Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Συνέδριο σταθμός για την ιστορία & τον πολιτισμό του Δήμου Δομνίστας
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία που είχε το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Δομνίστας με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης με συνδιοργανωτές το Δήμο Δομνίστας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, που είχε ως θέμα του: «Ιστορία και Πολιτισμός της περιοχής του Δήμου Δομνίστας Ευρυτανίας». Σημειώνεται ότι το Συνέδριο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι εργασίες των τριών (3) πρώτων εκ των, συνολικά, πέντε (5) συνεδριάσεων διεξήχθησαν σε δύο (2) ευρύχωρες αίθουσες, ειδικά διαρρυθμισμένες, του λιθόκτιστου Δημοτικού Σχολείου Δομνίστας και οι τελευταίες δύο (2) κάτω από τα βαθύσκια πλατάνια των πανέμορφων πλατειών Στάβλων και Άμπλιανης.
Το απόγευμα της Παρασκευής, 23-7-2010, οι διάδρομοι και οι αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Δομνίστας είχαν κατακλυσθεί από εκατοντάδες συνέδρους, επισήμους και ακροατές, οι οποίοι με την είσοδό τους στους χώρους αυτούς αντίκρισαν και θαύμασαν την έκθεση 150 και πλέον μεγάλων φωτογραφιών ισάριθμων μνημείων της Ευρυτανίας, τοποθετημένες κατά Δήμο. Έγινε με την επιμέλεια των κ.κ. Γεωργίου Τάσιο, φωτογράφου και ιστορικού ερευνητή και του επίτιμου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Νίκου Ζωρογιαννίδη. Ήταν μια παράλληλη εκδήλωση, ενταγμένη και αυτή στο πλουσιότατο πολιτιστικό πρόγραμμα της Πανευρυτανικής Ένωσης. Εκτός από τις φωτογραφίες του κ.Τάσιου υπήρχαν και θέματα – φωτογραφίες αντικειμένων που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Διόνυσος, Θησαυρός Καρπενησίου κ.ά.) και στο Βυζαντινό Μουσείο (Ναός Επισκοπής, Μοναστήρι Προυσού κ.ά.), καθώς και του αρχείου του φωτογράφου κ. Παναγιώτη Ντάσιου (κυρίως ιστορικά γεφύρια του τόπου μας).
Ήταν μια παράλληλη εκδήλωση ενταγμένη στο πλουσιότατο πολιτιστικό πρόγραμμα της Πανευρυτανικής Ένωσης και θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές, όπου διαβιούν Ευρυτάνες.
Το ξεκίνημα των εργασιών του Συνεδρίου έγινε σύμφωνα με το πρόγραμμα, αρχίζοντας με τις προσφωνήσεις των κ.κ. Γιάννη Σταμάτη, Δημάρχου Δομνίστας και Κώστα Παπαδοπούλου, Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, τοιν Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Καλλιόπη Φλώρου και τον Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο.
