία (1) παρέμβαση και τα συμπεράσματα του συνεδρίου από τους συνδιοργανωτές.
Ο β΄ τόμος στις τελευταίες του σελίδες περιλαμβάνει ενδεικτικά δημοσιεύματα στον τύπο, σχετικά με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, κατάλογο εισηγητών, ευρετήριο Κύριων Ονομάτων, φωτογραφίες από τις αρχαιότητες και τα μνημεία του Δήμου Δομνίστας και φωτογραφικό υλικό από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Στο εξώφυλλο των δύο (2) τόμων παρουσιάζεται σύνθεση τεσσάρων (4) φωτογραφιών από τα μνημεία της περιοχής, ήτοι ένα Κιονόκρανο των Στάβλων, τμήμα τείχους των Ψιανών, το Μνημείο στα Κοκκάλια Κρικέλλου και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δομνίστα, ενώ στο οπισθόφυλλο κυριαρχεί ο χορευτικός όμιλος της Άμπλιανης, με τοπικές παραδοσιακές στολές της περιοχής του Δήμου Δομνίστας.
Τέλος, σημειώνεται, ότι το παραπάνω μνημειώδες έργο εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την Πανευρυτανική Ένωση, με την μερική οικονομική υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας (λόγω της κατάργησής της, εξάλλου, έγινε και η επίσπευση της έκδοσης). Η παρουσίασή του έγινε με επιτυχία στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στις 5-2-2011 από τον Ομότιμο Καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα, η εισήγηση του οποίου και παρατίθεται. Παρόμοια παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σύντομα και στη Λαμία, Αθήνα κ.α. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν προς το παρόν στα Γραφεία της Πανευρυτανικής Ένωσης (Κλεισθένους 17, Αθήνα, τηλ. 2103240001, 2106920004)), στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, στο Καρπενήσι (βιβλιοπωλείο κ. Σπυριδούλας Κρουστάλλη) και στην Αθήνα (Βιβλιοπωλείο της «Εστίας»).