Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Κλείνουν όλοι οι ΧΑΔΑ με απόφαση Νομάρχη


Είναι πλέον οριστικό. Με απόφαση του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, θα κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ του Νομού, δίνοντας έτσι τέλος στο θέμα της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους αυτοδιοικητικούς του Νομού μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας των Δημάρχων του Νομού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010, αποφασίστηκε ομόφωνα, η μεταφορά των απορριμμάτων του συνόλου του Νομού σε Χ.Υ.Τ.Α. εν λειτουργία όμορων Νομών.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση όπως είναι γνωστό, είχαν τεθεί επί τάπητος δύο προτάσεις. Πρώτη, η μεταφορά των απορριμμάτων να γίνει σε όμορους Νομούς που διαθέτουν ΧΥΤΑ και δεύτερη, να παραμείνουν ανοιχτεί στο Νομό, μόνο δύο ΧΑΔΑ, που θα δεχτούν τα απορρίμματα και των υπολοίπων δήμων.
Τελικά η ολομέλεια των Δημάρχων ψήφισε ομόφωνα τη μεταφορά των απορριμμάτων σε όμορους Νομούς, απαιτώντας από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εξασφαλίσουν αδειοδότηση μεταφοράς και υποδοχής στους όμορους Νομούς Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι διαθέτουν ΧΥΤΑ με νόμιμη αδειοδότηση, διότι θεωρούν ότι όλοι οι ΧΑΔΑ του Νομού Ευρυτανίας είναι ακατάλληλοι να υποδεχθούν τα απορρίμματα των Δήμων.
Η υπ’ αριθμ. 3-2/2010 απόφαση της ΤΕΔΚ γνωστοποιήθηκε στο Νομάρχη, ο οποίος αποφάσισε την παύση λειτουργίας όλων των ενεργών ΧΑΔΑ στο Νομό.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον και όχι σε οργανωμένο χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης, που προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και παράλληλα γιατί η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ), αποτελεί αναγκαιότητα τόσο για την αντιμετώπιση καταγγελιών και αποφυγής προστίμων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όσο και για την εφαρμογή της υφιστάμενης Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Νομάρχη που τονίζει χαρακτηριστικά, για την παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ, όλοι οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέσουν τα απόβλητά τους, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό και να μεριμνήσουν για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Επίσης, απαιτούνται να συντάξουν Μελέτη περιβαλλοντικής Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τη Δ/νση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την υπογραφή της απόφασης του Νομάρχη τριμελή επιτροπή θα επισκεφθεί, σε συνεννόηση με τους Δήμους, τους ΧΑΔΑ, προκειμένου να διασφαλίσει την παύση λειτουργίας των και να φροντίσει για την αποκοπή πρόσβασης σ’ αυτούς με τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα (φυσικό ανάχωμα, εκσκαφή κάθετα στην οδό πρόσβασης κλπ).
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των Δήμων με την απόφαση του Νομάρχη, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 28,29 και 30 του Ν.1650/1986.
Οι ΧΑΔΑ που θα πάψουν να λειτουργούν βρίσκονται στις θέσεις
«Μέγα Ρέμα – Πλατανιά» του ΔΔ Καρπενησίου του Δήμου Καρπενησίου, «Πορτίτσα» του ΔΔ Δομιανών του Δήμου Κτημενίων,
«Διασελάκια - Σερβά» του ΔΔ Βούλπης του Δήμου Απεραντίων,
«Καγκελάκι» του ΔΔ ΝΑργυρίου του Δήμου Ασπροποτάμου,
«Βράγγι» του ΔΔ Φουρνάς του Δήμου Φουρνάς,
«Λιβανί» του ΔΔ Βίνιανης του Δήμου Βίνιανης,
«Στουρναράκι» του ΔΔ Προυσού του Δήμου Προυσού
«Παλαιοχώραφα» του ΔΔ Παλαιοκατούνας του Δήμου Φραγκίστας,
«Κρανιά» του ΔΔ Μαράθου του Δήμου Αγράφων,
«Κόρπη» του ΔΔ Κρικέλλου του Δήμου Δομνίστας
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ποταμιάς δεν έχει ΧΑΔΑ, διότι μεταφέρει τα απορρίμματα του στο ΧΑΔΑ Καρπενησίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε θέμα συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Καραμπάς, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου στη Θήβα με τους εκπροσώπους των ΦοΣΔΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αφορούσε τους ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας.
Χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπάς είπε:
«Ο ΠΕΣΔΑ δεν προχωράει όπως είχε σχεδιαστεί. Τα έργα που προβλέπει είναι της τάξης των 200 εκ. ευρώ, ενώ η ΠΣΕ διαθέτει μόνο 90 εκ. ευρώ για αποκατάσταση ΧΑΔΑ, κατασκευή ΧΥΤΑ και ΚΔΑΥ και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει ένα business plan, επιχειρηματικό σχέδιο, για να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητες.
Προτείνω να συμφωνήσουμε για την εκπόνηση του business plan, όπως πρότειναν όλοι οι εκπρόσωποι των ΦοΣΔΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την προϋπόθεση όμως, ότι δεν θα τροποποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ για το Νομό Ευρυτανίας, καθόσον είμαστε πλέον ώριμοι από πλευράς μελετών, έναντι όλων των υπολοίπων Δήμων και Νομών της Περιφέρειας μας, για την υλοποίηση του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού».
Να σημειωθεί εδώ, ότι ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει για το Νομό Ευρυτανίας έναν ΧΥΤΑ, ένα ΣΜΑ και ένα εργοστάσιο Μηχανικής ανακύκλωσης, τα οποία είναι ώριμα. Η μελέτη του ΧΥΤΑ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, έχει ήδη κατατεθεί για χρηματοδότηση στο περιφερειακό πρόγραμμα και η μελέτη για τη Μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων εκπονείται από το Δήμο Καρπενησίου και θα υλοποιηθεί εντός του Φθινοπώρου.
Συζητώντας τα παραπάνω η ολομέλεια των δημάρχων του νομού αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διεκδίκηση από την ΠΣΕ της χρηματοδότησης της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Νομό Ευρυτανίας από το ΕΠ του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι είναι αντίθετοι στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος επιχειρείται από τους ΦοΣΔΑ της Περιφέρειας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΥΠΕΚΑ. Η Εξαίρεση αφορά μόνο το Νομό Ευρυτανίας, γιατί έχει ήδη κατατεθεί ώριμη μελέτη προς χρηματοδότηση στην ΠΣΕ για την κατασκευή ΧΥΤΑ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέτουν υπό διαπραγμάτευση την ωριμότητα της μελέτης και την σκοπιμότητα του έργου.
Ο Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος μειοψήφησε της απόφασης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «τα λάθη του προηγούμενη ΠΕΣΔΑ ίσως είναι ευκαιρία να διορθωθούν και για το Νομό μας».
Τέλος, αποφασίστηκε απ’ όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Νομού να στηριχθεί η απόφαση, με παράσταση στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.