Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
O «Καλλικράτης» ψηφίστηκε επί της αρχής, χωρίς καμία αλλαγή στο άρθρο 1.
Ψηφίστηκε στη Βουλή ο «Καλλικράτης»
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης «Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, παρά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για το χωροταξικό, από πολλούς Δήμους καθώς και από τον Δήμο Φραγκίστας για την έδρα, δεν προχώρησε σε καμία άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι τα αιτήματα δεν ήταν 5 ή 6 αλλά 200 και μάλιστα εκτός των κανόνων που θέτει ο «Καλλικράτης».
Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.
Υπέρ του «Καλλικράτη» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).
Κατά ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.
Η ΝΔ, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο γ.γ της ΚΟ Κώστας Τασούλας, κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 1 για το χωροταξικό.
Ραγκούσης: Διάλογος για την αλλαγή του 50%+1
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει ο "Καλλικράτης", αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" -το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε και επι των άρθρων - και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
«Καλλικράτης»: Νέα πρόβλεψη για τις ιστορικές έδρες
Παρόμοια διαδικασία με αυτή που προβλέπεται σήμερα για αλλαγές στις ονομασίες και στις έδρες δήμων (απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με πλειοψηφία δύο τρίτων) πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr, να προβλεφθεί και για τον ορισμό ή την αλλαγή των ιστορικών εδρών τους, σε προσθήκη που θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στον «Καλλικράτη».
Πρόκειται, εκτός των άλλων, για μια προσπάθεια εκτόνωσης των, "λιγοστών", όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, αντιδράσεων που υπάρχουν ("είναι περίπου 10 περιπτώσεις") κατά την ομιλία του επί του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, καθώς, όπως παραδέχθηκε, "σ’ αυτό το σημείο όντως υπάρχει κενό στο νόμο, το οποίο και θα καλυφθεί."
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι τα αιτήματα δεν είναι 5 ή 6 αλλά 200 και μάλιστα εκτός των κανόνων που θέτει ο «Κ