Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Δημήτρης Τάτσης υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων: «Εμείς μιλάμε καθαρά πάνω από το τραπέζι ούτε συναλλαγές κάναμε ούτε συνδιαλλαγές είχαμε»


Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στον Δήμο Απεραντίων και ούτε χρέη προς εργολάβους και εργολήπτες, τονίζει με έμφαση στην αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη ο Δημήτρης Τάτσης. Ο Δήμαρχος Απεραντίων, απαντώντας σε όσα κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα, με την επιστολή του στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας και υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων Δημοσθένης Τσιαμάκης, ξεκαθαρίζει ότι στον Δήμο Απεραντίων «όλα τα θεσμικά όργανα λειτουργούν κανονικά, όπως και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου», ενώ αν υπάρχουν κάποιες μικροοφειλές «αυτές υπάρχουν λόγω ΣΑΤΑ». Όσον αφορά για το δάνειο που επιθυμεί να πάρει ο Δήμος ύψους 1.500.000,00 ΕΥΡΩ, για να μετατραπεί το τυροκομείο Λιθοχωρίου σε Δημοτικά Σφαγεία, ο κ. Τάτσης απαντά ότι «δεν έχουμε πάρει καμία έγκριση μέχρι τώρα, έτσι να μην υπάρχει παραπληροφόρηση. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν στο δημοτικό συμβούλιο».
Αυτά καθώς και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στην συνέντευξη που ακολουθεί και θα συζητηθεί ιδιαίτερα.


Κ. Τάτση την περασμένη εβδομάδα με ανοιχτή του επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων κ. Δημ. Τσιαμάκης, αναφέρεται σε ανεξόφλητα χρέη του Δήμου προς εργολάβους και άλλους καθώς και στο θέμα του Τυροκομείου που βρίσκεται στο Λιθοχώρι. Τι απαντάτε σε αυτά τα δημοσιεύματα;


Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο Δήμο, ο δήμος λειτουργεί κανονικά, όλα τα θεσμικά όργανα λειτουργούν κανονικά, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι ανοικτές, οι αποφάσεις παίρνονται εκεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τίποτα. Δημοκρατικότατα όλα λειτουργούν στο δήμο μας. Δεν υπάρχουν στο δήμο μας οφειλές, μικροοφειλές μπορούν να υπάρχουν λόγο της ΣΑΤΑ. Ήμαστε ο μόνος δήμος που δεν έχουμε πάρει κανένα δάνειο, λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια με νόμιμες διαδικασίες και να σας ενημερώσω για όσους δεν γνωρίζουν, σύμφωνα με Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κρήτης του 2005, ο Δήμος μας βρίσκεται στην 10η θέση μεταξύ των Δήμων της χώρας, όσον αφορά την οικονομική διαχείριση.
Τώρα όσον αφορά τα όσα γράφτηκαν για το Τυροκομείο στο Λιθοχώρι, θέλω να σας πω ότι εμείς υποβάλαμε αίτημα για δανειοδότηση και δεν έχουμε πάρει τίποτα ακόμη στα χέρια μας. Ότι θα γίνει θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με μελέτες οικονομικές και μελέτες σκοπιμότητας. Δεν έχουμε πάρει καμία έγκριση μέχρι τώρα, έτσι να μην υπάρχει παραπληροφόρηση. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Ποιο είναι το μεγάλο κίνητρο που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε το νέο Δήμο Αγράφων;

Όλα αυτά τα χρόνια ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δημότες με τίμησαν 3 τετραετίες στο Δήμο Απεραντίων και μάλιστα με αρκετή μεγάλη πλειοψηφία. Εγώ και οι συνεργάτες μου πιστεύουμε ότι υπηρετούμε σωστά τον τόπο και ως εκ τούτο φίλοι και από άλλους δήμους μας ακολουθούν και μας εμπιστεύονται για τον ευρύτερο δήμο Αγράφων. Βεβαίως ζητάμε την στήριξη του κόσμου και από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το νεοσύστατο δήμο Αγράφων, όποια και αν είναι η επιλογή τους.

Πιστεύετε πως έχετε και άλλα αποθέματα δυνάμεων για να προσφέρετε στον τόπο και ως Δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Αγράφων;

Φυσικά και έχουμε και άλλες δυνάμεις. Είμαστε νέοι άνθρωποι ακόμα και έχουμε και πολλές δυνάμεις αλλά και οράματα να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο. Εγώ θα είμαι επικεφαλής μιας ευρύτερης ομάδας συνδημοτών μας και πιστεύω ότι θα προσφέρουμε το ότι καλύτερο σε αυτόν τον τόπο και με αυτό το σκεπτικό κατεβαίνουμε στις εκλογές.

Τι θεωρείτε ότι λείπει από το νέο Δήμο Αγράφων και πως θα το αντιμετωπίσετε;


Πολλά προβλήματα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο νεοσύστατο Δήμο Αγράφων. Κυρίαρχο αυτών ο οδικός άξονας, που μπήκε μεν σε κάποιο δρόμο, όμως θέλει ακόμη πολλές προσπάθειες για να γίνει και το δεύτερο κομμάτι των Αγράφων. Πάνω εκεί θα επιμείνουμε να τελειώσει αυτό το θέμα και να ολοκληρωθεί ο άξονας αυτός. Ένα άλλο θέμα είναι η σύνδεση της λίμνης Πλαστήρας με τη λίμνη Κρεμαστών και η αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής. Πέρα από εκεί πρέπει να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε τρεις τομείς, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην αιολική ενέργεια, αν θέλει ο δήμος να είναι και οικονομικά ισχυρός.

Τι δεσμεύεστε απέναντι στους δημότες σας αν εκλεγείτε;

Δεσμεύομαι όπως πάντα να τους υπηρετώ με τον καλύτερο τρόπο, όπως υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια το Δήμο Απεραντίων. Έτσι θα υπηρετήσω και το νεοσύστατο Δήμο Αγράφων. Αγαπώ όλον τον κόσμο, δεν έχω με κανένα να μοιράσω τίποτα. Όλοι μαζί και εγώ και οι συνεργάτες μου θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Μετά από την δωδεκάχρονη παρουσία σας στο Δήμο Απεραντίων τι είναι αυτό που θα σας μείνει αξέχαστο;

Η αγάπη του κόσμου. Δεν λέμε ότι ήμασταν τέλειοι και ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Εξάλλου δεν μπορεί κανείς να τα κάνει όλα τέλεια, αλλά αυτό που μένει είναι η αγάπη του κόσμου. Περνάμε από όλα τα διαμερίσματα με το κεφάλι ψηλά, έχουμε επιτελέσει έργο παντού, ο κόσμος μας αγαπάει ανεξαρτήτως τι ψήφισε τις προηγούμενες εκλογές, ποτέ δεν κατατάξαμε τον κόσμο σε κατηγορίες. Η αγάπη είναι αυτή που μας ωθεί ξανά να είμαστε υποψήφιοι και να διεκδικήσουμε το Δήμο Αγράφων μαζί με τους πολίτες.

Αυτό που σας πίκρανε περισσότερο τι είναι;

Δεν υπάρχουν πικρίες. Μπορεί κάποια στιγμή με κάποιους να είχαμε κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Υπάρχει η έντονη αγάπη του κόσμου και αυτό βλέπω και στους άλλους δήμους που πήγα και εμείς μιλάμε καθαρά πάνω από το τραπέζι ούτε συναλλαγές κάναμε ούτε συνδιαλλαγές είχαμε. Μιλάμε πάνω από το τραπέζι με τον κόσμο, ξεκάθαρα θα πούμε και το πρόγραμμα μας. Όταν έρθει η ώρα θα ανακοινώσουμε και το συνδυασμό μας ξεκάθαρα και δεν θα κάνουμε κινήσεις κάτω από το τραπέζι. Αυτά μακριά από εμάς.

Όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο Απεραντίων έχουν γίνει αρκετά έργα ανάπτυξης μπορείτε να μας αναφέρεται τα πιο σημαντικά;

Το σημαντικότερο έργο που έγινε στο Δήμο Απεραντίων είναι τα δυο δίκτυα ύδρευσης που από τις δυο πηγές του Πόντου, πόντος 1 και πόντος 2 που υδρεύεται όλος ο δήμος και όλα τα διαμερίσματα. Πιστεύω ότι ήταν το πιο σημαντικό έργο. Πέρα από εκεί δημιουργήσαμε και άλλες υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο. Όλα τα διαμερίσματα συνδέονται με άσφαλτο, ενώ κάναμε σε χώρους αναψυχής αρκετά έργα. Εάν δεν υπήρχε και η οικονομική κρίση που μαστίζει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας, θα προχωρούσαμε και σε άλλα έργα, καθότι είχαμε προς δημοπράτηση 4.000.000,00 ευρώ, τα οποία αυτή τα στιγμή είναι στάσιμα. Ελπίζω όταν ξεπεραστεί η κρίση, να προχωρήσουμε και τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή μας.