Η έναρξη του Συνεδρίου, όπως και σε όλα τα προηγούμενα της Πανευρυτανικής Ένωσης, έγινε από το Μητροπολίτη μας κ.κ. Νικόλαο με εμπεριστατωμένη εναρκτήρια ομιλία – χαιρετισμό και με σύντομη και βαθυστόχαστη ευχή. Στη συνέχεια ο γενικός συντονιστής των εργασιών του Συνεδρίου κ. Αθαν. Σταμάτης κάλεσε το προεδρείο της Α΄ Συνεδρίασης, ήτοι την Αντινομάρχη κ. Αλεξάνσρα Φακίτσα, τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή κ. Κ. Κονταξή και τον Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευρυτανίας κ. Ι. Παπαγεωργίου να καταλάβουν τις θέσεις τους. Το προεδρείο κάλεσε στο βήμα τον πρώτο εισηγητή κ. Γιάννη Σταμάτη, Δήμαρχο Δομνίστας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ταυτότητα του Δήμου Δομνίστας Ευρυτανίας». Ακολούθησαν 11 εισηγήσεις, σχετικές με την ιστορία της περιοχής από την Αρχαιότητα μέχρι τους πρώτους μετεπαναστατικούς χρόνους.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν οι εισηγήσεις από τους: Ελένη Σιαξαμπάνη, αρχαιολόγο, Γεώργιο Τάσιο, Φωτογράφο – Ιστορικό ερευνητή, Δημήτριο Ι. Φαλλή, Ιστορικό ερευνητή – συγγραφέα, Ανάργυρο – Ιωάννη Μαυρομύτη, Ιστορικό ερευνητή, Καλλιόπη Φλώρου, Αρχαιολόγο Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Γεώργιο Γιαννίτσαρη, Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., π. Κωνσταντίνο Βαστάκη, Πρωτοπρεσβύτερο, συγγραφέα, Γεώργιο Μπακαέ, Διδάσκαλο, Κων/νο Χαραμή, Προϊστάμενο του 3ου Γραφείου Π.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Αθανάσιο Δ. Σταμάτη, φιλόλογο, συγγραφέα και Γεώργιο Δημητρίου, Δημοσιογράφο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα τιμήθηκε με αναμνηστικό δίπλωμα από το Δήμο Δομνίστας η κ. Αικατερίνη Παπανικολάου, σύζυγος του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο, ως η μόνη επιζώσα αδελφή του αείμνηστου Δασκάλου και Αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης Βασίλη Παπανικολάου.
Οι εργασίες της α΄ συνεδριάσεως έληξαν με ευχαριστίες του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστα Παπαδοπούλου για την άψογη διεξαγωγή τους και με διάφορες ανακοινώσεις. Ακολούθησε δείπνος στον Κοινοτικό Τουριστικό Ξενώνα της Δομνίστας με νηστήσιμα φαγητά, προσφορά του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας.
Το Σάββατο, 24-7-2010, στις 09.00΄ακριβώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα και μετά το «καλωσόρισμα» των συνέδρων από την Πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας κ. Βερονίκης Σταμάτη, ξεκίνησαν οι εργασίες της β΄ συνεδρίασης, υπό την προεδρία των κ.κ. Παναγιώτη Βλάχου και Νίκου Ζωρογιαννίδη. Εισηγητές της συνεδρίασης αυτής, που είχε ως θέμα της την ιστορία της περιοχής από το β΄ ήμισυ του 19ου αι. μέχρι τους νεότερους χρόνους ήταν οι: Σοφία Βακιρζηδέλη, βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχεία Ν., Φθιώτιδας, Γ. Δημητρίου, Δημοσιογράφος, Ανάργυρος – Ιωάννης Μαυρομύτης, ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας, Ευθύμιος Φλώρος, Πρόεδρος Συλλόγου Κρικελλιωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», Νικόλαος Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Δήμου Μαραγιάννης, τ. Συμβολαιογράφος – Ιστορικός, Γεώργιος Τσιτούρης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίων Αθηνών και Βοστώνης, Μιχάλης Σταφυλάς, Λογοτέχνης– Συγγραφέας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δρ. Φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Εΰρυτανίας και Ηλίας Λιάσκος, Φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής. Απουσίασε η κ. Παναγιώτα Κ. Μαλαίνου για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς της. Η εισήγησή της θα συμπεριληφθεί στον υπό έκδοση τόμο των πρακτικών του Συνεδρίου. Ακολούθησε διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρθηκε καφές, αναψυκτικά και διάφορα βουτήγματα.
Κατά τη διάρκεια της γ΄ συνεδρίασης, που περιλάμβανε θέματα, κυρίως, πολιτισμικά ανακοίνωσαν τις εισηγήσεις τους οι: Δημήτριος Νάτσιος, πρώην Δ/ντής των ΓΑΚ Φθιώτιδας, Μεταξούλα Μανικάρου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Δέσποινα Καρέτσου, Φιλόλογος, Σπυριδούλα Χαραμή, δικηγόρος, Πολυξένη Κούρεντα, Φιλόλογος, Θεολόγος, Δρ. Ιστορίας, Ιωάννης Νεραντζής, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Παναγιώτης Ντάσιος, Υπο. Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Δήμητρα Κ. Μαραγιάννη - Ντόβα, Ιατρός αναισθησιολόγος, μελετητής ιατρικών και ιστορικών συγγραφών, Κώστας Δ. Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Φώτης Τσουκαλής, Συνταξιούχος Εκπ/κός και Κώστας Παπαδόπουλος, Συνταξιούχος Δάσκαλος, συγγραφέας. Κατά τη συνεδρίαση αυτή έκαναν εύστοχες παρεμβάσεις η γνωστή δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου (κατάγεται από τη Δομνίστα), η οποία αναφέρθηκε στην οικογένεια Σώκου, η οποία εγκαταστάθηκε στο Αιτωλικό, αρχικά και στην Αθήνα αργότερα και ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ζαχαρίας Σώκος.
