Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ στο Καρπενήσι

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ευρυτανική πρωτεύουσα ο Σοφοκλής Πιλάβιος με τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Δημήτρη Πεταρούδη και εκπροσώπους των ευρυτανικών Σωματείων.
Επισκέφτηκε το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Ενωσιακό γήπεδο.


Στην ευρυτανική πρωτεύουσα βρέθηκε χθες Τρίτη 27 Ιουλίου 2010, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. Μετά από πρόσκληση της ΕΠΣ Ευρυτανίας και του Προέδρου της κ. Δημήτρη Πεταρούδη, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, βρέθηκε στο Καρπενήσι, προκειμένου να συζητήσει και να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρυτανικό ποδόσφαιρο, αλλά και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν.
Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Δημήτρη Πεταρούδη και μέλη της ΕΠΣ ο κ. Πιλάβιος επισκέφτηκε το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου και όπως δήλωσε έμεινε ενθουσιασμένος από τις εγκαταστάσεις του, άκουσε με προσοχή την πρόταση του Προέδρου για τον εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος Α.Κ., για να μπορούν έτσι όλες οι εθνικές ομάδες να προετοιμάζονται εδώ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος στην Ευρώπη για να προετοιμαστεί μια ομάδα.
Όσον αφορά για το Ενωσιακό Γήπεδο, ο κ. Πιλάβιος δήλωσε ξεκάθαρα πως τα οικονομικά της Ομοσπονδίας είναι πενιχρά λόγω της οικονομικής κρίσης και θα είναι δύσκολο αυτή την περίοδο να προχωρήσει κάτι, ωστόσο να εννοηθεί πως με την ανάκαμψη της οικονομίας άμεσα θα δουν το θέμα για να το προχωρήσουν.
Τέλος μίλησε για την επίσκεψή του στο Καρπενήσι, λέγοντας ότι δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση, καθώς έλκει την καταγωγή από την Ευρυτανία, από τον παππού του Σοφοκλή Ψιλάκη.

Το Εικόνισμα της Παναγιάς



Γυρίζοντας μια μέρα στου χωριού μου
το σπίτι π’ άφησα παιδί,
σκεφτόμουν αν θα με γνωρίσει
αφού ‘χε χρόνια να με δει.

Είχαμε φύγει όλοι για τα ξένα
ακόμα και η γριά γιαγιά
κι’ αφήσαμε στο εικονοστάσι
μονάχη της την Παναγιά.

Περπάτησα το έρημα σοκάκι,
Φθάνω. Το βλέπω ζωντανό,
σκύβω μπροστά στα σκαλοπάτια
γονατιστός και προσκυνώ.

Σηκώθηκα βουβός και πικραμένος
αναπολώντας τα παλιά,
ήμουν παιδί και τώρα γέρος
μ’ άφθονα χιόνια στα μαλλιά.

Σαν άνοιξα δειλά – δειλά την πόρτα,
κοιτάζω γύρω μου… ψυχή,
τρέχω να βρω την Παναγιά μας
πούχαμ’ αφήσει μοναχή.

Ήταν ακόμα ‘κει στο εικονοστάσι
σ’ εκείνο τα’ άψυχο κουτί
μαζί με το σβηστό καντήλι
που είχε χρόνια ν’ αναφτεί.

«Σύγχώρεσέ μας όλους Παναγιά μου
-της λέω μ’ αναφυλλητά –
που φύγαμε όλοι από κοντά σου
γι’ αυτά τα έρμα τα λεφτά».

Σαν κοίταζα με δακρυσμένα μάτια
μέσα σ’ αυτή τη σιωπή,
βλέπω πως κούναγε τα χείλη
ψελίζοντας για να μου πεί.

«Μην κλαις. Δεν έμεινα ποτέ μονάχη,
σας συνοδεύω πάντα εγώ.
Από ψηλά σας προστατεύω
και τη ζωή σας ευλογώ».


Γρηγόρης Δ Ζαχαρόπουλος

Καλοκαιρινές ευρυτανικές συνάξεις

Με πολλή χαρά και ευρυτανική υπερηφάνεια πήρα τις δύο καλαίσθητες προσκλήσεις των ευρυτανικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και της Πανευρυτανικής Ένωσης, δύο εκ των πολλών που αμιλλώνται γαι την πολιτιστική αναβάθμιση της Ευρυτανίας. Τους συγχαίρουμε δημοσίως, τους προβάλλουμε ευχαρίστως και τους ευχαριστούμε εγκαρδίως. Μπορεί βέβαια ο σκοπός να είναι ο ίδιος, αλλά καλόν είναι, με συνεννόηση, να μη συμπίπτουν οι ημερομηνίες.
Μας έχει συνηθίσει πλέον το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης με το δραστήριο πρόεδρο κ. Κώστα Παπαδόπουλο στα επιτυχημένα συνέδρια και επομένως «ύμνος άπας ηττάται». Με τα κατά τόπους συνέδρια και με παρεμφερή θέματα για την ιστορία και τον πολιτισμό ευρυτανικών περιοχών, όπως και το πρόσφατο για την περιοχή της Δομνίστας, ευελπιστούμε ότι θα συγκεντρωθεί πλούσιος αμητός, αξιόλογο υλικό, το οποίο αξιοποιούμενο εν καιρώ θα αποτελέσει πηγή για τη συγγραφή της ιστορίας τής Ευρυτανίας.
Αφ’ ετέρου το φετινό Πανευρυτανικό Αντάμωμα, που διοργανώνεται κατ’ έτος από την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, έστειλε πολλά μηνύματα. Μας διαμήνυσε ευγλώττως ότι η Ομοσπονδία συνεχίζει την πορεία της και μάλιστα ξεκίνησε το νέο Δ.Σ. με την καταξιωμένη δικαστή και άοκνη πρόεδρο κ. Ελευθερία Φραγκάκη με θεαματικό τρόπο. Η εκδήλωση του Μαΐου και η επιτυχία του ανταμώματος, προοιωνίζουν καλλίκαρπη θητεία.
Οι Ευρυτάνες, καθαρόαιμοι και καθαρόψυχοι Έλληνες, γεννημένοι με τους χιονάδες και τους αγέρηδες, μεγαλωμένοι με τα προϊόντα πέτρα, στέρηση και εγκαρτέρηση, πρέπει να συνδράμουν το πολύτιμο έργο των ευρυτανικών Σωματείων, να μάθουν στα παιδιά τους τις ρίζες τους, την ιστορία τους. Γιατί η ιστορία δεν γκρεμίστηκε στην Ευρυτανία κι ούτε χάθηκε. Την κρατάνε φυλαγμένη στις ευαίσθητες ψυχές τους οι όπου γης Ευρυτάνες και διαλαλούν με κάθε τρόπο ότι δεν καταχωνιάστηκε μέσα στη βιοπάλη.
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και η συνένωση των Δήμων πρέπει να γίνει αφορμή και ευκαιρία για σμίκρυνση της ψυχικής μας απόστασης, για ταύτιση των επιδιώξεών μας, για ένωση των αιτημάτων μας και των δυνάμεών μας, για τη γιγάντωση των φωνών μας και της αλληλεγγύης.

