Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Σε όσους γάμους κι αν επήγα τέτοια νιόγαμπρα δεν είδα “Κάηκε” το πελεκούδι στο Γάμο του Θανάση Μάκκα και της Τριανταφυλλιάς Κολοκύθα στην Κρέντη


Η Κρέντη από χρόνια τώρα φημίζεται ως το χωριό εκείνο της Ευρυτανίας που γίνονται οι καλύτεροι γάμοι και τα καλύτερα γαμήλια τραπέζια. Γάμος στην Κρέντη σημαίνει χαρά για όλο το χωριό, για όλους τους συγχωριανούς , οι οποίοι, άνδρες και γυναίκες, συμμετέχουν ενεργά σε όλο το γιορτάσι που κρατάει ουσιαστικά 3 μέρες.
Αν ο Γάμος έχει προγραμματιστεί να γίνει Σάββατο, από το πρωί της Παρασκευής όλο το χωριό και όταν λέμε όλο το εννοούμε, στην κυριολεξία βρίσκεται στο πόδι.
Από πολύ νωρίς οι άνδρες θα καταπιαστούν με το σφάξιμο των αμνοεριφίων που θα «θυσιαστούν» για τα νιόγαμπρα. Μέχρι να φτιαχτούν τα σφαχτά – γύρω στα 40 ζωντανά χρειάζονται για κάθε Γάμο στην Κρέντη– για σούβλισμα, ετοιμάζονται τα κάρβουνα για το ψήσιμο, στην μεγάλη ψησταριά που κατασκεύασε ο Δήμος και βρίσκεται στην άκρη του χωριού.
Το ίδιο χρονικό διάστημα οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα κοκορέτσια και τις νοστιμότατες πίτες για τον κόσμο που θα βρεθεί στο χώρο της ψησταριάς αλλά και για το γαμήλιο τραπέζι.
Στο σπίτι του γαμπρού ή της νύφης, οι οικογενείς ετοιμάζουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες έτσι ώστε ανήμερα του γάμου να είναι όλα έτοιμα.
Μετά το μεσημέρι και αφού οι «ειδικοί» δώσουν το ΟΚ για να μπουν τα σουβλισμένα σφαχτά στην μεγάλη ψησταριά, οι περισσότεροι χωριανοί μετακινούνται εκεί για να βοηθήσουν στο ψήσιμο, με εναλλάξ σύστημα.
Όσο περνάει η ώρα ο χώρος αυτός γεμίζει από κόσμο και όταν καλοβραδιάσει 3-4 γυναίκες μοιράζουν στον κόσμο μερίδες λαχταριστό κοκορέτσι, τυρί ντόπιο και κρασάκι σκέτο ανάμα, ενώ ταυτόχρονα όποιος έχει κέφι ρίχνει και καμιά στροφή παρέα με τους μελλόνυμφους που επισκέπτονται την ψησταριά για να πάρουν ευχές από τον κόσμο που βρίσκεται εκεί.
Αργά τα μεσάνυχτα και αφού τα ψητά κριθούν έτοιμα για «λιάνισμα», βγαίνουν από την ψησταριά και μεταφέρονται στο χώρο του παλιού σχολείου όπου την επομένη το πρωί θα κοπούν σε για να μπουν στα μπολ που θα σερβιριστούν στη γαμήλια τράπεζα.
Ανήμερα του Γάμου στο σπίτι ή στα σπίτια των μελλονύμφων ετοιμάζονται ο γαμπρός και η νύφη για την μεγάλη και ευλογημένη στιγμή του γάμου.
Κομμωτές και κομμώτριες ξεδιπλώνουν την τέχνη τους έτσι ώστε να κάνουν όσο πιο όμορφους γίνεται τον Γαμπρό και την νύφη αλλά και άλλους συγγενείς.