Το προεδρείο της γ΄ συνεδρίασης διηύθυναν με άψογο τρόπο οι Γιάννης Ζούμπος και Θεόδωρος Χασάνος.
Ακολούθησε γεύμα των συνέδρων στις διάφορες ταβέρνες και εστιατόρια της Δομνίστας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβησαν άπαντες στους Στάβλους, όπου πραγματοποιήθηκε η δ΄ συνεδρίαση, προεδρείο της οποίας ήταν οι: Γεώργιος Τσιτούρης, Καθηγητής καρδιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βοστώνης, Καλλιόπη Φλώρου, Αρχαιολόγος και Ευάγγελος Κολτσίδας, Πολιτικός Μηχανικός, τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Στάβλων και τ. Δήμαρχος Αιτωλικού. Ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου, μετά από σύντομο χαιρετισμό έδωσε το λόγο για μικρή προσφώνηση στον εκπρόσωπο του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» κ. Νικόλαο Κολτσίδα.
Κατά την επακολουθήσασα συνεδρίαση, που περιλάμβανε εισηγήσεις με θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στην περιοχή και την εκκλησιαστική ζωή των Στάβλων και με διακεκριμένες προσωπικότητες της περιοχής, ανακοίνωσαν τις εισηγήσεις τους οι: Βασιλική Λάππα – Κελέση και Γεώργιος Αθανασιάς, εκπαιδευτικοί, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Νομού Ευρυτανίας, Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Συνταξιούχος Δάσκαλος, Νίκος Κατσιάρης, τ. Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κρικέλλου – Επιχειρηματίας, Κώστας Παπαλέξης, Δικηγόρος, τ. Βουλευτής, Ιωάνης Ζούμπος, Εκπ/κός, Οικονομολόγος, Νονμικός και Συγγραφέας, Λίνα Κωστάκη – Σύρρου, Καθηγήτρια ΑΤΕΙ, Αθανάσιος Φούντας, τ. Σχολικός Σύμβουλος, Βασίλειος Τριχιάς, Φιλόλογος – Λυκειάχης, Κώστας Σακαρέλος και Θόδωρος Μαργαρίτης, Εκπ/κοί και Νικόλαος Κολτσίδας, Συνταξιούχος Εκπ/κός. Η κ. Λίτσα Χατζηφώτη απουσίαζε και η εισήγησή της θα περιληφθεί στον υπό έκδοση τόμο των πρακτικών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως αυτής τιμήθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση και το Δήμο Δομνίστας, ύστερα από σχετική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Στάβλων ο κ. Αθανάσιος Ι. Μαλισόβας, ο οποίος πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Ενορία των Στάβλων και στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία επί πολλές δεκαετίες. Μετά τη λήξη των εργασιών παρατέθηκε στους συνέδρους πλούσιος δείπνος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στάβλων, ο οποίος είχε ως επίλογο ένα καταπληκτικό παραδοσιακό γλέντι (τραγούδι – χορός) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η εντυπωσιακή καταληκτήρια συνεδρίαση στην Άμπλιανη (25-7-2010)
Το κλείσιμο του Συνεδρίου στην Άμπλιανη ήταν εντυπωσιακό, γιατί πέραν των ενδιαφερουσών εισηγήσεων προσέφερε και πολλές εκπλήξεις…
Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία του Στέγκου, άρχισε με σχετική προσφώνηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κώστα Παπαδόπουλου και χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων των Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» και των Μεσολογγιτών «Ο ΣΤΕΓΚΟΣ» κ.κ. Ασημάκη Σκαρμούτσο και Θεόδωρο Χασάνο, αντίστοιχα. Το προεδρείο αποτελούσαν οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Χρήστος Μπαρτσόκας και Ανδρέας Καμπιζιώνης, καθώς και ο κ. Γιάννης Νεραντζής, δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Σχολικός Σύμβουλος, ο οποίοι με μεγάλη δεξιοτεχνία διηύθυναν τις εργασίες του συνεδρίου.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση ανακοίνωσαν τις εισηγήσεις τους οι: Βιολέττα Μπουτοπούλου – Χασάνου, τ. Γραμματέας της Κοινότητας Άμπλιανης, Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, Λυκειάρχης – Συγγραφέας, Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης, Ιστορικός ερευνητής – Συγγραφέας, Γεώργιος Σαρρής, Συνταξιούχος υπάλληλος του Ο.Τ.Ε., Απόστολος Τασιούλης, χοροδιδάσκαλος, Σταυρούλα Τσακανίκα, Δημοσιογράφος,, Μάνθος Σταμούλης, εκπαιδευτικός – μεταπτυχιακός φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και Γεώργιος Αικατερινίδης, Δρ. Λαογραφίας, τ. Δ/ντής Ερευνών Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν σχετικά με τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής.
Όπως προαναφέρθηκε, πέραν των ενδιαφερουσών εισηγήσεων το κλείσιμο του Συνεδρίου στην Άμπλιανη, πρόσφερε και πολλές εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής κ. Γεώργιος Σαρρής, που είχε ως θέμα του «Από τα χειμαδιά στα βουνά των Αμπλιανιτών», έφερε ένα μουλάρι φορτωμένο με όλες τις οικοσκευές των κτηνοτρόφων, όπως παλιά. Συγκίνηση κατέλαβε τους πάντες γιατί η μνήμη και η εικόνα του φορτωμένου ζώου τους έφερε πίσω σε κείνα τα παλιά δύσκολα χρόνια. Στη συνέχεια ο Απόστολος Τασιούλης, χοροδιδάσκαλος παρουσίασε ζωντανά τις παραδοσιακές στολές των χωριών του Δήμου Δομνίστας φορεμένες από λυγερόκορμα νέα κορίτσια της Άμπλιανης και ακολούθως η δημοσιογράφος Σταυρούλα Τσακανίκα μιλώντας για τα έθιμα του γάμου στο Κρίκελλο πρόβαλε βίντεο με μια ηλικιωμένη Κρικελλιώτισσα που τραγούδησε τραγούδια του γάμου. Και εδώ η μνήμη ταξίδεψε στις όμορφες στιγμές της ζωής και πώς τις ζούσαν οι πρόγονοί μας. Τέλος, ο κ. Γ. Αικατερινίδης, που αναφέρθηκε στο χορό του Στέγκου πρόσφερε στο ακροατήριο μαγνητοφώνηση του 1966. Οι φωνές ανδρών και γυναικών της Άμπλιανης γέμισαν το χώρο με το τραγούδι τους νικώντας το χρόνο και ζωντανεύοντας πρόσωπα αγαπημένα…
Στο τέλος του συνεδρίου απηύθυνε τις δέουσες ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές του λίαν πετυχημένου αυτού επιστημονικού συνεδρίου ο Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης και κυρίως στους εισηγητές αλλά και στο Δ. Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης και έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστας Παπαδόπουλος με ευχαριστίες και συμπερασματικές σκέψεις, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή πολλών νέων επιστημόνων – εισηγητών και ότι οι γνώσεις που ακούστηκαν ήταν και ποσοτικές και ποιοτικές, ενώ σίγουρα οι προσπάθειες όλων των συντελεστών του συνεδρίου απέβησαν και «έγκαρποι και καλλίκαρποι».
Με άλλα δελτία τύπου από την ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ θα γίνουν αναφορές στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου (Φωτογραφική έκθεση των μνημείων της Ευρυτανίας, βραβεύσεις κ.ά.), καθώς και σε άλλα παραλειπόμενα….