kostasmitsios@yahoo.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος στη Ανατ. Φραγκίστα


Την Ευρυτανία και συγκεκριμένα την Ανατ. Φραγκίστα, επισκέφθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έφτασε στην γενέτειρα του Γεωργίου Καφαντάρη, χθες το απόγευμα και θα παραμείνει στην γενέτειρα του Γεωργίου Καφαντάρη για 3-4 ΄μέρες φιλοξενούμενος του στενού συνεργάτη του Ανατολικοφραγκιστιανού πατρός Θωμά Χρυσικού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στη φωτό ο Μακαριώτατος, ο Μητροπολίτης Θηβών και ο π. Θωμάς Χρυσικός, φιλοξενούμενοι στο σπίτι του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη και της οικογένειάς του, εφημερίου της Ανατ. Φραγκίστας, στην Γέφυρα Επισκοπής.

«ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ»



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Απευθύνουμε έκκληση βοήθειας προς κάθε αρμόδια Αρχή / Υπηρεσία ή προς κάθε υγιεία σκεπτόμενη προσωπική άποψη προκειμένου να αποφευχθεί η κοπή του ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ που βρίσκεται στο κέντρο της Πλατείας του χωριού μας και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ με ομόφωνη απόφασή του τον καταδίκασε σε αφανισμό στο βωμό κάποιας ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ή ΑΛΛΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ. Το σύνθημα μας πλέον είναι:

«ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ»

Το σύνθημα αυτό τυγχάνει της μαζικής υποστήριξης της πλειοψηφίας των κατοίκων του Χωριού μας με πλέον των 150 ενυπόγραφων συμμετοχών.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ και ΛΟΙΠΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ
ΔΥΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ 27/7/2010

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2010



Ανταμώθηκαν δίπλα στον “κοιμώμενο γίγαντα”

Δίπλα στον «κοιμώμενο γίγαντα» πραγματοποιήθηκε το φετινό Πανευρυτανικό Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων.
Στη Σιβίστα του Δήμου Απεραντίων, δίπλα στην Λίμνη των Κρεμαστών και στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, την Κυριακή 25 Ιουλίου 2010, ανταμώθηκαν Ευρυτάνες από όλους τους δήμους του νομού, αλλά και από άλλες περιοχές στις οποίες διαμένουν, για να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί όπως γίνονταν τον παλιό καλό καιρό.
Μετά από ένα χρόνο αποχής και αδράνειας της Ομοσπονδίας λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΣ, έβαλε τα δυνατά του καταφέρνοντας να διοργανώσει ένα άψογο αντάμωμα, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια όλων.
Η πρόεδρος της ΟΕΣ κ. Ελευθερία Φραγκάκη – Σταυροπούλου, τόνισε πως η Ομοσπονδία ενωμένη θα προχωρήσει μπροστά και ζήτησε τη βοήθεια όλων των φορέων για να φτάσει και πάλι η ΟΕΣ στο βάθρο που της ανήκει.
Αίσθηση προκάλεσαν τα σχόλια τόσο του Δημάρχου Καρπενησίου και Προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Βασίλη Καραμπά, όσο και του πρώην Βουλευτή κ. Δημοσθένη Τσιαμάκη, που αφορούσαν τη Λίμνη των Κρεμαστών. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι δύο άνδρες, ο «κοιμώμενος γίγαντας» θα πρέπει να «ξυπνήσει» για να δώσει άλλη πνοή στον τόπο, και αυτό θα γίνει μόνο με τη ενεργή συνδρομή όλων των τοπικών αρχόντων και φορέων.
Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτ/νίας που κέρδισε το πιο λαμπρό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Να σημειωθεί ότι ο Πανευρυτανικός Σύλλογος μοίραζε δωρεάν ξυνόγαλο σε όσους βρέθηκαν στη Σιβίστα, οι οποίοι διασκέδασαν υπό τους ήχους του συγκροτήματος του Τάκη Φουρλίγκα και του Πάνου Θεοδωρογιάννη.
Την κορυφαία αυτή εκδήλωση των πολιτιστικών συλλόγων της Ευρυτανίας τίμησαν με την παρουσία τους ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Απεραντίων Δημήτρης Τάτσης. Ο Νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, ο Γεν. Γραμματέας της Ν.Α. Ευρυτανίας Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, οι Δήμαρχοι Αγράφων Χρήστος Μπούρας, Ασπροποτάμου Χρήστος Τριαντάφυλλος, Βίνιανης Νίκος Γεωργίου, Ποταμιάς Γιάννης Ίβρος, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Καρβέλης, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου και πρώην Ν.Σ Ευρυτανίας Στάθης Τσούκαλος, ο πρώην Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων Βαγγέλης Κατσιφός, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην Πρόεδροι της ΟΕΣ Βάσω Χαλκιά και Γιώργος Καββαδίας, καθώς και πρόεδροι πολλών πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος Ευρυτάνων
ΒΑΣΩ ΦΕΓΓΟΥΛΗ