Στο σπίτι του γαμπρού, λίγο πριν το γάμο, γίνεται το ξύρισμα και το ντύσιμο του γαμπρού με το γαμπριάτικο κουστούμι – κάπως έτσι βγήκε η λαϊκή ρήση που λέει «στο τέλος ξυρίζουν τον Γαμπρό» και στο αντίστοιχο της νύφης λαμβάνει χώρα το τελετουργικό του ντυσίματος του νυφικού και προς το τέλος η σχετική διαδικασία με τα παπούτσια που φέρνουν συγγενείς του γαμπρού και τα οποία πάντα είναι μεγαλύτερα και δεν ταιριάζουν στο πόδι της νύφης, αν πρώτα δεν μπει ένα μάτσο από χαρτονομίσματαμέσα σε αυτά.
Κάτι ανάλογο έγινε και το περασμένο Σάββατο 17 Ιουλίου 2010 στην όμορφη Κρέντη, όπου με τα ιερά δεσμά του Γάμου ενώθηκαν τα Κρεντηόπουλα ο Θανάσης Μάκκας του Σταύρου και της Γιαννούλας, με την Τριανταφυλλιά Κολοκύθα του Παναγιώτη και της Σταματίας.
Στην εκκλησία η νύφη ως είθισται έφτασε συνοδευμένη από τον πατέρα της Παναγιώτη και τον αδελφό της Γρηγόρη, υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής και οργάνων. Εκεί την υποδέχτηκε ο πανευτυχής γαμπρός με τους γονείς και τα αδέλφια του και άπαντες μπήκαν στον Ιερό Ναό για το Γάμο.
Το μυστήριο που ευλόγησαν ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης και ο π. Βασίλειος Ρεσίτης, θείος της νύφης, τελέστηκε στο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Κρέντης, που γέμισε ασφυκτικά από τους συγγενείς των νεόνυμφων και από εκατοντάδες φίλους και γνωστούς. Μετά το πέρας του μυστηρίου, στην πλατεία του χωριού, έλαβε χώρα το γαμήλιο τραπέζι που παρέθεσαν οι οικογενείς προς τιμήν των προσκεκλημένων. Μόλις έφτασαν οι νεόνυμφοι, έγινε η κοπή της γαμήλιας τούρτας και ακολούθησε πλούσιο φαγοπότι και τρικούβερτο γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η διασκέδαση ξεκίνησε με τον μπάρμπα – Γιάννη Μάκκα να ερμηνεύει 3-4 παραδοσιακά τραγούδια του γάμου, αφιερωμένα στα νιόπαντρα. Στη συνέχεια γαμπρός , νύφη, η νουνά Αθανασία Μάκκα και οι γονείς των νεονύμφων, έσυραν τον χορό καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο.
Μετά τους στενούς συγγενείς, η πλατεία της Κρέντης μετατράπηκε σε ένα απέραντο χοροστάσι, με το κέφι να φτάνει στα ύψη.
Αξιοσημείωτο να τονισθεί ότι από τους βασικούς συντελεστές να γίνονται με τον ωραίο τρόπο αυτό οι γάμοι στην Κρέντη και να συμμετάσχουν έτσι ενεργά στη χαρά ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ, είναι ο πατέρας του γαμπρού.
Για πολλά χρόνια ο Σταύρος Μάκκας, ήταν και είναι ο επιτελικός συντονιστής των γάμων που γίνονται στο χωριό. Στο γάμο του Θανάση, οι συγχωριανοί του θέλοντας να του ανταποδώσουν αυτή την προσφορά και να τον ευχαριστήσουν, φρόντισαν με πολύ μεράκι έτσι ώστε άλλος ένας ακόμη γάμος στην Κρέντη να γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία.
Άπαντες οι συντελεστές του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, ευχόμαστε στους νεόνυμφους, Βίον ανθόσπαρτον και εν Χριστώ Ευλογημένον και στους γονείς των να τους χαρούν όπως επιθυμούν.