Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Χρήστος Αρβανίτης υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟΔΕ: «Το κόμμα – σε τοπικό πάντα επίπεδο – θα πρέπει να δομήσει εκ νέου τη συνοχή και την αξιοπιστία του»


Χρήστος Αρβανίτης υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟΔΕ:
«Το κόμμα – σε τοπικό πάντα επίπεδο – θα πρέπει
να δομήσει εκ νέου τη συνοχή και την αξιοπιστία του»

Αποκλειστική συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. Ευρυτανίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Αρβανίτη
Την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαΐου, όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα εκλογές για την ανάδειξη νέων Προέδρων στις κατά τόπους ΝΟΔΕ, ενώ θα λάβουν χώρα και οι εκλογές για τις τοπικές επιτροπές (Πρόεδροι και μέλη) και τις δημοτικές οργανώσεις της ΝΔ ανά νομό.
Για την Προεδρία της ΝΟΔΕ του Νομού Ευρυτανίας, έχουν θέσει υποψηφιότητα ο πρώην Πρόεδρος και Νομαρχιακός Σύμβουλος Δημήτρης Χρυσικός και ο επίσης Πολιτευτής και πρώην Αντινομάρχης Χρήστος Αρβανίτης.
Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθότι διεξάγονται σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.
Για τις εκλογές αυτές, την πολιτική επικαιρότητα και για την απόφασή του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο Χρήστος Αρβανίτης μίλησε στην Βάσω Φεγγούλη. Όλα αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί και θα συζητηθεί.

ΕΡΩΣΗΣΗ: Το γεγονός ότι θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος στη ΝΟ.Δ.Ε. Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε μάλλον ως έκπληξη, αφού δεν είχατε εκδηλώσει σχετική πρόθεση. Ποιοί λόγοι σας οδήγησαν να πάρετε αυτή την απόφαση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με συνδέουν αγώνες 25 περίπου ετών. Η παράταξη με τίμησε επανειλημμένα, αναθέτοντάς μου αποστολές και ρόλους με εξαιρετική σπουδαιότητα. Θέλω να πιστεύω ότι κι εγώ ανταπέδωσα την τιμή, με συνέχεια, συνέπεια και υπευθυνότητα. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έκρινα ότι η παράταξη χρειάζεται – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – βοήθεια από όλους μας, κι εγώ δεν είχα παρά να πράξω το αυτονόητο: Να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των μελών της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Εσείς ο ίδιος, κατά το παρελθόν, εναντιωθήκατε στον τρόπο λειτουργίας της απερχόμενης ΝΟ.Δ.Ε. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλεγείτε πρόεδρος, τι πρόκειται να αλλάξετε; Σε ποια σημεία σκοπεύετε να εστιάσετε την προσοχή σας περισσότερο, προκειμένου να εκλείψουν ή τουλάχιστον να περιοριστούν τα προβλήματα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν κάποιος κοιτάζει προς τα πίσω, είναι αδύνατο να πάει μπροστά. Λάθη έγιναν και τα πληρώσαμε ακριβά. Το θέμα είναι να αντλούμε διδαχές και να γινόμαστε σοφότεροι. Να πορευόμαστε προσεκτικά στο σήμερα και να χτίζουμε το αύριο σε στέρεες βάσεις. Εκτιμώ ότι το κόμμα – σε τοπικό πάντα επίπεδο – θα πρέπει να δομήσει εκ νέου τη συνοχή και την αξιοπιστία του. Να συσπειρώσει ξανά τα μέλη και τους φίλους του, προκειμένου να ανακτήσει δυνάμεις.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Η Ευρυτανία, χαρακτηριζόταν μέχρι πρότινος, "απόρθητο κάστρο" της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές, γνώρισε την ήττα, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα πράγματα πρέπει και μπορεί να αλλάξουν. Οι εξελίξεις στα μεγάλα εθνικά ζητήματα εκτυλίσσονται σε ρυθμούς καταιγιστικούς. Διανύουμε μια εποχή κρίσης αξιών και προσώπων. Οι κλυδωνισμοί είναι συθέμελοι και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μας επιφυλάσσει η αυριανή ημέρα. Προ αυτών των εξελίξεων, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί μια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, με νέες αντιλήψεις και ειλικρινείς συμπεριφορές. Αναγνώρισε τα δικά της λάθη και φαίνεται ότι διδάχτηκε από αυτά. Τώρα πλέον, οργανώνει σε νέες βάσεις την οργανωτική της δομή, οριοθετεί με σαφήνεια το ιδεολογικό της υπόβαθρο, με σκοπό να βρεθεί έτοιμη την κατάλληλη στιγμή, όταν ο λαός της αναθέσει εκ νέου την εξουσία.
Αυτή ακριβώς η πρακτική, θα πρέπει να βρει πρόσφορο έδαφος και στην Ευρυτανία. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται δουλειά, καλή συνεργασία και αισιοδοξία.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Αναμφίβολα, διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα, τις πολιτικές, τους πολιτικούς και τα κόμματα. Ο πολύς κόσμος προτιμάει να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα. Αυτό δεν το λάβατε "υπόψη" όταν αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι Ελληνες στο σύνολό τους, συνεπώς και οι Ευρυτάνες, αισθάνονται αποστροφή για πρακτικές και συμπεριφορές που πλήγωσαν τη χώρα και την έφεραν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Γενικά, επικρατεί μια απογοήτευση, η οποία είναι διάχυτη παντού. Αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο. Ωστόσο, η εύκολη επιλογή της κριτικής του καναπέ, προσωπικά δεν με εκφράζει. Μου αρέσουν τα δύσκολα. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα, θα πρέπει να αλλάξουν μορφή οι κομματικοί μηχανισμοί. Να επανακτήσουν σχέσεις σωστής επικοινωνίας με τους πολίτες, να λειτουργήσουν δημοκρατικά, να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη, να λαμβάνουν υπόψη τη λαϊκή θέληση. Θα πρέπει να απομονωθούν και να βρεθούν εκτός πολιτικής σκηνής οι πολιτικοί που υπηρέτησαν την ιδιοτέλεια και το προσωπικό συμφέρον, προκειμένου να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν τη λαϊκή εξουσιοδότηση. Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, τα βήματα που έγιναν και γίνονται στη Νέα Δημοκρατία, σε εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά, είναι μεγάλα και αποφασιστικά. Τα αποτελέσματα άρχισαν ήδη να φαίνονται. Στην πορεία θα φανούν ακόμη περισσότερο. Αυτή ακριβώς η αντίληψη εκφράζει κι εμένα. Να αλλάξουμε και στην Ευρυτανία το όλο σκηνικό. Να ερμηνεύσουμε σωστά τη λαϊκή βούληση και να τη μεταφέρουμε στα κέντρα των αποφάσεων ανόθευτη, δίνοντας πρώτοι εμείς το παράδειγμα με τις συμπεριφορές μας.