Απέραντο εργοτάξιο ο Δήμος Φραγκίστας



Σε ένα απέραντο εργοτάξιο έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Φραγκίστας. Στα περισσότερα χωριά έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης σημαντικά έργα, τα οποία με την κατασκευή τους αναμένεται να αλλάξουν προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Τα έργα αυτά συνολικού Προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, αφορούν: 1. Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων ύψους 296.000,00 ευρώ, που προβλέπει κατασκευή πλατειών στον Άγιο Γεώργιο, στο Νεοχώρι και στο Παλαιοχώρι. Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο στον Άγιο Γεώργιο, ενώ οι πλατείες στα άλλα χωριά έχουν παραδοθεί για χρήση στους δημότες.
2. Διαμόρφωση – ανάδειξη οικιστικών Περιοχών Δήμου Φραγκίστας, προϋπολογισμού 425.000,00 ευρώ με έργα στην Αν. Φραγκίστα – Πάρκο Εκκλησίας, στον Μαραθιά – Πλατεία Μεσαίου Μαραθιά, στην Αν. Φραγκίστα – Χώρο Μπάσκετ & κούνιες μπροστά από το σχολείο. Όλα τα έργα αυτά έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
3. Εσωτερική Οδοποιία Δήμου Φραγκίστας, προϋπολογισμού 190,000,00 ευρώ. με ασφαλτοστρώσεις που έχουν ήδη γίνει σε Δυτ. Φραγκίστα, και Πάρκινγκ Ανατολικής Φραγκίστας
Με αφορμή τη σταδιακή ολοκλήρωση των συγκεκριμένων αυτών έργων και άλλων πολλών που έχουν ήδη κατασκευαστεί στα περισσότερα Δ.Δ. του Δήμου και για τα οποία είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή στο πρόγραμμά της, αλλά και των προσπαθειών διασφάλισης της συνέχειάς του στο νέο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον η Δημοτική Αρχή ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης, εξοικονόμησης και ανάπτυξης κατά κοινή ομολογία μέχρι στιγμής έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο με προοπτικές ουσιαστικές για την περιοχή.
«Σήμερα, σε μια περίοδο που η χώρα κινδυνεύει στη δίνη της πιο βαθειάς και δομικής κρίσης που γνώρισε ποτέ σε περίοδο ειρήνης , που η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα πνίγει τα πάντα και το πολιτικό σύστημα βάλλεται από παντού και απαξιώνεται , ο απολογισμός και η παρουσίαση του έργου μας αποτελεί μια ισχυρή νότα αισιοδοξίας», μας δήλωσε ο Δήμαρχος Φραγκίστας. «Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και στην περίπτωση των τεχνικών έργων αποδεικνύουν ότι η δημοτική μας Αρχή άλλαξε και αλλάζει το Δήμο Φραγκίστας με έργο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και κατοχυρώνει την ηγετική παρουσία του Δήμου στην Ελληνική περιφέρεια. Ο Δήμος Φραγκίστας αποτελεί το μεγάλο εγγυητή της προόδου στη νέα πραγματικότητα που φέρνει ο Καλλικράτης. Τώρα, το αναπτυξιακό περιβάλλον δεν είναι πια μια θεωρία χωρίς αντίκρισμα. Είναι μια νέα και αληθινή συνθήκη που διαμορφώσαμε όλοι μαζί και για την οποία μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι» κατέληξε στις δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κ. Θωμάς Μπόνιας.

