Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Διαδοχικές συναντήσεις Καρανίκα με την Περιφερειάρχη και κυβερνητικούς παράγοντες για θέματα του Νομού μας



Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου και συνεργάτες της είχε ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στα Γραφεία της Περιφέρειας στη Λαμία.
Θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία των αναπτυξιακών έργων του νομού και η επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων εγκεκριμένων έργων, οι οποίες λόγω των οικονομικών συνθηκών έχουν επιβραδυνθεί.
Συγκεκριμένα, η κ. Διαμαντοπούλου δεσμεύτηκε για την εξεύρεση πόρων για την ασφαλτόστρωση των υπολοίπων τμημάτων μεταξύ κεντρικού άξονα Αγράφων και κοινοτήτων Τροβάτου, Τριδέντρου και Βραγγιανών καθώς και για την αποπεράτωση του δρόμου Κρέντη-Βαρβαριάδα. Διαβεβαίωσε ακόμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για το δημοπρατημένο κομμάτι του δρόμου Βαρβαριάδα-Άγραφα -για το οποίο απαιτούνται 12 εκατ. Ευρώ- ενώ δεσμεύτηκε να δώσει εντολή στις υπηρεσίες της αρμοδιότητάς της για εκτίμηση του κόστους μελέτης μιας πιθανής σήραγγας πρόσβασης από την κοινότητα Βραγγιανών προς τη Λίμνη Πλαστήρα.
Η Γενική Γραμματέας στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ακόμα την άμεση αποπληρωμή του εργολάβου για το κατασκευασθέν έργο Διασταύρωση Δάφνης – Χρύσω αλλά και για το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την συνέχιση του έργου αυτού προς Αγ. Δημήτριο και Γάβρινα. Παράλληλα ενημέρωσε ότι υπάρχει χρηματοδότηση μιας νέας σωστής και ακριβούς μελέτης του παραμεγδόβειου δρόμου από Μαυρομάτα προς τη λίμνη Πλαστήρα
Στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι το έργο του ΧΥΤΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί απαρέγκλιτα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης μονοπώλησε η αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Ευρυτανίας και κυρίως των παραλίμνιων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καρανίκας ενημερώθηκε για την έγκριση πέντε (5) επενδύσεων στην περιοχή οι οποίες πρόκειται να δημιουργήσουν εικοσιοκτώ (28) νέες θέσεις εργασίας. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που άπτονται του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και που έχουν σχέση με την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων. Tέτοιες δραστηριότητες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013-Μέτρο 313. Επίσης, ο κ. Καρανίκας ενημερώθηκε από την κα Διαμαντοπούλου και για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στο νομό Ευρυτανίας.
Δ.Ε.Θ. 2010Επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη της νέας κυβέρνησης που προήλθε από τον ανασχηματισμό είχε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο κ. Καρανίκας, καθώς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Δ.Ε.Θ. Μεταξύ αυτών και με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα με τον οποίο συζητήθηκε η δυνατότητα επικαιροποίησης τμήματος της μελέτης «Ανατολική πρόσβαση Σήραγγας Τυμφρηστού» έως το Νεοχωράκι ώστε να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. Ο κ. Καρανίκας επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό και έθεσε και ζητήματα που αφορούν στον πολιτισμό. Για όλα αυτά είχε κατ’ αρχήν θετικές αντιδράσεις και σύντομα αναμένεται η επίσημη και λεπτομερής εισήγησή τους στους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, μακρά συζήτηση είχε ο βουλευτής με τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος προτίθεται να κάνει την πρώτη παρουσίαση του υπό έκδοση βιβλίου του στο Καρπενήσι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.