Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ανδρέας Καμπιζιώνης: "Είμαι υπερήφανος για το θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής "Το Βελούχι" στα 66 χρόνια της δράσης της


Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στον ΕΠ αποκλειστική συνέντευξη του κ. Ανδρέα Καμπιζιώνη, Καθηγητή Φιλοσοφικών του Frances Marion University και του Florence – Darlington Technical College, στην Αμερική, ενός σπουδαίου επιστήμονα και καταξιωμένου Πανεπιστημιακού Δάσκαλου, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Ευρυτανία που είναι τόπος καταγωγής της εκλεκτής συζύγου του κ. Παναγιώτας Χονδρού από την Αγία Βλαχέρνα.
Συναντήσαμε τον κ. Καμπιζιώνη στο Καρπενήσι και κουβεντιάσαμε μαζί του για την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», για την τρέχουσα επικαιρότητα και φυσικά για το σημαντικό διδακτικό του έργο σε Κολλέγια της Αμερίκής.
Όλα αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στην παρακάτω συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη ο κ. Καμπιζιώνης.


Ποιος είναι ο σκοπός της επισκέψεως σας στην Ευρυτανία;
Αναζωογόνηση, ανανέωση σχέσεων, ενδυνάμωση της γέφυρας που ενώνει τα δυο μέρη του Ατλαντικού, μέσω επαφών με τις Αρχές και τους Συλλόγους και ειδικότερα βιντεολήψεις / συνεντεύξεις για την παραγωγή ντοκιμαντέρ, επ’ ευκαιρία των 66 χρόνων του φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού, πατριωτικού έργου την Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι». Kαι φυσικά τη συμμετοχή στο Επιστημονικό Συνέρδιο του Δήμου Δομνίστας, στις 23-25 Ιουλίου, που συνδιοργανώνουν η εξαίρετη Πανευρυτανική Ένωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας.

Ποιο είναι το επιτελεσθέν έργον της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι»;
Ως πρώην πρόεδρος και επί μισό αιώνα μέλος της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», είμαι υπερήφανος για το θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει η Ένωσή μας στα 66 χρόνια της δράσης της. Δόξα και τιμή στους πρωτοπόρους μας για την αγάπη τους για την Γενέτειρα τους. Με τον ιδρώτα του προσώπου των, με εράνους, προσφορές και θυσίες έκτισαν το Γυμνάσιο Καρπενησίου, βοήθησαν στο κτίσιμο του Νοσοκομείου και με τα πρώτα τους χρήματα και ενέργειες προκάλεσαν τη διάθεση οικοπέδου, παρά του Δήμου Καρπενησίου και εν συνεχεία την ανάληψη του έργου του Γηροκομείο Καρπενησίου. Υποτροφίες, συσσίτια, φάρμακα, ρουχισμός, προικοδοτήσεις, κατ’ ευθείαν χρηματικά βοηθήματα, το οικοτροφείο Κερασοχωρίου, ενίσχυση παιδιών με ειδικές ανάγκες, είναι μερικά από τα έργα των.
Και σ’ όλα αυτά ακάματοι συνεργοί είναι ο επιβοηθητικός σύλλογος των «Θυγατέρων Αμερικής».
Δικαίως λοιπόν η Ένωσή μας θεωρείται και βραβεύεται ως ένας εκ των καλλιτέρων Συλλόγων της Αμερικής.
Τιμή και καθήκον των νεωτέρων και των όπου γης Ευρυτάνων να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό, πατριωτικό και εκπαιδευτικό του έργο.

Ποιες οι σχέσεις της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και της Πανευρυτανικής Ενώσεως;

Οι σχέσεις των δυο συλλόγων είναι άριστες και αδελφικές και χρονολογούνται από τα χρόνια των αείμνηστων Ανδρέα Πουρνάρα και Παναγιώτη Κωστοπαναγιώτη και συνεχίζονται αρραγείς και με την προεδρία του φιλόπονου και αεικίνητου κ. Κων/νου Παπαδόπουλο και του εξαίρετου Διοικητικού Συμβουλίου του. Ο πρώτος σταθμός, για κάθε ανάγκη των ομογενών, που επισκέπτονταν την γενέτειρα, ήταν η Πανευρυτανική Ένωση. Ως μέλος και αντιπρόσωπος αυτής εν Αμερική, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το εκδοτικό της έργο, καθώς και για τα άψογα συνέδρια που διοργανώνει. Αναφέρομαι μόνο στις πολυάριθμες εκδόσεις και στο μνημειώδες έργο του «Γεώργιος Καφαντάρης» και τελευταίο αυτό της κα. Αφροδίτης Ιωακείμ- Κωστοπαναγιώτου «Η Χριστιανική κοσμοθεωρία και η ελληνική και ευρωπαϊκή φιλοσοφία». Άριστο δείγμα των ενεργειών της Πανευρυτανικής Ενώσεως είναι και το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει με το Δήμο Δομνίστας και τη Νομαρχιακή Διοίκηση Ευρυτανίας στη Δομνίστα στις 23,24 και 25 Ιουλίου 2010.