Σήμερα η τελική απόφαση για τις χωματερές



Για δύο χωματερές στο Νομό, μία στη Δυτική και μία στην Ανατολική Ευρυτανία, έκαναν λόγο οι Δήμαρχοι στη μεταξύ τους συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη, καθώς και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, υπό την προεδρεία του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου. Σήμερα θα παρθεί η τελική απόφαση σε ολομέλεια των Δημάρχων που θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου.
Δύο προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος για το φλέγον ζήτημα των χωματερών που «καίει» εδώ και καιρό τους τοπικούς άρχοντες, στη συνεδρίαση των δημάρχων και εκπροσώπων των, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καρπενησίου.
Η πρώτη πρόταση αφορούσε τη μεταφορά των απορριμμάτων σε Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία. Με βάση αυτή την πρότασηοι Δήμοι της Ανατολικής Ευρυτανίας θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία με ΧΥΤΑ στη Φθιώτιδα και της Δυτικής Ευρυτανίας με ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες κατά πάσα πιθανότητα, η πρόταση αυτή ενδέχεται να απορριφθεί από τους όμορους Νομούς, διότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα σκουπίδια, και δεν θα δεχτούν να τους προστεθούν και τα δικά μας.
Η δεύτερη πρόταση που ακούστηκε, ήταν να παραμείνει μία χωματερή στην Δυτική Ευρυτανία, μία στην Ανατολική και οι υπόλοιπες χωματερές να κλείσουν. Στη Δυτική Ευρυτανία, προτάθηκαν οι χωματερές του Δήμου Απεραντίων και Ασπροποτάμου και στην Ανατολική του Δήμου Καρπενησίου.
Στην πρόταση αυτή ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Βασίλης Καραμπάς, ψήφισε αρνητικά, για το λόγο ότι ο ΧΑΔΑ Καρπενησίου είναι ο μόνος καταδικασμένος ΧΑΔΑ στο Νομό από την Περιφέρεια, κι αν αποφασιστεί από την ολομέλεια των Δημάρχων να παραμείνει ανοιχτός, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μην εγκριθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να απορριφθεί. Στο ενδεχόμενο αυτό, ανοιχτός ΧΑΔΑ στην Ανατολική Ευρυτανία θα μείνει μόνο του Δήμου Δομνίτσας, ο οποίος είναι και ο καλύτερος σύμφωνα με την Αξιολόγηση του Μηχανικού της ΤΕΔΚ Ευρυτανίας.
Για το θέμα του ΧΑΔΑ Καρπενησίου, ήδη ο κ. Καραμπάς έχει επικοινωνήσει τόσο με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο, όσο και με τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα απορρίμματα του δήμου να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Λαμίας ή Δομοκού και να φύγει από το Νομό το μεγαλύτερο «βάρος» των απορριμμάτων.
Την επομένη, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος κάλεσε όλους τους Δημάρχους σε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των ΧΑΔΑ. Οι Δήμαρχοι γνωστοποίησαν τις αποφάσεις τους, σχετικά με τις δυο προτάσεις, και ο κ. Κοντογεώργος τους ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πως μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουλίου, θα πρέπει να του καταθέσουν την τελική και οριστική τους πρόταση, προκειμένου να την γνωστοποιήσει στην Περιφέρεια για τα περαιτέρω.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τα τέλη Μαΐου 2010, ο νομός Ευρυτανίας έπρεπε να στείλει την απόφασή του στην Περιφέρεια, κάτι το οποίο δεν έγινε, δημιουργώντας προβλήματα στους δημάρχους.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Νομαρχιακό Μέγαρο, μεταξύ άλλων ο κ. Κοντογεώργος ενημέρωσε τους Δημάρχους, ότι οι διαδικασίες για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Νομό προχωράει και ήδη η μελέτη είναι ώριμη και αναμένεται μόνο η χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ.
Οι ολομέλεια των δημάρχων θα συνεδριάσει σήμερα στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, προκειμένου να πάρουν την τελική τους απόφαση για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.
Κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση που θα επικρατήσει είναι η δεύτερη, δηλαδή να παραμείνουν ανοιχτές δύο χωματερές, μία στη Δυτική και μία στην Ανατολική Ευρυτανία, με επικρατέστερες αυτές των Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου και Καρπενησίου αντίστοιχα, πρόταση κατά της οποίας θα μειοψηφήσει και πάλι ο Δήμαρχος Καρπενησίου για τους λόγους που προαναφέραμε.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στο Πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Διαφάνειας και άμα 100 χρόνων Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Κράτους 1910-2010 και σε συνέχεια των Εορταστικών-Τιμητικών Εκδηλώσεων της Ι.Υ.Λαμίας, θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο στις 11 Σεπτεμβρίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο του Καρπενησίου με θέμα την Τρομοκρατία.

Επισημάνσεις του Εμπορικού Συλλόγου για τα παρκόμετρα


Με το παρακάτω ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου, τοποθετείται για τα παρκόμετρα που θα τοποθετηθούν στο Καρπενήσι, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, θεωρεί ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν θα έχουν διάρκεια και θα ακυρωθούν στην πράξη με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην προλάβει να έχει οποιαδήποτε οφέλη μετά την τριετία που προβλέπεται στη σύμβαση. Το πλήρες κείμενου του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ έχει ως εξής:


Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δήμου να εφαρμόσει το σύστημα των παρκόμετρων στην πόλη, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου, ενώ δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετος και αναγνωρίζει την καλή πρόθεση των μελών του Δ.Σ. τα οποία ψήφισαν αυτές τις ρυθμίσεις, εντούτοις είναι υποχρεωμένος να κάνει τις εξής επισημάνσεις: 1.Είναι σημαντικό τα όποια μέτρα εφαρμοστούν να μην είναι αποσπασματικά και να γίνουν με προσεκτικό σχεδιασμό και άμεση αστυνόμευση. Εξ άλλου για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, είναι ολοφάνερο ότι η σημερινή δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας δεν επαρκεί ούτε για τη μία βάρδια. Θα πρέπει να γίνουν κι άλλες προσλήψεις, οι οποίες εκτός του ότι θα επιβαρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό, δεν είναι και καθόλου σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν στην παρούσα συγκυρία. 2.Στόχος μας πρέπει να είναι η σωστή λειτουργία της αγοράς επί των οδών Ζηνοπούλου και Καρπενησιώτου, όπου βρίσκεται και η κύρια αγορά της πόλης μας. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας και να βοηθήσουμε κι εμείς οι έμποροι, αλλά και οι καταναλωτές και οι επισκέπτες μας. Επίσης θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα των δημοσίων υπαλλήλων κοντά στις υπηρεσίες τους. 3.Η πρόληψη και όχι η καταστολή θα πρέπει να είναι ο βασικός τρόπος λειτουργίας των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας. Οι υποδείξεις και οι συστάσεις θα πρέπει να γίνονται με ευγενικό τρόπο προς τους οδηγούς, ντόπιους και ξένους. 4.Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι η εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης απέχει πολύ από τις θεωρητικές λύσεις και ότι η πράξη πολλές φορές ακυρώνει και τον καλύτερο σχεδιασμό. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχτεί πολλές φορές και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα όταν επιχειρήθηκε η μονοδρόμηση της Ζηνοπούλου και η τοποθέτηση πινακίδων οι οποίες επιτρέπουν τη ολιγόλεπτη στάση με αλάρμ και όχι τη στάθμευση, αλλά δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα στους δρόμους αυτούς, οι υπάλληλοι να αναγκάζονται να εφαρμόζουν μέτρα καταστολής και όχι πρόληψης. 5.Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εκφράσουμε τη διαφωνία μας με την πρόθεση επιβολής των μέτρων αυτών τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τα τριήμερα. Τις μέρες αυτές θα πρέπει να ενταθεί η αστυνόμευση, πάντα στα πλαίσια της πρόληψης και της ευγενικής συμπεριφοράς προς τους επισκέπτες. Έτσι θα μιλάμε για τουρισμό διότι τα βραβεία που παίρνουμε ως καλύτερος προορισμός θέλουν και τους απαραίτητους χειρισμούς από όλους μας. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν θα έχουν διάρκεια και θα ακυρωθούν στην πράξη με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην προλάβει να έχει οποιαδήποτε οφέλη μετά την τριετία που προβλέπεται στη σύμβαση. Ας μην ξεχνάμε ότι παρόμοια προσπάθεια επιβολής παρκόμετρων, δεν είχε επιτυχία και στο παρελθόν, αν και η κίνηση ήταν πολύ μικρότερη. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε καμιά αντίστοιχη μικρή πόλη της χώρας, με ανάλογο πληθυσμό δεν εφαρμόζεται το σύστημα των παρκόμετρων. Αυτό συμβαίνει διότι για να λειτουργήσει το σύστημα απαιτείται ένα μίνιμουμ θέσεων πάρκιγκ, οι οποίες όμως λόγω του ότι η πόλη είναι μικρή, καταλαμβάνουν όλο το διαθέσιμο χώρο. Έτσι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν παντού, πράγμα που δεν θα διευκολύνει την εκ περιτροπής στάθμευση στις κεντρικές θέσεις, με αποτέλεσμα αυτές να καταλαμβάνονται και πάλι μόνιμα από οχήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς, όπου και να σταθμεύουν θα πρέπει να πληρώνουν. Παρακαλούμε θερμά τη δημοτική αρχή να δρομολογήσει την κατασκευή των δύο πάρκιγκ στο παλιό ΚΤΕΛ και την παλιά Λαϊκή αγορά, αποσυμφορίζοντας τον κύριο ιστό της πόλης του Καρπενησίου και να φροντίσει ώστε με παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας να μην υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα στους πεζόδρομους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Συνάντηση των αποφοίτων 1978-79 στις 7 Αυγούστου στο Καρπενήσι

Οι συμμαθητές του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου που φοίτησαν το 1978-1979, αποφοίτησαν το 1980, με πολλά αισθήματα αναμνήσεων και νοσταλγίας, αποφάσισαν να ξαναζήσουν στιγμές της αγνής και αμέριμνης νιότης τους, στο αντάμωμα που πραγματοποιούν μετά από 30 χρόνια.
Η νοσταλγική αυτή συνάντηση θα γίνει στον τόπο των εφηβικών τους αναμνήσεων, δηλ. Στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010 και ώρα 6:30 μ.μ.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
•“Στοίχιση” μαθητριών και μαθητών (“Υπακούοντας” στον ήχο του παραδοσιακού χειροκίνητου κουδουνιού).
•Προσευχή.
•Έπαρση και Υποστολή της Σημαίας (Συμβολικά).
•Καλωσόρισμα-Προσφώνηση από την συντονίστρια, Βασιλική Χαλκιά.
•Απουσίες από τους απουσιολόγους των τμημάτων της τάξης του 1980.
•Προσκλητήριο απόντων.
•Χαιρετισμός από έναν παλαιό καθηγητή.
•Είσοδος στις τάξεις.
•Συμβολικό 10λεπτο μάθημα από καθηγητή της τάξης του 1980.
•Θα χτυπήσει κουδούνι για διάλειμμα.
•Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση που είναι ευγενική προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου καθηγητών του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου.
Η συμβολική αυτή εκδήλωση θα συνεχιστεί έως αργά το βράδυ με δείπνο (παραδοσιακά φαγητά) και διασκέδαση (με μουσική της εποχής του 1980 και όχι μόνο), σε έναν ακόμη τόπο αναμνήσεων της τάξης, στον Αγ. Αθανάσιο του Μεγάλου Χωριού, στο ομώνυμο ταβερνάκι “ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ”.
Εκεί θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις που θα σημαδέψουν το πέρασμα των 30 χρόνων. Οι ευχές του αποχαιρετισμού θα δοθούν την επόμενη μέρα, Κυριακή 8 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου κάτω από τον πλάτανο, ώρα 11 π.μ.
Αγαπημένη μας συμμαθήτρια, αγαπημένε μας συμμαθητή…
Ας βάλουμε μια άνω τελεία στην 30χρονη πορεία της ζωής μας. Ας κάνουμε ένα γύρισμα στο χρόνο, πίσω στην ξένοιαστη ζωή των μαθητικών στιγμών. Θα μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε έως το επόμενο ραντεβού μας.
Ας είμαστε όλοι εκεί, στο προαύλιο του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, το Σάββατο 7 Αυγούστου, ώρα 6:30 μ.μ.