Αν δεν εκλεγείτε τι σκοπεύετε να κάνατε την επόμενη ημέρα;

Θα υπηρετήσω τον κόσμο από όποια θέση με κατατάξει. Έχω πολλά εύσημα στην πλάτη μου πριν ασχοληθώ με τα κοινά και ως εκ τούτο δεν έχω κανένα πρόβλημα και δεν είναι αυτός σκοπός το να εκλεγείς δήμαρχος. Ασχολούμαι με τα κοινά αρκετά χρόνια, έχω εκλεγεί κοινοτικός σύμβουλος στη Γρανίτσα το 86-90, νομαρχιακός σύμβουλος, δήμαρχος στη συνέχεια και πάντα προσφέρω στον τόπο, έχω ακόμα δυνάμεις, εξάλλου είμαι νέος ακόμα.

Για το συνδυασμό είναι όλα έτοιμα ή έχετε ακόμα δρόμο μπροστά σας;

Το ψηφοδέλτιο θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο με πολύ κόσμο. Υπάρχει συμμετοχή και προθυμία από πολλούς δημότες. Το κάλεσμα που κάναμε στις 3 Αυγούστου απευθύνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε όλες τις εκλογές που κατέβαινα υποψήφιος δήμαρχος, συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό μου πρόσωπα απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους που είχαν όρεξη για τα κοινά.

Πως σχολιάζετε την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στο νέο Δήμο Καρπενησίου;

Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ότι καλύτερο για το Δήμο Καρπενησίου στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε. Ο Κώστας είναι ένα νέο παιδί, βεβαίως φέρει ένα βαρύ όνομα του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη και πιστεύω πως θα προσφέρει στον τόπο αν εκλεγεί Δήμαρχος κάτι το οποίο του το εύχομαι ολόψυχα.

Ένα μήνυμα σας στους Δημότες του νεοσύστατου Δήμου Αγράφων.

Καλώ όλους τους δημότες του διευρυμένου Δήμου Απεραντίων ζητάω τη στήριξη τους, με γνωρίζουν πάρα πολλά χρόνια πριν ασχοληθώ με τα κοινά, έχω ξεκινήσει από μικρός και δούλευα παντού και έχω ασχοληθεί με πάρα πολλά πράγματα στο Νομό και δεν είμαι άγνωστος.

Βόμβα Τσιαμάκη


Προτείνει να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους αυτός και ο Δημήτρης Τάτσης υποδεικνύοτας, 6 άλλα πρόσωπα για τον Δήμο Αγράφων

Να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους από τον Δήμο Αγράφων, τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Τάτσης, ζητά με ανοιχτή επιστολή του, στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, ο Δημοσθένης Τσιαμάκης. Ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας μετά την δήλωση του νυν Δημάρχου Αγράφων Χρήστου Μπούρα ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα, αφήνοντας ελεύθερους, τους ψηφοφόρους οι οποίοι εξέφρασαν στήριξη σ’ αυτόν, να επιλέξουν με δική τους πρωτοβουλία κάποιον από τους Τσιαμάκη και Τάτση προτρέποντας έμμεσα τους ανωτέρω υποψηφίους Δημάρχους να επιδιώξουν εξεύρεση λύσης για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές (7-11-2010) επειδή ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο της Ν.Δ, καταθέτει ανοιχτή πρόταση, προηγμένη κατά τα λεγόμενά του, να μην θέσουν υποψηφιότητα στον νεοσύστατο Δήμο Αγράφων οι Τάστης – Τσιαμάκης, προτείνοντας για την θέση αυτοί 6 Ευρυτάνες, σημαντικές προσωπικότητες με επιστημονική, επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική καταξίωση, συνοδευόμενα από κύρια χαρακτηριστικά ήθους και ύφους ταπεινότητας, αξιοπρέπειας, εντιμότητας και ειλικρίνειας. Τα πρόσωπα αυτά είναι οι κ.κ Αβράμπος Απόστολος, Ζαχαράκης Ηλίας, Ζαχαράκης Γιάννης, Κατσιάδας Δημήτριος, Μάκκας Χάρης και Μιχόπουλος Ευθύμιος.
«Όποιος έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ διάθεση για προσφορά, στο κοινωνικό σύνολο, μπορεί να προσφέρει ως έφιππος στρατηγός, αλλά και ως πεζοπόρος στρατιώτης, αρκεί να θέλει, να μπορεί, να γνωρίζει και προπαντός να καταδέχεται» τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Τσιαμάκης. «Προτείνω πολλούς» κλείνει την επιστολή του (δίπλα), ο κ. Τσιαμάκης, «για να υπάρξει ο ένας σε κοινή συστράτευση όλων. Οι ανωτέρω προτεινόμενοι, εξ όσων ο ίδιος γνωρίζω και από την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα διαδίδεται και αναγνωρίζεται, είναι αξιόλογα άτομα με επιστημονική, επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική καταξίωση, συνοδευόμενα από κύρια χαρακτηριστικά ήθους και ύφους ταπεινότητας, αξιοπρέπειας, εντιμότητας και ειλικρίνειας, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία και γνωρίσματα για ένα τέτοιο αξίωμα τοπικοαυτοδιοικητικού άρχοντα».
Δεν ξέρουμε αν θα «περπατήσει» η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Τσιαμάκη, όμως θεωρείται σίγουρο ότι θα συζητηθεί.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΣΙΑΜΑΚΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

ΠΡΟΣ: Συνδημότισσες και συνδημότες των πρώην Δήμων Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Βίνιανης και Φραγκίστας και Νυν νεοσυσταθέντος Δήμου Αγράφων.