Πώς βρίσκεται την πατρίδα Ελλάδα και ειδικότερα την γενέτειρα Ευρυτανία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσεως;
Η πατρίδα μας και ο λαός της έχει ως γνωστόν διασυρθεί παγκοσμίως από εχθρούς και από άσπονδους «φίλους». Δολίως βάλλεται όχι μονάχα απ’ όσους θέλουν να την υποδουλώσουν οικονομικώς, αλλά και από πολλούς άλλους που θέλουν να την αφανίσουν πολιτικώς και πολιτισμικώς. Ας σκεφθούμε τους νέους φαλμεραϊερς, που πρεσβεύουν ότι οι Έλληνες δεν είμαστε καν Έλληνες, καθώς και τον απαίσιο Κίσσιντζερ που συμβουλεύει «αφανίστε αυτούς τους σκληροτράχηλους Έλληνες, χτυπώντας τους στη γλώσσα των, την θρησκεία των και τον πολιτισμό των». Και σαν να μην έφταναν οι έξωθεν εχθροί μας, έχουμε και τους έσωθεν εχθρούς και ήτοι την επικατάρατη διχόνοια, τον κομματισμό, τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία, τον ηθικό ξεπεσμό, που μας κάνει κάθε φορά, ενώ κερδίζουμε τον πόλεμο, να χάνουμε την ειρήνη. Είναι ανάγκη να νοικοκυρευτούμε, να ανανήψουμε και να κοιτάξουμε το κοινωνικό καλό και συμφέρον του τόπου μας.
Ως προς την Ευρυτανία μας, ασφαλώς δεν είναι πια «πέτρα, στέρηση και εγκαρτέρηση», αλλά ούτε αυτό που θα μπορούσε να είναι, κάτι ανώτερο κι απ’ αυτή την «Ελβετία», την οποία πολλάκις χρησιμοποιούμε για συγκριτικό παράδειγμα. Δεν έχει η Ελβετία τις φυσικές μας ομορφιές, την ποικιλία εδάφους, το κλίμα μας, τα νόστιμα προϊόντα μας, τις διακριτικές μας εποχές του χρόνου, την θέρμη του λαού μας, την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ωστόσο, όλα αυτά μένουν ανεκμετάλλευτα λόγω ελλείψεως κεφαλαίων και διορατικότητας, θα έλεγα δε και πατριωτισμού όταν οι έχοντες και κατέχοντες τοποθέτησαν τα χρήματα τους αλλού και όχι στην πατρίδα.