Υ.Γ.: Για πληροφορίες:
Βασιλική Χαλκιά (697466161)
Γεώργιος Γαλανός (6974656834, 2237025631).
Ρέπα Φωτεινή (6973990116, 2237025604).

Συνέδριο σταθμός για την ιστορία & τον πολιτισμό του Δήμου Δομνίστας


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία που είχε το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Δομνίστας με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης με συνδιοργανωτές το Δήμο Δομνίστας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, που είχε ως θέμα του: «Ιστορία και Πολιτισμός της περιοχής του Δήμου Δομνίστας Ευρυτανίας». Σημειώνεται ότι το Συνέδριο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι εργασίες των τριών (3) πρώτων εκ των, συνολικά, πέντε (5) συνεδριάσεων διεξήχθησαν σε δύο (2) ευρύχωρες αίθουσες, ειδικά διαρρυθμισμένες, του λιθόκτιστου Δημοτικού Σχολείου Δομνίστας και οι τελευταίες δύο (2) κάτω από τα βαθύσκια πλατάνια των πανέμορφων πλατειών Στάβλων και Άμπλιανης.
Το απόγευμα της Παρασκευής, 23-7-2010, οι διάδρομοι και οι αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Δομνίστας είχαν κατακλυσθεί από εκατοντάδες συνέδρους, επισήμους και ακροατές, οι οποίοι με την είσοδό τους στους χώρους αυτούς αντίκρισαν και θαύμασαν την έκθεση 150 και πλέον μεγάλων φωτογραφιών ισάριθμων μνημείων της Ευρυτανίας, τοποθετημένες κατά Δήμο. Έγινε με την επιμέλεια των κ.κ. Γεωργίου Τάσιο, φωτογράφου και ιστορικού ερευνητή και του επίτιμου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Νίκου Ζωρογιαννίδη. Ήταν μια παράλληλη εκδήλωση, ενταγμένη και αυτή στο πλουσιότατο πολιτιστικό πρόγραμμα της Πανευρυτανικής Ένωσης. Εκτός από τις φωτογραφίες του κ.Τάσιου υπήρχαν και θέματα – φωτογραφίες αντικειμένων που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Διόνυσος, Θησαυρός Καρπενησίου κ.ά.) και στο Βυζαντινό Μουσείο (Ναός Επισκοπής, Μοναστήρι Προυσού κ.ά.), καθώς και του αρχείου του φωτογράφου κ. Παναγιώτη Ντάσιου (κυρίως ιστορικά γεφύρια του τόπου μας).
Ήταν μια παράλληλη εκδήλωση ενταγμένη στο πλουσιότατο πολιτιστικό πρόγραμμα της Πανευρυτανικής Ένωσης και θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές, όπου διαβιούν Ευρυτάνες.
Το ξεκίνημα των εργασιών του Συνεδρίου έγινε σύμφωνα με το πρόγραμμα, αρχίζοντας με τις προσφωνήσεις των κ.κ. Γιάννη Σταμάτη, Δημάρχου Δομνίστας και Κώστα Παπαδοπούλου, Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, τοιν Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Καλλιόπη Φλώρου και τον Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο.
Η έναρξη του Συνεδρίου, όπως και σε όλα τα προηγούμενα της Πανευρυτανικής Ένωσης, έγινε από το Μητροπολίτη μας κ.κ. Νικόλαο με εμπεριστατωμένη εναρκτήρια ομιλία – χαιρετισμό και με σύντομη και βαθυστόχαστη ευχή. Στη συνέχεια ο γενικός συντονιστής των εργασιών του Συνεδρίου κ. Αθαν. Σταμάτης κάλεσε το προεδρείο της Α΄ Συνεδρίασης, ήτοι την Αντινομάρχη κ. Αλεξάνσρα Φακίτσα, τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή κ. Κ. Κονταξή και τον Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευρυτανίας κ. Ι. Παπαγεωργίου να καταλάβουν τις θέσεις τους. Το προεδρείο κάλεσε στο βήμα τον πρώτο εισηγητή κ. Γιάννη Σταμάτη, Δήμαρχο Δομνίστας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ταυτότητα του Δήμου Δομνίστας Ευρυτανίας». Ακολούθησαν 11 εισηγήσεις, σχετικές με την ιστορία της περιοχής από την Αρχαιότητα μέχρι τους πρώτους μετεπαναστατικούς χρόνους.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν οι εισηγήσεις από τους: Ελένη Σιαξαμπάνη, αρχαιολόγο, Γεώργιο Τάσιο, Φωτογράφο – Ιστορικό ερευνητή, Δημήτριο Ι. Φαλλή, Ιστορικό ερευνητή – συγγραφέα, Ανάργυρο – Ιωάννη Μαυρομύτη, Ιστορικό ερευνητή, Καλλιόπη Φλώρου, Αρχαιολόγο Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Γεώργιο Γιαννίτσαρη, Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., π. Κωνσταντίνο Βαστάκη, Πρωτοπρεσβύτερο, συγγραφέα, Γεώργιο Μπακαέ, Διδάσκαλο, Κων/νο Χαραμή, Προϊστάμενο του 3ου Γραφείου Π.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Αθανάσιο Δ. Σταμάτη, φιλόλογο, συγγραφέα και Γεώργιο Δημητρίου, Δημοσιογράφο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα τιμήθηκε με αναμνηστικό δίπλωμα από το Δήμο Δομνίστας η κ. Αικατερίνη Παπανικολάου, σύζυγος του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο, ως η μόνη επιζώσα αδελφή του αείμνηστου Δασκάλου και Αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης Βασίλη Παπανικολάου.
Οι εργασίες της α΄ συνεδριάσεως έληξαν με ευχαριστίες του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστα Παπαδοπούλου για την άψογη διεξαγωγή τους και με διάφορες ανακοινώσεις. Ακολούθησε δείπνος στον Κοινοτικό Τουριστικό Ξενώνα της Δομνίστας με νηστήσιμα φαγητά, προσφορά του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας.