Αγαπητοί μου συνδημότες.
Όλοι σας γνωρίζετε ότι, από τις 14-10-2009 που κυκλοφόρησα γραπτώς και ενυπογράφως ένα μήνυμά μου προς τους τότε δημότες του Δήμου Απεραντίων, εξεδήλωσα την επιθυμία μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στον τότε Δήμο.
Δι’ αυτού του μηνύματος αιτιολογούσα πλήρως τους λόγους και τα κίνητρά μου τα οποία με έσπρωξαν σ’ αυτή την απόφασή μου η οποία δεν προέκυψε παρορμητικά, στιγμιαία και αβασάνιστα, αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως και προπαντός με συγκεκριμένο στόχο να υπηρετήσω τον τόπο της ιδιαίτερης καταγωγής μου, ο οποίος στο παρελθόν στάθηκε δίπλα μου με απεριόριστη τιμή, αγάπη, σεβασμό και στήριξη και με ανέδειξε, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρυτάνες, Νομάρχη και Βουλευτή Ευρυτανίας και σας ευχαριστώ όλους, για μία Ακόμη φορά από βάθους καρδίας.
Νιώθοντας ότι οι σωματικοψυχοπνευματικές μου δυνάμεις το επιτρέπουν, θέλησα να ανταποδώσω, προς όλους εσάς αυτό το οποίο μου δώσατε απλόχερα, δια της προσφοράς υπηρεσιών τόσο π[ρος τον τότε Δήμο Απεραντίων όσο και περισσότερο προς τον προκύψαντα νεοσύστατο Δήμο Αγράφων με το νομοσχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
Το οποίο έγινε στο χωριό μου Σιβίστα στις 25-7-2010 γνωστοποίησα και επαναβεβαίωσα ενώπιον πολλών παρευρυσκομένων από εσάς, και πάσλι την αποφασή μου μνα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων με
Υπερκομματικό
Ψηφοδέλτιο από εμάς για εμάς και όχι από εμάς για τα κομμάτα
Τονίζοντας
Ότι με το υπερκομματικό ψηφοδέλτιο σφυρηλατείται ακόμη περισσότερο η κοινωνική συνοχή των Δημοτών μεταξύ τους και ότι θα έλθουν στην επιφάνεια, για προσφορά υπηρασιών (δια της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο), αξιόλογα άτομα τα οποία, πιθανόν, δεν θα συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια καθαρώς κομματικά.
Αρχές Αυγούστου με δήλωσή του προς τα ΜΜΕ εξεδήλωσε την επιθυμία να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων και ο νυν Δήμαρχος Απεραντίων κ. Τάτσης.
Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπούρας από την αρχή που ψηφίσθηκε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», κυκλοφόρησε κι’ εκείνος ως εν δυνάμει υποψήφιος Δήμαρχος, κάνοντας με το δικό του τρόπο επαφές, συζητήσεις, προτάσεις κ.λ.π. επιδιώκοντας τις προϋποθέσεις που έθεσε, εξ’ αρχής, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί την μία ή την άλλη απόφαση, δηλαδή εάν θα θέσει υποψηφιότητα είτε θα παραμείνει εφεδρεία στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρυτανίας.
Στις 9-9-2010 και σε τηλεφωνική του συνέντευξη προς το τηλεοπτικό κανάλι STAR Στερεάς Ελλάδος, δηλώνει ότι αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα, αυτή τη φορά, αφήνοντας ελεύθερους, τους ψηφοφόρους οι οποίοι εξέφρασαν στήριξη σ’ αυτόν, να επιλέξουν με δική τους πρωτοβουλία κάποιον από αυτούς που, κατά δηλωσή τους, είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι για τον Δήμο Αγράφων, δηλαδή μεταξύ Τσιαμάκη και Τάτση.
Μέσα από την ίδια δήλωση που προτρέπει έμμεσα εμάς τους υποψηφίους να επιδιώξουμε εξεύρεση λύση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές (7-11-2010) προφανώς εστιάζοντας στο μοναδικό κοινό γνώρισμα μας, ως ανήκοντες στον ίδιο κομματικό χώρο της Ν.Δ.
Με αφορμή αυτή την παράγραφό από την δήλωση του κ. Μπούρα και ΕΠΕΙΔΗ πιστεύω, αλλά και υπηρετώ το δημόσιο διάλογο και όχι το παρασκήνιο κυρίως όταν έχει άμεση σχέση με τα κοινά του τόπου μας,
ΕΠΕΙΔΗ ποτέ μου δεν υπήρξα ιντρικαδόρος (υπηρέτης της ίντρικας και παρασκηνίου) ούτε και μπλοφαδόρος (γιατί δεν είμαι άνθρωπος του τζόγου) αλλά πάντοτε ξεκάθαρα και δημόσια λέω αυτά που πιστεύω,
ΕΠΕΙΔΗ πιστεύω σε ένα αξίωμα, βγαλμένο μέσα από την ζωή, ότι όποιος έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ διάθεση για προσφορά, στο κοινωνικό σύνολο, μπορεί να προσφέρει ως έφιππος στρατηγός, αλλά και ως πεζοπόρος στρατιώτης, αρκεί να θέλει, να μπορεί, να γνωρίζει και προπαντός να καταδέχεται,
ΕΠΕΙΔΗ αξιόλογα άτομα με ιδεολογία προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν μερικώς ( περίπου 30% στο σύνολο του ψηφοδελτίου ) στο κάλεσμα μου ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου, αλλά το κόμμα ΠΑΣΟΚ επιδιώκει καθαρώς κομματικό ψηφοδέλτιο,
ΕΠΕΙΔΗ στη φαρέτρα του κοινωνικοπολιτικού κόσμου της Ν.Δ. υπήρξαν και υπάρχουν αξιόλογα άτομα και με περγαμηνές προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο,
ΕΠΕΙΔΗ πιθανόν μερικοί από εσάς ( κυρίως νεοδημοκράτες) να αντιμετοπίζετε δίλλημα ως προς την επιλογή Δημάρχου ( μεταξύ εμού και Τάτση) με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς εσάς, κάνω μία πιο προηγμένη πρόταση η οποία έχει ως εξής:
Προτείνω
Να αποσύρουμε και οι δύο την υποψηφιότητά μας και ταυτόχρονα υποδεικνύω για υποψήφιο Δήμαρχο Αγράφων ένα μεταξύ ίσων από τους συνδημότες μας ( κατά αλφαβητική σειρά):
1.Αβράμπο Απόστολο του Ιωάννη από Επενιανά Οικονομολόγο ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας
2.Ζαχαράκη Ηλία του Θεοφάνη από το Ν. Αργύρι προσφάτως συνταξιούχο Λυκειάρχη.
3.Ζαχαράκη Γιάννη του Γεωργίου από το Ραπτόπουλο. Γεωπόνο και επιχειρηματία.
4.Κατσιάδα Δημήτριο του Θωμά από Λιθοχώρι συνταξιούχο Γραμματέα του Δήμου Απεραντίων από 30-8-2010.
5.Μάκκα Χάρη του Αθανασίου από Κρέντη. Οικονομολόγο και ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στο Τραπεζικό κύκλωμα τραπεζών των ΗΠΑ και της Ελλάδος.
6.Μιχόπουλο Ευθύμιο του Γεωργίου από Άγραφα Ταχυδρομικό Υπάλληλο και νυν Αντιδήμαρχο Αγράφων.
Προτείνω πολλούς για να υπάρξει ο ένας σε κοινή συστράτευση όλων. Οι ανωτέρω προτεινόμενοι, εξ όσων ο ίδιος γνωρίζω και από την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα διαδίδεται και αναγνωρίζεται, είναι αξιόλογα άτομα με επιστημονική, επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική καταξίωση, συνοδευόμενα από κύρια χαρακτηριστικά ήθους και ύφους ταπεινότητας, αξιοπρέπειας, εντιμότητας και ειλικρίνειας, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία και γνωρίσματα για ένα τέτοιο αξίωμα τοπικοαυτοδιοικητικού άρχοντα.
Πέραν τούτων κανένας τους δεν διετέλεσε, στην Ευρυτανία γενικότερα, πρώην Βουλευτής, Νομάρχης ή Δήμαρχος και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία.
Για να είναι κάποιος Δήμαρχος δεν χρειάζεται να είναι παντογνώστης, αλλά πρέπει να έχει αυτογνωσία και να θυμάται το ρηθέν από τον Αρχαίο Αγάθωνα «Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι, ότι ανθρώπων άρχει, ότι κατά νόμον άρχει, ότι ουκ αεί άρχει».
Ευνόητο θεωρείται ότι στον οποιοδήποτε τεθεί επικεφαλής, οι μέχρι σήμερα συνδυασμοί μας θα πρέπει να είναι στην απόλυτη διάθεσή του για να κάνεις τις ανάλογες επιλογές.
Δηλώνω δε ρητά και κατηγορηματικά ότι με κανένα εξ αυτών δεν συζήτησα, πλήν ενός σε ανύποπτο χρόνο και πριν δύο περίπου χρόνια. Η πρότασή μου αυτή δεν προσδιορίζει από τη μεριά μου αδυναμία, αλλά γενναία πράξη για τοπώς μπορεί ο καθ’ ένας μας να υπηρετήσει και να προσφέρει στο γενικό συμφέρον του τόπου μας, πηγαίνοντας ένα βήμα εμπρός, αλλά κάνοντας και δύο βήματα πίσω όταν και όπως χρειάζεται.
Η συνέχεια της παρούσης ανήκει στην άλλη πλευρά προσδιορίζοντας την απόφαση.

14/9/2010
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δημοσθένης Τσιαμάκης
Πρώην Νομάρχης & Βουλευτής Ευρυτανίας
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Εντάξεις νέων Εργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς - Ηπείρου 2007 - 2013

9 έργα προϋπολογισμού 2.064.279,56 ΕΥΡΩ σε 9 Δήμους της Ευρυτανίας

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας», στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 61 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και στη κατηγορία πράξεων «Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός» 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.974.326,52 Ευρώ.
Από αυτά 9 έργα προϋπολογισμού 2.064.279,56 ΕΥΡΩ, αφορούν το σχεδιασμό χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοιχτών πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) στους Δήμους Δομνίστας, Αγράφων, Απεραντίων, Ποταμιάς, Κτημενίων, Βίνιανης, Φουρνάς, Φραγκίστας και Ασπροποτάμου (Αναλυτικά στο διπλανό ΠΙΝΑΚΑ)..
Τα έργα αφορούν σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τα έργα αφορούν σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 263.904.10 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ 362.278,04 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ 249.546,89 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΣ 215.027,61 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 118.379,79 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΒΙΝΙΑΝΗΣ 210.562,92 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΦΟΥΡΝΑ155.829,53 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 224.532,62 ευρώ

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,(ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ 264.256,06 ευρώ

