Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης του κυκλικού κόμβου στη θέση Ρίζωμα



Μεγάλο πρόβλημα έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η κατολίσθηση που παρατηρήθηκε στη θέση Ρίζωμα του Δήμου Καρπενησίου, στην κυκλοφορία των οχημάτων και όχι μόνο. Το πρόβλημα αυτό, όπως είναι γνωστό, επικρατεί από τον Οκτώβριο του 2009, όταν μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις υπέστη διάβρωση το έδαφος με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και να κλείσει ο δρόμος.
Παρά των καθαρισμό του δρόμου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και εξαιτίας πάλι των άσχημων καιρικών συνθηκών, το έδαφος υποχώρησε εκ νέου και για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων ο κόμβος έκλεισε και έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία και ισχύει μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρπενησίου απευθύνθηκε στο ΙΓΜΕ για την πρόταση λύσης του προβλήματος, και μετά την απάντηση που έλαβε ανέθεσε στο μελετητικό γραφείο Γεωργίου Δρόσου την σύνταξη της μελέτης.
Σύμφωνα με την μελέτη θα γίνει η κατασκευή νέου τεχνικού έργου αντιστήριξης του πρανούς έναντι του υφιστάμενου τοιχίου, το οποίο θα αποκατασταθεί, αφού αποφορτιστεί. Το νέο τεχνικό θα αποτελείται από δύο όμοιους πασσαλότοιχους, όπου ο καθένας τους θα έχει μήκος 17,98μ και από άλλους 12 πασσάλους μήκους 16μ. συνδεδεμένους με κεφαλόδεσμο. Στη βάση των κεφαλόδεσμων προβλέπονται στραγγιστήρια για την συλλογή και απομάκρυνση των υδάτων. Στη συνέχεια το διαμορφωμένο πρανές θα καλυφθεί με συρματοκιβώτια σε βαθμιδωτή διάταξη και θα γίνουν επιχώσεις με κοκκώδες υλικό.
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες σχεδόν και σύμφωνα με τους υπευθύνους, μέχρι τα Χριστούγεννα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου τεχνικού θα διασφαλιστεί η σταθερότητα του πρανούς και θα είναι δυνατή η συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης του υφιστάμενου τοίχου αντιστήριξης και του κόμβου συνολικά, έτσι ώστε αυτός να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.