Το Σάββατο, 24-7-2010, στις 09.00΄ακριβώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα και μετά το «καλωσόρισμα» των συνέδρων από την Πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας κ. Βερονίκης Σταμάτη, ξεκίνησαν οι εργασίες της β΄ συνεδρίασης, υπό την προεδρία των κ.κ. Παναγιώτη Βλάχου και Νίκου Ζωρογιαννίδη. Εισηγητές της συνεδρίασης αυτής, που είχε ως θέμα της την ιστορία της περιοχής από το β΄ ήμισυ του 19ου αι. μέχρι τους νεότερους χρόνους ήταν οι: Σοφία Βακιρζηδέλη, βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχεία Ν., Φθιώτιδας, Γ. Δημητρίου, Δημοσιογράφος, Ανάργυρος – Ιωάννης Μαυρομύτης, ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας, Ευθύμιος Φλώρος, Πρόεδρος Συλλόγου Κρικελλιωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», Νικόλαος Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Δήμου Μαραγιάννης, τ. Συμβολαιογράφος – Ιστορικός, Γεώργιος Τσιτούρης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίων Αθηνών και Βοστώνης, Μιχάλης Σταφυλάς, Λογοτέχνης– Συγγραφέας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δρ. Φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Εΰρυτανίας και Ηλίας Λιάσκος, Φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής. Απουσίασε η κ. Παναγιώτα Κ. Μαλαίνου για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς της. Η εισήγησή της θα συμπεριληφθεί στον υπό έκδοση τόμο των πρακτικών του Συνεδρίου. Ακολούθησε διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρθηκε καφές, αναψυκτικά και διάφορα βουτήγματα.
Κατά τη διάρκεια της γ΄ συνεδρίασης, που περιλάμβανε θέματα, κυρίως, πολιτισμικά ανακοίνωσαν τις εισηγήσεις τους οι: Δημήτριος Νάτσιος, πρώην Δ/ντής των ΓΑΚ Φθιώτιδας, Μεταξούλα Μανικάρου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Δέσποινα Καρέτσου, Φιλόλογος, Σπυριδούλα Χαραμή, δικηγόρος, Πολυξένη Κούρεντα, Φιλόλογος, Θεολόγος, Δρ. Ιστορίας, Ιωάννης Νεραντζής, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Παναγιώτης Ντάσιος, Υπο. Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Δήμητρα Κ. Μαραγιάννη - Ντόβα, Ιατρός αναισθησιολόγος, μελετητής ιατρικών και ιστορικών συγγραφών, Κώστας Δ. Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Φώτης Τσουκαλής, Συνταξιούχος Εκπ/κός και Κώστας Παπαδόπουλος, Συνταξιούχος Δάσκαλος, συγγραφέας. Κατά τη συνεδρίαση αυτή έκαναν εύστοχες παρεμβάσεις η γνωστή δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου (κατάγεται από τη Δομνίστα), η οποία αναφέρθηκε στην οικογένεια Σώκου, η οποία εγκαταστάθηκε στο Αιτωλικό, αρχικά και στην Αθήνα αργότερα και ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ζαχαρίας Σώκος.
Το προεδρείο της γ΄ συνεδρίασης διηύθυναν με άψογο τρόπο οι Γιάννης Ζούμπος και Θεόδωρος Χασάνος.
Ακολούθησε γεύμα των συνέδρων στις διάφορες ταβέρνες και εστιατόρια της Δομνίστας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβησαν άπαντες στους Στάβλους, όπου πραγματοποιήθηκε η δ΄ συνεδρίαση, προεδρείο της οποίας ήταν οι: Γεώργιος Τσιτούρης, Καθηγητής καρδιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βοστώνης, Καλλιόπη Φλώρου, Αρχαιολόγος και Ευάγγελος Κολτσίδας, Πολιτικός Μηχανικός, τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Στάβλων και τ. Δήμαρχος Αιτωλικού. Ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου, μετά από σύντομο χαιρετισμό έδωσε το λόγο για μικρή προσφώνηση στον εκπρόσωπο του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» κ. Νικόλαο Κολτσίδα.
Κατά την επακολουθήσασα συνεδρίαση, που περιλάμβανε εισηγήσεις με θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στην περιοχή και την εκκλησιαστική ζωή των Στάβλων και με διακεκριμένες προσωπικότητες της περιοχής, ανακοίνωσαν τις εισηγήσεις τους οι: Βασιλική Λάππα – Κελέση και Γεώργιος Αθανασιάς, εκπαιδευτικοί, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Νομού Ευρυτανίας, Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Συνταξιούχος Δάσκαλος, Νίκος Κατσιάρης, τ. Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κρικέλλου – Επιχειρηματίας, Κώστας Παπαλέξης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής, Ιωάνης Ζούμπος, Εκπ/κός, Οικονομολόγος, Νονμικός και Συγγραφέας, Λίνα Κωστάκη – Σύρρου, Καθηγήτρια ΑΤΕΙ, Αθανάσιος Φούντας, τ. Σχολικός Σύμβουλος, Βασίλειος Τριχιάς, Φιλόλογος – Λυκειάχης, Κώστας Σακαρέλος και Θόδωρος Μαργαρίτης, Εκπ/κοί και Νικόλαος Κολτσίδας, Συνταξιούχος Εκπ/κός. Η κ. Λίτσα Χατζηφώτη απουσίαζε και η εισήγησή της θα περιληφθεί στον υπό έκδοση τόμο των πρακτικών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως αυτής τιμήθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση και το Δήμο Δομνίστας, ύστερα από σχετική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Στάβλων ο κ. Αθανάσιος Ι. Μαλισόβας, ο οποίος πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Ενορία των Στάβλων και στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία επί πολλές δεκαετίες. Μετά τη λήξη των εργασιών παρατέθηκε στους συνέδρους πλούσιος δείπνος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στάβλων, ο οποίος είχε ως επίλογο ένα καταπληκτικό παραδοσιακό γλέντι (τραγούδι – χορός) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η εντυπωσιακή καταληκτήρια συνεδρίαση στην Άμπλιανη (25-7-2010)