Τέλος για φέτος …το πάρε – δώσε των ομάδων


Λίγο πριν την έναρξη του Τοπικού Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ευρυτανίας δημοσιεύουμε τα ονόματα των τελευταίων μεταγραφικών κινήσεων των ομάδων.
Στα ευρυτανικά γήπεδα επιστρέφει δυναμικά ο Γιάννης Ρετσινάς που αγωνίζονταν στην Φραγκίστα (φώτο). Φέτος θα αφοράει τη φανέλα του Αστέρα Αγίου Προκοπίου. Σπουδαία μεταγραφική κίνηση χαρακτηρίζεται αυτή του Ηλία Σαπούνη που θα παίξει στην Ποταμιά. Πέρυσι αγωνιζόταν στον ΑΟ Πειραιά. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο Χρήστος Καλαμπάκας εκτός από χρέη προπονητή στην Κρέντη θα αναλάβει, όταν το χρειάζεται η ομάδα, και χρέη ποδοσφαιριστή, ενώ την Κρέντη θα ενισχύσουν φέτος και οι Β. Κωστόπουλος, Π. Κόκκοτος που και αυτοί παλιότερα έπαιζαν στην Φραγκίστα. .
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε τον πίνακα με τα τελευταία ονόματα των παιχτών, από πού έφυγαν και σε ποιες ομάδες ενσωματώθηκαν.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ… ΠΗΓΑΝ
ΚΟΚΚΟΤΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΡΟΔΙΤΣΑΣ ΚΡΕΝΤΗ
ΣΑΛΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ ΚΡΕΝΤΗ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓ. ΑΠΟΚ ΚΡΕΝΤΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΩΜΑΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΣΕΡΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΝΤΗ ΑΓΡΑΦΑ
ΜΥΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΔΟΞΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΝΙΤΣΑ
ΚΑΡΒΕΛΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΜΥΡΙΚΗ
ΚΑΡΒΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΜΥΡΙΚΗ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣ ΑΙΟΛΟΣ ΜΥΡΙΚΗ
ΜΕΡΙΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΕΛ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΜΥΡΙΚΗ
ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΞΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ
ΦΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚ ΜΥΡΙΚΗ
ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΜΥΡΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 2002 ΜΥΡΙΚΗ
ΘΕΟΔΩΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΠΟΚ ΑΓΡΑΦΑ
ΜΑΚΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΣΠΑΤΩΝ ΑΓΡΑΦΑ
ΝΤΑΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΚΕΡΑΣΟΒΟ
ΛΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΚ ΜΥΡΙΚΗ
ΜΠΛΕΤΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΚ ΜΥΡΙΚΗ
ΓΟΥΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΔΟΞΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΥΦΕΚΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΟΞΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΟΞΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΡΑΝΤΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΓΡΑΦΑ ΔΟΞΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΣΕΤΣΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΡΑΦΑ ΚΡΕΝΤΗ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΚΡΕΝΤΗ
ΓΑΖΕΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ ΑΓΡΑΦΑ
ΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΚ ΠΟΤΑΜΙΑ
ΣΑΠΟΥΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΤΑΜΙΑ
ΠΛΑΤΑΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ
ΣΑΛΑΜΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΙΟΛΟΣ ΑΓΡΑΦΑ
ΡΕΤΣΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Το Σάββατο σέντρα για το Κύπελλο με τα νοκ άουτ ματς Κεράσοβο - Αίολος και Ποταμιά - Άγραφα την Κυριακή 19/9

Αρχίζει το Σαββατοκύριακο 18-19/9 η 1η αγωνιστική του Κυπέλλου Ευρυτανίας. Μετά από την κλήρωση, τα ζευγάρια που θα αγωνιστούν είναι το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο Γήπεδο της Ποταμιάς στις 4 το απόγευμα ΠΟΤΑΜΙΑ – ΑΓΡΑΦΑ. Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο αγώνας ΚΕΡΑΣΟΒΟ – ΑΙΟΛΟΣ, στο γήπεδο του Κερασοοχωρίου στις 4 το απόγευμα.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου


Mε λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η μεγάλη γιορτή του Γενέσιου της Θεοτόκου σε όλη την Ευρυτανία και ιδιαίτερα στην ιερά Μονή Τατάρνης. Πλήθος πιστών από όλα τα σημεία της Ευρυτανίας κατέφθασε στην ιερά Μονή προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης Η μεγάλη γιορτή της Παναγίας στο ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας ξεκίνησε από την παραμονή με την τέλεση του εσπερινού και συνεχίστηκε με την ακολουθία της παννυχίδας καθ’ όλη την διάρκεια της νυχτός. Ανήμερα της εορτής στο καθολικό της μονής τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και την συμμετοχή πολλών ιερέων της περιοχής. Μετά το πέρας της θειας λειτουργίας ο καθηγούμενος της ιεράς μονής πανοσιολογιότατος π. Δοσίθεος στα πλαίσια της αβραμιαίας φιλοξενίας, που χαρακτηρίζει την αδελφότητα της μονής, παρέθεσε τράπεζα αγάπης-ευλογίας στους επισήμους και στους πιστούς. Σε αυτή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της ιεράς αρχιεπισκοπής Αθηνών, πνευματικοπαίδι του πατρός Δοσιθέου, π. Θωμάς Χρυσικός, ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, ο Νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογιώργος, ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Καραγκούνης, ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας και υποψήφιος δήμαρχος Αγράφων Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κύριος Παναγιώτης Νάνης, ο αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας Νικόλαος Παυλέτσης, ο Υποδιευθυντής κ. Νικόλαος Στασινός, ο Διοικητής Α.Τ. Κερασοχωρίου Δημήτρης Ματσούκας, ο γνωστός συγγραφέας Νικόλαος Μπακογιάννης αδερφός του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη και ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΣ, γνωστός επιχειρηματίας, Κώστας Αβράμπος. Ακόμη οι πατέρες της Μονής τράπεζα παρέθεσαν και σε πολλούς προσκυνητές. Μετά την τράπεζα στην τοποθεσία “Λαχανόκηπος” που βρίσκετε πλησίον του μοναστηριού έλαβε χώρα παραδοσιακό πανηγύρι με πολλά στοιχεία από το πάλαι ποτέ ιστορικό παζάρι της “Μαγούλας”. Με την ίδια λαμπρότητα η γέννηση της υπεραγίας Θεοτόκου γιορτάστηκε στην ιερά Μονή Στάνας, στην Δυτ. Φραγκίστα, στο Λογγίτσι και σε άλλα χωριά της Ευρυτανίας των οποίων πανηγύριζε ναός προς τιμή της Παναγίας μας.
Λίγα λόγια για το Μοναστήρι της Τατάρνας:
Το μοναστήρι της Τατάρνας ή Τετάρνας είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας δυτικά από το χωριό Τριπόταμος και πλησίον της παλιάς ιστορικής μονοκάμαρης γέφυρας με την ίδια ονομασία (γέφυρα Τατάρνας) στον ποταμό Αχελώο. Το παλιό ιστορικό μοναστήρι (ΦΩΤΟ) δεν υπάρχει πια, όπως και η παλιά γέφυρα. Κατέρρευσε (το 1963) μετά από τους σεισμούς, που επακολούθησαν από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία μιας τεράστιας τεχνητής λίμνης (λίμνη των Κρεμαστών). Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Τατάρνα το 1556 στο ιδρυτικό του μοναστηριού από τον ιδρυτή του μοναχό Δαβίδ. Ο Καισάριος Δαπόντες (1713-1784) αναφέρει το μοναστήρι σ' ένα στιχούργημά του.
"Ακούω κατά τ' ΄Αγραφα
εις την του Φαναρίου επισκοπήν,
αντάμα δε και του Νεοχωρίου,
Τατάρνα μοναστήριον είναι της
Παναγίας παρόμοιον ως τα λοιπά
εις τας θαυματουργίας..."

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με παλιό κώδικα αναφέρεται: "Ετελειώθη ο πάνσεπτος και περίφημος ναός... του όντος εις τας όχθας του Αχελώου ποταμού, της επονομαζομένης Τετάρνης (1580) του μηνός Σεπτεμβρίου και, αρχιερατεύοντος Λιτζάς και Αγράφων κυρίου Γερμανού, ηγουμενεύοντος (του εκ) των αδελφών της μονής κυρίου Γαβριήλου..."
Το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπέστη πολλές καταστροφές και κάηκε αρκετές φορές. Παραταύτα το μοναστήρι επανακτίστηκε στα χρόνια του Όθωνα το 1841 με σχέδια του βαυαρού μηχανικού Knocht. Στο μουσείου του μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης, σε εκπλήρωση τάματος, όπως αναφέρεται και στο δίστιχο.
¨Χίλια φλουρία ' χω στο Προυσσό
και χίλια στ' Βαρετάδα
και στης Τατάρνας τη Μονή
ένα χρυσό καντήλι.¨

Ο γύρος του Καρπενησίου με ποδήλατο

Η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Καρπενησίου διοργανώνει στα πλαίσια της «Εβδομάδας χωρίς Αυτοκίνητο» το γύρο της πόλης του Καρπενησίου με ποδήλατα για μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010.
Αφετηρία της διαδρομής έχει ορισθεί η θέση Νεράιδα και θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής και ο Τερματισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου.
Μετά τον τερματισμό, στην πλατεία του Καρπενησίου, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ενός ποδηλάτου, ευγενική χορηγία του Τσιώνη Σπύρου.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή σχολική χρονιά!!!


