Είκοσι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας Εκπαίδευσης απ΄όλη την Ελλάδα, υπότροφοι του Ιδρύματος FULBRIGHT, μετέβησαν προσφάτως στην Αμερική και στο Πανεπιστήμιο GEORGE MASON της Ουάσιγκτον για σπουδές. Μεταξύ αυτών και η καθηγήτρια Δρ. της Κοινωνιολογίας Ηλιάνα Μήτσιου, η οποία μας πληροφόρησε για το πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα, την άψογη λειτουργία του Πανεπιστημίου, τους χώρους διδακτηρίου, το αντικείμενο διδασκαλίας, την καθημερινή ζωή των τροφίμων και τις υποχρεώσεις τους.
Ομολογουμένως μας εκπλήσσει η άριστη λειτουργία και εμφάνιση του Πανεπιστημίου. Μας θλίβει, όμως, το γεγονός ότι τα ελληνόπουλα αναγκάζονται κατά χιλιάδες να σπεύδουν σε ξένα πανεπιστήμια για την πρόσκτηση γνώσεων στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, στο θέατρο, στην Παιδαγωγική, στη Φιλοσοφία και ορθόδοξοι θεολόγοι ιερείς μας για μεταπτυχιακά στην Ιταλία και αλλαχού. Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας δεν αντιληφθήκαμε ακόμη οι Έλληνες, ιδιαίτερα οι ταγοί μας, ότι κινητήρια δύναμη των λαών θα είναι η γνώση. Πηγή δύναμης δε θα είναι ο πλούτος στα χέρια λίγων, αλλά η γνώση στα χέρια πολλών.
Σήμερα πληρώνουμε ακριβά το αναποτελεσματικό κρατικό και οικονομικό σύστημα. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να είναι « φθηνή» χώρα. Πρέπει επειγόντως να επιδιώξει την ποιότητα σε ό,τι παράγει και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρει. Πρέπει η λέξη «ελληνικό» να είναι συνώνυμη με το εξαιρετικό. Η Παιδεία είναι κλειδί της επιτυχίας. Κάποια, όμως, αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση ( με την κατάργηση της βάσης του 10 και εισαγωγή σε Τ.Ε.Ι. με 0,9 ) δείχνουν ότι η μάχη της ποιοτικής αναβάθμισης καθυστερεί.
Η ωραιότερη αποστολή για την Ελλάδα είναι να αναδείξει, να διδάξει και πάλι στην ανθρωπότητα το «ορθόν μέτρον» και την ισορροπία μεταξύ πνεύματος και ύλης. Η φωνή του σκηνοθέτη Ζαν – Λικ Γκοντάρ είναι επίκαιρη : «Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο χιλιάδες εκατομμύρια για συγγραφικά δικαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε».
kostasmitsios@yahoo.gr