Το κλείσιμο του Συνεδρίου στην Άμπλιανη ήταν εντυπωσιακό, γιατί πέραν των ενδιαφερουσών εισηγήσεων προσέφερε και πολλές εκπλήξεις…
Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία του Στέγκου, άρχισε με σχετική προσφώνηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κώστα Παπαδόπουλου και χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων των Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» και των Μεσολογγιτών «Ο ΣΤΕΓΚΟΣ» κ.κ. Ασημάκη Σκαρμούτσο και Θεόδωρο Χασάνο, αντίστοιχα. Το προεδρείο αποτελούσαν οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Χρήστος Μπαρτσόκας και Ανδρέας Καμπιζιώνης, καθώς και ο κ. Γιάννης Νεραντζής, δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Σχολικός Σύμβουλος, ο οποίοι με μεγάλη δεξιοτεχνία διηύθυναν τις εργασίες του συνεδρίου.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση ανακοίνωσαν τις εισηγήσεις τους οι: Βιολέττα Μπουτοπούλου – Χασάνου, τ. Γραμματέας της Κοινότητας Άμπλιανης, Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, Λυκειάρχης – Συγγραφέας, Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης, Ιστορικός ερευνητής – Συγγραφέας, Γεώργιος Σαρρής, Συνταξιούχος υπάλληλος του Ο.Τ.Ε., Απόστολος Τασιούλης, χοροδιδάσκαλος, Σταυρούλα Τσακανίκα, Δημοσιογράφος,, Μάνθος Σταμούλης, εκπαιδευτικός – μεταπτυχιακός φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και Γεώργιος Αικατερινίδης, Δρ. Λαογραφίας, τ. Δ/ντής Ερευνών Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν σχετικά με τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής.
Όπως προαναφέρθηκε, πέραν των ενδιαφερουσών εισηγήσεων το κλείσιμο του Συνεδρίου στην Άμπλιανη, πρόσφερε και πολλές εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής κ. Γεώργιος Σαρρής, που είχε ως θέμα του «Από τα χειμαδιά στα βουνά των Αμπλιανιτών», έφερε ένα μουλάρι φορτωμένο με όλες τις οικοσκευές των κτηνοτρόφων, όπως παλιά. Συγκίνηση κατέλαβε τους πάντες γιατί η μνήμη και η εικόνα του φορτωμένου ζώου τους έφερε πίσω σε κείνα τα παλιά δύσκολα χρόνια. Στη συνέχεια ο Απόστολος Τασιούλης, χοροδιδάσκαλος παρουσίασε ζωντανά τις παραδοσιακές στολές των χωριών του Δήμου Δομνίστας φορεμένες από λυγερόκορμα νέα κορίτσια της Άμπλιανης και ακολούθως η δημοσιογράφος Σταυρούλα Τσακανίκα μιλώντας για τα έθιμα του γάμου στο Κρίκελλο πρόβαλε βίντεο με μια ηλικιωμένη Κρικελλιώτισσα που τραγούδησε τραγούδια του γάμου. Και εδώ η μνήμη ταξίδεψε στις όμορφες στιγμές της ζωής και πώς τις ζούσαν οι πρόγονοί μας. Τέλος, ο κ. Γ. Αικατερινίδης, που αναφέρθηκε στο χορό του Στέγκου πρόσφερε στο ακροατήριο μαγνητοφώνηση του 1966. Οι φωνές ανδρών και γυναικών της Άμπλιανης γέμισαν το χώρο με το τραγούδι τους νικώντας το χρόνο και ζωντανεύοντας πρόσωπα αγαπημένα…
Στο τέλος του συνεδρίου απηύθυνε τις δέουσες ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές του λίαν πετυχημένου αυτού επιστημονικού συνεδρίου ο Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης και κυρίως στους εισηγητές αλλά και στο Δ. Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης και έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστας Παπαδόπουλος με ευχαριστίες και συμπερασματικές σκέψεις, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή πολλών νέων επιστημόνων – εισηγητών και ότι οι γνώσεις που ακούστηκαν ήταν και ποσοτικές και ποιοτικές, ενώ σίγουρα οι προσπάθειες όλων των συντελεστών του συνεδρίου απέβησαν και «έγκαρποι και καλλίκαρποι».
Με άλλα δελτία τύπου από την ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ θα γίνουν αναφορές στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου (Φωτογραφική έκθεση των μνημείων της Ευρυτανίας, βραβεύσεις κ.ά.), καθώς και σε άλλα παραλειπόμενα….

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Τι λέει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων Δημοσθένης Τσιαμάκης σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Ο Μακριώτατος από χθες στην Ανατ. Φραγκίστα

Με επιτυχία το αντάμωμα της ΟΕΣ