Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αλλαγές στην εξέταση υποψηφίων οδηγών


Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στην έκδοση των διπλωμάτων. Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί σε περίπου 7 μήνες και θα προβλέπει ότι δεν θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του υποψήφιου αλλά ένας ηλεκτρονικός κωδικός. Εκτιμάται, ότι ο παράνομος τζίρος από τον χρηματισμό για την έκδοση διπλωμάτων ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Αλλαγές εναντίον διαφθοράς
Ένας ηλεκτρονικός κωδικός, μοναδικός για κάθε υποψήφιο οδηγό , μπαίνει στη φαρέτρα του Υπουργείου Υποδομών στη μάχη κατά της διαφθοράς για την έκδοση των διπλωμάτων
Σύμφωνα με έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης η ταρίφα για την έκδοση διπλώματος φθάνει τα 300 ευρώ ετησίως. Εκδίδονται περίπου 400.000 διπλώματα και ο ετήσιος τζίρος από τα φαινόμενα χρηματισμού φθίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ
Τα φαινόμενα διαφθοράς οδήγησαν το Υπουργείο Υποδομών να προβεί σε αλλαγή του πλαισίου εξέτασης υποψηφίων οδηγών.
Μεταξύ των αλλαγών ο ηλεκτρονικός κωδικός που θα συνοδεύει τον υποψήφιο οδηγό, η επιλογή τόπου και χρόνου για τη εξέταση του υποψήφιου οδηγού μέσω του προσωπικού κωδικού την τελευταία στιγμή και η τυχαία επιλογή εξεταστή, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι προσυνεννοήσεις.
Ο υποψήφιος οδηγός θα εξετάζεται όχι με το ονοματεπώνυμο του αλλά με τον ηλεκτρονικό κωδικό του που θα περιέχει όλα τα προσωπικά στοιχεία του .
Οι αλλαγές στο σύστημα εξέτασης υποψήφιων οδηγών, για τις οποίες θα απαιτηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις ,θα εφαρμοστούν μετά από 7 μήνες.