ΕΡΩΣΗΣΗ: Η Ευρυτανία, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, η Ντόρα Μπακογιάννη απέσπασε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από τα κομματικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας. Λίγους μήνες αργότερα, η ίδια βρίσκεται εκτός κόμματος. Αυτή η εξέλιξη δεν νομίζετε ότι θα προκαλέσει τριγμούς στην οργάνωση του κόμματός σας στην περιοχή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην εκλογική εκείνη διαδικασία, τα μέλη ψήφισαν κατά συνείδηση ή ακόμη και υπό το κράτος κάποιας συναισθηματικής φόρτισης, η οποία – λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων – είναι απολύτως κατανοητή. Τώρα ωστόσο, περάσαμε στην επόμενη μέρα. Η κα Μπακογιάννη επέλεξε το δρόμο της εκτός Νέας Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παράταξης. Το κόμμα έχει ένα ενιαίο πρόσωπο. Μία και μόνη ιδεολογική ταυτότητα, την οποία εκφράζει ο πρόεδρος και τα εξουσιοδοτημένα στελέχη.
Πιστεύω ότι οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων δεν θα επηρεάσουν σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό τα πολιτικά δρώμενα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας του Νομού μας. Ακόμη και αν προκύψουν τριγμοί, θα είναι της στιγμής, χωρίς πολλές προεκτάσεις στο χρόνο. Οι Ευρυτάνες νεοδημοκράτες απέδειξαν ότι στην κρίσιμη στιγμή, θέτουν σε πρώτη μοίρα το καλό της παράταξης και μετά εστιάζουν την προσοχή τους σε πρόσωπα, όποια και αν είναι αυτά. Η Νέα Δημοκρατία στο Νομό μας έχει παρελθόν με πλούσια Ιστορία. Εχει όμως και παρόν, με ιδιαιτερότητες. Εχει και μέλλον, το οποίο οφείλουμε να χτίσουμε προσεκτικά και με κάθε επιμέλεια.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Τελικά, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να ανακτήσει η Νέα Δημοκρατία το χαμένο έδαφος στο Νομό μας; Υπάρχουν περιθώρια να ξαναβρει την παλιά της αίγλη και την απήχηση που είχε στους ψηφοφόρους της εκλογικής μας Περιφέρειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να περιορίσουμε τα λάθη. Να προσεγγίσουμε και να επαναδραστηριοποιήσουμε τα μέλη που αδρανοποιήθηκαν, επειδή πικράθηκαν και απογοητεύτηκαν από κακές συμπεριφορές στελεχών και πρακτικές οπισθοδρομικές. Να διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να λειτουργήσουν κλίκες, ίντριγκες και υπόγειοι μηχανισμοί. Να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της οργάνωσης και τη διαφάνεια λειτουργίας της. Να σταθούμε πιο κοντά στους Ευρυτάνες και να προσεγγίσουμε τα προβλήματά τους με περισσότερη προσοχή. Να αξιοποιήσουμε καλύτερα το στελεχιακό μας δυναμικό, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς να υπονομεύουμε το κύρος κανενός.
Σίγουρα, ο δρόμος είναι ανηφορικός. Αναμφίβολα η προσπάθεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, με θέληση, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.