Επιστροφή στα θρανία

Στα Θρανία επέστρεψαν στις 13 Σεπτεμβρίου, 1972 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα φοιτήσουν φέτος στα Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία της Ευρυτανίας.
Νωρίς το πρωί την περασμένη Δευτέρα ήχησε το πρώτο κουδούνι, σ’ όλα τα σχολεία του νομού και μαζί μ’ αυτό οι πρώτες φωνές και τα πρώτα γέλια για τη νέα σχολική χρονιά.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ευρυτανική πρωτεύουσα (ΦΩΤΟ), έδωσε το παρών, η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου και φυσικά η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης.
Τα παιδιά, με χαμόγελα στα χείλη που πρόδιδαν τα συναισθήματα χαράς που βρέθηκαν ξανά όλα μαζί μετά από τόσο καιρό, άκουσαν τις ευχές τόσο των ιερέων, του Νομάρχη Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου, του Δημάρχου Καρπενησίου Βασίλη Καραμπά, όσο και των εκπαιδευτικών και του Προϊστάμενου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέα Κασκαμπά.
Μετά τον αγιασμό στα δημοτικά σχολεία μοιράστηκαν στους μικρούς μαθητές τα βιβλία τους, ενώ στους μαθητές του λυκείου και γυμνασίου τα βιβλία δόθηκαν την επομένη, όπου και ξεκίνησε το πρώτο μάθημα και η γνωριμία με τους καθηγητές τους.
Λιγότερα παιδιά στα Γυμνάσια και Λύκεια, περισσότερα στα Δημοτικά
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία του δήμου Καρπενησίου σταδιακά αυξάνεται.Στον αντίποδα, τα σχολεία στα απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας ολοένα και ερημώνουν.
Με αύξηση στον αριθμό των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Συνολικά θα φοιτήσουν 981 μαθητές στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Ευρυτανίας στο σχολικό έτος 2010-2011. Μικρή μείωση παρατηρείται στα Δημοτικά Σχολεία, που μαζί με τα Νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν 991 παιδιά, εκ των οποίων τα 116 είναι “πρωτάκια”.
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας ανακοινώνεται ότι οι επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ του Νομού, στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, μπορούν να παραλαμβάνουν το Δελτίο Επιτυχίας τους από τα Γραφεία της κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης, οι επιτυχόντες στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Μαΐου 2010 μπορούν να παραλαμβάνουν το πτυχίο τους από τα Γραφεία της Δ.Δ.Ε. Ευρυτανίας.

Μανώλης Αγγελάκας: «Η Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιλέγει παλιά και καινούργια πρόσωπα με αυτοδιοικητικά κριτήρια»



Παρουσία του Γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Αγγελάκα συνεδρίασε η ΝΟΔΕ νομού Ευρυτανίας.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Καρπενήσι.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων και η ενημέρωση των μελών και των στελεχών για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και τις πολιτικές θέσεις του προέδρου Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Αγγελάκας συνοδευόμενος από τον κ. Κώστα Τσιμάρα αναπληρωτή του για την Στερεά Ελλάδα και τον κ. Κώστα Αθάνατο, περιφερειάρχη την Στερεά Ελλάδα, έτυχαν θερμής υποδοχής του Προέδρου της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας κ. Δημητρίου Χρυσικού και των μελών της.
Εκτός των θεμάτων που προαναφέραμε, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Αγγελάκας ερωτήθηκε για την υποψηφιότητα Μπακογιάννη και στην στήριξη του κόμματος. Ο κ. Αγγελάκας για ακόμη μια φορά τόνισε τη θέση του κόμματος για το θέμα αυτό λέγοντας πως σεβόμενοι τη μνήμη του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, απλώς δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στο διευρυμένο Δήμο Καρπενησίου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελάκας δήλωσε:
«Η χώρα διέρχεται μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, ο ελληνικός λαός είναι απελπισμένος, γιατί βλέπει ότι οι θυσίες που κλίθηκε να κάνει, δεν έχουν αντίκρισμα. Φαίνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν αποδίδουν, φαίνεται ότι η χώρα έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία αυτή του μνημονίου, η οποία δεν φέρνει αποτελέσματα. Υπάρχει στέρηση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, οι πολίτες αυτή τη στιγμή είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι συνταξιούχοι υποφέρουν. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, αυτό αρχίσουν και το συνειδητοποιούν και οι ξένοι εταίροι μας, όλοι το βλέπουν εκτός από τη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.
Σκοπός από εδώ και πέρα είναι η Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει στους πολίτες την πραγματική κατάσταση, να προβάλει το σχέδιο στρατηγικής ελπίδας, όπως τη λέμε εμείς, για την έξοδο από την κρίση. Να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει ελπίδα,! Ταυτόχρονα θα τοποθετηθούμε σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Στόχος μας είναι να διεξάγουμε έναν πολιτικό αγώνα που θα φέρει μια ανανέωση και σε πρόσωπα. Η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιλέγει παλιούς και καινούργιους με αυτοδιοικητικά κριτήρια, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι πολιτικό. Με αυτές τις σκέψεις είμαστε εδώ να συζητήσουμε, θα ακούσουμε τα στελέχη μας, τα μέλη μας. Θα ξαναέρθουμε ξανά για να μπορέσουμε πραγματικά και τα προβλήματα εδώ της οργάνωσης να δούμε, να μεταφέρουμε στο κέντρο τις απόψεις των στελεχών μας και έτσι όλοι μαζί να πορευτούμε μέχρι τις εκλογές».

Περιοδεία Μπακογιάννη σε χωριά του νέου Δήμου Καρπενησίου



Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο γίνονται και πιο συχνές οι περιοδείες του υποψηφίου Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη στα χωριά του νεοσύστατου Δήμου.
Κυρίαρχος στόχος του κ. Μπακογιάννη, να βρεθεί κοντά στους δημότες που θα συγκροτήσουν τον νέο Δήμο Καρπενησίου, να συζητάει μαζί τους, να ακούει τους προβληματισμούς τους και τις αγωνίες τους και κυρίως να κάνει καταγραφή των προβλημάτων που πρέπει άμεσα να λυθούν.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από ομάδα τεχνοκρατών, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στα Δημοτικά Καταστήματα των Δήμων Δομνίστας και Ποταμιάς, ενώ ανάλογες επισκέψεις έχει προγραμματίσει να κάνει στις επόμενες μέρες.
Την Περασμένη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος Δήμαρχος βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε σημαντικές συναντήσεις με ετεροδημότες, ενώ την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μπακογιάννης τίμησε με την παρουσία του εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κλαυσί από το Σύλλογο του χωριού.
Εκεί είχε την ευκαιρία να κάνει μια πρώτη γνωριμία με τους κατοίκους, αλλά ταυτοχρόνως να τους παρουσιάσει εν συντομία το πρόγραμμά του για τον Δήμο Καρπενησίου.
Όσον αφορά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είναι όλα σχεδόν για να ανακοινώσει και επισήμως τα ονόματα που θα συγκροτήσουν τον συνδυασμό του, ένα συνδυασμό αποτελούμενο από κορυφαίους παράγοντες του δημόσιου βίου και διακεκριμένους συμπολίτες μας.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΚΑΛΠΗ

Γράφει ο Καθηγητής Α.Π.Θ.Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πέρασε ο καιρός. Πάνε τέσσερα χρόνια τώρα και πάλι, όπως έπρεπε εκλογές για τοπικούς άρχοντες, Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Ο τόπος μας είναι μικρός και ο κόσμος απελπιστικά λίγος. Έτσι, o καθένας γνωρίζει τον υποψήφιο που θα επιλέξει και κατά τη γνώμη του θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του. Δικαίωμα στον κάθε Ευρυτάνα να εκφράσει με τη ψήφο του τη γνώμη του.
Ως Ευρυτάνας έχω τις απαιτήσεις μου. Και πρώτα από όλα με ποιο πρόγραμμα ή έργο θα γυρίσουν οι νέοι πίσω στο τόπο μας.
Η αόριστη υπόσχεση και πρόταση για ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό δεν σημαίνει τίποτε γιατί, ή ίδια λέγεται και δίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Έγιναν τουριστικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα του Νομού, αλλά οι νέοι δεν επέστρεψαν για παράδειγμα στο Δήμο Αγράφων ή Δομνίστας. Ο τελευταίος Δήμος έχει ερημώσει. Έγινε μια απέραντη κυνηγετική ζώνη.
Η άλλη υπόσχεση, σύνδεση του νομού με το Νομό Φθιώτιδας ή Αιτωλοακαρνανίας δίνεται επίσης από την εποχή που υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό ήταν ο Βουλπιώτης, ο Βελής, ο Γιολδάσης κτλ. Για την ανατολική πρόσβαση -σύνδεση με τη Φθιώτιδα, την έδωσε και ο συνδυασμός που στις τελευταίες Νομαρχιακές εκλογές συμμετείχα ως υποψήφιος. Δυστυχώς έγινε μόνο η αρχή και η σύνδεση ακόμη περιμένει ότι ευθύνη μου ανήκει παρόλα που δεν συμμετείχα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ευρυτανίας ,καθώς δεν εκλέχτηκα, μπορώ με θάρρος να ζητήσω συγνώμη από τους συμπατριώτες μου. Για τη σύνδεση με την Αιτωλοακαρνανία ένα μόνο μπορώ να πω, ο δρόμος μέσω Προυσού αν δεν υπήρχε η προστασία της Παναγίας θα ήταν δρόμος ‘κινδύνου’. Πως λοιπόν να γυρίσουν οι νέοι όταν σήμερα θέλουν κάθε στιγμή να μπορούν να φθάνουν στο πλησιέστερο αστικό κέντρο;
Χαράς πανηγύρι, που φέτος το ΤΕΙ Καρπενησίου θα έχει σπουδαστές. Θα ήταν έτσι αν δεν υπήρχε η κατάργηση της βάσης; Οι νέοι θα σπουδάσουν στο Καρπενήσι γιατί εκεί αναγκαστικά πέρασαν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν οι συνάδελφοι μου, έδιναν στοιχεία πόσοι από αυτούς είχαν πρώτη επιλογή το ΤΕΙ Καρπενησίου.
Αν οι υποψήφιοι σήμερα για τους Δήμους, υπόσχονταν όχι άλλα τμήματα, αλλά ενδυνάμωση του υπάρχοντος τότε τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.
Μέχρι τώρα δεν άκουσα κάτι για την πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Διάβασα στον τύπο για σχεδιασμό προγραμμάτων κτλ. Ελπίζω να μην ξεχάσουν την πραγματικότητα που σήμερα υπάρχει στον τόπο μας. Δηλαδή την έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί ξεχάστηκε η γίδα και η προβατίνα., το αμπέλι, το αρωματικό φυτό, το δάσος κτλ. Ξεχάστηκαν προτάσεις και προγράμματα και υπάρχουν τόσο πολλά, για την ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας και της Γεωργίας. Δεν έγιναν έργα στα χρόνια που πέρασαν. Έμειναν έρημες εγκαταστάσεις όπως π.χ στο Γαύρο για να θυμίζουν άλλες καλές εποχές. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες και ένα γιατί.
Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο επισκέπτης ενός τόπου επιζητεί πρώτα από όλα τα τοπικά προϊόντα. Τοπικές γεύσεις. Αυτές οι γεύσεις γίνονται σήμερα στην Ευρυτανία με προϊόντα κυρίως, όμορων νομών που βαπτίζονται ευρυτανικά.
Σήμερα, με τη κρίση που περνάει η χώρα δεν γίνεται λόγος για μια προσπάθεια τοπικής παραγωγής για απαραίτητης για αυτοσυντήρηση του πληθυσμού που υπάρχει ή όσων θα επιθυμούσαν την επιστροφή. Για μια προσπάθεια χωρικής παραγωγής. Η αυτοσυντήρηση και η χωρική παραγωγή μπορεί να γίνει με ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, της καλλιέργειας αρωματικών φυτών κτλ
Oι υποψήφιοι στο Νομό μας πρέπει να αφουγκραστούν την κόπωση των Ευρυτάνων από τις πολλές υποσχέσεις και τους κομματικούς διαξιφισμούς.Οσοι χρημάτισαν στη τοπική αυτοδιοίκηση να ενημερώσουν για το έργο τους. Ο απολογισμός και η αυτοκριτική θα βοηθήσει πρώτα από όλους τους ίδιους. Οι νέοι υποψήφιοι ας προσπαθήσουν χωρίς φκιασιδώματα να παρουσιάσουν απλά και με σταράτες κουβέντες το υποσχόμενο έργο τους, απόλυτα όμως ταιριαστό στον τόπο που θα υπηρετήσουν..
Προσωπικά, θα περιμένω όχι προγράμματα αλλά ένα απλό τρόπο όπως έγινε πχ στην Αυστρία,στις Γαλλικές Άλπεις που θα οδηγήσει στην επιστροφή των Ευρυτάνων στην πατρώα γη.

