Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Με λαμπρότητα και κατάνυξη η εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου
Mε λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η μεγάλη γιορτή του Γενέσιου της Θεοτόκου σε όλη την Ευρυτανία και ιδιαίτερα στην ιερά Μονή Τατάρνης. Πλήθος πιστών από όλα τα σημεία της Ευρυτανίας κατέφθασε στην ιερά Μονή προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης Η μεγάλη γιορτή της Παναγίας στο ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας ξεκίνησε από την παραμονή με την τέλεση του εσπερινού και συνεχίστηκε με την ακολουθία της παννυχίδας καθ’ όλη την διάρκεια της νυχτός. Ανήμερα της εορτής στο καθολικό της μονής τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και την συμμετοχή πολλών ιερέων της περιοχής. Μετά το πέρας της θειας λειτουργίας ο καθηγούμενος της ιεράς μονής πανοσιολογιότατος π. Δοσίθεος στα πλαίσια της αβραμιαίας φιλοξενίας, που χαρακτηρίζει την αδελφότητα της μονής, παρέθεσε τράπεζα αγάπης-ευλογίας στους επισήμους και στους πιστούς. Σε αυτή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της ιεράς αρχιεπισκοπής Αθηνών, πνευματικοπαίδι του πατρός Δοσιθέου, π. Θωμάς Χρυσικός, ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, ο Νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογιώργος, ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Καραγκούνης, ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας και υποψήφιος δήμαρχος Αγράφων Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κύριος Παναγιώτης Νάνης, ο αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας Νικόλαος Παυλέτσης, ο Υποδιευθυντής κ. Νικόλαος Στασινός, ο Διοικητής Α.Τ. Κερασοχωρίου Δημήτρης Ματσούκας, ο γνωστός συγγραφέας Νικόλαος Μπακογιάννης αδερφός του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη και ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΣ, γνωστός επιχειρηματίας, Κώστας Αβράμπος. Ακόμη οι πατέρες της Μονής τράπεζα παρέθεσαν και σε πολλούς προσκυνητές. Μετά την τράπεζα στην τοποθεσία “Λαχανόκηπος” που βρίσκετε πλησίον του μοναστηριού έλαβε χώρα παραδοσιακό πανηγύρι με πολλά στοιχεία από το πάλαι ποτέ ιστορικό παζάρι της “Μαγούλας”. Με την ίδια λαμπρότητα η γέννηση της υπεραγίας Θεοτόκου γιορτάστηκε στην ιερά Μονή Στάνας, στην Δυτ. Φραγκίστα, στο Λογγίτσι και σε άλλα χωριά της Ευρυτανίας των οποίων πανηγύριζε ναός προς τιμή της Παναγίας μας.
Λίγα λόγια για το Μοναστήρι της Τατάρνας:
Το μοναστήρι της Τατάρνας ή Τετάρνας είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας δυτικά από το χωριό Τριπόταμος και πλησίον της παλιάς ιστορικής μονοκάμαρης γέφυρας με την ίδια ονομασία (γέφυρα Τατάρνας) στον ποταμό Αχελώο. Το παλιό ιστορικό μοναστήρι (ΦΩΤΟ) δεν υπάρχει πια, όπως και η παλιά γέφυρα. Κατέρρευσε (το 1963) μετά από τους σεισμούς, που επακολούθησαν από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία μιας τεράστιας τεχνητής λίμνης (λίμνη των Κρεμαστών). Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Τατάρνα το 1556 στο ιδρυτικό του μοναστηριού από τον ιδρυτή του μοναχό Δαβίδ. Ο Καισάριος Δαπόντες (1713-1784) αναφέρει το μοναστήρι σ' ένα στιχούργημά του.
"Ακούω κατά τ' ΄Αγραφα
εις την του Φαναρίου επισκοπήν,
αντάμα δε και του Νεοχωρίου,
Τατάρνα μοναστήριον είναι της
Παναγίας παρόμοιον ως τα λοιπά
εις τας θαυματουργίας..."
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με παλιό κώδικα αναφέρεται: "Ετελειώθη ο πάνσεπτος και περίφημος ναός... του όντος εις τας όχθας του Αχελώου ποταμού, της επονομαζομένης Τετάρνης (1580) του μηνός Σεπτεμβρίου και, αρχιερατεύοντος Λιτζάς και Αγράφων κυρίου Γερμανού, ηγουμενεύοντος (του εκ) των αδελφών της μονής κυρίου Γαβριήλου..."
Το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπέστη πολλές καταστροφές και κάηκε αρκετές φορές. Παραταύτα το μοναστήρι επανακτίστηκε στα χρόνια του Όθωνα το 1841 με σχέδια του βαυαρού μηχανικού Knocht. Στο μουσείου του μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης, σε εκπλήρωση τάματος, όπως αναφέρεται και στο δίστιχο.
¨Χίλια φλουρία ' χω στο Προυσσό
και χίλια στ' Βαρετάδα
και στης Τατάρνας τη Μονή
ένα χρυσό καντήλι.¨