Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Έρευνα για την θρησκευτικότητα των Ελλήνων

Έρευνα για την  θρησκευτικότητα των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με αυτή, εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις στην έρευνα για τη γιορτή του Πάσχα. Στο ερώτημα «Για σας προσωπικά, το Πάσχα είναι...», το 36% δήλωσε «μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης» και το 11,1% «μια ευκαιρία να πάω στην εκκλησία».

Αντίθετα, το 42,5% δηλώνει «μια ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα», το 39,9% «μια ευκαιρία για διακοπές και ξεκούραση», το 15,1% «μια ευκαιρία να βρεθώ με τους συγγενείς μου» και το 11,9% «μια ευκαιρία να επισκεφθώ τον τόπο μου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απαντήσεις που δίδονται στην ερώτηση «Το βράδυ της Ανάστασης παρακολουθείτε όλη τη Θεία Λειτουργία, πηγαίνετε από την αρχή της Λειτουργίας και αποχωρείτε μετά το 'Χριστός Ανέστη' ή προτιμάτε να πηγαίνετε απλά όταν ακούγεται το 'Χριστός Ανέστη';» το 48,4% λέει «πηγαίνω απλά όταν ακούγεται το 'Χριστός Ανέστη'», το 28,8% «πηγαίνω από την αρχή της Θείας Λειτουργίας και αποχωρώ μετά το 'Χριστός Ανέστη'» και το 8,5% δηλώνει ότι «δεν πηγαίνω στην εκκλησία».
Μόνο το 13,6% λέει ότι παρακολουθεί όλη τη Θεία Λειτουργία.
Ενθαρρυντικές για την Εκκλησία είναι όμως οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για τον αν πιστεύουν στον Θεό, αφού το 76,3% λέει «ναι» και «μάλλον ναι». Αντίθετα, «όχι» απαντά το 13% και «μάλλον όχι» το 7,7%.
Ακόμη, το 3,1% δηλώνει «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ». Σχεδόν οι περισσότεροι δηλώνουν ότι γνωρίζουν και κατανοούν τα εκκλησιαστικά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το 9,1% δηλώνει «πολύ», το 36,6% «αρκετά», το 37,9% «λίγο» και μόλις το 16,2% «καθόλου».
Και στο ερώτημα «Ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται τη Μεγάλη Εβδομάδα;» δηλώνεται ότι το 43,9% διακατέχεται από κατάνυξη, το 25,1% από ευλάβεια, το 18,4% από ηρεμία, το 14,8% από αγάπη, από γαλήνη το 12,9%, από χαρά το 10,5% και από φιλάνθρωπα συναισθήματα το 11,1%.
Στα ανωτέρω, να συμπληρώσουμε ότι αν η έρευνα αυτή γίνονταν στην επαρχία και ειδικότερα στον τόπο μας, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, καταδεικνύοντας πολύ υψηλά ποσοστά όσον αφορά την θρησκευτικότητα των Ευρυτάνων. Αυτό τουλάχιστον «κατέδειξε» η συγκλονιστική παρουσία των πιστών σε όλες της Εκκλησίες της Ευρυτανίας τις Άγιες μέρες του ΠΑΣΧΑ.