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης του κυκλικού κόμβου στη θέση Ρίζωμα



Μεγάλο πρόβλημα έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η κατολίσθηση που παρατηρήθηκε στη θέση Ρίζωμα του Δήμου Καρπενησίου, στην κυκλοφορία των οχημάτων και όχι μόνο. Το πρόβλημα αυτό, όπως είναι γνωστό, επικρατεί από τον Οκτώβριο του 2009, όταν μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις υπέστη διάβρωση το έδαφος με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και να κλείσει ο δρόμος.
Παρά των καθαρισμό του δρόμου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και εξαιτίας πάλι των άσχημων καιρικών συνθηκών, το έδαφος υποχώρησε εκ νέου και για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων ο κόμβος έκλεισε και έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία και ισχύει μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρπενησίου απευθύνθηκε στο ΙΓΜΕ για την πρόταση λύσης του προβλήματος, και μετά την απάντηση που έλαβε ανέθεσε στο μελετητικό γραφείο Γεωργίου Δρόσου την σύνταξη της μελέτης.
Σύμφωνα με την μελέτη θα γίνει η κατασκευή νέου τεχνικού έργου αντιστήριξης του πρανούς έναντι του υφιστάμενου τοιχίου, το οποίο θα αποκατασταθεί, αφού αποφορτιστεί. Το νέο τεχνικό θα αποτελείται από δύο όμοιους πασσαλότοιχους, όπου ο καθένας τους θα έχει μήκος 17,98μ και από άλλους 12 πασσάλους μήκους 16μ. συνδεδεμένους με κεφαλόδεσμο. Στη βάση των κεφαλόδεσμων προβλέπονται στραγγιστήρια για την συλλογή και απομάκρυνση των υδάτων. Στη συνέχεια το διαμορφωμένο πρανές θα καλυφθεί με συρματοκιβώτια σε βαθμιδωτή διάταξη και θα γίνουν επιχώσεις με κοκκώδες υλικό.
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες σχεδόν και σύμφωνα με τους υπευθύνους, μέχρι τα Χριστούγεννα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου τεχνικού θα διασφαλιστεί η σταθερότητα του πρανούς και θα είναι δυνατή η συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης του υφιστάμενου τοίχου αντιστήριξης και του κόμβου συνολικά, έτσι ώστε αυτός να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

* Ξεκάθαρη και με συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα η δήλωση του Δημάρχου Αγράφων Μπούρα ότι δεν θα ασχοληθεί ενεργά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός και αν υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο από τους Τσιαμάκη – Τάτση. Κάτι τέτοιο δεν το βλέπω να γίνεται για τους γνωστούς σε όλους μας λεγόμενους ειδικούς λόγους. Όμως εδώ διαπιστώνετε ότι ο Χρήστος Μπούρας για άλλη μια ακόμη φορά δίδαξε υψηλού επιπέδου πολιτική συμπεριφορά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

* Με νέους του Δήμου Βίνιανης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Δημοσθένης Τσιαμάκης. Όπως πληροφορήθηκα η κουβέντα, που έγινε σε γνωστή Ταβέρνα της Κρέντης κράτησε ώρες πολλές και κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν πολλά θέματα και κυρίως αυτά που απασχολούν τους νέους της περιοχής. Ο κ. Τσιαμάκης αφουγκράστηκε με πολύ προσοχή τις προτάσεις των νέων αυτών ανθρώπων και φεύγοντας τους ζήτησε να τα ξαναπούν πολύ σύντομα.

* Για «μαύρα» χρήματα που δεν μπορούν να ελεγχθούν και να εντοπιστούν από τους ορκωτούς λογιστές και για άλλα που χρωστάει ο δήμος Απεραντίων προς τρίτους (εργολήπτες , εργολάβους, διάφορους προμηθευτές), μιλά ο Δημοσθένης Τσιαμάκης. Επίσης ο πρώην Βουλευτής στην ανοιχτή επιστολή του, που διάβασα στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, κατηγορεί τον κ. Τάτση για "πρόχειρα έργα", τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν ή και δεν έχουν τα νόμιμα στοιχεία !!! Αν έχουν έτσι τα πράγματα ή όλα αυτά είναι ένα περίεργο πολιτικό παιχνίδι, θα το ξέρουμε άπαντες μπορεί και σήμερα στην απάντηση που αναμένεται να δώσει ο κ. Τάτσης, στα όσα του καταμαρτυρεί ο κ. Τσιαμάκης. Αν δεν υπάρξει όμως απάντηση πειστική, τότε πολλά μπορεί να βάλει ο πάσα ένας στο μυαλό του…

* Δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους διοργανωτές, όπως πληροφορήθηκα, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη ΣΩΤΗΡΑ και τελούσε υπό την αιγίδα πρώην Δημάρχου που ενδιαφέρεται για την Δημαρχία στον Δήμο Αγράφων. Ένας από τους συμμετέχοντες, μου είπε ότι από τους 15 που βρέθηκαν στην συγκέντρωση, οι περισσότεροι πήγαν από … περιέργεια…

* Μπράβο στους αρμοδίους που φρόντισαν να συγχωνεύσουν τα Δημοτικά Σχολεία του Κερασοχωρίου και της Βίνιανης με αυτό της Κρέντης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, καθότι στο πολυδύναμο πλέον αυτό Σχολείο της Κρέντης, που στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, το επίπεδο διδασκαλίας και μάθησης αναμένεται να είναι πολύ υψηλό και πολλαπλώς ωφέλιμο και για τα 20 παιδιά του Σχολείου. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά μας τα στέλνουμε στο Σχολείο να μάθουν γράμματα και όχι για να λέμε ότι απλά πηγαίνουν Σχολείο έτσι για να λειτουργεί σχολειό στο χωριό μας…

* Κοσμοσυρροή στο Μοναστήρι της Τατάρνας από πιστούς που πήγαν ανήμερα της εορτής να προσκυνήσουν την Μεγαλόχαρη. Όλα καλά στην γιορτή εκτός από το μποτιλιάρισμα που παρατηρήθηκε μετά την Θεία Λειτουργία στον δρόμο μεταξύ του Μοναστηριού και της τοποθεσίας «Λαχανόκηπος». Καλό είναι να πηγαίνουμε στα Μοναστήρια όμως θα πρέπει να προσέχουμε που μπαρκάρουμε και αν … ενοχλούμε.