Η οικονομική κρίση που άρχισε στις ΗΠΑ, έχει επηρεάσει την ομογένεια αισθητά. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα της και πως τα αντιμετωπίζει;
Η οικονομική κρίση ασφαλώς δεν άφησε ανεπηρέαστη την ομογένεια. Τα κυριότερα προβλήματά της ωστόσο είναι το πως θα διατηρήσει και θα μεταδώσει στην νέα γενιά την ταυτότητα της, τα ήθη και τα έθιμα, την γλώσσα την ελληνική και την ελληνοορθοδοξία, μέσα στο χωνευτήρι αυτό που λέγεται Αμερική. Υπάρχει έλλειψη δασκάλων και ιερέων, με γνώση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας. Κι η Αρχιεπισκοπή μας, αδυνατεί στο να είναι και Υπουργείο Παιδείας. Φροντίζει να περισώσει και να μεταδώσει μάλλον Ορθοδοξία, παρά την τόσο επιθυμητή και αναγκαία για την ομογένεια ελληνοορθοδοξία. Η ομογένεια φροντίζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την δημιουργία κοινοτικών απογευματινών σχολείων καθώς και ημερήσιων «charter» σχολείων, όπως είναι το εξαίρετο σχολείο «Σωκράτης» στην πόλη Charlotte της Β. Καρολίνας, υπό την φωτισμένη διεύθυνση του συμπατριώτη μας κ. Περούλα.
Παρήγορο και εποικοδομητικό είναι και το γεγονός ότι όλοι από τους συμπατριώτες μας στέλνουν τα παιδιά τους στην πατρίδα για να γνωρίσουν τις ρίζες τους. Το ίδιο γίνεται και με βαπτίσεις και γάμους των νέων. Τα μυστήρια κανονίζονται να γίνονται στην Ελλάδα και έρχονται ολόκληρες οικογένειες και παραμένουν στην πατρίδα σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Εποικοδομητικά είναι και τα προγράμματα ανταλλαγής νέων προγραμμάτων που πρέπει περισσότερο να ενισχυθούν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεκαετίες τώρα διδάσκεται σε κολέγια, σε πανεπιστήμια της περιφέρειας στην ΗΠΑ. Τι σας κάνει, παρά το κάπως προχωρημένο της ηλικία σας, να συνεχίζετε την διδασκαλία και ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο σας;
Διδάσκω φιλοσοφική και ηθική. Διδάσκοντας αισθάνομαι ότι κάνω έργο στη διαμόρφωση χαρακτήρων και προβάλλω συγχρόνως την πατρίδα μου Ελλάδα. Λόγω της θέσεως μου, καθώς και λόγω της αντιλήψεώς μου, όπως κάθε Έλληνας στο εξωτερικό πρέπει να είναι απλήρωτος και αδιόριστος πρεσβευτής της πατρίδας του. Συμμετάσχω ως μέλος διοικητικών συμβουλίων κοινωνικών, πολιτιστικών και φιλανθρώπινων ελληνικών και αμερικανικών οργανισμών. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω το κατά δύναμη και όπως λέει ο ποιητής «να δίνω από το φως μου κι ας είμαι ένα μικρό λυχνάρι» κι είναι ευτύχημα ότι η Αμερικάνικη κοινωνία εκτιμά την όποια προσφορά των μελών της. Παίρνω έτσι σε αναγνώριση περισσότερα απ’ ότι προσφέρω, προβάλλοντας έτσι και την πατρίδα μου Ελλάδα/ Ευρυτανία.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ανδρέας Καμπιζιώνης γεννήθηκε στη Λαμία Φθιώτιδας και είναι παντρεμένος με την Παναγιώτα Χονδρού από την Αγία Βλαχέρνα Ευρυτανίας. Έκτοτε η Ευρυτανία για τον κ. Καμπιζιώνη απέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, πιο καλή και από αυτή της γενέτειράς του Λαμίας.
Απόφοιτος του Γυμανσίου και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, εδίδαξε επί τριετία, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και το 1957 μετανάστευσε με τη σύζυγό του Παναγιώτα στις ΗΠΑ με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη.
Στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε ως τραπεζικός και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις Οικονομικές Επιστήμες και εν συνεχεία, εγκαταστάθηκε στην πόλη Φλόρενς της Νοτίου Καρολίνας, επεδόθη σε κτηματολογικές επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις εστιατορίων. Το έτος 1999 έγινε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της First Reliance Bank.
Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καρολίνας με Master’s στα Φιλοσοφικά, προσλαμβάνεται ως καθηγητής Φιλοσοφικών από το Frances Marion University καθώς και από το Florence – Darlington Technical College, Ιδρύματα εθνικώς αναγνωρισμένα, όπου και διδάσκει ανελλιπώς από το έτος 1988.
Ο κ. Καμπιζιώνης, στο διάστημα των 50 περίπου χρόνων που είναι μέλος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής, προσέφερε πολλές υπηρεσίες ως πρόεδρος της Ενώσεως την δεκαετία του 1970. Επίσης, ως Πρόεδρος διαφόρων Επιτροπών, πρόεδρος γενικών συνελεύσεων και ως μέλος πολλών επιτροπών. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν, όταν ο ίδιος πρότεινε, σε γενική συνέλευση της δεκαετίας του 1970, τη δημιουργία των Τμημάτων της Ένωσης και αρχίζοντας από το πρώτο Τμήμα της πολιτείας του Φλόρενς, όπου ο ίδιος διαμένει μέχρι και σήμερα.