Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Σήμερα η τελική απόφαση για τις χωματερές



Για δύο χωματερές στο Νομό, μία στη Δυτική και μία στην Ανατολική Ευρυτανία, έκαναν λόγο οι Δήμαρχοι στη μεταξύ τους συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη, καθώς και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, υπό την προεδρεία του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου. Σήμερα θα παρθεί η τελική απόφαση σε ολομέλεια των Δημάρχων που θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου.
Δύο προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος για το φλέγον ζήτημα των χωματερών που «καίει» εδώ και καιρό τους τοπικούς άρχοντες, στη συνεδρίαση των δημάρχων και εκπροσώπων των, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καρπενησίου.
Η πρώτη πρόταση αφορούσε τη μεταφορά των απορριμμάτων σε Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία. Με βάση αυτή την πρότασηοι Δήμοι της Ανατολικής Ευρυτανίας θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία με ΧΥΤΑ στη Φθιώτιδα και της Δυτικής Ευρυτανίας με ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες κατά πάσα πιθανότητα, η πρόταση αυτή ενδέχεται να απορριφθεί από τους όμορους Νομούς, διότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα σκουπίδια, και δεν θα δεχτούν να τους προστεθούν και τα δικά μας.
Η δεύτερη πρόταση που ακούστηκε, ήταν να παραμείνει μία χωματερή στην Δυτική Ευρυτανία, μία στην Ανατολική και οι υπόλοιπες χωματερές να κλείσουν. Στη Δυτική Ευρυτανία, προτάθηκαν οι χωματερές του Δήμου Απεραντίων και Ασπροποτάμου και στην Ανατολική του Δήμου Καρπενησίου.
Στην πρόταση αυτή ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Βασίλης Καραμπάς, ψήφισε αρνητικά, για το λόγο ότι ο ΧΑΔΑ Καρπενησίου είναι ο μόνος καταδικασμένος ΧΑΔΑ στο Νομό από την Περιφέρεια, κι αν αποφασιστεί από την ολομέλεια των Δημάρχων να παραμείνει ανοιχτός, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μην εγκριθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να απορριφθεί. Στο ενδεχόμενο αυτό, ανοιχτός ΧΑΔΑ στην Ανατολική Ευρυτανία θα μείνει μόνο του Δήμου Δομνίτσας, ο οποίος είναι και ο καλύτερος σύμφωνα με την Αξιολόγηση του Μηχανικού της ΤΕΔΚ Ευρυτανίας.
Για το θέμα του ΧΑΔΑ Καρπενησίου, ήδη ο κ. Καραμπάς έχει επικοινωνήσει τόσο με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο, όσο και με τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα απορρίμματα του δήμου να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Λαμίας ή Δομοκού και να φύγει από το Νομό το μεγαλύτερο «βάρος» των απορριμμάτων.
Την επομένη, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος κάλεσε όλους τους Δημάρχους σε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των ΧΑΔΑ. Οι Δήμαρχοι γνωστοποίησαν τις αποφάσεις τους, σχετικά με τις δυο προτάσεις, και ο κ. Κοντογεώργος τους ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πως μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουλίου, θα πρέπει να του καταθέσουν την τελική και οριστική τους πρόταση, προκειμένου να την γνωστοποιήσει στην Περιφέρεια για τα περαιτέρω.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τα τέλη Μαΐου 2010, ο νομός Ευρυτανίας έπρεπε να στείλει την απόφασή του στην Περιφέρεια, κάτι το οποίο δεν έγινε, δημιουργώντας προβλήματα στους δημάρχους.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Νομαρχιακό Μέγαρο, μεταξύ άλλων ο κ. Κοντογεώργος ενημέρωσε τους Δημάρχους, ότι οι διαδικασίες για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Νομό προχωράει και ήδη η μελέτη είναι ώριμη και αναμένεται μόνο η χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ.
Οι ολομέλεια των δημάρχων θα συνεδριάσει σήμερα στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, προκειμένου να πάρουν την τελική τους απόφαση για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.
Κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση που θα επικρατήσει είναι η δεύτερη, δηλαδή να παραμείνουν ανοιχτές δύο χωματερές, μία στη Δυτική και μία στην Ανατολική Ευρυτανία, με επικρατέστερες αυτές των Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου και Καρπενησίου αντίστοιχα, πρόταση κατά της οποίας θα μειοψηφήσει και πάλι ο Δήμαρχος Καρπενησίου για τους λόγους που προαναφέραμε.