* «Δεν ενόχλησα εδώ και χρόνια κανέναν, κάνοντας υπομονή και πιστεύοντας ότι κάθε χρόνο θα δινόταν κάποιο ποσό ώστε σιγά-σιγά να γινόταν η εξόφληση. Η πραγματικότητα με διέψευσε φτάνοντας στο σήμερα και το χιονοδρομικό να μου χρωστά πάνω από 27.000 ευρώ». Λόγια γεμάτα πόνο και αγανάκτηση από έναν τεχνοκράτη που εργάστηκε στο Χιονοδρομικό Καρπενησίου. Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι αντί να κάνουν κάτι να πάρει τα χρήματά του ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας, σφυρίζουν … αδιάφορα. Κρίμα, γιατί έμαθα ότι είναι αρκετοί αυτοί που είναι «φεσωμένοι» που αναμένουν τα δεδουλευμένα τους και δεν βλέπω να πληρώνονται. Μακάρι να διαψευσθώ.

* Ταξίδεψε στην αιωνιότητα ο Θανάσης Τσιντζιλώνης, ένας εκ των κορυφαίων Δικηγόρων που ανέδειξε ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια. Να ευχηθούμε στους οικογενείς ο Πανάγαθος Θεός να τον κατατάξει μετά των δικαίων και σε αυτούς να χαρίζει κουράγιο και κάθε καλό.

* Κάπου διάβασα, σε αυτά μωρέ τα παλιοblog, ότι ο Καρανίκας χάθηκε και ότι τρίζει τάχα και η καρέκλα του, καθότι τα μηνύματα που θα λάβει στις Δημοτικές εκλογές θα είναι πολύ ισχυρά… Δεν ξέρω από πού μπορεί να «χάθηκε» ο Βουλευτής και για ποιους λόγους. Ξέρω όμως καλά ότι τα μηνύματα που και αυτός θα λάβει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι πολύ ισχυρά, τόσο που θα κάνουν αίσθηση!!!

* Το λέω αυτό καθότι όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θεωρείτε πολύ δύσκολο έως απίθανο να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τους δυο «κατασκευασθέντες» Δήμους της Ευρυτανίας. Αν χαθούν και οι δύο Δήμοι τι θα γίνει, ποιος και ποιοι θα φταίνε, ποιοι θα «πληρώσουν» για την ήττα;

* Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ ψάχνει ακόμη υποψήφιο για τον δήμο Καρπενησίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού STAR, η πρόταση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων στον Βασίλη Καραμπά δεν βρήκε μέχρι στιγμής γόνιμο έδαφος. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του καναλιού, ο βουλευτής Ηλίας Καρανίκας, επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε νέα πρόσωπα με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση που έχουν μεγάλη δυναμική και τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα!!! Ποια να είναι αυτά άραγε;

* Ατυχέστατη θα χαρακτήριζα την αντίδραση του Δ.Σ. Αγρινίου κ. Ζαμπάρα για τα όσα είπε σχετικά με την παραχώρηση οικοπέδου από τον Δήμο Αγρινίου στον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αιτ/νιας. Θα ήθελα να ρωτήσω τον έμπειρο αυτοδιοικητικό, καθότι είναι πάρα πολλοί οι Ευρυτάνες που ζουν στην πόλη του Αγρινίου τότε που τον ψήφιζαν στις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, εκλέγοντάς τον Δημοτικό Σύμβουλο, ήταν καλοί οι Ευρυτάνες;. Αγαπητέ μου, όπως διαπιστώσατε και εσείς τα σχόλιά σας για τους Ευρυτάνες δεν βρήκαν πολλούς υποστηρικτές. Θέλω όμως να πιστεύω ότι για το θέμα αυτό καλύτερη και πιο σαφή απάντηση θα σας δώσουν οι ίδιοι οι Ευρυτάνες που κατοικούν στο Αγρίνιο στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου…

* Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, απαισιοδοξία των πολιτών και ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου είναι τα βασικά στοιχεία που καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Καπα Research για το ΒΗΜΑ, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 7,8%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29,1% έναντι 21,3% της ΝΔ, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%,το ΛΑΟΣ με 4,55%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 2.6%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9%. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές , σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 71,7% επιλέγει υποψήφιο με κριτήριο τα προσωπικά χαρακτηριστικά του, ενώ το 19,5% με κριτήριο την αντίθεση του στο μνημόνιο. Στο 81,4% ανέρχεται το ποσοστό των απαισιόδοξων, που θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε άσχημα, σύμφωνα με έρευνα της MRB για τη Real News. Από τα ευρήματα τόσο της ίδιας δημοσκόπησης όσο και της δημοσκόπησης της Marc για το Έθνος προκύπτει ότι στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο.

O Νομάρχης Εύβοιας υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, με τον Περγαντά. Ακολουθεί ο Καραμπάς…



Την υποψηφιότητά του για αντιπεριφερειάρχης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ο ίδιος ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς, έχοντας στο πλευρό του τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, Κλέαρχο Περγαντά Και οι δύο μίλησαν για τον κοινό αγώνα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα νίκης στις εκλογές, καθώς και για το θεσμό της περιφερειακής μεταρρύθμισης, που πρέπει να στηριχθεί και να ρίξουν το βάρος στο ΕΣΠΑ και σε έργα ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τις επόμενες μέρες την υποψηφιότητά του ως Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας με τον Κλέαρχο Περγαντά αναμένεται να ανακοινώσει και ο Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς.

ΜΥΡΙΚΗ - ΑΓΡΑΦΑ 1-4


Πρώτο δείγμα θετικό



Σε πολύ καλή κατάσταση έδειξε πως βρίσκετε η ομάδα των Αγράφων. Στα πλαίσια της προετοιμασίας των δυο ομάδων, το συγκρότημα του Δημήτρη Αντωνίου στο πρώτο δυνατό τεστ, συνέτριψε στο Στάδιο Καρπενησίου την Μυρίκη με σκορ 4-1, αποδίδοντας μάλιστα κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο.
Οι Αγραφιώτες ξεκίνησαν δυνατά τον αγώνα και με την συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου πήραν κεφάλι στο σκορ με 2-0, με γκολ του Σερπάνου στο 4΄ και του Β. Γατή στο 9΄. Στο 19΄ η Μυρίκη μείωσε σε 2-1 με σουτ του Παχή που κοντράρισε στα σώματα των αμυντικών και στην συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα του Καλύβα.
Οι Αγραφιώτες ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 3-1, με υπέροχο γκολ – φάουλ του Γουλέτα στο 43΄, ενός ποδοσφαιριστή που έδειξε πολύ καλά στοιχεία.
Στην επανάληψη το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο με την ομάδα των Αγράφων να πετυχαίνει ένα γκολ ακόμη με τον Μάρκη στο 81΄ να έχει δοκάρι με τον Ηλιάδη στο 74, ενώ δυο δοκάρια είχε και η Μυρίκη με τον Σταμούλη στο 51΄ και τον Σιταρά στο 66΄.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Ημίχρονο
4΄ Ο Σερπάνος με πλασέ από κοντά άνοιξε το σκορ για τους Αγραφιώτες
9΄ Ο Γατής Β σούταρε από κοντά 0-2
13΄ Ο Τσιγαρίδας σέντραρε από δεξιά βρήκε τον Σερπάνο αυτός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Δόση
19΄ Ο Παχής για την ομάδα της Μυρίκης σούταρε από την περιοχή με την μπάλα να κοντράρει σε αμυντικό και να καταλήγει στα δίχτυα κάνοντας έτσι το 1-2
43΄ Ο Γουλέτας απευθείας φαουλ στο αριστερό παραθυράκι του Μεριγκούνη 1-3
Β΄ Ημίχρονο
48΄ Ο Σερπάνος σούταρε από το ημικύκλιο της περιοχής της Μυρίκης στέλνοντας την μπάλα άουτ λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι
51΄ Ο Σταμούλης για την Μυρίκη εκτέλεσε απευθείας φαουλ με την μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι του Καλύβα
66΄ Ο Σιταράς επιχείρησε σουτ από πλάγια αριστερά με την μπάλα να σταματάει στο δεξί δοκάρι της εστίας του Καλύβα
74΄ Ο Ηλιάδης για την ομάδα των Αγράφων πλάσαρε από την περιοχή της Μυρίκης στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στην συνέχεια απομάκρυναν οι αμυντικοί
81΄ Ο Μάρκης σούταρε από την περιοχή των γηπεδούχων στην αριστερή γωνία του Λυρούδια 1-4
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Μυρίκη: Δόσης, Ζαχαράκης, Πλατιάς, Κολόκας, Σιταράς, Οικονόμου, Λιάγκας Η, Παχής, Σταμούλης, Ράπτης, Καρβέλης
Επίσης αγωνίστηκαν οι: Μεριγκουνης, Λυρούδιας
Άγραφα: Καλύβας Γ, Τσιγαρίδας Ι, Σβερώνης Λ, Γατής Δ, Πατρώνης, Τσιγαρίδας Η, Σερπάνος, Θεοχάρης, Γατής Β, Γουλέτας, Καλύβας Κ
Επίσης αγωνίστηκαν οι: Μάρκης, Σβερώνης Ν, Ηλιάδης, Μπουμπουρής Κ, Μάκκας Β, Κίτσιος, Χρυσαφόπουλος Γ, Γιαννιώτης Κ, Θεοδορογιάννης

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Το γιορτάσι των Κλαυσιωτών


Το ετήσιο καλοκαιριάτικο γιορτάσι τους πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του ιστορικού Κλαυσίου, την περασμένη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου το βράδυ στην πλατεία του χωριού. Κάθε χρόνο ο Σύλλογος Κλαυσιωτών προς το τέλος του καλοκαιριού, διοργανώνει μια μικρή εκδήλωση, όπου Κλαυσιώτες και φίλοι του χωριού, συγκεντρώνονται στο χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου για κουβεντούλα και λίγες ευχάριστες στιγμές με ωραίο ντόπιο τσιπουράκι, σκέτο ανάμα και λαχταριστούς μεζέδες.
Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Ελευθερία Φραγκάκη – Σταυροπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κλαυσιωτών, έχοντας πανάξιους συμπαραστάτες πολλά μέλη του Συλλόγου και κυρίως τις γυναίκες, φρόντισε με πολύ μεράκι έτσι ώστε όσοι παραβρέθηκαν στην ωραία αυτή εκδήλωση αγάπης, να μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι.
Τίμησαν με την παρουσία τους την πρόσκληση του Συλλόγου Κλαυσιωτών, ο Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος, η Αντινομάρχης Ευρυτανίας κ. Αλεξάνδρα Φακίτσα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, καθώς μέλη και φίλοι του Συλλόγου.
Η κ. Φραγκάκη ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ ευχήθηκε στον κ. Μπακογιάννη και στους υποψηφίους συμβούλους, δημοτικούς και τοπικούς, που ήταν εκεί, καλή δύναμη στον αγώνα τους για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις κυρίες του Συλλόγου που με περίσσια αγάπη έδειξαν μεγάλα δείγματα της Αβραμιαίας φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τόσο τον Σύλλογο όσο και το χωριό γενικότερα.
Βάσω Φεγγούλη

Διαδοχικές συναντήσεις Καρανίκα με την Περιφερειάρχη και κυβερνητικούς παράγοντες για θέματα του Νομού μας



Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου και συνεργάτες της είχε ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στα Γραφεία της Περιφέρειας στη Λαμία.
Θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία των αναπτυξιακών έργων του νομού και η επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων εγκεκριμένων έργων, οι οποίες λόγω των οικονομικών συνθηκών έχουν επιβραδυνθεί.
Συγκεκριμένα, η κ. Διαμαντοπούλου δεσμεύτηκε για την εξεύρεση πόρων για την ασφαλτόστρωση των υπολοίπων τμημάτων μεταξύ κεντρικού άξονα Αγράφων και κοινοτήτων Τροβάτου, Τριδέντρου και Βραγγιανών καθώς και για την αποπεράτωση του δρόμου Κρέντη-Βαρβαριάδα. Διαβεβαίωσε ακόμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για το δημοπρατημένο κομμάτι του δρόμου Βαρβαριάδα-Άγραφα -για το οποίο απαιτούνται 12 εκατ. Ευρώ- ενώ δεσμεύτηκε να δώσει εντολή στις υπηρεσίες της αρμοδιότητάς της για εκτίμηση του κόστους μελέτης μιας πιθανής σήραγγας πρόσβασης από την κοινότητα Βραγγιανών προς τη Λίμνη Πλαστήρα.
Η Γενική Γραμματέας στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ακόμα την άμεση αποπληρωμή του εργολάβου για το κατασκευασθέν έργο Διασταύρωση Δάφνης – Χρύσω αλλά και για το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την συνέχιση του έργου αυτού προς Αγ. Δημήτριο και Γάβρινα. Παράλληλα ενημέρωσε ότι υπάρχει χρηματοδότηση μιας νέας σωστής και ακριβούς μελέτης του παραμεγδόβειου δρόμου από Μαυρομάτα προς τη λίμνη Πλαστήρα
Στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι το έργο του ΧΥΤΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί απαρέγκλιτα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης μονοπώλησε η αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Ευρυτανίας και κυρίως των παραλίμνιων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καρανίκας ενημερώθηκε για την έγκριση πέντε (5) επενδύσεων στην περιοχή οι οποίες πρόκειται να δημιουργήσουν εικοσιοκτώ (28) νέες θέσεις εργασίας. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που άπτονται του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και που έχουν σχέση με την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων. Tέτοιες δραστηριότητες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013-Μέτρο 313. Επίσης, ο κ. Καρανίκας ενημερώθηκε από την κα Διαμαντοπούλου και για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στο νομό Ευρυτανίας.
Δ.Ε.Θ. 2010Επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη της νέας κυβέρνησης που προήλθε από τον ανασχηματισμό είχε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο κ. Καρανίκας, καθώς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Δ.Ε.Θ. Μεταξύ αυτών και με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα με τον οποίο συζητήθηκε η δυνατότητα επικαιροποίησης τμήματος της μελέτης «Ανατολική πρόσβαση Σήραγγας Τυμφρηστού» έως το Νεοχωράκι ώστε να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. Ο κ. Καρανίκας επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό και έθεσε και ζητήματα που αφορούν στον πολιτισμό. Για όλα αυτά είχε κατ’ αρχήν θετικές αντιδράσεις και σύντομα αναμένεται η επίσημη και λεπτομερής εισήγησή τους στους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, μακρά συζήτηση είχε ο βουλευτής με τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος προτίθεται να κάνει την πρώτη παρουσίαση του υπό έκδοση βιβλίου του στο Καρπενήσι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σπουδές Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αμερική

Είκοσι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας Εκπαίδευσης απ΄όλη την Ελλάδα, υπότροφοι του Ιδρύματος FULBRIGHT, μετέβησαν προσφάτως στην Αμερική και στο Πανεπιστήμιο GEORGE MASON της Ουάσιγκτον για σπουδές. Μεταξύ αυτών και η καθηγήτρια Δρ. της Κοινωνιολογίας Ηλιάνα Μήτσιου, η οποία μας πληροφόρησε για το πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα, την άψογη λειτουργία του Πανεπιστημίου, τους χώρους διδακτηρίου, το αντικείμενο διδασκαλίας, την καθημερινή ζωή των τροφίμων και τις υποχρεώσεις τους.
Ομολογουμένως μας εκπλήσσει η άριστη λειτουργία και εμφάνιση του Πανεπιστημίου. Μας θλίβει, όμως, το γεγονός ότι τα ελληνόπουλα αναγκάζονται κατά χιλιάδες να σπεύδουν σε ξένα πανεπιστήμια για την πρόσκτηση γνώσεων στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, στο θέατρο, στην Παιδαγωγική, στη Φιλοσοφία και ορθόδοξοι θεολόγοι ιερείς μας για μεταπτυχιακά στην Ιταλία και αλλαχού. Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας δεν αντιληφθήκαμε ακόμη οι Έλληνες, ιδιαίτερα οι ταγοί μας, ότι κινητήρια δύναμη των λαών θα είναι η γνώση. Πηγή δύναμης δε θα είναι ο πλούτος στα χέρια λίγων, αλλά η γνώση στα χέρια πολλών.
Σήμερα πληρώνουμε ακριβά το αναποτελεσματικό κρατικό και οικονομικό σύστημα. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να είναι « φθηνή» χώρα. Πρέπει επειγόντως να επιδιώξει την ποιότητα σε ό,τι παράγει και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρει. Πρέπει η λέξη «ελληνικό» να είναι συνώνυμη με το εξαιρετικό. Η Παιδεία είναι κλειδί της επιτυχίας. Κάποια, όμως, αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση ( με την κατάργηση της βάσης του 10 και εισαγωγή σε Τ.Ε.Ι. με 0,9 ) δείχνουν ότι η μάχη της ποιοτικής αναβάθμισης καθυστερεί.
Η ωραιότερη αποστολή για την Ελλάδα είναι να αναδείξει, να διδάξει και πάλι στην ανθρωπότητα το «ορθόν μέτρον» και την ισορροπία μεταξύ πνεύματος και ύλης. Η φωνή του σκηνοθέτη Ζαν – Λικ Γκοντάρ είναι επίκαιρη : «Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο χιλιάδες εκατομμύρια για συγγραφικά δικαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε».

kostasmitsios@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


* Την "βόμβα" πρόταση του Τσιαμάκη για τον Δήμο Αγράφων

* Τι λέει στην αποκλειστική του συνέντευξη στην Βάσω Φεγγούλη ο Δημήτρης Τάτσης

* Οι συνατήσεις ΚΑΡΑΝΙΚΑ για θέματα του Νομού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